Témata
Reklama

TDS-Technik pro AutoCAD LT

11. 11. 2015

I v dnešní době, kdy je nabídka 2D a 3D CAD systémů na trhu velmi pestrá, si stále vysokou popularitu udržuje software AutoCAD LT od společnosti Autodesk. Uživatelé zde mají k dispozici řadu funkcí pro vytváření a úpravu DWG výkresů, ale pokud si práci chtějí výrazně urychlit a usnadnit, mají možnost použít další výkonný nástroj: strojírenskou nadstavbu TDS-Technik.

Po instalaci nadstavby TDS-Technik se do prostředí AutoCADu LT nainstalují nové funkce, které jsou dostupné v pásu karet, v klasickém uživatelském rozhraní pak v nových nástrojových panelech.

Reklama
Reklama
Reklama

Nástroje pro kreslení

Nabídka kreslicích pomůcek nadstavby je velmi rozmanitá. Zahrnuje pomůcky od jednodušších, jako je například vykreslování os do kružnice, až po komplexnější, jako je automatické pozicování, tvorba kusovníků apod. K dispozici jsou funkce pro vykreslování závitů, značek drsností, svarů a dalších značek technického kreslení, vylepšené vykreslování a editaci kót, rozšířené možnosti konstrukčních čar a další užitečné funkce.

Obr. 1. Vybraný díl se automaticky vloží ve zvoleném pohledu a správném měřítku na určené místo v sestavě. Díl si s sebou nese i datové informace pro generování kusovníků.

Výhodou všech funkcí nadstavby TDS-Technik je to, že objekty se vkládají do předem určených hladin a všechny texty a značky se vytvářejí ve správné velikosti podle zvoleného měřítka výkresu. To podstatným způsobem zkracuje čas potřebný k tvorbě výkresu a snižuje pravděpodobnost chyb.

Práce s normalizovanými díly

Důležitou částí nadstavby TDS-Technik je rozsáhlá knihovna normalizovaných dílů, která obsahuje spojovací součásti, součásti hřídelí, valivá a kluzná ložiska, součásti převodů (řetězy, řemeny, …), hutní polotovary (plechy, tyče, trubky, profily, …), armatury a další typy dílů. Po výběru některého z mnoha nabízených typů součástí následuje volba požadované velikosti a dalších parametrů (materiál, povrchová úprava, provedení apod.). Nakonec se díl vloží ve zvoleném pohledu na určené místo v sestavě. Každý takto vytvořený díl si do sestavy nese datové informace, které se použijí při následném generování kusovníků. V nadstavbě je možné nakonfigurovat také propojení s podnikovým skladem, kdy se pak do těchto kusovníkových informací automaticky přenášejí čísla skladových karet nebo další potřebné informace. Vygenerované kusovníky je možné vkládat do výkresu sestavy, tisknout na samostatné listy nebo exportovat do dalších formátů. Nadstavba nabízí také funkce pro zpracování kusovníků všech sestav.

obr. 3. Velmi praktickou součástí výpočtů je program pro výpočet rozvinu plášťů těles, průniků a přechodů pro potrubí.

Pevnostní výpočty

Program TDS-Technik řeší pevnostní výpočty základních strojních součástí (šrouby, pera, nýty apod.), výpočet trvanlivosti valivých ložisek, výpočet svarů, ozubených kol, řetězů, řemenů, pružin (tlačné, tažné, zkrutné, talířové, spirálové a listové), rozvinuté délky ohýbaných součástí, výpočet nosníků, pohybových šroubů, tlakových spojení aj. Výsledky je možné vytisknout v podobě přehledné výpočtové zprávy. Pro použití ve výkresu jsou u vybraných výpočtů k dispozici tabulky pro výrobu.

Rozviny plášťů

Samostatnou částí výpočtů je program pro výpočet rozvinu plášťů těles, průniků a přechodů pro potrubí ve vzduchotechnice a v příbuzných oborech. V nabídce jsou nejčastěji používané tvary (válcové, kuželové nebo čtyřhranné roury s odbočkami, přechod mezi čtyřhrannou a válcovou rourou, kuželové segmentové koleno aj.). Po zadání rozměrů program vypočte rozvinuté tvary výchozího pláště, které je možné vložit do výkresu. Nadstavba nabízí i funkce pro vytvoření tabulky souřadnic a její vložení do programů Microsoft Excel, OpenOffice nebo LibreOffice.

Obr. 2. TDS-Technik obsahuje rovněž pevnostní výpočty základních strojních součástí.

Podpora aktuálních verzí AutoCAD LT

Nadstavba je neustále vyvíjena a rozšiřována s ohledem na nové potřeby uživatelů a reaguje též na změny v AutoCADu LT. Uživatelé, kteří využívají předplatné (Subscription) AutoCADu LT, mají možnost pořídit si obdobnou službu i k programu TDS-Technik a tak mít dostupné nejen nové funkce a aktualizované databáze, ale mají zajištěnu i podporu nových verzí AutoCADu LT.

Strojírenská nadstavba pro AutoCAD LT je na trhu téměř dvě desítky let a za tu dobu její přínos ocenila již celá řada konstruktérů. Díky velkému rozsahu nabízených funkcí je výkonným a užitečným pomocníkem a ve spojení s AutoCADem LT tvoří komplexní nástroj pro vývoj a konstruování ve strojírenství.

Pavel Kříž TDS
info@tds-technik.cz
www.tds-technik.cz

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 151135
Datum: 11. 11. 2015
Rubrika: Monotematická příloha / Software pro strojaře
Autor:
Firmy
Související články
Ocenění spotřeby firemní elektřiny

Průmyslové firmy si mohou nově na internetu prostřednictvím ocenění svého spotřebního diagramu elektřiny pomocí matematických modelů a burzovních cen jednoduše zjistit, zda nakupují elektřinu za férové ceny.

Laserové skenování - přenesení reality do CAD systému

Málokdo si už dnes vzpomene na rýsovací prkno – CAD systémy jsou nedílnou součástí konstrukční a projekční práce, prodělaly ohromný vývoj a staly se silným nástrojem. Ačkoliv výstupem je dokonalý výkres, využití je stále limitováno kvalitou a přesností vstupních dat. Těžko budete projektovat technologické úseky do nepřesného výkresu, který neobsahuje všechny detaily skutečného stavu. A právě v tomto odvětví v posledních letech nastala doslova revoluce.

TDS-Technik pro SolidWorks

Se strojírenskou nadstavbou TDS-Technik se mohou setkat uživatelé 3D systémů SolidWorks, Solid Edge nebo NX a také uživatelé 2D CAD systémů AutoCAD, BricsCAD, ZWCAD a dalších. V tomto článku představíme nadstavbu TDS-Technik v provedení pro SolidWorks.

Související články
Konvergentní modelování a další novinky v NX

Nejnovější verze softwaru NX 11 společnosti Siemens přináší prostřednictvím konvergentního modelování průlomovou technologii při vývoji digitálních produktů. Konvergentní modelování je první technologií svého druhu, která uživatelům pomůže optimalizovat návrh součástí pro 3D tisk, zrychlí celkový proces návrhu a učiní reverzní inženýrství běžnou a efektivní součástí návrhu produktu. Software NX 11 rovněž obsahuje řadu vylepšení v rámci integrovaného řešení CAD/CAM/CAE, jako například další generaci 3D CAE řešení (Simcenter 3D) nebo produktivní řešení CAM s nástroji, které zahrnují i robotické a hybridní obrábění včetně aditivní technologie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Metrologie v automatické výrobě

Názory na aktivity SMLC – Smart Manufacturing Leadership Coalition – a hlavně německou výzvu Industrie 4.0 jsou různé. Nikdo asi dnes nedokáže spolehlivě předpovědět, zda výrobní technologie jsou skutečně na počátku nové etapy, nebo je to spíše marketingový produkt. Jedno je ovšem vidět na první pohled: Technické prostředky používané ve výrobě se velmi rychle mění, a to hlavně v oblasti elektronických řídicích systémů, jejich programového vybavení a vzájemné provázanosti. Téměř žádný výrobní stroj nebo přístroj se už neobejde bez elektronické jednotky schopné kromě vlastního řízení neustále komunikovat s okolím.

Monitoring výroby a vyhodnocování efektivity CNC strojů

V dnešní době, která klade velké nároky na rychlost dodávek, kvalitu provedení a co nejnižší cenu, je nezanedbatelnou konkurenční výhodou monitoring výroby.

Zobrazování a vyhodnocování 3D CAD souborů

Potřebujete pracovat s 3D modely, odměřovat, sdílet data v týmu a přitom je pro vás klasický CAD zbytečně drahý?

NCSIMUL - software nejen pro simulaci

NCSIMUL je modulární systém, jehož jádrem je NCSIMUL Machine – základní simulační modul CNC strojů.

SpaceClaim dokáže překlenout svět CAD systémů

Jako vývojový partner pro automobilový průmysl v oblasti strojírenství musí být poradenská firma Otte schopna používat snadno a efektivně data z Catie a Pro/Engineeru. Přímý 3D modelář SpaceClaim splňuje všechny tyto požadavky pro zpracování modelů, a navíc je i cenným nástrojem pro úpravu velmi poškozených modelů nebo takových, které v jiném CAD systému ani nelze otevřít. Kromě toho je velmi intuitivní bez nutnosti absolvování rozsáhlých školení.

Virtuálně zprovozněný Merkur

Prostředí virtuální reality je dnes v technické praxi zcela běžně používaný nástroj – pro design a konstrukci, tvorbu obráběcích programů či pro virtuální pevnostní simulace, simulace přenosu tepla, proudění kapalin apod.

Mastercam a Robotmaster pro programování robotů

Vysoká míra konkurenčního prostředí v průmyslu si žádá flexibilní a efektivní řešení v průběhu celého procesu výroby. V rámci softwarové části celého procesu mohou poskytnout vynikající služby CAD/CAM systémy Mastercam a Robotmaster.

Snadná a rychlá cesta k řešení

Potřebujete pneumatický nebo elektrický pohon či dokonce manipulátor? Rádi byste svůj návrh optimalizovali? Firma Festo nabízí svým obchodním partnerům pomoc ve formě nástrojů pro výběr a návrh výrobků.

Missler Software jako součást evropského projektu FibreChain

Projekt FibreChain odráží rostoucí potřebu inovativních, optimalizovaných procesů výroby z uhlíkových vláken při současném snižování nákladů. Hlavním úkolem projektu je vývoj procesu výroby komponent z uhlíkových vláken s požadavkem na snížení času i nákladů výroby při současném požadavku na co nejvyšší kvalitu produkované 3D struktury výrobku.

TDS-Technik pro DraftSight

V dnešní době mají uživatelé na výběr mnoho CAD systémů, které umožňují vytvářet výkresy ve formátu DWG. Jedním z nich je DraftSight, který si i u nás získal řadu příznivců. Jeho uživatelé mají nyní k dispozici nový produkt, který jim vytváření výkresů usnadní – strojírenskou nadstavbu TDS-Technik pro DraftSight.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit