Témata
Reklama

Videokonferenční systémy

Internet již dávno není jen médiem umožňujícím sdílení textových či obrazovaných informací, případně prostředkem rychlé elektronické komunikace na bázi textu. Stává se nástrojem, který nahrazuje tradiční metody v nepřeberném množství denních činností člověka. Jednou z nich je například využití sítě Internet k realizaci interaktivních videokonferencí.

Při současném tempu vývoje technologií a například rychlosti uvádění nových produktů na trh řeší velké firmy často problém, jak efektivně komunikovat, operativně rozhodovat a školit své zaměstnance. Zvláště v nadnárodních společnostech je to otázka nejen poměrně značných nákladů na dopravu, ale také na čas zaměstnanců. Právě cestovní náklady a čas na cestách strávený hraje u větších společností s globálním pokrytím extrémně důležitou roli.
Reklama
Reklama
Reklama

Nový typ komunikační sítě

Aktuálně jsme svědky vzniku nového typu komunikačních sítí - videokonferenčních systémů. Jedná se o jednoduché aplikace moderních technologií, které přinášejí do tradiční obchodní komunikace další dimenzi - obraz, navíc v rámci rozumných investičních a provozních nákladů.
Můžeme se domnívat, že rozvoj videokonferenčních sítí se bude do značné míry podobat rozvoji sítě telefonní - v současné době jsou koncová technologická zařízení poměrně nákladná, spojení lze uskutečnit pouze z vybraných míst (tam, kde jsou zařízení instalována), navázání spojení často vyžaduje přítomnost školené obsluhy. Je to obdobná situace jako před několika desítkami let.
Z historického vývoje telefonní sítě můžeme proto odvodit předpokládaný vývoj videokonferenční sítě. Nastane prudký rozvoj veřejné videokonferenční sítě, zjednodušení obsluhy a vzájemné propojování sítí tak, aby bylo možné komunikovat mezi libovolnými dvěma účastníky. Zároveň si bude stále více koncových zákazníků pořizovat vlastní komunikační zařízení. Teprve za několik desítek let nastane oslabení zájmu o veřejné konferenční místnosti, jako jsme tomu svědky nyní v případě veřejných automatů - a to v důsledku vývoje ještě pokročilejších technologií - mobilních videokonferenčních zařízení.

Prosazování videokonferenčních systémů

Předchozí řádky však hovořily o budoucnosti, o potenciální penetraci videokonferenčních systémů mezi nejširší veřejnost. V současné době se prosazují především podnikové (group) videokonferenční systémy, které spolehlivě zajišťují požadovaný typ přenosů a výrazně šetří provozní náklady - jejich typická návratnost se pohybuje kolem šesti měsíců. Dostupných systémů je celá řada, podívejme se proto na řešení audiovizuální komunikace realizované pomocí nejprogresivněji se rozvíjející technologie - IP protokolu a sítě Internet.

Jak si lze videokonferenční systém představit

Nákladnější variantou jsou tzv. group systémy. Jedná se o zcela speciální zařízení, která snímají obraz a zvuk a jsou nejčastěji umisťována do jednacích místností. Výstupem je vždy zvuk, ale hlavně velmi dobrý obraz na TV obrazovce, monitoru či hlavně video-(data-)projektoru. Platí, že u rychlosti připojení jednotlivých komunikujících stran vyšší než 512kb/s, je kvalita obrazu téměř srovnatelná s VHS. Nakonec tedy máte pocit, že osoba na druhé straně (vzdálená stovky kilometrů) je skoro ve vaší kanceláři.

Výhody videokonferenční komunikace

  • Pomocí videokonferenčního zařízení je již poměrně blízká komunikace tváří v tvář. To umožňuje podstatně redukovat počet služebních cest na různá obchodní jednání, firemní školení a porady. Tím se šetří nejen cestovní výdaje - doprava, hotely, diety pro zaměstnance, ale především čas strávený na cestě.
  • Je důležitá pro každou firmu, která chce efektivně působit na trhu. Zvláště důležitá je pak v případě geograficky distribuované firmy. Vnitrofiremní komunikaci a řízení takové firmy mohou videokonferenční systémy výrazným způsobem vylepšit a zjednodušit.
  • Je základem vztahu mezi firmou a jejími zákazníky. Je důležité vědět, co zákazník požaduje. Přes konferenční systémy je však také možné efektivně poskytovat technickou podporu.
  • Umožňuje předávat zkušenosti a rady. Distanční vzdělávání je již poměrně známý termín. Kromě relativně pasivního příjmu informací na školeních se však nabízí i aktivní účast obou stran - systém tak mohou využít i konzultační a poradenské firmy.
  • Možností použití těchto audiovizuálních technologií je pochopitelně více. Jednou z dalších variant nasazení je například vizuální ostraha objektů a dohled nad výrobními procesy.
    Reklama
    Vydání #3
    Kód článku: 20305
    Datum: 13. 03. 2002
    Rubrika: Informační technologie / E-business
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Inovace: Změna úhlu pohledu

    Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

    Úspěch webových aplikací

    Průmyslové organizace potřebují silnou digitální strategii, která bude splňovat online očekávání technicky erudovaných zákazníků.

    MSV představí svět budoucnosti

    Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

    Související články
    CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

    V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Harmonizace ve svařování

    Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

    Opřít se o silného partnera

    V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

    Stroje a technologie pro závod s časem

    VSC 600 M+C. Tak se jmenuje sofistikovaný vertikální soustruh, který vznikl ve výrobních halách brněnské rodinné firmy TDZ Turn. Letos na jaře jsme byli pozváni přímo do centra dění této firmy, abychom stroj mohli vidět na vlastní oči.

    Zkušenosti z propojení výroby

    Tímto článkem chceme navázat na seminář t-cimco, propojení výroby, který byl realizován ve spolupráci se společností Yamazaki Mazak Central Europe, s. r. o., a na kterém byla propojena čtyři výrobní pracoviště v České republice za použití technologie t-cimco a protokolu MT Connect.

    Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

    Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

    Chytré stroje přivádějí továrny k životu

    Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

    Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

    Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

    Novinky ze světa 3D tisku

    V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

    Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

    Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

    Řízení podniku podle ROI - OHLASY ČTENÁŘŮ

    Množství ohlasů čtenářů na články, které v průběhu jejich postupné publikace přicházely, překročilo stovku. Věříme, že někteří čtenáři zareagují i na závěrečný článek, k němuž je tato příloha. Velmi si vážíme velké otevřenosti všech stanovisek. Abychom nic netlumili a na druhé straně nikomu v podniku jeho působnosti neublížili, uvádíme reakce anonymně. Plné znění reakcí, z nichž některé překračují i jednu stránku standardního textu, by stěží někdo četl. Vybíráme z nich proto vždy jen věty, charakterizující jádro. Pokud některé z ohlasů nezařazujeme, je tomu tak buď proto, že souhlasné příp. nesouhlasné stanovisko nebylo dle našeho názoru zdůvodněno věcně, nebo proto, že v rozsáhlém příspěvku bylo pro nás jádro obtížné identifikovat.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit