Témata
Reklama

Brusky - nově definovaný zdroj znečištění

03. 09. 2003

Tak jak se blíží náš vstup do klubu vyspělých evropských zemí, stává se jedním z aktuálních témat poslední doby postupná ekologizace pracovního prostředí. Lze předpokládat, že jedním z důležitých faktorů při pořizování nového obráběcího stroje bude vedle ceny a technických parametrů i jeho přizpůsobení novým a tvrdým ekologickým limitům, a tím i menší riziko eventuálního postihu za ohrožování pracovního prostředí a zdraví lidí

Velká většina nových strojů (včetně tuzemské provenience) je dnes automaticky připravena na připojení různých systémů pro odsávání prachu či mlhového aerosolu. Jak ale postupovat v případě starších strojů, kterých se nová opatření rovněž týkají?
Reklama
Reklama
Reklama

Mikroklima na pracovišti

Jedním z typů strojů, které výrazným způsobem ovlivňují mikroklima na pracovišti, jsou i brousicí stroje - především pak brusky rovinné, bezhroté a hrotové. Obvykle se dodávají bez krytování pracovního prostoru, takže prach (při broušení nasucho) i mlhovina včetně elementů materiálu a brusiva bývá volně rozstřikována do okolí. Právě proto se staly brousicí stroje jedním z terčů kritiky z řad ekologů.

Tomuto tlaku se přizpůsobila i česká legislativa, když vyhláškou 353 z konce roku 2002 stanovila limity pro brousicí stroje s výkonem motoru nad 1 kW tak, že limitní hmotnostní koncentrace tuhých znečišťujících látek nesmí překročit 50 mg/m3.

Univerzálním řešením pro ty procesy, kde je používána chladicí kapalina, je nasazení odlučovačů aerosolu a pevných částic. Dnes nejrozšířenějším principem jsou odlučovače na principu centrifugy, kde vlastní odloučení aerosolu probíhá na fyzikálním principu rotace a nikoli při průchodu různými vložkami či lamelami s elektrickým nábojem. Díky tomu je účinnost tohoto řešení dlouhodobá a údržba odstředivých odlučovačů je nepatrná a snadná.

Stačí jen odlučovač

Pro potřeby dokonalého zachycení zplodin broušení je ovšem třeba nejen vlastní odlučovač, ale i řada dalších komponent v závislosti na konkrétních podmínkách. Obvykle se do sestavy zařazuje jednoduchý předfiltr nebo cyklonová jednotka pro zachycení hrubých nečistot a zrn brusného kotouče, stroj se dovybavuje různými zábranami či digestořemi nebo se alespoň použijí prostorová ramena s rybinovými nasávacími hubicemi.

Samotné odlučovače nabízí řada firem, ale je výhodné vybrat tu, která zaručuje komplexní řešení. Např. firma Wemac (separátory značky Filtermist Xcel), s. r. o., je schopna dodat takové pracoviště na klíč včetně výkresové a projekční dokumentace a všech pasivních i aktivních prvků. A protože spolupracuje s tuzemskými subdodavateli, jedná se o řešení cenově jistě přijatelná.
Reklama
Související články
Filtrační systémy výrobních zařízení vs. ekodesign

Dnešním světovým trendem je všechny systémy zefektivňovat, což v současné mluvě hlavně znamená zlevňovat. Nejde však o pořizovací cenu – optimalizují se veškeré systémy se snahou zlevnit jejich provoz. Na straně druhé se ovšem zpřísňují požadavky na bezpečnost práce, zpřísňuje se legislativa (emise, normy apod.), což je při návrhu jakéhokoliv technického řešení také potřeba zohlednit.

Je několikaletý bezúdržbový provoz filtrace opravdu možný?

V současné době se na trhu objevují filtrační jednotky, které jsou k dispozici za překvapivě nízké ceny. To je samozřejmě velmi lákavé, ale taková nabídka obvykle obsahuje čertovo kopýtko – a tím jsou provozní náklady. A protože podobná zařízení se nepořizují na jednu sezonu, jsou právě reálné provozní náklady to, co by mělo zájemce o tuto technologii zajímat především.

Principy filtrace olejových a emulzních mlhovin

Problém tvorby emulzního a olejového aerosolu vznikl teprve v sedmdesátých, resp. osmdesátých letech minulého století, kdy obráběcí stroje začaly být osazovány vřeteny s vysokými otáčkami, systémy chlazení s vyššími pracovními tlaky a nastoupily nástroje s vnitřním chlazením. To vyvolalo nejprve potřebu plného krytování obráběcích strojů a následně nezbytnost odsávání a filtrace vnitřního prostoru stroje, protože aerosol (v podstatě velmi lehká a teplá vzdušnina) měl tendenci unikat všemi otvory ze stroje ven a nejvíce přímo ohrožoval pracovníka, který po ukončení pracovního cyklu musel otevřít dveře stroje, aby mohl vyměnit obrobek.

Související články
Odsávání a filtrace u obráběcích strojů

Moderní obráběcí stroje dnes umožňují dosahovat výsledků, které byly dříve nemyslitelné. Aby bylo možné naplno využívat technologický potenciál současných obráběcích strojů, bývá pro většinu technologických procesů obrábění nezbytné důkladné chlazení chladicí emulzí nebo olejem, které je přiváděno k místu kontaktu nástroje s obrobkem obvykle pod vysokým tlakem. To však vedle zásadního pozitivního vlivu na vlastní řezný proces přináší i nežádoucí jev – tvorbu emulzní nebo olejové mlhoviny, resp. aerosolu, jehož vliv je vyloženě negativní.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Účinná filtrace aerosolů, mlhovin a prachu

Firma Wemac se brněnského Mezinárodního strojírenského veletrhu účastní již bezmála 25 let. Stalo se už tradicí, že její expozice zaujme návštěvníky ukázkou nejnovějších trendů v oblasti odsávání a filtrace olejových a emulzních aerosolů, mlhovin a prachu. Letos se můžete těšit na dlouho očekávanou novinku společnosti Absolent, jíž je firma Wemac výhradním dodavatelem pro Českou republiku.

V každé situaci stojíme za zákazníkem

„Naší profesí je péče o vaše pracovní prostředí.“ To je motto společnosti Wemac, jejíž sídlo najdete v malebné části Prahy – Březiněvsi. A tato věta do puntíku vystihuje, čím se firma zabývá – jí dodávané produkty dokážou odsát a dokonale profiltrovat olejovou mlhu, emulzní aerosol a prach, vznikající při obrábění nebo obrábění grafitu. Umí své zákazníky zbavit též chemických výparů, zplodin z pájení, laserového a elektroerozivního obrábění a dalších zdraví škodlivých látek. Nejen o tom jsme měli možnost si povídat s nově jmenovanou ředitelkou společnosti, paní Pavlínou Pánkovou.

Jak zvolit princip filtrace?

Při volbě vhodného filtračního zařízení je potřeba posuzovat hned několik parametrů, přičemž z technického hlediska je nejdůležitější určit potřebnou kapacitu filtračního zařízení a definovat složení odsávané vzdušniny, koncentraci a velikostní skladbu částic.

Principy filtrace olejových a emulzních mlhovin

Problém tvorby emulzního a olejového aerosolu vznikl teprve v sedmdesátých až osmdesátých letech minulého století, kdy obráběcí stroje začaly být osazovány vřeteny s vysokými otáčkami, systémy chlazení s vyššími pracovními tlaky a s nástupem nástrojů s vnitřním chlazením. To vyvolalo nejprve potřebu plného krytování obráběcích strojů a následně nezbytnost odsávání a filtrace vnitřního prostoru stroje, protože aerosol (v podstatě velmi lehká a teplá vzdušnina) měl tendenci unikat všemi otvory ze stroje ven a nejvíce přímo ohrožoval pracovníka, který po ukončení pracovního cyklu stroje musel otevřít dveře stroje, aby mohl vyměnit obrobek.

Odsávání a filtrace v průmyslu

Při procesech obrábění je často téměř nezbytné používání chladicí emulze či oleje. Chladicí kapalina je obvykle přiváděna pod velkým tlakem a to vede ke vzniku emulzní nebo olejové mlhoviny, jejíž vliv je negativní. Negativně se podepisuje na životnosti elektronických přístrojů, ale také výrazně ohrožuje zdraví pracovníků. Proto je potřeba při instalaci obráběcího centra zvolit i vhodné odsávání.

900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit