Témata
Reklama

Vysokoškolské vzdělávání mladých expertů

Setkání zástupců akademických a výzkumných pracovišť oboru strojírenská výrobní technika umožnilo diskutovat otázku uplatnění oborové strategie ve vzdělávání vysokoškoláků.

V dnešním globálním světě, který se vyznačuje rychle se měnícími faktory a neustálými výzvami, je pro zachování konkurenceschopného a udržitelného vývoje nezbytné koncentrovat značné úsilí na výzkum a vývoj. Dalším předpokladem úspěšnosti je zajistit provázanost a spolupráci mezi výrobci, výzkumnými centry a akademickou sférou.

Reklama
Reklama
Reklama

Platforma spolupráce mezi výzkumem a výrobou

Iniciativa sdružovat podniky a výzkumná centra se v České republice postupně formuje již od konce 90. let minulého století. Představovala v podstatě reakci na tehdejší hospodářsko-politickou situaci českého průmyslu vyznačující se dlouhodobým nedostatkem kapacit v oblasti výzkumu a vývoje v oboru a tedy i inovací výrobních programů, bez nichž nebylo možné udržitelný a konkurenceschopný rozvoj zajistit. Jedním z průkopníků těchto snah byl projekt Výzkumného centra pro strojírenskou výrobní techniku a technologii (VCSVTT), který v roce 2000 předložilo Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy České vysoké učení technické v Praze společně se Svazem výrobců a dodavatelů strojírenské techniky (dnešní Svaz strojírenské technologie). Díky nově vzniklému centru byla vybudována pevná výzkumná základna pro český průmysl strojírenské výrobní techniky a v rámci ČR došlo k propojení významných výzkumných pracovišť v oboru a strojírenských podniků.

Snaha propojit výzkum s trhem jde ruku v ruce i s politikou EU, která od roku 2004 výrazně podporuje vytváření evropských technologických platforem. Z jejího popudu vznikla v roce 2007 Česká technologická platforma Strojírenství. O dva roky později pak v rámci Operačního programu Podnikání a inovace a jeho programu Spolupráce –Technologické platformy byl podán projekt sdružení Technologická platforma Strojírenská výrobní technika (TP SVT), který v dnešní době sestává z 31 členských podniků z výrobní sféry, strojírenských fakult vysokých škol technických a oborových svazů.

Na otázku, co je jejím hlavním úkolem, odpovídá její předseda doktor Jan Smolík. „TP SVT představuje seskupení výrobních podniků, vysokých škol a výzkumných center v oboru obráběcích a tvářecích strojů. Kromě cílů, jako je podpora oborového výzkumu a vývoje, podpora inovačních aktivit, spolupráce při vytváření související politiky a právních předpisů, podpora realizace výsledků VaV v průmyslové praxi, provádění osvěty, sdružování odborníků z praxe a akademické sféry a spolupráce s evropskými technologickými platformami, si TP SVT klade za cíl především podporovat obor obráběcích a tvářecích strojů v České republice a vytvářet jeho strategii.“

Klíčové oborové strategické dokumenty

V důsledku těchto snah byl v prvním roce činnosti platformy v roce 2009 vypracován dokument Strategická výzkumná agenda (SVA), který přehledně mapuje potřeby na všech úrovních výzkumu a vývoje v oboru do roku 2020 a definuje priority výzkumu a vývoje. Dokument vychází ze spolupráce 45 odborníků z podniků sdružených v SST, odborníků z VCSVTT, SpOS a z vysokých škol. Podle slov doktora Smolíka smyslem této koncipované strategie je její promítnutí do oboru, tedy jak směrem k výrobcům, tak do výzkumu a vzdělávání. „Cílem je dosáhnout co největšího zvýšení užitných vlastností českých obráběcích a tvářecích strojů a zvýšení jejich konkurenceschopnosti na světovém trhu,“ konstatuje dále.

Představení oborové strategie Technologické platformy Strojírenská výrobní technika účastníkům setkání oborových kateder

Na první etapu řešení projektu TP SVT navázal Implementační akční plán (IAP) strojírenské výrobní techniky. Účelem tohoto dokumentu je pro roky 2012 až 2015 definovat nejperspektivnější výzkumná témata podporující naplňování SVA v konkrétních oblastech techniky. Realizace IAP probíhá formou společné přípravy projektů VaV, a to konkrétně hlavního výzkumného projektu Výzkumného centra pro strojírenskou výrobní techniku a technologii (VCSVTT) a dále pak přípravou společných projektů výrobních podniků s výzkumnými organizacemi. Cílem projektů je zajistit maximální dotační podporu oborových projektů podporujících naplňování SVA.

Setkávat se a diskutovat s konkrétními cíli

Mezi cíle Technologické platformy Strojírenská výrobní technika patří sdružování odborníků z praxe a akademické sféry. Smyslem je lepší připravenost akademické sféry na řešení úkolů podniků v oblasti inovací a nových produktů. Pod záštitou TPSVT se v září letošního roku na Ústavu výrobních strojů a zařízení Fakulty strojní ČVUT v Praze uskutečnilo setkání zástupců akademických pracovišť oboru strojírenské výrobní techniky. V rámci tohoto každoročního setkání oborových kateder, kterého se tradičně účastní zástupci pracovišť z českých i slovenských univerzit, mají akademičtí pracovníci možnost vyměnit si aktuální informace z oboru a předat zkušenosti z pedagogiky, řízení, hospodaření a dlouhodobé odborné orientace.

Na letošním setkání proběhla diskuse o možnosti a smysluplnosti promítání témat SVA a IAP do vysokoškolského vzdělávání mladých expertů v oboru. Jak uvádí doktor Smolík, akademičtí zástupci se obecně shodli, že závěry a definovaná nejperspektivnější témata výzkumu a vývoje formulovaná TP SVT je vhodné v oborové výuce představovat. Takto je možné zejména studentům závěrečných ročníků specializací zaměřených na strojírenskou výrobní techniku představit technické problémy a témata, která průmysl ve střednědobé perspektivě považuje za klíčová pro inovace a zvýšení konkurenceschopnosti.

Na otázku, jakým vhodným způsobem by se tato problematika měla do výuky promítnout, se již odpovědi různí. Ředitel Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky z VUT v Brně docent Petr Blecha se shoduje s názorem proděkana pro vědu a výzkum a spolupráci s praxí na VŠB-TU Ostrava prof. Vladimírem Mostýnem, že tato problematika by se měla hlouběji implementovat do výuky až v doktorském studiu. Konkrétně pak uvádějí: „V předchozích cyklech je na aplikaci témat do výuky jen omezený prostor a studenti nemají dostatek schopností je pojmout. Z toho důvodu by bylo vhodné uvádět je pouze přehledově.“ Vedoucí katedry výrobních strojů a konstruování na VŠB-TU Ostrava docent Ladislav Kovář naopak prostor pro implementaci této problematiky nachází již v rámci magisterského cyklu: „Domnívám se, že v rámci oboru výrobní stroje a zařízení na každé fakultě pravděpodobně existuje předmět, do jehož osnov by se ve vhodné formě informace o těchto aktuálních trendech daly implementovat.“ S tímto názorem se ztotožňuje i vedoucí katedry výrobních systémů z Fakulty strojní TU v Liberci doktor Petr Zelený, který tvrdí, že výuku je třeba neustále inovovat, aktualizovat. Zapojovat do ní odborníky, uvádět konkrétní praktické příklady a projekty a zároveň naučit studenty samotné aktivně vyhledávat informace.

Prohlídka laboratoře pohonů a řízení hostitelského Ústavu výrobních strojů a zařízení Fakulty strojní ČVUT v Praze

Další oblastí diskuse byl fakt, jaké podklady by ze strany TP SVT školy případně uvítaly. Zde se akademici obecně ztotožňují s názorem vedoucí katedry konstruování na ZČU v Plzni docentkou Václavou Lašovou, že podklady pro obohacování výuky by měly být průběžně publikované výsledky řešení jednotlivých problémů. Účastníci se dále shodli, že kromě dokumentů SVA a IAP by pro implementaci strategie do výuky pomohly jednou či dvakrát do roka aktualizované zprávy o novinkách a konkrétních příkladech, které základní směry výzkumu a vývoje v oboru dokumentují a názorně ilustrují. Dále by považovali za vhodnou možnost konzultací s odborníky z platformy, například formou organizace odborně zaměřených workshopů pro studenty i pedagogy.

Poptávka po špičkových absolventech technických oborů

Jedním z klíčových faktorů pro zajištění vysoké úrovně hi-tech produktů českého strojírenství, jako jsou obráběcí stroje, tvářecí stroje a výrobní automatizace, je také příprava a výchova špičkových odborníků. Jak mnohokrát zaznělo na letošním výročním zasedání Svazu průmyslu a dopravy ČR za účasti vrcholných představitelů vlády v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, patří problém nedostatku kvalitně vzdělaných profesionálů se zaměřením na technické obory k hlavním problémům udržení vysoké úrovně českého strojírenství. Technologická platforma Strojírenská výrobní technika, Svaz strojírenské technologie, Výzkumné centrum pro strojírenskou výrobní techniku a technologii a MM Průmyslové spektrum považují tento problém dlouhodobě za významný, a proto usilují na všech dostupných úrovních o popularizaci oboru strojírenské výrobní techniky mezi studenty, ale také přímo pracují na zdokonalování podmínek pro studenty příslušných specializací v magisterském a zejména doktorském studiu.

Obráběcí a tvářecí stroje jsou mateřskými stroji, které využívají všechna ostatní průmyslová odvětví k výrobě vlastních produktů. Česká republika je v produkci těchto strojů na velmi dobrém 12. místě na světě a na 7. místě na světě v produkci na obyvatele. „Pokud chceme tato dobrá místa udržet či se ideálně dostat na vyšší příčky, je třeba tento úspěšný obor dále pěstovat a podporovat i tím, že pro něj budeme získávat vynikající studenty, vychovávat je a připravovat co nejlepším způsobem podle potřeb průmyslu pro uplatnění v praxi,“ uvádí závěrem doktor Smolík. S tím nelze jinak než souhlasit.

PhDr. Petra Zlatohlavá

ČVUT v Praze, Fakulta strojní

P.Zlatohlava@rcmt.cvut.cz

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 111129
Datum: 22. 11. 2011
Rubrika: Servis / Věda a výzkum
Autor:
Firmy
Související články
Inženýrská akademie ČR nabízí spolupráci Sekce stavebnictví a architektura

Poslání Inženýrské akademie ČR (IA ČR) spočívá v odborné podpoře a rozvoji technických věd a technického školství, jakož i aplikaci nových poznatků vědy a výzkumu. Naším cílem je přispívat k růstu ekonomického potenciálu a konkurenceschopnosti české ekonomiky. Tentokrát se zaměříme na stavebnictví a architekturu.

Mechanika na VŠ

V nynějším vydaní jsme o strukturovanou prezentaci požádali ústavy zaměřené na mechaniku a mechatroniku. Naši nabídku vyslyšelo pracoviště na Strojní fakultě v Brně.

Strojírenské konstruování na VŠ

V nynějším vydání jsme o strukturovanou prezentaci požádali ústavy zaměřené na výrobní stroje a komponenty. Naši nabídku vyslyšela pracoviště na strojních fakultách v Praze, Brně a Liberci.

Související články
Materiálové inženýrství na VŠ

V nynějším vydání jsme o strukturovanou prezentaci požádali ústavy zaměřené na výrobní systémy a techniku. Naší nabídku vyslyšela pracoviště na strojních fakultách v Praze a Brně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Podpory výzkumu, inovací a podnikání

Vývoj hospodářství v Evropě je v posledních letech charakterizován četnými ekonomickými problémy (finanční krize, dluhová krize), které ve svých důsledcích znamenají stagnaci či jen křehké oživení. Většina evropských ekonomik si uvědomuje, že disproporci mezi disponibilními kapacitami a místní poptávkou může dlouhodobě řešit pouze exportem.

Kompozitní materiály z přírodních zdrojů

Veřejnost se stále více snaží být environmentálně odpovědnou. Ani napříč odvětvími průmyslu tomu není jinak. V oblasti kompozitních materiálů můžeme v posledních letech sledovat stále častější tendence využívat přírodní materiály jako náhradu konvenčních syntetických produktů. Roste poptávka po vláknech na rostlinné bázi (například vláknech ze lnu, konopí nebo sisalu) a tyto materiály získávají významný podíl na celkové produkci kompozitních výrobků.

Profesor Stanislav Hosnedl 80

V říjnu tohoto roku se prof. Stanislav Hosnedl dožívá významného životního jubilea 80 roků. V roce 1964 dokončil studia v oboru Konstrukce obráběcích strojů na VŠSE FST v Plzni. Roku 1984 získal vědecko-akademický titul CSc., který po revoluci, později v roce 1990, obhájil také na ČSAV Praha. V roce 1992 se habilitoval a konečně v roce 2002 byl jmenován profesorem pro obor Strojní inženýrství.

25. mezinárodní konference Hydraulika a pneumatika

Novotného lávka v centru Prahy bude ve dnech 8.–9. června 2022 hostit již 25. mezinárodní konferenci Hydraulika a pneumatika, jejímž cílem je výměna odborných zkušeností a nových poznatků ve výzkumu a vývoji hydraulických a pneumatických prvků a systémů.

Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Výběr nejlepšího vývojáře

V mnoha strojírenských firmách, které jsem navštívil, mají inovace rozděleny na dvě části: CI (Continual Improvement) - kontinuální zlepšování, a R&D (Research and Development) - výzkum a vývoj. Oddělení CI se obvykle stará o drobnější technická a organizační zlepšování v procesech a v provozech. Souvisí s lean managementem, metodou Six Sigma a metodou kaizen (každý den na každém pracovišti jedno malé zlepšení). Oddělení R&D má za úkol, často ve spolupráci se strategickým marketingem, vyvíjet nové produkty - výrobky nebo služby. Strategický marketing ve spolupráci s topmanagementem zase vymýšlí nové obchodní modely. Zřejmě v podnicích nenajdete oddělení, které by nemuselo něco zlepšovat a inovovat. Které aktivity jsou nejnáročnější? Asi změna konceptu - skoková inovace. Ale jak na trhu práce najít člověka, který to bude umět?

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Elektromobilita pro energetickou nezávislost

Téměř veškeré hlavní fosilní zdroje energie planety – ropa nebo uhlí, se nacházejí v nějak problematických oblastech, ať už místem, nebo politicky, či ekonomicky, a závislost na nich je snadno zneužitelná. Proto je snaha o energetickou samostatnost tak strategicky důležitá pro celou Evropu.

Fórum děkanů strojních fakult

Jaký smysl spatřujete v existenci zahraničních studentů – a to z úhlu pohledu spolustudentů, univerzity a společnosti jako takové? Kolik těchto studentů aktuálně máte na fakultě ve studijních programech v bakalářském a navazujícím mag-isterském stupni? Sledujete dále jejich cestu – odcházejí z republiky, nebo zůstávají?

Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit