Témata
Reklama

Adaptivní tlumení pro pneumatické pohony

27. 06. 2017

Značka IMI Norgren zahrnuje široký sortiment výrobků pro pneumatické aplikace a řízení pohybu tekutin, jako jsou pneumatické pohony, produkty pro přípravu vzduchu či proporcionální ventily a vysokotlaké regulátory.

V oblasti lineárních pohonů pro průmyslovou automatizaci je velmi populární řada ISO válců, které jsou dodávány pod označením ISOLine. ISO válce mohou být vybaveny systémem adaptivního tlumení označovaným jako ACS, jenž v praktických aplikacích přináší řadu zajímavých výhod.

Reklama
Reklama
Reklama

Systém adaptivního tlumení

Systém tlumení IMI Norgren Adaptive Cushioning System (ACS) se dokáže automaticky přizpůsobit konkrétní aplikaci bez nutnosti jakékoliv úpravy nastavení šroubu odpružení. Tím je vyloučena potřeba odborných znalostí pro montáž a ustavení a zjednodušuje se instalace. Systém ACS se navíc umí přizpůsobit i jakékoliv změně v aplikaci, jako je například měnící se zatížení, které může nastat během cyklu válce, v průběhu pracovní směny nebo životnosti stroje. To přispívá k zajištění efektivního provozu dané aplikace a potenciálně prodlužuje dobu životnosti stroje. Pro extrémní aplikace zahrnující vysoké rychlosti nebo vysoká zatížení je však pro případ potřeby ručních úprav součástí zařízení také šroub k nastavení odpružení.

ISO válce s adaptivním tlumením ACS se automaticky přizpůsobí aktuálním požadavkům jakékoliv aplikace.

ISO válce

ISO válce, které mohou být vybaveny tlumením ACS, jsou dodávány jako profilové válce řady ISOLine P nebo jako robustní válce ISOLine R se svorníkovou konstrukcí. Tvarovaný profil vrtání válců ISOLine P poskytuje čistý vzhled a umožňuje přímou montáž zalícovaně montovaných spínačů polohy.

Válce ISOLine R se vyznačují robustní konstrukcí s vnějšími svorníky, jsou ideální pro průmyslové aplikace a lze je použít i do agresivnějších prostředí. Válce ISOLine R jsou k dispozici ve všech velikostech vrtání s širokou nabídkou variant, možností a armatur. Díky tomu je lze přizpůsobit pro vyřešení těch nejsložitějších aplikací. Oba typy válců se dodávají v průměrech od 32 do 125 mm a pro snímání polohy je možné vybavit je spínači s kontakty jazýčkovými nebo polovodičovými.

Profilové válce řady ISOLine P se vyznačují elegantním designem a širokými možnostmi použití.

Přednosti ISO válců s adaptivním tlumením

Válce se vyznačují moderním vzhledem, kryty s hladkým koncem s tvarem profilovaným podle vrtání umožňují snadné čištění. Díky vylepšenému výkonu pracují i při nízkých tlacích s velmi nízkým únikem. Jejich nízká hmotnost přináší snížení nákladů na přepravu. Možnost montáže dalšího spínače zvyšuje flexibilitu pro konstrukci stroje. Systém adaptivního tlumení ACS nevyžaduje žádné nastavení tlumení, neboť válec se automaticky přizpůsobí aplikaci – stačí namontovat a zapomenout.

ISO válce s adaptivním tlumením ACS najdou uplatnění v širokém spektru aplikací od těžkého průmyslu přes čisté zpracování potravin a nápojů až po železniční a silniční přepravu.

IMI Precision Engineering

lumir.biskup@imi-precision.cz

www.imi-precision.com/cz/cs/imi-norgren

Reklama
Související články
Úprava a regulace přívodu stlačeného vzduchu

Stlačený vzduch se používá téměř v každém průmyslovém odvětví, od stavby aut po otevírání dveří autobusu, od zpracování potravin po hornictví a stavbu lodí. Společnost IMI Norgren už více než 40 let dodává jednotky Excelon a Olympian pro úpravu vzduchu, jež poskytují čistý regulovaný stlačený vzduch pro všechny průmyslové aplikace.

Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Symbióza hydrauliky a pneumatiky

Když vám společnost Hytek, výrobce hydraulických systémů, pošle seznam svých referencí, dočtete se například: hydraulický agregát pro regulaci Kaplanovy turbíny Poechos v Peru, mazací agregát pro ložiska generátoru turbíny MVE Bugoye v Ugandě, mazací agregát pro ložiska generátoru pro Peltonovu turbínu Patikari v Indii, hydraulický agregát pro regulaci chladicí vody v jaderné elektrárně Temelín, hydraulické agregáty pro ovládání turbíny v Keni na řece Sondu Miriu. Jistě byste za výčtem tohoto typu hledali obrovský nadnárodní koncern, opak je však pravdou: jde o malou firmu šikovných lidí, sídlící v obci Lipůvka.

Související články
Technologie 3D pletení v robotice

Kdokoliv, kdo si myslí, že pletení je staromódní, se hluboce mýlí. Stále více výrobků se vyrábí z různých materiálů pomocí technologie 3D pletení, a to v nejrůznějších průmyslových odvětvích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nová technologie sušení stlačeného vzduchu

Technologie Adsorbent Media Tube (AMT), patentovaná společností IMI Norgren, využívá to nejlepší ze současných desikačních a membránových sušicích systémů a odstraňuje nedostatky spojené s jejich krátkým životním cyklem i náklady spojené s pravidelnou výměnou.

Hvězdy v pneumatice

Úspěšnost výrobků lze vyjádřit počtem prodaných kusů. Je-li výrobek skutečně úspěšný, roste jeho využití v jakémsi uzavřeném kruhu – čím více zákazníků jej využije, tím je atraktivnější i pro ostatní, protože s počtem vyrobených kusů nejen klesá cena, ale i roste atraktivita.

Proporcionální regulační ventil

V potravinářském a automobilovém průmyslu, v lékařské a diagnostické technice, laboratorních prostředích, průmyslové automatizaci apod. se proporcionální regulační ventily velmi dobře uplatňují při regulaci tlaku, měření netěsností, testování a při využití další regulační a procesní techniky.

Inovační projekt pro inertizaci potrubí

Při procesech údržby nebo testování vysokotlakého potrubí a produktovodů či při havarijních situacích je potřeba z potrubí vytlačit médium. V případě hořlavých látek se to provádí za pomoci inertní směsi plynů. Díky tomu při opravách, zejména pak při svařování, nehrozí riziko výbuchu či požáru.

Rychlospojky - s plochými čely, bezúkapové, nebo oboustranně uzavíratelné?

Bezúkapové provedení, Clean Break technologie, s plochými čely, oboustranně nebo jednostranně uzavíratelné – to jsou pouze některé z dostupných technologií a možností při výběru rychlospojek. V čem se liší? A jaké výhody pro uživatele jednotlivé technologie přinášejí?

Úspory ve všech směrech

Náš trh v oboru automatizace zaznamenává stále rychlý růst. Z hlediska vybavení, složitosti a komfortu se nejrychleji zvyšuje poptávka v extrémních oblastech – na jedné straně po sofistikovaných výrobcích s mnoha chytrými funkcemi, na straně druhé po nejlevnějších a nejjednodušších prvcích s funkcemi pouze základními.

Hydraulické a pneumatické pohony ve strojírenství

Možná by se zdálo, že hydraulické a pneumatické pohony jsou v dnešní době trochu opomíjeny a jejich vývoj se zastavil, ale to ani zdaleka není pravda. Obě tyto skupiny pohonů mají svá pro a proti, ale nepochybné je, že v moderním strojírenství hrají důležitou roli.

Tlakový vzduch na míru

Plynulá dodávka tlakového vzduchu je ve velké většině případů jednou ze základních podmínek zajištění plynulé výroby. Vyžaduje však vysoce efektivní kompresorovou techniku, což může být investičně nákladné. Společnost Kaeser Kompressoren proto přišla už před téměř 15 lety na český trh s výhodným řešením pod označením Sigma Air Utility, jež přesouvá takovéto investice do kategorie provozních nákladů. Služba Sigma Air Utility se osvědčila ve světě i u nás.

Pneumatické mechanismy - nezbytná součást moderních strojů

Pneumatické mechanismy patří do kategorie mechanismů, které definujeme jako systém pro přenos a transformaci energie a informace pomocí nositele energie.

Hydropneumatické odpružení

Hydropneumatické odpružení je rychlejším a cenově příznivějším řešením díky stavebnicovým/modulárním regulačním systémům. Hydropneumatické systémy odpružení nápravy vozidla nebo kabiny vozidla zvyšují komfort a výkonnost vozidel.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit