Témata
Reklama

V Brně se představí nová generace průmyslových robotů

Hlavním tématem letošního 61. mezinárodního strojírenského veletrhu je Digital Factory. Návštěvníci zde budou mít možnost se seznámit s posledními novinkami a trendy v oblasti průmyslových technologií. Pohled do budoucnosti inovací a automatizace jim představí expozice společnosti KUKA, která v Brně uvede novou generaci nejúspěšnějších robotů produktové řady KR Quantec-2 či vyhledávanou atrakci Robocoaster.

To je také důvod, proč se KUKA letos představí v pavilonu Z, neboť opět nabídne možnost užít si robota jako pasažér a vychutnat si vysoké zrychlení a přetížení třeba i hlavou dolů. Robocoaster bude bezpochyby velkým lákadlem pro stovky návštěvníků MSV.

Techniky však budou zajímat další tři důležité exponáty: „V letošním roce má českou premiéru robot KR Quantec-2, který je naším hlavním výstavním exponátem. Dalšími jsou nové generace robotů Agilus-2 a Cybertech-2,“ říká country manager CZ&SK společnosti KUKA Ing. Jindřich Vaňous.

Reklama
Reklama
Reklama

KR Quantec-2 nové generace

Jako přední světový dodavatel inteligentních automatizačních řešení nabízí KUKA zákazníkům vše, co potřebují pro široké spektrum aplikací. Řada KR Quantec-2 byla nyní optimalizována z hlediska výkonů a celkových nákladů na vlastnictví a znovu tak představuje nejširší portfolio průmyslových robotů s vysokou nosností.
Od roku 2010 společnost KUKA dodala více než 100 000 robotů řady KR Quantec. „Pro inovování řady KR Quantec jsme využili své dlouholeté zkušenosti z mnoha instalovaných aplikací v různých oblastech průmyslu,“ dodává Ing. Jindřich Vaňous. S nosností mezi 120 a 300 kg jsou roboty navrženy pro použití téměř v každém segmentu na trhu, jako je automobilový průmysl, slévárenství a zdravotnictví, jakož i pro obrábění a manipulace.

Nový Quantec-2 reaguje na dynamický vývoj automatizace a na nové požadavky trhu v oblasti digitalizace. Konstruktéři přišli s celou řadou zlepšení – od optimalizovaného zápěstí až po horizontální umístění motorů nebo zmenšení plochy základny. Snížil se počet komponent, zjednodušila se jejich výměna a významně klesly nároky na údržbu. Výhodou je také zjednodušená instalace a rychlé zaškolení: technologie je srovnatelná s předchozí verzí, takže na zaškolení údržby stačí jediný den.

Zástupce řady KR Quantec-2, nové generace robotů s vysokou nosností

Agilus nové generace

Další úspěšnou novinkou společnosti KUKA je robot KR Agilus druhé generace. Jedná se o kompaktní šestiosý robot, který je dimenzován pro maximální pracovní rychlosti. Různá provedení, montážní pozice, dosahy a nosnosti z tohoto malého robota dělají modifikovatelného specialistu na přesnost. Mezi jeho inovace patří nové motory, optimální umístění kabelů, nová ložiska, IP67 jako standard, lepší ovladatelnost díky novému umístění motorů a převodovek, konfigurovatelnému přívodu energií a snadné náhradě za předcházející model.


Kompaktní šestiosý robot KR Agilus-2 je dimenzován pro maximální pracovní rychlosti.

KR Cybertech

Průmyslové roboty řady KR Cybertech poskytují nejširší sortiment modelových variant na světě ve třídě s nízkou nosností. Jsou ideální pro prostorově úsporné koncepce buněk a poskytují vynikající výkon při mimořádně nízkých nákladech. Inovovaný robot Cybertech-2 s optimalizovanou štíhlou konstrukcí je mimořádně výkonný a rychlý a díky tomu dosahuje kratších pracovních cyklů při stejné přesnosti jako dříve. Má široké uplatnění v řadě oborů a umožňuje flexibilní instalaci s využitím rozmanité možnosti kompatibilních přívodů energie. Optimalizované řídicí struktury zajišťují klidné a precizní pohyby dráhového pojezdu i polohování.

Robot KR Cybertech-2 dosahuje kratších pracovních cyklů při stejné přesnosti jako dříve.

Trendy v robotice

Vývoj robotiky mění svět podobně jako internet a informační technologie: „Dnes jsou roboty v rámci Průmyslu 4.0 klíčovým prvkem, který novými metodami výroby poskytuje odpovědi na velké výzvy naší doby, jimiž jsou úbytek přírodních zdrojů, klimatické změny, následky zrychlujícího se růstu populace a stárnutí společnosti v průmyslových zemích. Inovace směřují k tomu, že roboty budou více kompaktní a mobilní, s nižšími nároky na materiál a energii, vzájemně propojené sítí a budou mít schopnost vnímat a poznávat okolí. Stanou se z nich každodenní průvodci člověka,“ říká Radek Velebil, sales manager CZ&SK.

KUKA

Dana Samková

samkova@seteva.cz

www.kuka.com

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 191020
Datum: 01. 10. 2019
Rubrika: Trendy / MSV 2019
Autor:
Firmy
Související články
Inovované poloautomatické ohýbací centrum

Již před třemi lety uvedla společnost Prima Power na trh nové poloautomatické servo-elektrické ohýbací centrum BCe Smart 2220. Tlak na výrobce strojů je jednoznačný - stroje dnes musejí být stále inteligentnější a produktivnější. Je kladen důraz na ergonomii a flexibilitu i jednoduché ovládání stroje. Aktivní bezpečnost a spolehlivost představují klíčové požadavky na řešení nových úkolů. Společnost Prima Power požadavkům trhu naslouchá a v letošním roce uvádí na trh inovovanou verzi celé řady panelbenderů, včetně právě BCe Smart 2200.

Dokonale přilnavý povrch v kontinuálním provozu

Polský výrobce brzdového obložení Lumag se obrátil na firmu Rösler s požadavkem na vytvoření povrchu, který zajistí optimální přilnavost pro navazující proces lepení. Výsledkem je komplexní řešení pro odmašťování a omílání nosičů brzdového obložení propojené s vysekávacím lisem.

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Související články
Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Školní robot pro výuku automatizace

Vzdělávání žáků pro život v první polovině 21. století, v naší tzv. industriální civilizaci.

Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

Přichází doba zmenšování

Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

Bílá kniha - zónová bezpečnost

Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

Plnění požadavků na čistotu ve výrobě

Firma Rosler vyvinula pro výrobce systémů škrticích a výfukových klapek kompletní systém automatizovaného obrábění. Tento systém pokrývá operace od převzetí obrobku po třískovém obrábění přes proces surf finishingu a jemného čištění, nanesení kódu datové matice až po zabalení dílů do KLT obalů a jejich přesun do stohovacích kontejnerů.

Efektivní identifikace nástrojů a přenos dat

Systémový dodavatel Kelch GmbH uvádí na trh řešení Kelch QR pro kompletní, procesně spolehlivou identifikaci nástrojů, která zároveň přenáší data nástrojů do obráběcího stroje. Kelch QR je koncipováno jako jednoduché ekonomické řešení, které umožňuje podnikům zavést bez velkých dodatečných nákladů standardy Smart Factory a Průmyslu 4.0. Následující text představuje běžné metody, jako jsou tištěné etikety, postprocesor a moderní systémy, například RFID čipy a systémy pro správu nástrojů, a porovnává je s Kelch QR jako s jednoduchou a ekonomickou alternativou.

Modulární a flexibilní ochranné zábrany

S nově vyvinutými ochrannými zábranami podle EN ISO 14120 nabízí společnost Engel významné plus z hlediska bezpečnosti. Jejich modulární koncepce přináší zvlášť jednoduchou konfiguraci a snadnou montáž. Široký výběr ochranných panelů a funkčních prvků, jako jsou prostupy, rozváděče, kabelové kanály, otočné a posuvné dveře, umožňuje rovněž úspornou realizaci individuálních provedení.

Aktuální stav digitalizace v českém průmyslu

Digitalizace je všude. Průmysl 4.0 je všude. Roboty vládnou světu!!... nebo ne?

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit