Témata
Reklama

Systémy nosných ramen pro rozhraní člověk-stroj

Systémy nosných ramen umožňují snadné a přesné otáčení, zvedání nebo vychýlení ovládacího panelu. Díky tomu je obsluha stroje vždy v obraze a má kontrolu nad za-řízením. Nová systémová stavebnice společnosti Rittal, která představuje další zdo-konalení stávajících řešení, ukazuje, že i v systémech nosných ramen je ještě hodně inovačního potenciálu.

Požadavky na systémy nosných ramen, jež slouží jako ergonomické spojení mezi strojem, ovládacím zařízením a personálem, neustále rostou. K efektivnímu řešení patří víc než jen bezpečná práce, která obsluhu neunavuje. Typickými požadavky konstruktérů strojů a zařízení na systémy nosných ramen jsou individuální konstruk-ce, estetický jednotný design pro široký rozsah zatížení, rychlá montáž, snadné seří-zení systému, jakož i rozličné možnosti vedení kabelů. Ukázku moderního rozhraní mezi člověkem a strojem představuje nový stavebnicový systém od společnosti Rittal, jenž přináší univerzální řešení v oblasti funkčnosti, montáže, projektování a designu.

Reklama
Reklama
Reklama

Systém pro tři stupně zatížení

Nový systém nosných ramen je nyní k dispozici pro tři stupně maximálního zatížení 60, 120 a 180 kg (vztaženo na délku výložníku jednoho metru) a vyznačuje se jed-notnou funkčností, stejným způsobem montáže i projektování. Systém zahrnuje rov-něž dosavadní řady CP-L a CP-XL a v budoucnosti je nahradí. Běžná řešení nos-ných ramen se podle dostupných intervalů zatížení dělí až na sedm různých systé-mů, které navíc bývají vzájemně kompatibilní pouze zřídka. Z toho vyplývají nevýho-dy jako velký počet různých komponent a rostoucí náklady na poradenství. Nový systém nosných ramen od společnosti Rittal je naproti tomu zkonstruován univerzálně a s ohledem na stavebnicové řešení umožňuje splnit jakýkoliv požadavek, což přináší značnou časovou úsporu při montáži, seřizování i servisu. To znamená, že výměna jednotlivých komponent – například pro vyšší zatížení – je možná rychle a kdykoliv.

Chytré detaily

Nová stavebnice nosných ramen přináší velký počet chytrých detailů, díky nimž lze nosné rameno složené z nosného profilu, kloubu a úhlových dílů namontovat jak nahoru na stroj, tak i na boční stěnu. Pro montáž jsou k dispozici úchyty na stěnu nebo podlahu ve dvou různých velikostech, jakož i flexibilní horizontální a nástěnné klouby s horizontálním vývodem. Dokonce bylo pamatováno na montážní pomůcku pro montáž jednou osobou, například pro montáž dílů na stěnu. K dispozici jsou systémové adaptéry, které umožňují přizpůsobení příslušným průřezům ostatních profilů nosných ramen z tohoto systému a lze je využít například při úpravě pro vyšší zatížení. Tím lze systém optimálně dimenzovat podle požadavků uživatelů. Jsou-li vyžadovány dlouhé výložníky s vysokou stabilitou – jako třeba uzavřený nosný profil 180 –, lze díky systémovému adaptéru 180/120 ve vertikální části použít menší nosný profil, jenž působí opticky lepším dojmem, a navíc šetří náklady.

Systém nosných ramen Rittal

Aby bylo docíleno požadované nosnosti a dostupnosti pro jakoukoliv aplikaci, jsou k dispozici uzavřené nosné profily v různých průřezech a v délkách 250, 500, 1 000 a 2 000 mm. Novinkou je, že všechny jsou zhotoveny z oválného hliníkového profilu, a to i pro zátěže do 180 kg, zatímco většina nosných ramen na trhu je zhotovena ze čtyřhranných ocelových profilů. Nová geometrie profilu nejen optický upoutá, ale především přináší značně vyšší stabilitu s ohledem na ohybové a torzní zatížení. Kromě toho z této konstrukce vyplývá minimální náchylnost ke kmitání a komfortnější obsluha na základě nižších ovládacích sil. Je-li pro aplikaci vyžadována speciální délka mimo standardní velikosti, lze profily podle potřeby zkrátit. Dodatečné řezání závitů není zapotřebí.

Snadná instalace kabelů

Nosné profily jsou k dostání i v otevřené variantě s geometrií ve tvaru X. Toto řešení s délkami 500, 1 000 a 2 000 mm nabízí dva samostatné kabelové kanály v jednom profilu. Díky tomu lze ovládací vedení a elektrické napájení ukládat odděleně od se-be, čímž je zabráněno nežádoucímu rušení. Odnímatelné kryty u úhlových dílů, spojky a klouby zajišťují snadný přístup.

Jednoduché seřízení je možné i bez demontáže systému.Díky otevřenému profilu, který lze uzavřít pohledovou plastovou lištou, může uživatel kdykoliv rychle a snadno nainstalovat dokonce kabel se standardními DVI a VGA konektory, a to při dodržení krytí IP 54. Možná je i dodatečná montáž kabeláže, aniž by uživatel musel nosný profil nějak demontovat nebo dokonce mechanicky upravovat. To je výhodné zejména v případě servisu nebo při rozšiřování počtu řídicích prvků v ovládací skříni. Rozhodující výhodou je zde značná úspora času a nákladů. Kromě toho úhlové díly přinášejí další užitečný detail – díky příslušným zářezům v krytech lze na nosné rameno rychle a snadno namontovat například signální sloupky, a to bez potřeby vrtání a frézování.

Snadné a rychlé seřízení

Stavebnicový systém je koncipován uživatelsky přívětivě ve všech směrech, což podtrhují i možnosti seřízení, které lze na rozdíl od běžných systémů provést zcela bez demontáže nosného systému. Jedná se o seřízení již namontovaných nosných ramen a dodatečné omezení úhlu otáčení. Při seřizování uživatel jednoduše odstraní krytku připojovacího prvku nosného ramena, a tím se šroubovákem dostane k oběma seřizovacím šroubům. To umožňuje dodatečné vyrovnání nosného ramena v co nejkratší době. Šikmo visící ovládací panely tak patří minulosti. Podobně snadno se omezí úhel otáčení, které se provádí pomocí šroubu v otočném věnci.

Flexibilní možnosti zavedení a protažení kabelů

On-line konfigurátor

Rychlejší projektování zajišťuje interaktivní on-line konfigurátor, který uživatele pod-poruje při návrhu nosného ramene. Tento nástroj je k dispozici zdarma a umožňuje návrh a dimenzování systému nosného ramene s ohledem na potřeby zákazníka. Uživatel je veden prostřednictvím dotazů na délku výložníku, hmotnost skříně, průře-zy kabelů a specifikací designu, na jejichž základě nástroj navrhne optimální kon-strukci nosného ramene. Integrovaná kontrola správnosti ochrání před možnými chybami při konfiguraci.

Pavel Škoch

Rittal

chromec.m@rittal.cz

www.rittal.cz

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 130631
Datum: 04. 06. 2013
Rubrika: Trendy / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

Související články
Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Konstruování obráběcích strojů s ohledem na úsporu energie

Při návrhu obráběcích strojů je cílem všech zúčastněných konstruktérů dosáhnout maximální tuhosti a přesnosti stroje, technologické rychlosti obrábění a co nejvyšší provozní spolehlivosti. To jsou vlastnosti, kvůli nimž si zákazník stroj kupuje, ať je z kterékoliv části světa. Většinu zákazníků pak následně zajímá energetická náročnost stroje. Zákazníci ve vyspělé části světa, jako jsou především evropská a severoamerická teritoria, pak určitě sledují i maximální bezpečnost stroje a ochranu životního prostředí při jeho provozu.

Od vzdělávání přes úspory až po virtuální realitu

Společnost Siemens se zúčastnila všech dosud konaných ročníků Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně a tradice pokračuje i v letošním roce, kdy hlavním tématem expozice je časová a energetická efektivita v rámci celého životního cyklu stroje - od jeho návrhu až k výrobě. Že je ochrana životního prostředí pro Siemens téma číslo jedna, podpoří i divácky atraktivní část expozice, ve které se představí nový model elektromobilu BMW i3, který je od jara letošního roku součástí vozového parku společnosti Siemens.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Soutěž pro středoškoláky

Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit