Témata
Zdroj: Emag

Univerzálními hrotovými bruskami Emag Weiss se skupina Emag vydává novou cestou. Doposud byla tato společnost ze Salachu u Stuttgartu známa především svými stroji (i bruskami) pro velkosériovou výrobu. Stroje od firmy Weiss však nabízejí zajímavá výrobní řešení i pro uživatele, kteří vyrábějí menší dávky, nebo dokonce jen prototypy.

Reklama

Jedním z těchto strojů je například hrotová bruska pro obrábění vnějších a vnitřních ploch W 11 CNC. Vřeteník obrobku je k dispozici s uchycením vřetena od MK 4 do MK 6, rychlostí až 1 000 min-1 a velkým výběrem upínačů. Naproti němu se nachází koník ovládaný nožním spínačem a s uchycením MK 4, který mezi hroty umožňuje upnutí obrobku až do hmotnosti 250 kg. Srdcem stroje je brusný vřeteník s přesným uložením a výkonem až 11 kW, který může být vybaven brusnými kotouči do průměru 500 mm a šířky 100 mm. I zde je na výběr z mnoha možností dodatečného vybavení, jako je ovládání obvodové rychlosti brusného kotouče (RBK) nebo kontrola brusné mezery.

Hrotová bruska pro obrábění vnějších a vnitřních ploch W 11 CNC. (Zdroj: Emag)

Existuje také možnost vybavit brusný vřeteník plynule programovatelnou osou B, což dále zvyšuje univerzálnost stroje. Například brusné vřeteno může být doplněno přídavnou brusnou hlavou pro vnější nebo vnitřní broušení, což umožňuje rychlé obrábění v různých polohách s různými nástroji při jednom upnutí.

Optimalizace automatizací časově náročných procesů

Ve společnosti Emag Weiss jsou velmi dobře obeznámeni s technologií broušení, a proto přesně vědí, které procesy jsou nejen složité, ale především vhodné pro automatizaci, aby byl samotný proces broušení co nejefektivnější. Jedním z těchto procesů je například orovnávání brusného kotouče, které je u brusky W 11 CNC automatické. Jakmile jsou diamantový orovnávač a obrobek nastavené, lze plně automaticky orovnávat poloměry, šikmé plochy, kužely a mnoho dalších tvarů. Velikost úběru při orovnávání je poté plně automaticky kompenzována.

Vysoce produktivní, flexibilní a s extrémně malým půdorysem – nová CNC hrotová bruska WPG 7 pro obrábění vnějších ploch představuje další skok ve výkonu při obrábění malých a středně velkých obrobků. (Zdroj: Emag)

Kromě orovnávání nabízí CNC řízení stroje další výhody: v jednom upnutí lze automaticky brousit několik průměrů. V železniční dopravě lze na brusce W 11 CNC brousit také kužely a obrysy. Mezi komfortní funkce patří také automatické oddálení brusného kotouče do bezpečné polohy pro výměnu, což zajišťuje krátké časy pro nastavení stroje.

Reklama

Moderní a rychlá obsluha zaměřená na broušení

Stejně jako celý stroj je i jeho moderní řídicí systém navržen pro optimální proces broušení. Zadávání hodnot a ovládání probíhají zcela prostřednictvím dotykové obrazovky. Stroj lze přitom programovat pomocí dialogového rozhraní nebo pomocí DIN ISO. Jelikož se celý software zakládá na systému Windows, je možná rychlá výměna dat se stolním počítačem přes rozhraní USB. Tímto způsobem lze brousicí programy psát ve vývojovém oddělení a poté je rychle a snadno přenést do stroje. Všechny běžné brusné cykly jsou součástí softwaru jako standard, pro případ potřeby jsou však k dispozici rovněž převaděč DXF, editor geometrie nebo programy speciálních brusných cyklů vypracované odborníky firmy Emag Weiss.

Zpracování obrobků až do délky 250 mm a s maximálním průměrem 200 mm je s bruskou WPG 7 od firmy Emag Weiss všestranně efektivní. (Zdroj: Emag)

Malá, vysoce produktivní CNC hrotová bruska pro obrábění vnějších ploch WPG7

Firma Emag Weiss má v nabídce také ten správný stroj pro menší obrobky, například ozubené hřídele, hřídele turbodmychadel nebo hřídele rotorů do délky 250 mm a průměru 200 mm – zcela nový typ WPG 7. Stroj je určen pro rozměry brusného kotouče do 500 × 80 mm a má nastavitelnou obvodovou rychlost brusného kotouče do 50 m.s–1. Stroj se dodává v provedení s kolmým (0°) nebo šikmým (30°) zápichem. Vřeteník obrobku je k dispozici se stacionárním a otočným hrotem MK4/MK5 nebo W20/W25 s max. otáčkami 2 000 min-1, koník s jemným nastavením MK3. Kompaktní, ale výkonný stroj je navržen jako „hákový stroj“, to znamená, že ovládací skříň a periferní zařízení jsou integrovány do stroje. Díky tomu má stroj mimořádně malý půdorys 1,8 × 2,4 m. Stroj lze snadno a rychle nastavit díky vynikající přístupnosti a osvědčenému programování cyklů, což dokresluje celkový obraz malé, ale vysoce produktivní hrotové brusky na vnější plochy.


Umístění expozice firmy Emag na MSV 2022:
pavilon P, stánek 22

Související články
Strojírenské fórum 2018: Inteligentní výroba

Další z již tradičních setkání odborníků (nejen) z oblasti výroby – podzimní Strojírenské fórum – se odehrálo 8. listopadu, tentokrát v prostorách Ústavu výrobních strojů a zařízení a RCMT FS ČVUT v Praze.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Související články
Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Věnujte pozornost vedlejším časům při obrábění

Firma Grumant se již 25 let zabývá prodejem nástrojů a strojů pro třískové obrábění. Zároveň je již známo to, že klade silný důraz na podporu svých zákazníků. 25 let zkušeností jejích techniků ukazuje, že řada zákazníků se soustředí hlavně na kontrolu a optimalizaci strojního času a přehlíží ztráty časů vedlejších. A právě zkrácení vedlejších časů je klíčem k razantnímu zvýšení produktivity, zisku a překvapivě i cesta jak odlehčit problému nedostatku kvalifikovaných obráběčů.

Multifunkční bruska aneb tři v jednom pro Koreu

Období sériové výroby, ve kterém TOS Hostivař nebo TOS Čelákovice dodávaly tisíce obráběcích strojů, je dávno minulostí. Tuto úlohu v oblasti univerzálních strojů převzaly do jisté míry asijské firmy, kterým lze, co do kvantity, a tedy i ceny, jen těžko konkurovat.

Revoluce v soustružení - netradiční použití zavedeného procesu

Soustružení je zavedený proces, který už se zdál být takřka navždy neměnný. Ale ti, kteří si mysleli, že jejich proces je neotřesitelný jako skála – dovedený k dokonalosti a se skvěle doladěnými parametry umožňujícími dosažení maximální výkonnosti a ziskovosti –, se musí zamyslet znovu. Co kdyby existoval nový způsob soustružení, který zpochybňuje zakořeněné a předpojaté představy o tomto dlouhá léta využívaném procesu? Nadešel čas připojit se k právě probíhající revoluci v soustružení, prolomit stávající výrobní překážky a užívat si nově nalezenou produktivitu.

Návratnost strojních investic

I když nový stroj představuje významnou investici, je pravda, že zhruba 70 % všech strojů se prodává bez nástrojového vybavení. To znamená, že mnoho výrobců stále nemá možnost zkrátit dobu návratnosti a zvýšit investiční návratnost (ROI) z jejich kapitálových výdajů.

Obrábění s minimálním množstvím mazání

Firma Gühring stála od počátku u zrodu aplikace zcela nové progresivní technologie obrábění s minimálním množstvím mazání (MMS, v anglickém překladu jako MQL). Před dvaceti lety zakoupila licenci na tuto technologii od japonského výrobce obráběcích strojů Horkos a začala tento výrazně rozvíjet. Výsledkem je kompletní program nástrojů, upínačů i měřicí techniky pro obrábění s technologií MMS. Vysoká inovativnost je potvrzena mnoha patenty.

Záchrana do 100 milisekund

Všichni víme, jaký přínos pro ochranu pasažérů mají airbagy v automobilech. Díky vývoji vest Point 2 mohou podobné úrovně ochrany dosáhnout i například motorkáři nebo jezdci na koních. Aby k tomu mohlo dojít, dvě společnosti se zkušenostmi z výroby a prodeje se musely spojit, aby byly schopny vyrobit dostatečně přesně díly nutné k aktivování nafukovací vesty za méně nez 100 milisekund. Následující článek přináší zkušenosti s nástroji společnosti WNT, které byly ve výrobě použity.

Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit