Témata
Reklama

Vybavení pro ostření a výrobu řezných nástrojů

02. 09. 2009

V důsledku stále se zvyšujících požadavků zákazníků na tvarově složitější, přesnější a produktivnější nástroje rostou i potřeby na vybavení firem zabývajících se broušením a výrobou těchto nástrojů.

Na základě zmíněných nároků potřebují nástrojařské firmy kvalitnější polotovary, produktivnější a přesnější brusky, výkonnější brusné kotouče a další přístroje, například pro orovnávání brusných kotoučů nebo pro kontrolu a měření vyrobených nástrojů. Firma SK Technik nabízí ucelenou řadu těchto produktů od polotovaru až po výstupní kontrolu produktu.

Reklama
Reklama
Reklama
Pětiosá nástrojová bruska Saacke UWID
Vizualizace v programu NUMROTOplus

Nástrojové brusky a brousicí centra

Pro zajištění produktivní výroby a ostření nástrojů nabízí firma SK Technik stroje od německé firmy Saacke. Jedná se o pětiosá CNC brousicí centra, brusky se dvěma NC řízenými osami nebo speciální stroje pro ostření odvalovacích fréz.

Všechny pětiosé CNC stroje firmy Saacke využívají flexibilní řízení NUM s digitálními pohony a ovládací systém NUMROTOplus, který umožňuje jednoduché programování pomocí obrázkové nápovědy a dialogu v českém jazyce. Ověření výsledku programování před samotným broušením umožňuje funkce 3D simulace a 3D kontrola kolize, která minimalizuje případné kolize ve stroji. K proměření obrobků je ve stroji integrována dotyková sonda a nabízí se i možnost integrace druhé sondy pro měření brusných kotoučů.

Brousicí centrum UWID

Stálicí v nabídce firmy Saacke je produktivní stabilní stroj UWID s výkonem vřetena 26 kW a s možností rozšíření o CNC lunetu pro dlouhé nástroje nebo paletový a řetězový zásobník až pro 160 obrobků, přičemž mohou být automaticky měněny obrobky včetně upínacích kleštin různých průměrů. Zásobník brusných kotoučů umožňuje automatickou výměnu až 24 brusných kotoučů (8 brousicích trnů HSK50). Současně se zde mění i chladicí trysky s optimálním nastavením pro danou sadu brusných kotoučů. Tento stroj je vhodný pro vysoce produktivní výrobu obráběcích nástrojů s vysokým stupněm automatizace. Dalšími možnostmi jsou například integrované orovnávání a profilování brusných kotoučů či ostření odvalovacích fréz.

Přesný kompaktní stroj UWIF

Nejnovějším strojem firmy Saacke je velmi přesný kompaktní stroj UWIF. Jedná se koncepčně o velmi podobný stroj jako UWID, při konstrukci se vycházelo ze zkušeností s tímto strojem. Novinkou u stroje UWIF je možnost vybavení vřeteníku přímým pohonem místo šnekové převodovky. V oblasti automatizace je stroj vybavitelný zásobníkem obrobků a zásobníkem čtyř brusných trnů namísto standardních dvou. Stroj UWIF je velmi vhodný pro sériovou produkci obráběcích nástrojů i přebrušování.

Pracovní prostor stroje Saacke UWIF
Nástrojová bruska Saacke UWIC

UWIE pro přeostřování nástrojů

Pro přeostřování nástrojů je velmi vhodným strojem typ UWIE, který je vysoce kompaktní a má nízkou pořizovací cenu. Dvě vřetena stroje umožňují upnutí zároveň až 6 brusných kotoučů. I tento typ může mít integrovaný zásobník obrobků a další prvky automatizace, pouze sady brusných kotoučů musí být měněny ručně.

UWIC s kombinovaným ovládáním

Kombinací ručního a NC ovládání je stroj UWIC. Pomocí dvou NC řízených os zajistí přesné dělení drážek a výbrus blížící se kvalitou CNC strojům. To vše za zlomek ceny automaticky řízených strojů. Vysokou flexibilitu zajišťují i různé možnosti nastavení.

Spektrum tvarových nástrojů

Speciální stroje

Nabídku firmy Saacke doplňují speciální stroje HGI a HGII, určené pro výrobu a ostření odvalovacích fréz. Tyto stroje byly původně vyvinuty pouze pro účely firmy Saacke, jelikož v divizi nástrojů se firma specializuje i na výrobu a ostření těchto odvalovacích fréz.

Součástí firmy Saacke Group je švýcarská společnost TTB Engineering, která vyniká výrobou a broušením nástrojů malých rozměrů, a to již od průměru 0,02 mm! Tyto velmi precizní stroje také využívají systém řízení NUMROTOplus.

Měřicí a seřizovací přístroj Speroni Magis

Brusné kotouče

Důležitým kritériem pro plné využití výkonu brusek je také správná volba brusného kotouče. Na potřeby zvyšování výkonů strojů musí reagovat i výrobci nástrojů a zvyšovat řezné podmínky. Jedním z těchto výrobců je i německá firma Dr. Müller Diamantmetall, která přišla s novými vysoce výkonnými brusnými kotouči řady PowerOne a XT690. Tyto brusné kotouče jsou určeny především pro nejnáročnější operace, jako je výroba drážky pro odvod třísek tzv. šroubovice nástroje. Vyrábí se v provedení 1A1, 14A1, 11V9 a 12V9, ale na přání zákazníka je lze vyrobit i v libovolném tvaru. Nové kotouče se vyznačují daleko vyššími výkony a jejich produktivita je až trojnásobná. Jako příklad uveďme brusný kotouč tvaru 1A1 v diamantovém provedení, který vybrušuje drážku ve šroubovici do plna pod chladivem ve slinutém karbidu. Standardní řezná rychlost pro tyto kotouče s pryskyřičným pojivem je 2025 m.s-1 a posuv 4060 mm.min-1 (ovlivňuje jej hloubka řezu). U nových kotoučů XT690 při řezné rychlosti 22 m.s-1 mohou být posuvy až 120 mm.min-1. Jediným požadavkem pro nasazení těchto brusných kotoučů jsou tuhé stroje s velkým výkonem. Firma Dr. Müller Diamantmetall kromě těchto nových produktivních kotoučů dodává i celé spektrum brusných nástrojů, jako jsou oživovací kameny, vnitřní brusná tělíska, diamantové a CBN kotouče pro výrobu a ostření nástrojů pro dřevozpracující nebo kovoprůmysl, diamantové orovnávače, diamantové pasty, pilníky, orovnávací rolny apod.

Měřicí a seřizovací přístroje

Vyrobené nebo přeostřené nástroje musí být následovně zkontrolovány, což zabezpečují měřicí a seřizovací přístroje firmy Speroni. Ta má v oblasti kontroly nástrojů dlouholetou tradici. Její předností je použití tepelně stabilní šedé litiny u rámu přístroje a dalších kvalitních komponentů světových výrobců, jako jsou lineární vedení Schneeberger, odměřování Heidenhain, kamera Sony, počítač Dell a další. Díky tomu nabízejí přístroje Speroni ve své kategorii bezkonkurenční opakovatelnou přesnost měření. Zatímco při kontrole nástrojů pro obráběcí centra dostačuje provedení s jednou kamerou, pro kontrolu a proměření geometrie nástrojů v ostřírnách je vhodnější přístroj se dvěma kamerami, který dovoluje proměřit kompletní geometrii nástroje. Dodatečnou výklopnou kamerou může být vybaven přístroj STP Esperia, ale i základní model Speroni Magis. Bohatá softwarová výbava umožňuje například srovnání naměřeného profilu nástroje s elektronickou předlohou výkresu ve formátu DXF a tisk měřicího protokolu. Ovládání os je ruční, volitelně i CNC řízené. Přístroje Speroni Magis mají standardně jemné doladění pozice pomocí ručních koleček a inspekci břitu.

Dělička tvrdých materiálů Wimmer UFT200

Polotovary pro výrobu nástrojů

Důležitou volbou pro kvalitní nástroj je výběr polotovaru. Švýcarská firma Extramet nabízí tyčové polotovary ze slinutých karbidů kruhového profilu broušené v toleranci h6 v rozměrech, které se nejvíce používají na nástrojařských CNC bruskách. Vyrábí je standardně ve čtyřech jakostech, a to v délkách 330 mm a ve fixních polotovarech dle DIN 6527 K+L/ DIN 6528. Je postačující jen tak malý rozsah? Ve většině případů ano a ostatní lze řešit vzájemnou spoluprací, výběrem a vývojem speciálních jakostí slinutého karbidu přesně dle potřeby zákazníka. Firma Extramet je navíc schopna rychle reagovat na požadavky a flexibilně a rychle zavádět novinky do své výroby. Její hlavní devízou je schopnost zajistit opakovaně co nejkvalitnější polotovar. Každý druh slinutého karbidu má svůj vlastní výrobní proces. To znamená, že veškeré mísení prášků probíhá ve vakuu bez možností vniknutí nečistot a díky tomu, že pro každý druh karbidu se používá jeden proces, je zamezeno zanesení různých velikostí zrn, které nastává při použití mísicích bubnů pro více jakostí karbidů. Díky následné 100% kontrole všech polotovarů dociluje firma Extramet vysoké kvality svých produktů.

Kromě broušených polotovarů v toleranci h6 firma Extramet vyrábí také tyče hrubé, tzn. s přídavkem pro brus, a tyče s vnitřními kanálky pro přívod chladicího média, a to v provedení přímého kanálku v ose, dvou přímých kanálků anebo dvou kanálků ve šroubovici. V nabídce jsou dále čtyřhranné a ploché polotovary a samozřejmě i speciální polotovary dle požadavků zákazníka.

Děličky tvrdých materiálů

Pro přípravu polotovarů jsou určeny děličky tvrdých materiálů od firmy Anton Wimmer. V nabídce je několik typů děliček, od základního stolního přístroje KT150 přes vyšší modely až po různé automaty a speciální stroje, všechny však mají jednu společnou vlastnost – stabilní a přesnou konstrukci, která zajistí přímé vedení diamantového nebo CBN řezacího kotouče, zamezí vzniku vibrací a garantuje rychlé a přesné odříznutí materiálu, jakož i vynikající kvalitu povrchu, který se již nemusí brousit. Ve výrobním programu jsou také stroje pro srážení hran nebo broušení kuželů. Pro ostřírny střední velikosti je vhodný typ UFT200, na kterém je řez plně ponořen v kapalině. Toto řešení je velmi důležité pro životnost řezacího kotouče a výslednou kvalitu povrchu odřezaných součástí. Na strojích firmy Wimmer lze řezat materiály jako je tvrdokov, rychlořezná ocel, kalená ocel, keramika a další.

Orovnávací a profilová bruska Cleveland GAPU-3

Orovnávací stroje

Pro stabilitu procesu broušení je zapotřebí mimo jiné také přesný tvar a kvalitní orovnání brusného kotouče. Firma Cleveland nabízí 7 typů osvědčených orovnávacích strojů od základního typu GAPU-3 pro orovnávání jednotlivých kotoučů až po CNC stroje. Na strojích Cleveland lze vytvořit tvary přímé, konvexní, konkávní, šikmé, rádiusy a jejich složené tvary. Novinkou je možnost použití kameru a digitální zobrazení namísto optického projektoru i u nejnižších výrobních řád.

Jiří Kubát a kol.

Umístění na MSV: pavilon P, stánek 56

SK Technik

www.sktechnik.cz

dvorak@sktechnik.cz

Reklama
Související články
Novinky pro přesné obrábění otvorů

Firma Urma, švýcarský výrobce nástrojů známý svou vysokou technickou úrovní, představuje inovativní a flexibilní nástrojová řešení pro přesné obrábění otvorů. Na českém a slovenském trhu tohoto výrobce zastupuje společnost SK Technik.

Od jednoho milimetru nahoru je to již velká součástka

"Toto je pro nás již velký šroub," říká Marco Schneider, vedoucí oddělení CNC u firmy Laubscher, když měří šroub pod mikroskopem. Šroub má velikost závitu S 0,6 (švýcarský hodinkový závit), délku závitu 0,55 mm a hlavičku o průměru 1,2 mm. Firma Laubscher Präzision AG ze švýcarského Täuffelenu spoléhá při mikroobrábění na nástroje od společnosti Paul Horn. Pro obrábění těch nejmenších součásti vyvinula společnost Horn systém nástrojů "μ-Finish". Ten se vyznačuje velmi vysokou kvalitou břitu, vysokou přesností výměny v řádu ?m a držákem nástrojů odolným proti vibracím.

Inovace nástrojů pro frézování

Německá společnost Paul Horn GmbH se prosazuje s produkty, které se vyznačují především svými technologickými vlastnostmi, vysokou výkonností a spolehlivostí. Nabídku tvoří nástroje pro zapichování, upichování, soustružení, frézování, vrtání a vystružování, které dnes zaujímají přední pozice na trhu. Firmu Paul Horn GmbH na českém a slovenském trhu zastupuje společnost SK Technik.

Související články
Supersporty ukazují zuby

Stojí miliony - super sportovní auta. Představují technickou dokonalost, vysoké rychlosti a dechberoucí jízdní dynamiku. Mnoho jednotlivých high-tech komponentů proměňuje takové špičkové sportovní automobily v jakési umělecké dílo.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovativní nástroje pro obrábění zápichů

Firma Paul Horn, kterou na českém a slovenském trhu zastupuje společnost SK Technik, přichází na trh s novinkami a inovacemi svých produktů v oblasti zapichování, upichování, soustružení závitů a podélného soustružení.

Novinky pro obrábění těžkoobrobitelných materiálů

Německá společnost Paul Horn se prosazuje s produkty, které se vyznačují především svými technologickými vlastnostmi, vysokou výkonností a spolehlivostí.

50 let firmy Horn

Bylo pondělí 27. října 1969, když se na živnostenském úřadě v Gomaringenu v Německu objevil Paul Horn se žádostí o založení podniku na výrobu tvrdokovových nástrojů. Malá výrobní hala v Gomaringenu byla prvním výrobním závodem společnosti, která od 1. listopadu 1969 oficiálně působila pod obchodním jménem Paul Horn Einstechtechnik. Dům rodiny Hornů ve Waiblingenu pak byl sídlem vedení podniku.

Inovativní nástroje pro frézování

Německá společnost Paul Horn se prosazuje s produkty, které se vyznačují především svými technologickými vlastnostmi, vysokou výkonností a spolehlivostí.
Nabídku tvoří nástroje pro zapichování, upichování, soustružení, frézování, vrtání a vystružování, které dnes zaujímají přední pozice na trhu.

Vrtání do 40x D i v nerezových a žáruvzdorných ocelích

Obrábění malých a hlubokých otvorů v krátkých časech - to jsou přednosti vrtáků. Díky vnitřním chladicím kanálkům, inovativní geometrii a novému povlaku se obrábění nerezových ocelí, superslitin na bázi niklu a slitin CrCo stává mnohem snadnějším a spolehlivějším. A to i u malých průměrů a hlubokých otvorů.

Nástroje pro hospodárné a produktivní obrábění

Firma Paul Horn GmbH, kterou na českém a slovenském trhu zastupuje společnost SK Technik, reaguje na požadavky svých zákazníků a přichází na trh s inovativními nástrojovými systémy, u nichž klade důraz především na kvalitu, hospodárnost a produktivitu nabízeních řešení.

Premiéra nového brousicího centra

Úzké spojení se zákazníkem je pravděpodobně nejsilnějším základem pro řešení požadavků trhu. Nové brousicí centrum UW II F od firmy Saacke, kterou na českém a slovenském trhu zastupuje společnost SK Technik, nabízí přesvědčivý důkaz toho, že jeho konfigurace v mnoha detailech splňuje přání zákazníků.

Nástroj pro vrtání a frézování v malých prostorech

Svislé zajetí do materiálu (jako při vrtání), frézování drážky do plna a následně dokončovací frézování, to vše v jednom kroku. S řezným nástrojem CrazyMill Cool P&S od švýcarského výrobce Mikron Tool je to možné.

Hospodárné upínání obrobků pomocí modulárních systémů

Volba upínacího prostředku je rozhodujícím faktorem pro optimální a ekonomické využití moderních obráběcích center. Firma Triag International nabízí rozsáhlý program upínání, který sahá od modulárního strojního upínání PowerClamp přes konstrukci různých přípravků až po systém upnutí obrobku zamrznutím TriGel.

Inovativní nástroje pro náročné obrábění

Obrábění detailů v obtížně obrobitelných materiálech vyžaduje sofistikované nástroje s precizní geometrií a odolnými povlaky. Firma Horn, kterou na českém a slovenském trhu zastupuje společnost SK Technik, přichází s dalšími novinkami v této oblasti.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit