Témata
Reklama

Briketovací lis zvyšuje rentabilitu výroby

Společnost Zollner zpracovává pomocí briketovacího lisu od společnosti Ruf ročně více než 100 tun hliníkových třísek. Tím redukuje objem této cenné sběrné suroviny na zlomek a oddělí ji od zbytků řezných olejů a emulzí. Díky zpětnému získávání řezných kapalin a vyšší výkupní ceně hliníkových briket se náklady na lis za krátkou dobu amortizovaly.

Každý se již s výrobky firmy Zollner Elektronik AG nejspíše někdy setkal, ale název rodinného podniku z bavorské obce Zandt je znám málokomu. Nicméně to patří k obchodnímu principu, neboť Zollner přebírá výrobní zakázky na mechatronické produkty jako dodavatel systémů pro nejrůznější obory a dodává jak jednotlivé výrobky, tak velké série. Od firmy Zollner jsou kupříkladu check-in terminály u Lufthansy a automaty na jízdenky u Deutsche Bahn. Koneckonců i kompletní výkonná elektronika pro předsériově vyrobený model elektrického vozu BMW i3 pochází z hlavního závodu v Zandtu. Zakázky ovšem často zásadně přesahují pouhé vyrobení podle zadání zákazníka. Na základě poptávky Zollner některé komponenty nebo i kompletní produkty sám vyvíjí.

Reklama
Reklama
Reklama

Ročně vzniká přes 100 tun hliníkových třísek

Před necelými 50 lety založil elektrikář Manfred Zollner elektroinstalatérství a obchod s elektropotřebami. Někdejší „jednomužná“ firma se mezitím rozvinula do podoby jednoho z největších evropských poskytovatelů elektronických sdělovacích systémů a také celosvětově náleží do první patnáctky nejlepších podniků v oboru. Zakladatel Manfred Zollner je dodnes aktivní, pracuje pro podnik jako předseda dozorčí rady. K zákazníkům ze samých počátků, k nimž patří firmy jako IBM, Miele a Siemens, přibyly v průběhu let další stovky odběratelů.

Briketovací lis Ruf 4/2400/60x60 ve firmě Zollner zpracuje ročně přes 100 tun hliníkových třísek.

V hlavním závodu v Zandtu podnik vyrábí nejrůznější frézované a soustružené díly, přičemž z 80 % je zde zpracováván hliník, který tak představuje nejvýznamnější surovinu pro výrobu. Kolem 40 až 50 procent zpracovaného materiálu se přitom mění na hliníkové třísky a přichází nazmar. Dokud vlastní výroba na CNC strojích dosahovala skromnějších rozměrů a mnoho dílů bylo nakupováno, byla manipulace s objemnými a řeznou kapalinu obsahujícími třískami sice namáhavá, nicméně pro firmu Zollner stále ještě akceptovatelná.

Na CNC strojích ve firmě Zollner se obrábějí díly pro mechatronická zařízení až do velikosti 1 000 x 600 x 400 mm.

V uplynulých letech se však výroba obráběných dílů zásadně rozrostla, zejména přibyly technologie obrábění v 5 osách. V 18 obráběcích centrech a osmi automatech na podélné a čelní soustružení je ročně zpracováno na 250 tun hliníku, přitom nejméně 100 tun se vrací v podobě odpadu zpět k hutnímu zpracování. Johannu Dietlovi, vedoucímu výroby CNC systémů, bylo jasné, že v případě takového množství bude nutné vyřešit manipulaci s hliníkovými třískami v jeho vysoce moderní produkci účinnějším způsobem. Johann vzpomíná: „Tehdy jsme třísky museli v podniku transportovat na velké vzdálenosti až ke skladu sběrných surovin a potřebovali jsme enormně velké skladovací prostory. Kvůli olejům a emulzím, které ve výrobě na třískách ulpívají, nešlo navíc o nijak čistý proces.“ Ve snaze optimalizovat výrobu si Dietl neustále vyměňuje zkušenosti s jinými výrobními podniky. Jakmile v jednom z nich objevil briketovací lis od společnosti Ruf, hned si byl jistý, že právě tohle je řešení problému s třískami u Zollneru.

Briketovací lis jako součást výrobního procesu

Firma RUF poskytla spolu s dostatečně rozsáhlým poradenstvím hlavnímu provozu v Zandtu k dispozici zařízení do pronájmu. Jen tak se totiž rozhodující činitelé mohli přímo na místě v reálných podmínkách přesvědčit o výkonnosti briketovacího systému. Po úspěšném testovacím provozu zařízení se majitelé firmy shodli na koupi. Na začátku roku 2012 byl dodán, sestaven a uveden do provozu stroj RUF 4/2400/60x60. Díky specifickému lisovacímu tlaku 2 400 kg.cm-² komprimuje lis poháněný motorem o výkonu 4 kW hliníkové třísky a vyrábí z nich brikety o rozměru 60 x 60 mm a délce 50 mm. Od doby nákupu vyprodukovalo zařízení u Zollneru ročně na 220 000 těchto briket, přičemž každá má hmotnost zhruba 450 g.

Třísky ze soustružnických a frézovacích center jsou odváženy pomocí vysokozdvižného vozíku do násypky lisu.

Ve výrobě lis přináší četné výhody: „Dříve jsme třísky museli převážet do téměř 300 metrů vzdáleného vlastního sběrného dvora,“ konstatuje Gerhard Köstner, vedoucí kvality v provozu CNC obrábění. Odtud si třísky dvakrát týdně vyzvedával kamion obchodníka s kovovým šrotem. Dnes jsou třísky lisovány do podoby kompaktních briket ještě v samotné výrobní hale a následně umísťovány do přepravek. Tímto způsobem je redukován objem hliníkových odpadů přibližně dvacetinásobně. Ze stejného důvodu bylo možné zásadně omezit potřebu skladovacích prostor.

Vylisované brikety padají z lisu přímo do sběrných kontejnerů.

Převážení třísek napříč celým provozem dříve souviselo ještě s jedním vleklým procesem: bylo nutné z třísek nechávat po dobu několika dní odkapávat zbytky řezných kapalin. Proces to byl nesmírně zdlouhavý, a přesto se na kovových třískách udrželo ještě značné množství tekutiny. Během přepravy tento fakt způsoboval problémy, kvůli vibracím při jízdě se totiž mazivo z třísek uvolňovalo a odkapávalo. I s tímto problémem si lis od společnosti Ruf hravě poradil. Nyní je možné zbavit hliníkové třísky ulpělých řezných kapalin ihned, bez nutného času na odkapání, a prakticky úplně během vlastního briketování. „To mimochodem velmi podstatně zvyšuje prodejní hodnotu hliníku,“ říká spokojeně Johann Dietl. Vylisované oleje a emulze jsou odváděny přímo ze záchytné nádrže lisovacího zařízení do sběrného kontejneru. Tato maziva pak přebírá recyklační provoz a připraví je k opětovnému použití.

Cena lisu se amortizovala po krátké době

Vyšší cenu za hliníkové brikety dostává Zollner nejen proto, že jsou brikety zbaveny olejů, ale také proto, že jich lze teď prodávat najednou podstatně větší množství. Johann Dietl vysvětluje: „Díky výrazně menší potřebě místa můžeme hliníkové brikety shromažďovat, až jich je mezi 22 a 25 tunami. Potom je v kamionu s přívěsem dodáváme – asi čtyřikrát ročně – přímo do závodu na zpracování hliníku.“ Ve firmě Zollner se výhody jako úspora přepravy v rámci podniku a prodej vylisovaných řezných kapalin spolu s vyššími tržbami z prodeje hliníku rychle sečetly: „Už po krátké době se zařízení od společnosti Ruf amortizovalo,“ shrnuje Johann Dietl. „Navíc,“ jak doplňuje Gerhard Köstner, „je celý proces díky oddělení hliníku od olejů a emulzí podstatně čistější a ekologičtější.“

S pomocí tohoto čerpadla jsou vylisované oleje a emulze přečerpávány do sběrných nádob.

Náklady na výrobu briket jsou poměrně nízké – hliníkové třísky jsou u obráběcích center zachycovány do pojízdných sběrných nádob, které jsou vybaveny sklopným mechanismem. Jakmile jsou nádoby naplněny přibližně 0,5 m3 třísek, jsou odvezeny k lisu Ruf, zvednuty vysokozdvižným vozíkem nad plnicí násypku a vysypány. Hliníkové třísky jsou pomocí hřídelí uložených na dně násypky dopraveny do lisu, kde je materiál pěchován, aby jej bylo dostatečné množství na výrobu brikety v lisovací komoře. Předpěchovaný materiál je následně razníkem přesunut do lisovací formy, kde je dosaženo nastaveného lisovacího tlaku. Hotové brikety dopravuje lis po kolejničkách přímo do sběrných kontejnerů. S výjimkou plnění třísek a odvozu přepravek s briketami lis nevyžaduje téměř žádnou manuální obsluhu. Stačí pouze stisknout tlačítko start, jakmile se v násypce lisu nahromadí dostatečné množství třísek. Jakmile jsou třísky spotřebovány, čidlo v násypce odešle signál lisu, který se poté automaticky vypne.

Vylisované brikety o průřezu 60 x 60 mm mají podstatně vyšší výkupní cenu než volné třísky.

Ve firmě Zollner se pracuje na třísměnný provoz. „Lis od společnosti Ruf běží podle potřeby zhruba 1 000 hodin ročně,“ objasňuje Köstner. Příležitostné promazání stroje mají na starost jeho spolupracovníci. Servis poskytovaný společností Ruf bylo třeba volat dosud jedinkrát, když se musel vyměnit díl podléhající rychlému opotřebení. Razník byl obratem vyměněn, a tak nebyla podle Johanna Dietla ani v nejmenším negativně ovlivněna produkce. „Se zařízením jsme velmi spokojeni a momentálně zvažujeme, že ho nasadíme i v dalších provozech. Aktuálně provádíme testy se směsmi, které rovněž obsahují ocelové nebo umělohmotné třísky,“ dodává.

Lenka Hanusková

Ruf, umístění na MSV: pavilon P, stánek 71

Lenka.Hanuskova@brikettieren.de

www.brikettieren.de

www.zollner.de

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 141011
Datum: 23. 09. 2014
Rubrika: Trendy / MSV 2014
Autor:
Firmy
Související články
Plnění požadavků na čistotu ve výrobě

Firma Rosler vyvinula pro výrobce systémů škrticích a výfukových klapek kompletní systém automatizovaného obrábění. Tento systém pokrývá operace od převzetí obrobku po třískovém obrábění přes proces surf finishingu a jemného čištění, nanesení kódu datové matice až po zabalení dílů do KLT obalů a jejich přesun do stohovacích kontejnerů.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

Související články
Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Oscilující paprsek laseru pracuje přesněji

Univerzálním nástrojem naší doby je laser, kterým je možné bezdotykově opracovávat téměř všechny materiály. Ještě lépe a přesněji se podaří materiály řezat nebo gravírovat, když paprsek laseru kmitá.

Broušení vysekávacích desek

Společnost Erich Grau ze Sersheimu, renomovaný výrobce dílů akomponentů pro nejrůznější obory,může díky moderním automatům pro vysekávání a progresivní technologii od výrobce brusek Okamoto vyrábět např. plechové pakety pro elektromotory z na mikrometry přesných vysekávaných dílů z pásů elektroplechu.

Okénko do historie

Na Vinohradech v Praze v historickém areálu rodiny Fričů sídlí malá nástrojařská dílna Nástrojárna NADO. Řemeslné dílny byly v tomto areálu od nepaměti, zejména se jednalo o výrobu hodinových strojků jako součástí měřicích přístrojů. Návštěva Nástrojárny NADO je spíše takovým okénkem do historie, ale přeci jen se v ní najde něco nového. Na jen několik let staré drátové řezačce Fanuc Robocut tam vyrábějí velmi přesné lisovací a tvářecí nástroje, dílenské přípravky a formy na vstřikování termoplastů.

Precizní závitové nástroje

Šrouby jsou i dnes v moderní době plné počítačů a kosmických technologií nejčastější strojní součástí a není snad stroje nebo zařízení, kde by se nevyskytovaly. Funkční část šroubu tvoří závit, jehož chody jsou navinuty s určitým stoupáním kolem válcového či kuželového jádra. Liší se svým profilem v závislosti na druhu použití. V drtivé většině případů se používají závity s pravým stoupáním, ojediněle z konstrukčních důvodů s levým.

Vyřešení manipulace s kovovými třískami

Preciznost a efektivita jsou ve společnosti Alcutec GmbH nejvyšší prioritou. To je důvod, proč tato firma specializovaná na frézování hliníku zavádí briketovací zařízení od firmy RUF, které z hliníkových třísek vznikajících při výrobě dokáže slisovat kompaktní brikety. Briketováním se výrazně zredukuje objem kovových třísek a odstraní se z nich zbytky ulpělé řezné kapaliny. V této formě se s odpady z výroby výrazně snadněji manipuluje a při prodeji se dosahuje vyšších výnosů než u volných jednotlivých hliníkových třísek.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Na cestě ke zrození stroje,
Část 1. Průzkum trhu

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje postup výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, v jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu a návratnost investic.

Téma: technologie pro výrobu forem

Díly, součásti či výrobky, které spatřily světlo světa díky tomu, že byly vylisovány, odlity či vykovány ve formě, jsou doslova všude kolem nás. Forma je zařízení často velmi složité a komplexní a k její výrobě je potřeba řada špičkových technologií. Následující článek představuje některé z nich.

Virtuálně na veletrh

Svět se nám doslova před očima přelévá do online prostoru. To, že se na internet přesune mnoho služeb a komodit bylo jasné už od rozšíření a zvýšení dostupnosti internetu široké veřejnosti. Letošní pandemická situace však tento přerod ještě více umocnila. Ostatně i v průmyslu nás již několik posledních let doprovázejí hesla jako Internet věcí, digitalizace, big data, cloud apod. Oblíbené semináře a konference dostaly virtuální podobu a koncem listopadu si také 17 vystavovatelů a okolo 300 návštěvníků vyzkoušelo první virtuální odborné B2B setkání s názvem Výroba forem 2020.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit