Témata
Reklama

Nejdůležitějším materiálem při výrobě zdravotnické techniky jsou dnes plasty, které zaujímají 45 % podíl, přičemž nejdražší materiály (např. pro implantáty) se používají jen minimálně.

Při výrobě klasických produktů na jedno použití (jednorázové stříkačky, pipety) se stále více prosazují masově používané materiály, zejména polypropylen.

Reklama
Reklama
Reklama

Výlisky s dlouhou životností

Vedle tohoto typického spotřebního zboží se ale v nástrojové a senzorické technice objevují také výlisky, které jsou nadstandardní a mají dlouhou životnost. Nasazení plastů při výrobě komplexních aktuátorů (např. u kardiostimulátorů) napomáhá při optimální integraci mnoha funkčních prvků do velmi malého prostoru.
Z plastových dílů, které se denně používají ve zdravotnických zařízeních, lze jmenovat např. armatury pro zavádění medikamentů a substancí, které jsou prostřednictvím katétrů zaváděny do těla pacienta. Nástavce, spojky, klapky a ventily jsou důležité pro bezpečné a správné dávkování infuzí. Hmotnost používaných malých dílů se pohybuje v rozmezí od 1 do 3 gramů.

Obr. 1. Koncept vstřikovacích strojů Boy s převislou dvoudeskovou uzavírací jednotkou je pro výrobu zdravotnických dílů více než vhodný. Obslužné prvky, hydrauliku a přívod materiálu lze snadno umístit mimo oblast čistého prostředí. Díky aplikaci modulárních systémových komponentů Boy nabízí stroje schopné vyrábět v různých klasifikačních podmínkách čistého prostředí.

Kromě komplexní výliskové geometrie se používá i kombinace extrudovaných a vstřikovaných výlisků, proto je stále častěji poptávka také po výrobním procesu zálisků. Ten omezuje počet dílů vyrobených za jeden cyklus a tím pádem i spotřebu materiálu.

Obtížným úkolem je výroba výlisků ze vstřebatelných materiálů. Typickým příkladem jsou stenty, šroubky implantátů a další výlisky používané chirurgy, které nelze bez problémů opětovně vyjmout. Tyto materiály se začínají rozkládat již při zpracování. Pokud jsou zpracovávány nepřiměřeně, dochází k poškození mechanických vlastností materiálu. Z tohoto důvodu se musí stroje, které pracují s těmito materiály, řídit určitými principy, které jsou beze zbytku dodrženy vstřikovacími lisy Boy.

Hydraulicky poháněné vstřikolisy

Nízké náklady na strojohodinu, malá zastavěná plocha a nízká spotřeba energie ( posledně jmenovaná přednost je mezi jinými zajištěna prostřednictvím servomotorového pohonu čerpadla) tvoří základ ekonomické výroby na hydraulicky poháněných vstřikolisech. Tyto vstřikolisy nesou typové označení „E“. Jestliže zákazník zvolí opce „servoelektricky poháněného šneku“ a „dvojitého čerpadla“, spotřeba energie je ještě nižší, a navíc lze dosáhnout kratších cyklů. Tyto opce umožňují také simultánní měření a vyhazování při pohybu formy.

Obr. 2. Boy XS je ultrakompaktní, zastavěná plocha jen 0,74 m2 a je velmi vhodný pro mikrovstřikování.

Dvoudeskový uzavírací systém

Výrobci zdravotnických nástrojů a pomůcek očekávají od vstřikolisů technicky perfektní produkty. Zároveň výrobce samozřejmě zajímá i maximální ekonomická efektivita a minimální dopad výroby na životní prostředí. Německé stroje Boy díky svému designu a preciznosti všechny tyto náročné požadavky splňují. Konzolová uzavírací jednotka je snadno přístupná a lze na ni bez komplikací integrovat různá periferní zařízení. Co se týká přísných požadavků na výrobu v čistém prostředí, splňuje Boy i ty. Kompaktní dvoudeskový uzavírací systém zajišťuje ideální proudění čistého okolního vzduchu bez významnější vířivosti (laminární proudění). Uzavírací síla stroje je 100 kN/10, 20 Mp/10, 20 t, max. odstup desek je 250 mm, světlá vzdálenost mezi nosníky činí 160 mm (horizontálně) x 205 mm (diagonálně), min. zdvihový objem je 0,1 cm3 a max. zdvihový objem 8,0 cm3 (teoretický).

Pro technologii vstřikování v čistém prostředí lze po přidání periferií, které splňují náročné podmínky této výroby, použít prakticky jakýkoli stroj ze široké produktové řady německé společnosti Boy. Stroje Boy se mohou najít v mnoha významných společnostech zabývajících se výrobou kvalitní zdravotnické techniky.

Hana Jirků

Plastochem Brno
h.jirku@plastochem.cz
www.omya.com

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 120124
Datum: 15. 02. 2012
Rubrika: Trendy / Plasty
Autor:
Firmy
Související články
Kompozity s přírodními vlákennými plnivy kokosu

Polymerní materiály a jejich kompozity patří k nejprogresivněji se rozvíjejícím materiálům. Mezi polymerní materiály s prudkým rozvojem patří aplikace přírodních vláken (NF) do syntetických matric.

Česko a Sasko společně pro plasty

Pracovní skupina zabývající se technologiemi plastů a vláknových kompozitů se na Vysoké škole v Žitavě/Zhořelci (Hochschule Zittau/Görlitz) začala postupně ustavovat v zimním semestru roku 2015.

Lasery v Leibingerově nadaci 2014

Koncem letošního září se opět po dvou letech udílely v rámci Leibingerovy nadace, o které se v našem časopise pravidelně zmiňujeme, ceny za vybrané vynikající výsledky dosažené v různých oblastech využití laserů a laserových technologií. Tři ceny inovace, dotované částkou třicet, dvacet a deset tisíc eur, by měly obsáhnout co nejširší sféru uplatnění laseru, a to nejen v průmyslu, ale i v jiných oborech lidské činnosti.

Související články
Bakterie a olej od hranolek zachraňují svět

Svět má slušnou šanci být zbaven jednoho ze svých nejtíživějších problémů. Týmu z Vysokého učení technického v Brně se totiž podařilo přijít s technologickou inovací, která dokáže zastavit pokrývání zeměkoule odpadem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Igráček slaví 40. narozeniny

Generace Husákových dětí si jistě dobře vzpomíná na malou plastovou figurku představující různá povolání. Igráček letos oslaví 40. narozeniny, a tak určitě stojí za to, podívat se důkladněji na jeho osud i na jeho výrobu.

Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

Výroba stavebnic leteckých modelů

Pamětníci si možná vzpomenou na reportáž o výrobě plastikových leteckých modelů, která vyšla v MM Průmyslovém spektru 1, 2/2004. Když jsem loni na setkání uživatelů softwaru NX potkal pana Vladimíra Šulce, jednoho ze zakladatelů společnosti Eduard – Model Accessories, pozval mě, ať se k nim do Obrnic přijedu znovu podívat, protože za tu dobu se mnohé změnilo.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Úloha 3D tisku při vývoji kompaktních stavebních strojů

O rapid prototypingu, respektive 3D tisku se v poslední době hodně mluví. Jaké je ale jeho skutečné praktické uplatnění? Na to jsem se zajel podívat do vývojového centra společnosti Doosan Bobcat Engineering v Dobříši.

Nové možnosti průmyslového využití plastů

Supertechnopolymery představují nejnovější a nejvyspělejší článek ve vývoji polymerových materiálů. Od tradičních plastů se liší především vysokým obsahem vyztužujících skelných vláken, případně i přítomností syntetických vláken z aramidu, která dávají supertechnopolymerům výborné mechanické i tepelné vlastnosti. Díky své vysoké odolnosti se tyto moderní inženýrské plasty stále častěji stávají vhodnou alternativou za oceli, přičemž nabízejí i řadu výhod:

Podnikové výzkumné centrum formuje budoucnost vývoje materiálů

Eureka je aplikační laboratoř společnosti JSP, výrobce materiálu Arpro, která nabízí vývoj a výrobu prototypů, jejich testování a ověřování prvních sériových výrobků. Umožňuje dokonce experimenty s technologiemi, jako je například laminace či zalisovávání vkládaných dílů s možností ověření 3D tolerancí.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Stroje v pohybu: Raketa, která změní svět

Americký podnikatel Elon Musk se od založení své firmy SpaceX v březnu 2002 netají tím, že jeho dlouhodobým cílem je kolonizace Marsu člověkem. Již letos přitom plánuje uskutečnit premiérový start orbitální rakety Starship, která mu má tento cíl pomoci splnit.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit