Témata
Reklama

Zpracování materiálů studeným laserem

Lasery s ultrakrátkým pulsem mohou být využívány pro řezání, vrtání, značení nebo úpravu povrchů. Protože ultrakrátké pulsy jsou kratší než čas potřebný pro většinu energeticky difuzních procesů uvnitř atomové mřížky, nepřenese se žádné teplo do okolního materiálu, což eliminuje nechtěné změny materiálu. To je důvodem, proč se této metodě zpracování materiálů také říká "studená".

Lasery s ultrakrátkým pulzem (Ultrashort pulse lasers – dále jen USP lasery), které poskytují dostačující výstupní výkon pro průmyslové aplikace, pracují s délkou pulzu v rozmezí od 10 pikosekund až do 100 femtosekund (10-15 s).

Reklama
Reklama
Reklama

Lasery s ultrakrátkým pulzem

V průmyslovém využití jsou femtosekundové lasery vhodné pro maximálně přesné laserové řezání a odstraňování citlivých materiálů s téměř minimálním vstupem tepla. Řezání „studeným“ laserem a odstraňování s femtosekundovými lasery jsou jedněmi z nejslibnějších technologií pro náročné aplikace, a to hlavně v chirurgickém, fotovoltaickém a polovodičovém průmyslu.

Zpracování za studena s laserem StarFemto

Tyto lasery řežou citlivé materiály, jako je nitinol, s tvarovou pamětí s maximální přesností a výbornou kvalitou řezu, čímž se další následné opracování stává téměř nadbytečné. Femtosekundové lasery také řežou bioabsorbční polymery, jako jsou polyaktické kyseliny nebo polyglykolické kyseliny, s vysokou přesností.

Neexistuje všeobecně přijatá definice ultrakrátkých pulzů, ale obecně se toto označení užívá u pulzů o délce trvání maximálně pár desítek pikosekund, obvykle v řádu femtosekund. Tyto pulzy by neměly být zaměňovány za ultrarychlé – nemají vyšší rychlost než dlouhé pulzy, ale umožňují provádět ultrarychlé procesy.

Čím kratší, tím lepší

Poté co Laserové centrum v Hannoveru před 15 lety prezentovalo první výsledky odstraňování pomocí femtosekundových laserových pulzů [1], jsou průkopnické obrázky užité na této konferenci běžně používané pro prezentace o chladném zpracování materiálů laserem dodnes. Od té doby šak udělala laserová technologie značný pokrok. Na začátku byly femtosekundové lasery shluky citlivých optických součástí vyplňující laboratoř a jejich ovládání bylo složité. Nyní se na trhu objevují stále novější a kompaktnější laserové zdroje, kterým se právem může říkat, že jsou vyzkoušeny v provozu. I know-how se změnilo z původního euforického přesvědčení, že i kovové atomové mřížky mohou být rozloženy absolutně atermálním způsobem, k více realistickému obrazu o odstraňovacím procesu [2].

Řezání 500 µm silné NiTi slitiny s tvarovou pamětí s laserem StarFemto. Zdroj: courtesy of Raydiance Inc.

Díky vývoji v minulých letech, který směřoval k vyšším výkonovým úrovním, rychlejším cyklům a vylepšení kompaktnosti, jsou femtosekundové lasery schopné vstoupit i do více průmyslových výrobních oblastí.

Rychlost řezání trubice NiTi slitiny s tvarovou pamětí vs. doba trvání pulzu USP laseru [4]

Otázka, která stále není plně zodpovězena, zní: Jaká je ideální doba pulzu pro zpracování materiálu? Zdá se zřejmé, že by měla být kratší než relaxační čas opracovávaného materiálu, aby se minimalizoval vstup tepla v průběhu odstraňování. Časový rámec, který je určen délkou přenosu absorbované energie z elektronů do mřížky, je u většiny materiálů méně než 10 pikosekund. USP lasery používané v průmyslu můžeme rozlišovat podle doby trvání jejich pulzu na pikosekundové lasery (doba pulzu do 10 ps) a lasery s délkou trvání pulzu méně než 1 pikosekunda, zvané femtosekundové lasery. Oba typy těchto laserů vyrábí například společnost Rofin, zastoupená v Čechách a na Slovensku společností FineTec Systems. Ukázkou úspěšné integrace USP laseru je mimořádně precizní systém StarCutTubeFemto pro řezání trubic a plochých částí, jako jsou například chirurgické implantáty.

Odstraňování materiálu

Kromě několika výjimek, kde jsou USP lasery s velmi rychlými cykly využívané k tavení skla či jiných citlivých materiálů [3] nebo k úpravě povrchových ploch tvořených různými vrstvami díky kvazi-cw procesům (quasi-continuous-wave operation), je většina aplikací spojena s odstraňováním materiálu. Obecně se rozlišuje mezi strukturováním povrchu, vnitřními úpravami a odřezáváním celých částí. Vedení paprsku a jeho zaostřování může být řízeno galvanometrickými skenery nebo klasickou fixní optikou, obvykle v kombinaci s koaxiální plynovou trubicí, která přivádí stlačený plyn k opracovávanému místu.

Povrch gravírovaný laserem, tiskový plát z nerezové oceli

Výhodou užívání ultrakrátkých pulzů je, že zpracování materiálu probíhá se znatelně sníženým působením tepla v daném místě, a tím pádem podstatně nižším tavením materiálu. To by mělo zaručit jednoduché odejmutí materiálu po zpracování. Aby se vyvážily desetinásobně vyšší pořizovací náklady těchto laserů v porovnání se standardními nanosekundovými lasery, musí mít zákazník velice specializovanou aplikaci. Roste však počet aplikací, které by bez této technologie nemohly fungovat nebo jejichž kvalita se užitím těchto laserů v porovnání se standardními lasery díky odstranění časově náročného, drahého a výnos snižujícího následného zpracování znatelně zvýšila.

Chirurgické implantáty

Výborným příkladem je zpracování chirurgických implantátů (např. věnčité otvory) z trubkovitých prefabrikátů. Již mnoho let je standardně používáno laserové řezání za pomoci lampou buzených, pevnolátkových nebo vláknových laserů. Odstranění strusky a otřepů na vnitřní stěně trubky může být snadno provedeno u nerezových ocelí a CoCr trubek ultrazvukem. Tato metoda je však časově náročnější na odstranění nechtěných usazenin po tavení v chirurgických implantátech vyrobených z NiTi slitiny s tvarovou pamětí a vyžaduje vysoký stupeň manuální práce, což vede k nepřijatelně vysokým ztrátám na výnosu. Stále více filigránských částí, například neurologické stenty s tloušťkou stěny o pouhých 50 mikrometrech, nemůže být následně mechanicky opracováváno vůbec. Jedinou šancí, jak se vyhnout vytváření větších roztavených ploch během řezání laserem, je užití ultrakrátkých pulzů. V souladu s požadavky na vysokou preciznost kontury řezu u těchto chirurgických implantátů se hýbe trubkou přesně pod zafixovanou optickou řezací hlavou. Vzhledem k nízkému množství odstraněného materiálu jednotlivými pulzy je možné dosáhnout výhodné řezací rychlosti 1–10 mm.s-1 jen díky kompenzaci v množství cyklů v rozsahu 100–1 000 kHz, což vede k vysokému stupni překrývání pulzů, obvykle 99,95 %. Distribuce pulzní energie nemůže být aplikována rychlým skenováním u takovéto řezací aplikace. Vedlejší efekt u takto vysokého stupně překrytí pulzů způsobí snadnou kumulaci tepla a i pulzy v pikosekundovém rozsahu způsobí neúměrné zdeformování materiálu. Abychom produkovali chirurgické mikroimplantáty bez poškození, musí se doba trvání pulzu dále redukovat. Jedním z principiálních důvodů pro užití ultrakrátkých pulzů je snížení hloubky termální penetrace, ale také vyšší efektivita procesu odstraňování materiálu, která minimalizuje zahřívání v daném místě. Výsledky testů řezání trubic s různě dlouho trvajícími pulzy říkají, že je-li doba trvání zkrácena pod 1 ps, rychlost řezání může být dvojnásobná. Toto samozřejmě vede k nižšímu vstupu tepla do materiálu a je zřejmé, že místo typického pikosekundového laserového pulzu od 6 do 10 ps je mnohem přínosnější užít 800 fs pulzy pro aplikaci řezání s vysokým překrytím pulzů.

Bioabsorpční materiály

Ještě více je zřejmá poptávka po USP laserech vzhledem k tomu, že další generace implantátů bude možná schválena k chirurgickému používání. Téměř každé vývojové oddělení velkých chirurgických společností pracuje na bioabsorpčních materiálech. Tyto implantáty se – vzhledem k jejich názvu – rychle rozpustí po vpravení do lidského těla, aby zamezily riziku ucpání cév. Nejžhavějším kandidátem pro takovýto polymerový materiál jsou deriváty polylaktických a polyglykolických kyselin (PLGA), s teplotou tavení v rozmezí od 170 do 230 stupňů Celsia. Protože tyto materiály musí být řezány beze změn v jejich složení a mikroskopické struktuře, nemají klasické CO2 nebo pevnolátkové lasery s mikrosekundovými nebo nanosekundovými pulzy šanci na úspěch. Testy řezání provedené na různých univerzitách a vývojových střediscích opět odhalily, že délka trvání pulzu v rozmezí od jednotek do desítek pikosekund způsobuje nepřijatelné poškození v polymerové mikrostruktuře vedle řezu. To vede k nevratným změnám v mechanických vlastnostech a činí chirurgický nástroj nepoužitelným. Proto je femtosekundový laser vítězem v soutěži o nejkratší trvání doby pulzu pro řezání stejně jako u kovových chirurgických implantátů, což je patrné z výsledků s fs-Ti-sapphire lasery [5].

V poslední době jsou na trhu dostupné vláknové USP lasery s pulzy o době trvání několika set femtosekund. Tyto lasery mají správný výkon, délku cyklu a stavbu k tomu, aby se vypořádaly s průmyslovou řezací rychlostí v 24/7 výrobním provozu.

Úpravy povrchu

Je zřejmé, že tyto nové, provozem vyzkoušené femtosekundové lasery mohou být použity i pro úpravy povrchu a odstraňování tenkých vrstev fólií. Ale v porovnání s procesy řezání je konkurence ze strany pikosekundových laserů na tomto poli daleko větší. Zajímavé je, že závislost chování materiálu na jeho vlastnostech je při odstraňování daleko více znatelná při užívání USP laserů než u nanosekundových laserů. Zkoušky gravírování na nerezové oceli s pikosekundovými a femtosekundovými lasery měly podobné výsledky jako u výše zmíněného řezání. 800fs laser odstraní dvakrát více materiálu než 11ps laser při stejné ohniskové vzdálenosti, pulzní energii a podobném průměrném výkonu. Na druhou stranu kovy s vyšší tepelnou vodivostí, jako je měď nebo mosaz, se snáze gravírují s pikosekundovými laserovými pulzy.

PLGA předváděcí trubice o průměru 250µm, uříznutá StarFemto laserem s extrémně vysokou kvalitou s nepatrnými známkami působení tepla na stěně řezu
Povrch tiskařské plátu gravírovaný femtosekundovým laserem

Oblasti uplatnění pro povrchové gravírování lasery s ultrakrátkými pulzy mohou být nalezeny i v tiskařském průmyslu. Zde se až doteď produkují plastové tiskové vzory fotolitografií a následně se používá leptání chemií. Skalpelem se vtlačí barva do vyleptaných míst a poté je přenesena na díl gumovým razítkem. Tyto plastové vzory se rychle opotřebují a mají krátkou životnost. Proto se výrobci snaží nahradit plastické tiskové pláty kovovými. Aby bylo možné zajistit rovnoměrné nanesení barvy, musí být gravírování naprosto bez otřepů. Lasery s ultrakrátkými pulzy jsou opět jediným způsobem, jak dosáhnout vysoké kvality gravírování bez otřepů. Femtosekundové lasery zde ukazují vysokou efektivitu vzhledem k faktu, že nerezové oceli jsou běžně užívané.

Lasery s ultrakrátkými pulzy budou zaujímat stále větší podíl na trhu průmyslových aplikací v souladu s tím, jak se bude know-how o jejich specifikách a potenciálu při zpracování materiálu šířit firmami a institucemi. Větší prodeje těchto laserů sníží investiční náklady, což povede k ekonomičtější a snadnější realizaci aplikací. Pokrok v kvalitě procesů v porovnání s konvenčními lasery přesvědčí více zákazníků o výhodách této nové technologie.

Adam Palma

Rofin

www.rofin.com
palma@fine-tec.cz
www.fine-tec.cz

Použitá literatura a zdroje:

[1] CHICHKOV, B. N.; MOMMA, C.; NOLTE S.; van ALVENSLEBEN F.; TÜNNERMANN A. Femtosecond, Picosecond and Nanosecond Laser Ablation of Solids. Appl. Phys. A 63, 109 (1996).

[2] Strategies Unlimited: Ultrafast Lasers – Technology Review and Market Forecast
Report OM-42. June 2008.

[3] MIYAMOTO I. et al.: Local Melting of Glass Materialand its Application to Direct Fusion Welding by ps-Laser Pulses. LAMP Conference. Kyoto, 2006.

[4] Mielke, M. High Energy Ultra Fast Fiber Laser Systems at 1552 nm for Industrial Applications. FISC Workshop. Dresden, 2010.

[5] BAUER, T.; TÖNSHOFF, H. K.; aOSTENDORF, A.; KORTE, F. & SERBIN, J. Fertigung bioresorbierbarer Gefäßwandstützen mittels Femtosekunden- Lasertechnologie.
3. Symposium Neue Technologien für die Medizin. Forschung-Praxis-Innovation
Aachen, 10.–11. Mai 2002.

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 130434
Datum: 10. 04. 2013
Rubrika: Komerční příloha / Spojování a dělení
Autor:
Firmy
Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Aktuální možnosti v laserovém svařování

Laserové svařování lze v dnešní době považovat za velice moderní technologii. Vysoké svařovací rychlosti, štíhlý svar a z toho plynoucí výhody jsou pozitiva, která umožnila začlenění této metody do progresivních výrobních technologií. Tento článek si klade za cíl představit aktuální možnosti laserových svařovacích technologií.

HiLASE - superlasery pro skutečný svět

Lasery nové generace, jež doposud nemají ve světě obdoby, se vyvíjejí a testují v nově postaveném centru HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy. Využití najdou v průmyslu i ve výzkumu. V nové budově působí téměř 60 laserových specialistů a techniků, z nichž přibližně polovina je ze zahraničních, často i velmi renomovaných pracovišť.

Související články
Vliv složek ochranných atmosfér na WAAM

Svařování v současné době není už pouze technologií ke spojování materiálů. S rozvojem aditivní výroby strojních součástí lze tento proces využít také pro výrobu komplexních a geometricky složitých součástí. Technologie WAAM využívá svařování pro vrstvení jednotlivých svarových housenek do tvaru vyráběné strojní součásti a je charakterizována mnoha proměnnými – mimo jiné i účinky ochranné atmosféry. Cílem příspěvku je zhodnotit vliv jednotlivých složek ochranných atmosfér používaných pro MAG svařování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Tvoříme historii vodního paprsku

Každá investice do podniká je spojena s velkým očekáváním. Jistou dávku důvěryhodnosti ve správnou investice může dávat také historie firmy i samotné technologie. Technologie řezání vysokotlakým vodním paprskem Flow slaví v tomto roce již 50 let, resp. 40 let v případě abrazivního vodního paprsku.

Vplyv ochrannej atmosféry pri zváraní hliníkových zliatin

Ľahké neželezné kovy ako hliník, horčík, titán a ich zliatiny, ktoré sú používané najmä v automobilovom, leteckom a kozmickom priemysle, musia spĺňať vysoké a často protichodné nároky ako je napríklad dostatočná pevnosť pri zachovaní vysokej ťažnosti alebo dobrá korózna odolnosť. Inak povedané, využívajú sa tam, kde ich náhrada dostupnejšími materiálmi nie je možná. Na zváranie materiálov z ľahkých neželezných kovov je potrebné použiť takú technológiu zvárania, ktorá bude ich vlastnosti degradovať čo najmenej. Celý rad štúdií a doterajších praktických skúseností ukazujú, že väčšina problémov vznikajúcich pri konvenčnom zváraní oblúkovými metódami môže byť potlačená použitím laserového lúča.

Laserová technologie Platino pro každého

Nová verze fiber laseru Platino od italského výrobce Prima Power je jeden z nejúspěšnějších produktů z celého portfolia společnosti. 2D laser postavený na více než konsolidované platformě ze syntetického granitu má na kontě více než 2 000 instalací po celém světě. Stroj byl vybaven a aktualizován důležitými technologickými inovacemi, které přispívají k tomu, že je ještě rychlejší, spolehlivější a produktivnější.

Průmyslové využití nejvýkonnějších laserů

Již několik desetiletí jsme svědky postupného nabývání významu a upevňování pozice laserů nejen v průmyslových provozech, ale i ve zdravotnictví, metrologii a mnoha dalších oblastech. Na stránkách tohoto vydání je uvedeno hned několik možností jejich využití, všechny jsou však velmi vzdálené možnostem laserů vyvíjených v centru HiLASE. V Dolních Břežanech u Prahy totiž vyvíjejí „superlasery“.

Oscilující paprsek laseru pracuje přesněji

Univerzálním nástrojem naší doby je laser, kterým je možné bezdotykově opracovávat téměř všechny materiály. Ještě lépe a přesněji se podaří materiály řezat nebo gravírovat, když paprsek laseru kmitá.

Nová generace polovodičových laserů s diamantovým sendvičem

Vědci z univerzity ve Stuttgartu ukázali cestu pro novou generaci polovodičových laserů. Tyto mají být zejména výkonnější a použitelné v nových oblastech. Lasery jsou založeny na diamantovém sendviči.

Revoluce ve svařování laserem

Nejnovější technologie firmy Trumpf BrightLine Weld pro pevnolátkové lasery umožňuje svařování s nízkým rozstřikováním při rychlostech pohybu, které lze v dnešní době dosáhnout pouze pomocí CO2 laserů. BrightLine Weld umožňuje svary s částečným průvarem pro svařence s přenosem síly nebo svary s úplným průvarem pro svařování trubek a profilů. Tato technologie umožňuje výrazné zvýšení produktivity a energetické účinnosti. Vysoce kvalitní svarové švy se projevují vysokou mechanickou pevností vyrobených dílů. Minimalizované rozstřikování snižuje znečištění obrobku, upínacích zařízení a rovněž optiky. Výsledkem je zkrácení prostojů stroje, méně oprav dílů, vysoká životnost pracovní optiky a následkem toho podstatné snížení nákladů.

Autogen, plazma či laser?

Ať ve strojírenském, elektrotechnickém, potravinářském, chemickém či důlním průmyslu, nebo ve stavebnictví, zemědělství a mimo jiné také při výrobě dekoračních předmětů, tam všude nacházejí uplatnění CNC stroje pro termické dělení materiálů.

Nové úkoly v technologii vodních paprsků

Jednou za dva roky pořádá Oddělení desintegrace materiálů Ústavu geoniky Akademie věd ČR konferenci o technologii vysokorychlostních vodních paprsků. Letos organizátoři pro své setkání vybrali nádherné a inspirativní prostředí Lednicko-Valtického areálu, zapsaného do seznamu světového a kulturního dědictví UNESCO. V pořadí již pátá konference této série přitáhla pozornost mnoha zahraničních a tuzemských odborníků.

Technologické lasery a trendy vývoje za rok 2015

Letošní rok v oblasti laserových technologií byl neobyčejně bohatý na nové poznatky a přinesl i řadu nových jevů v metodice dalšího vývoje. Vznikala nová komplexní střediska laserového výzkumu a nás může těšit, že ani Česká republika nezůstala pozadu. Rozvíjí se program HiLASE, zaměřený na laserové technologie a vývoj optických komponentů, a nedávno bylo slavnostně otevřeno i středisko ELI Beamlines – Extreme Light Infrastructure – jako součást evropského plánu budování center nové generace vybavených nejvýkonnější technikou vhodnou pro naplnění programu bádání až na samé hranici poznání.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit