Témata
Reklama

Na začátku každé technické aplikace směřující k vylepšení kvality života pacientů je dlouhý a náročný vývoj. Celý multidisciplinární proces spočívá v hledání vhodných hmot, konstrukčního uspořádání i lékařských postupů.

Před uvedením finálního produktu na trh probíhá intenzivní komunikace mezi odborníky z rozličných vědních oborů, především z oblasti fyziky, biomechaniky, chemie, biologie a samozřejmě medicíny. Laboratoř biomechaniky člověka (LBČ) na Fakultě strojní Českého vysokého učení technického v Praze se zabývá komplexně náhradami a mechanickými vlastnostmi materiálů použitelných v lékařství. Již od šedesátých let minulého století až po současnost jsou polymery využívány při výrobě implantátů.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 1. Simulátor KKK pro testování kloubních implantátů

Implantologie

Moderní implantáty jsou vyráběny často z několika typů biokompatibilních materiálů. Kromě kovových materiálů, jako jsou slitiny titanu, slitiny kobaltu a chromu nebo korozivzdorné oceli, nacházejí v implantologii široké uplatnění polymerní materiály. Používají se pro strukturální prvky nahrazující původní kostní tkáň. Z biokompatibilních polymerů jsou zhotovovány implantované součásti, např. meziobratlové rozpěrky, náhrady chybějících částí dlouhých kostí nebo tvarově složité individuální implantáty, nebo se aplikují jako výplňové materiály nahrazující kostní štěpy. Výhodou polymerních materiálů je mimo jiné jejich poddajnost, která je vyšší než u tradičně používaných materiálů, jako jsou slitiny titanu a je bližší poddajnosti kosti. Proto je rozložení zatížení kostní tkáně na rozhraní s implantátem příznivější, a tím je menší riziko destrukce kosti. Dobrých kluzných vlastností např. UHMWPE (Ultra Height Molecular Weight Polyethylene) je využito v náhradách kloubů při realizaci pohybu.

Obr. 2. MTS MiniBionix včetně environmentální komoryKolektiv LBČ se podílí na vývoji různých typů náhrad. Předmětem zájmu výzkumného pracoviště je komplexní studium mechanických vlastností čistých polymerů i kompozitů. Detailní znalost fyzikálních vlastností slouží jako vstupní data pro následné matematické modely chování náhrad v reálném prostředí v těle po implantaci. Výsledky získané z matematických simulací jsou využity pro analýzy pevnosti a životnosti komponent a také pro vývoj nových kompozitních výplňových materiálů.
Obr. 3. MKP model dvojice bederních obratlů a meziobratlových implantátů


Klouby a jejich implantáty

Celosvětově se v současnosti provádějí miliony operací totální náhrady kolenního a kyčelního kloubu. Jen v EU podle Eurostatu v roce 2008 to bylo více než 750 tis. náhrad kyčelního a 500 tis. kolenního kloubu. Je tedy zřejmé, že kvalita a životnost používaných polymerů ovlivňuje životy mnoha milionů lidí po celém světě, a tedy i u nás v ČR. V souvislosti s problematikou kloubních implantátů se LBČ zabývá zejména novými perspektivními polymerními materiály. V oblasti náhrad jsou mnohaleté zkušenosti s kombinací kov-UHMWPE, přesto se ukazuje, že právě tento materiál má v klinické praxi své limity spočívající zejména v odolnosti proti opotřebení. V posledních letech byl základní UHMWPE modifikován a byly stanoveny technologické postupy, jejichž výsledkem je nový zesíťovaný polymer, jehož chemická stabilita a mechanická odolnost je vyšší než u dříve používaného. Pozornost se v současnosti upírá také na kombinaci kov-PEEK (Polyether Ether Ketone), a to zejména v kombinaci s komponentami ze slitin Ti a Co-Cr-Mo. Z dosavadní výzkumné praxe je zřejmé, že právě v kombinaci s titanovou slitinou jeho vlastnosti nejsou uspokojivé. Pozitivní výsledky přináší tato kombinace v případě, že je na základní slitinu nanesena funkční tenká vrstva, v našem případě se zaměřujeme zejména na vrstvy DLC (Diamond Like Carbon).

Obr. 4.

Pro stanovení mechanických vlastností na „nano“ úrovni je používán systém Hysitron TriboIndenter 950. Pomocí tohoto zařízení můžeme určit elastické moduly, indentační tvrdost, lomovou houževnatost a další vlastností umožňující nanoindentační měření. Pro testování komplexních mechanických vlastností polymerů a kompozitů je v LBČ využíván moderní testovací systém MTS 858.2 Mini Bionix (obr. 2), který je schopen provozovat současně zatěžování osovou silou a momentem síly ve více rovinách. Vzhledem ke konfiguraci patří mezi několik nejlepších systémů v celé Evropě a umožňuje provádět zkoušky mechanických vlastností podle technických norem nebo vlastní specifikace v rámci laboratoře akreditované podle ISO 17025. V neposlední řadě laboratoř disponuje unikátním zařízením pro dlouhodobé testování komponent kloubních implantátů KKK, které bylo navrženo a realizováno na FS ČVUT v Praze. Jeho jedinečnost spočívá v možnosti testování komponent v režimu simulujícím reálné pohyby pacientů po implantaci.

Obr. 5. MKP analýzy kompozitní polymerní výplně zubní kavity

Kvazistatické mechanické zkoušky

Další samostatnou oblast tvoří matematické modelování a analýza mechanických vlastností polymerů. V LBČ se provádějí kvazistatické mechanické zkoušky za teploty 20 až 80 °C, při kterých se bezkontaktními metodami měří deformace vzorku (MTS 858.2 Mini Bionix). Získané závislosti mechanického napětí a skutečné deformace se používají pro identifikaci parametrů vícekriteriálních materiálových modelů běžně zabudovaných v komerčních MKP softwarech. Mimoto jsou výsledky využity při tvorbě vlastních uživatelských nelineárních materiálových modelů, které standardně v MKP softwarech nejsou.

Obr. 6. Test opotřebení dentálního kompozitu (Hysitron TriboIndenter 950).

Páteřní implantáty

Meziobratlové implantáty se používají při operativní léčbě degenerativních onemocnění bederní páteře. Nejčastěji léčba nestabilního hybného segmentu bederní páteře spočívá ve fúzi obratlových těl postiženého segmentu. Cílem fúze je vytvoření pevného spojení mezi sousedními obratli. Během operace jsou do prostoru mezi obratlovými těly vloženy meziobratlové implantáty. Z mechanického hlediska jsou důležitými parametry pevnost a celková tuhost implantátu, protože plní úlohu nosné komponenty, a proto je jeho pevnost nutným předpokladem při konstrukci. Tuhost implantátu má zásadní vliv na interakci implantátu s okolní kostní tkání. Modul pružnosti kostní tkáně je ve srovnání s modulem pružnosti běžných konstrukčních materiálů, například slitiny titanu Ti6Al4V, mnohonásobně menší. V rámci pracoviště byl vyvinut nový implantát, který je vyroben z polymeru PEEK. To je materiál, který má především příznivé mechanické vlastnosti a zaručenou biokompatibilitu. Implantát se vyznačuje výhodnějším rozložením namáhání v kostní tkáni obratlového těla a snižuje se riziko penetrací obratlových těl a tím nutnost reoperací.

Obr. 7. Příčný řez kompozitem na bázi polymerních nanovláken

Zubní implantáty a jiné medicínské aplikace

V minulých dvaceti letech došlo k významným změnám v zubním lékařství. Amalgámové slitiny se přestávají používat a nahrazují je kompozitní a keramické výplně. Kompozitní materiály mají excelentní estetické vlastnosti, jsou biokompatibilní a snadno použitelné. Výzkum se zaměřuje především na životnost výplní a minimalizaci jejich selhání. Nejčastější příčinou selhání je zbarvení okraje výplně, prasknutí nebo tvorba sekundárního kazu. Příčinou je vznik napětí v adhezivní vrstvě na rozhraní výplně a zubu. Velikost napětí je ovlivněna objemovou změnou kompozitu v důsledku polymerace, zatěžováním, způsobem plnění materiálu a tvarem zubní kavity. Hodnota napětí může být matematicky analyzována pomocí MKP. Analýzy však vyžadují znalost přesných hodnot mechanických vlastností používaných materiálů, které jsou získávány experimentálně na systémech MTS Mini Bionix, Hysitron’s TriboLab a pomocí kontaktní ultrazvukové metody. Vliv stárnutí materiálu na změnu mechanických vlastností nebo i důsledky pohlcování polymeračního záření při průchodu materiálem lze analyzovat nedestruktivními metodami.

Obr. 8. Kompozitní materiál na bázi polymerních vláken a matrice

Velmi podobnou aplikací jsou štěpy v případě traumatických nebo netraumatických poškození kostní tkáně, kdy je potřeba umělé náhrady kosti. Lidská kost je v podstatě dokonalý kompozit, složený převážně z nanosložek, které jí zaručují jedinečné vlastnosti. Pokud je poškození malého rozsahu, má kost schopnost vlastní regenerace. Naopak u těžkých, rozsáhlejších defektů a ztráty objemu vyvstává potřeba aplikace kostních náhrad – štěpů. V současné době se asi nejčastěji používá autologního štěpu, tedy transplantace od stejného pacienta. Pro konstrukci umělých kostních náhrad se používají kovové, keramické a polymerní materiály. Vzhledem ke specifickým vlastnostem má každý z uvedených materiálů svá velká pozitiva, ale také klinická omezení. Žádný nedosahuje fyzikálních vlastností shodných s kostí. Polymerní náhrady jsou pro představu z polylaktidů, polykaprolaktanů, polyetylenu a polyuretanu. Vykazují vhodnou biokompatibilitu, ale současně nízký Youngův modul a poměrně malou ohybovou pevnost ve srovnání s kortikální kostí. Odborné studie i výsledky z klinické praxe naznačují, že budoucnost kostních náhrad může spočívat v kombinaci více materiálů, respektive v konstrukci polymerů vyztužených vlákny nebo částicemi – kompozity. Hlavní předností polymerních kompozitních materiálů je možnost volby jednotlivých složek z pohledu jejich skladby a orientace, materiálových, fyzikálních a chemických charakteristik, kterými je možno dosáhnout širokého rozsahu mechanických a biologických vlastností. V současnosti se LBČ zabývá přípravou biologicky inspirovaného nanokompozitního materiálu pro obnovu kostní tkáně, který imituje reálnou strukturu kosti. Materiál je složen z polymerních nanovláken a matrice s různou dobou degradovatelnosti a dále obsahuje přírodní nebo syntetické kalciumfosfátové nanoprášky. Stanovení redukovaného elastického modulu a indentační tvrdosti vzhledem k objemu a orientaci nanovláknové výztuže v použitých matricích je prováděno na nanoindentoru Hysitron TriboIndenter TI950 (Hysitron, USA).

Polymery vyztužené vlákny

Samostatnou skupinu tvoří radiolucentní polymerní kompozity. Tyto materiály jsou primárně určeny pro medicínská zařízení a instrumentária. Používají se při určitých druzích zákroků, u nichž je využíváno zobrazovacích technik jako rentgenu, počítačové tomografie (CT) nebo magnetické rezonance (MRI). Na materiály jsou kladeny náročné požadavky, z nichž hlavní jsou dobrá prostupnost rentgenového záření pro získání kvalitního a přesného zobrazení a také odolnost proti opakované sterilizaci, zejména z pohledu rozměrové a mechanické stability. Pro ověření vlivu sterilizace, agresivního prostředí a rentgenového záření na mechanické charakteristiky a další fyzikální vlastnosti se používá množství mechanických zkoušek od „nano“ do makroskopické úrovně měřených na systémech dostupných v LBČ i ve spolupráci s dalšími výzkumnými institucemi a průmyslovými partnery.

ČVUT v Praze, Fakulta strojní

Ing. Lukáš Franta, Ph.D.
lukas.franta@fs.cvut.cz
//mechanika.fs.cvut.cz/

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 120120
Datum: 15. 02. 2012
Rubrika: Trendy / Plasty
Autor:
Firmy
Související články
Kompozity s přírodními vlákennými plnivy kokosu

Polymerní materiály a jejich kompozity patří k nejprogresivněji se rozvíjejícím materiálům. Mezi polymerní materiály s prudkým rozvojem patří aplikace přírodních vláken (NF) do syntetických matric.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 9. a 10. díl: Jak se staví odborníci k e-mobilitě

V minulém díle našeho seriálu jsme dali prostor pověřenci ministra dopravy pro čistou mobilitu Mgr. Janu Bezděkovskému pro vyjádření se k jednotlivým problematickým aspektům, které s sebou přináší deklarovaný úplný přechod na elektromobilitu. V tomto díle jsme s podobnými otázkami oslovili odborné garanty našeho seriálu – prof. Macka a Ing. Morkuse –, již na ně velmi obšírně odpověděli. Zároveň tímto rozhovorem s odborníky, kteří náš seriál dozorovali, připomínkovali jednotlivé díly a motivovali nás k tvorbě dalších, seriál Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu končí. Snad svůj účel – jímž bylo představit některé problematické stránky úplného přechodu na elektromobilitu a předložit je k další diskuzi – splnil.

Česko a Sasko společně pro plasty

Pracovní skupina zabývající se technologiemi plastů a vláknových kompozitů se na Vysoké škole v Žitavě/Zhořelci (Hochschule Zittau/Görlitz) začala postupně ustavovat v zimním semestru roku 2015.

Související články
Lasery v Leibingerově nadaci 2014

Koncem letošního září se opět po dvou letech udílely v rámci Leibingerovy nadace, o které se v našem časopise pravidelně zmiňujeme, ceny za vybrané vynikající výsledky dosažené v různých oblastech využití laserů a laserových technologií. Tři ceny inovace, dotované částkou třicet, dvacet a deset tisíc eur, by měly obsáhnout co nejširší sféru uplatnění laseru, a to nejen v průmyslu, ale i v jiných oborech lidské činnosti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Bakterie a olej od hranolek zachraňují svět

Svět má slušnou šanci být zbaven jednoho ze svých nejtíživějších problémů. Týmu z Vysokého učení technického v Brně se totiž podařilo přijít s technologickou inovací, která dokáže zastavit pokrývání zeměkoule odpadem.

Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

Igráček slaví 40. narozeniny

Generace Husákových dětí si jistě dobře vzpomíná na malou plastovou figurku představující různá povolání. Igráček letos oslaví 40. narozeniny, a tak určitě stojí za to, podívat se důkladněji na jeho osud i na jeho výrobu.

Výroba stavebnic leteckých modelů

Pamětníci si možná vzpomenou na reportáž o výrobě plastikových leteckých modelů, která vyšla v MM Průmyslovém spektru 1, 2/2004. Když jsem loni na setkání uživatelů softwaru NX potkal pana Vladimíra Šulce, jednoho ze zakladatelů společnosti Eduard – Model Accessories, pozval mě, ať se k nim do Obrnic přijedu znovu podívat, protože za tu dobu se mnohé změnilo.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Úloha 3D tisku při vývoji kompaktních stavebních strojů

O rapid prototypingu, respektive 3D tisku se v poslední době hodně mluví. Jaké je ale jeho skutečné praktické uplatnění? Na to jsem se zajel podívat do vývojového centra společnosti Doosan Bobcat Engineering v Dobříši.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Podnikové výzkumné centrum formuje budoucnost vývoje materiálů

Eureka je aplikační laboratoř společnosti JSP, výrobce materiálu Arpro, která nabízí vývoj a výrobu prototypů, jejich testování a ověřování prvních sériových výrobků. Umožňuje dokonce experimenty s technologiemi, jako je například laminace či zalisovávání vkládaných dílů s možností ověření 3D tolerancí.

Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

Letošní veletrh Formnext slibuje hojnou účast

Formnext, přední světový veletrh aditivní výroby a průmyslové produkce nové generace, slaví úspěšný start do nového veletržního roku – navzdory poněkud utlumené ekonomické situaci v Německu a globálním politickým výzvám se do konce února přihlásilo již přibližně 574 společností z 35 různých zemí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit