Témata
Reklama

Vyzkoušeli jsme on-line školení pro obráběče

Zákazník, který ví, co si s ne vždy levnými nástroji může dovolit, a současně dokáže využít jejich přednosti, se daleko spíše stane spokojeným uživatelem než ten, kdo získává zkušenosti způsobem pokus – omyl. To si nástrojářské firmy plně uvědomují a snaží se svým zákazníkům poskytovat odpovídající podporu.nástrojářské firmy plně uvědomují a snaží se svým zákazníkům poskytovat odpovídající podporu.

Jedním z rozšířených způsobů takovéto podpory je pořádání zákaznických dnů, seminářů a školení zaměřených na určité konkrétní téma. Zde bývají představeny novinky a jejich vlastnosti, případně nástroje pro konkrétní druhy aplikací či obrábění specifických materiálů, zpravidla i s ukázkami obrábění. Specializovaná školení se pak mohou vymezit na užší téma nebo pro určitý okruh uživatelů. Slušná návštěvnost podobných akcí ukazuje, že o tyto informace a předávání zkušeností je mezi uživateli velký zájem. Jejich nevýhodou je však velká časová náročnost spojená s účastí a nutností dopravy do často poměrně vzdálené lokality. To leckdy při napjatých harmonogramech může pracovníkům z výroby bránit návštěvě podobných vzdělávacích akcí. Společnost Walter CZ proto v rámci své Walter Akademie připravila sérii on-line školení, která mohou účastníci absolvovat přímo ve své kanceláři u počítače. Díky dlouhodobé spolupráci s firmou Walter CZ obdržela pozvání i naše redakce, a tak jsme si jedno z jejich on-line školení vyzkoušeli na vlastní kůži.

Reklama
Reklama
Reklama
On-line školení může být zajímavou alternativou oborového vzdělávání. (Foto: autor)

Set pro on-line školení

Po domluvě se společností Walter CZ jsme stejně jako ostatní zákazníci obdrželi vybavení, které nám mělo účasti na on-line školení umožnit. Vše bylo zabaleno v pěkné černé krabici ozdobené firemním logem. Když jsem si ji odnášel do redakce, upoutala na ulici pozornost jistého chlapíka „z mokré čtvrti“, který chtěl vědět, kolik mě ta „plejstejšn“ stála. Tolik k jejímu popisu.

Pro přístup ke školení je třeba se předem zaregistrovat.

Obsah krabice zahrnoval pozvánku na konkrétní sérii školení Walter Akademie s vypsanými termíny a kontaktem na školitele, vizitku, dále kancelářské potřeby, jako zápisník, propisku, mikrotužku, gumu, USB flash disk se šňůrou na krk a s nahranými propagačními brožurami v PDF a reklamním videoklipem, katalog nástrojů Walter na DVD a prezentaci společnosti Walter CZ v kroužkové vazbě. To nejdůležitější pro možnost účasti na školení se skrývalo až na dně krabice, a sice USB sluchátka s mikrofonem.

Přihlášení do on-line školení

Podle pozvánky bylo třeba přihlásit se k účasti e-mailem školiteli, a to alespoň pět dní předem. Tuto fázi jsme přeskočili, protože jsme již obdrželi e-mailem odkaz na webovou stránku, kde bylo třeba svou účast na školení zaregistrovat. Po odeslání registrace jsem obdržel e-mail s odkazem na webovou adresu pro sledování on-line školení. Na této adrese mi byl (až) těsně před zahájením konference nabídnut ke stažení soubor GoToWebinar Launcher.exe. Uložil jsem jej na pevný disk počítače a po jeho spuštění se na monitoru otevřelo okno prohlížeče GoToWebinar Viewer, v němž probíhala prezentace. Vedle něj se současně objevil malý ovládací panel, v němž bylo možné prostřednictvím chatu komunikovat se školitelem a případně i upravovat některá nastavení. Mezitím jsem zapojil do USB portu počítače set sluchátek s mikrofonem. Vše probíhalo bez jakýchkoliv zádrhelů ze strany počítače či tápání z mé strany.

Vlastní prezentaci lze sledovat ve vymezeném čase v okně prohlížeče. Pro poslech výkladu je nezbytné použití sluchátek, případně reproduktorů.

Průběh školení

Před zahájením webináře byla v okně prohlížeče informace s názvem školení a se jménem a malou fotografií školitele. V chatovacím okně již byl od něj napsán vzkaz, že školení za malou chvíli začne. On-line školení, jehož jsem se zúčastnil, neslo název Frézování, soustružení, vrtání a závitování – strategie, opotřebení, použití. Trvalo celkem čtyři dny, od pondělí do čtvrtka, vždy od 13 do 14 hodin, přičemž každý den byl věnován jedné z uvedených technologií obrábění. Role školitele se s přehledem zhostil aplikační technik Aleš Koutný ze společnosti Walter CZ.

Aleš Koutný jako podklad pro svůj výklad použil firemní prezentaci v angličtině, kterou – samozřejmě česky – komentoval. V okně GoToWebinar Vieweru mohli účastníci sledovat promítanou prezentaci včetně pohybu kurzoru myši v rukou pana Koutného a ve sluchátkách poslouchat jeho výklad. Občas byli účastníci vyzváni k potvrzení, že výkladu rozumějí, nebo k položení otázek prostřednictvím chatu. Použití přiložených sluchátek však nebylo jedinou možností, jak výklad sledovat. V ovládacím panelu bylo možné přepnout v záložce ovládání zvuku z USB na audiovýstup a průběh školení poslouchat například z reproduktorů připojených k PC. Školení trvalo přesně stanovených 60 minut, zbývající čas bylo možné sledovat na časomíře doplněné grafickým ukazatelem. Po skončení školení byli účastníci vyzváni k ohodnocení školení prostřednictvím jednoduchého formuláře.

Prostřednictvím chatovacího okna lze v průběhu školení zadávat dotazy a komunikovat se školitelem.

Zaměření na praxi

On-line školení, které jsem měl možnost sledovat, patřilo do úvodního cyklu obecných školení, na která budou navazovat školení pokročilejší či zaměřená na specifické potřeby zákazníků. Představilo konstrukční provedení nástrojů, jejich výhody a nevýhody, zásady pro jejich aplikaci, ale i například ukázky jejich poškození způsobených nevhodnými řeznými podmínkami nebo nevhodně zvolenými nástroji. Vše bylo podáno přehledně a srozumitelně, a to i pro mne jako pro člověka, který se v obráběčské praxi nepohybuje. Nejvíce jsem ocenil zaměření na praxi a předávání praktických zkušeností a doporučení. Dovedl bych si představit využití podobného školení i pro studenty průmyslovek a (zvláště) vysokých škol, kde student přes samou teorii často do praxe nedohlédne.

Ukázka možností nastavení zvuku

Zhodnocení

Je zřejmé, že on-line školení osobní kontakt nebo setkání nenahradí, ale pokud jde o vlastní výklad školitele, je prakticky rovnocennou alternativou klasickému výkladu s použitím prezentace v přednáškové místnosti. Nechybí ani možnost zpětné vazby, v daném případě prostřednictvím chatu. Pokud výklad u počítače sleduje jedna osoba, doporučil bych použití sluchátek, kdy je účastník méně rušen okolím než při poslechu z reproduktorů. Řekl bych, že účast na on-line školení představuje jednu z dalších a velmi zajímavých možností, jak si rozšířit obzory. Jeho hlavní výhodou pro účastníky je úspora času v porovnání s cestováním na klasické školení a nezávislost na místě sledování. Nemělo by se však na něj začít spoléhat jako jediný způsob vzdělávání, ale totéž platí o všech ostatních možnostech.

Pavel Marek

pavel.marek@mmspektrum.com

www.walter-tools.com/cs-cz/careers/walter_academy

Reklama
Související články
Průvodce výběrem břitových destiček

Kdo chce obrábět kov a být přitom konkurenceschopný, potřebuje kombinaci nářadí a řešení nástrojů, která je optimálně uzpůsobená pro příslušnou součást a materiál. Klíčovou roli hraje součást, která je v přímém kontaktu s obrobkem: břit – respektive vyměnitelná břitová destička, tedy jeho vyměnitelná součást.

Udržitelná výroba obráběcích nástrojů

U společnosti Walter, odborníka na obráběcí nástroje, je udržitelnost důležitou součástí firemní strategie. Již od roku 2013 firma nabízí pod značkou Walter Green obráběcí nástroje s plnou kompenzací CO2. Prostřednictvím svého renovačního servisu Walter již několik let rovněž poskytuje službu, která může až ztrojnásobit životnost vysoce kvalitních obráběcích nástrojů. Firma si stanovila i ambiciózní cíle pro tuto dekádu: Do roku 2030 se emise CO2 celé společnosti mají snížit na polovinu a produkty i obaly se budou vyrábět z 90 % z recyklovaných materiálů.

O polovinu delší
životnost nástroje

Výrobce nástrojů Walter každých šest až sedm let přichází s novou generací řezných materiálů s výrazně vylepšenými vlastnostmi. Nové vlastnosti poslední novinky – materiálu Tiger∙tec Gold pro soustružení – vysvětlují v rozhovoru Jörg Drobniewski, vedoucí oddělení pro řezné materiály, a Gerd Kußmaul, vedoucí produktový manažer pro soustružení. Rozhovor vedl Frederick Rindle.

Související články
Obrábění dílů pro kolejová vozidla

Pokud byste se někdy chtěli vydat do Žlebů, osobně doporučuji cestu vlakem. Z Prahy dnes přibližně za hodinu dojedete rychlíkem do Čáslavi. Zde vystoupíte a po letitém příhradovém mostě přejdete přes celé kolejiště na místní nádraží. Očekávat vás tady bude malý motoráček, který vás poveze po unikátní místní dráze.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jak se obrábí na Valašsku

Obec Veřovice se nachází na úpatí Veřovických vrchů, které jsou součástí západního výběžku Moravskoslezských Beskyd. Jednou z firem, které v obci působí, je společnost Matuš Trade. Zabývá se zakázkovým obráběním kovů a plastů.

Nové frézovací nástroje a digitální výroba

Tübingen je město ležící na řece Neckar a své návštěvníky okouzlí především svým historickým centrem s hrázděnými domy, malebným nábřežím, radnicí s malovanou fasádou či gotickým kostelem. Z centra Stuttgartu se sem dostanete vlakem za necelou hodinku. Právě této blízkosti využila společnost Walter, která zde v předvečer veletrhu AMB uspořádala tiskovou konferenci.

Muž, který rád obrábí

„Tentokrát navštívíme malou firmu,“ řekla mi do telefonu Eva Procházková, která má ve společnosti Walter CZ na starosti marketing. Na reportáž jsme se vydali do firmy Kovovýroba Hruška do Opavy-Vávrovic.

Pomoc zákazníkovi je ta nejlepší motivace

Společnost Walter asi není potřeba v našem časopisu příliš představovat, neboť se jedná o jednoho z nejvýznamnějších výrobců nástrojů pro třískové obrábění kovových materiálů. Vedení společnosti, která v příštím roce oslaví sté výročí svého založení, sídlí v německém Tübingenu a firma po celém světě zaměstnává na tři a půl tisíce zaměstnanců.

Obrábění železničních kol a náprav

Společnost Bonatrans Group, a. s., jejíž tradice sahá do roku 1965, se zaměřuje na konstrukci, výrobu a opravy železničních kol, náprav i celých dvojkolí. Dodává je významným světovým výrobcům osobních i nákladních vozů, lokomotiv, tramvají či vysokorychlostních vlaků. Společnost je součástí skupiny GHH-Bonatrans, která je největším světovým výrobcem železničních dvojkolí a své závody má u nás v Bohumíně, dále v Německu a Indii.

S kukuřicí na železniční vagón

Kdo by nevěděl, že budoucnost patří aluminiu! Právě tento materiál se dnes často používá pro stavbu moderních železničních osobních vozů či elektrických jednotek. Nejinak je tomu v ostravské společnosti Škoda Vagonka, a. s., kam jsme se zajeli podívat se zástupci společnosti Walter CZ.

Výroba tlakových lahví pro technické plyny

Společnost Vítkovice Cylinders patřící do lahvárenské skupiny Cylinders Holding je největším výrobcem bezešvých ocelových lahví, nádrží a těles akumulátorů na světě. Historie se datuje od roku 1906, kdy byla vyrobena první bezešvá ocelová lahev.

Obrábění odlitků diamantovými nástroji

Společnost KSM Castings CZ z Hrádku nad Nisou patří k nejmoderněji vybaveným výrobním závodům na severu Čech. Zabývá se vývojem a výrobou odlitků z lehkých kovů pro automobilový průmysl. Firma vznikla v roce 1996 a její počátky jsou spojeny se skupinou Thyssen. Od roku 2005 je závod součástí mezinárodní skupiny KSM Castings Group.

Provozní testy nového řezného materiálu

Firma Walter AG v loňském roce představila nový řezný materiál označený jako Tiger-tec Gold. Před jeho uvedením na trh byly kromě jiného provedeny rozsáhlé testy u vybraných zákazníků, které potvrdily jeho výjimečné vlastnosti v reálných podmínkách výrobních provozů. Jedním z míst, kde tyto testy probíhaly, byla obrobna české společnosti Persa v Kněževsi nedaleko Prahy.

Když je potřeba řešit „špeky“

Na pozvání společnosti Walter CZ jsem tentokrát zajel do firmy Kovo Děčín, která se zabývá zakázkovým obráběním a výrobou forem. Zde nás přijal jednatel Pavel Bureš, za dodavatele nástrojů přijel Pavel Dušánek, certifikovaný distributor společnosti Walter CZ, a Monika Futáková ze společnosti Walter CZ. Posadili jsme se do zasedačky a pan Bureš nás seznámil s historií společnosti a jejím výrobním programem, čímž jsme se dostali i k nástrojům značky Walter.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit