Témata
Ve dnech 5. – 9. září 2023 se v polském Gdaňsku uskutečnil v pořadí již jedenáctý šampionát EuroSkills.

České CNC frézování na EuroSkills Gdaňsk 2023

WorldSkills, EuroSkills… Pro většinu lidí u nás naprosto neznámé pojmy i přesto, že se jedná o největší světovou organizaci, hnutí na podporu odborného vzdělávání, řemesel a rozvoje talentu a kreativity mládeže, která ve světě existuje více než 70 let. Je to bez nadsázky největší mezinárodní škola odborného vzdělávání, kde se vyučuje formou tréninku na soutěž a v soutěži samotné. Trenéři a experti pro jednotlivé obory jsou zde ti nejpovolanější – profesionálové z praxe, kteří tak dokonale a nenásilně spojují průmyslové podniky se vzdělávací sférou. Pokud někoho z vás teď napadlo u nás donekonečna omílané slovo „duální vzdělávání“, tak jste trefili desítku.

Eva Klocová

Od roku 2018 pracuje na pozici obchodního zástupce společnosti Heidenhain, v oboru Motion Control Machine Tools od roku 1997. V rámci své profese se kromě podpory výrobců a dovozců obráběcích strojů věnuje aktivně především podpoře technického vzdělávání na českých technicky orientovaných školách. Je autorem projektu Sinumerik Cup.
Od roku 2019 je ředitelkou neziskové organizace Skills Czech Republic, z.ú., která připravuje studenty strojírenských oborů pro mezinárodní soutěže WorldSkills. Věří, že díky poctivému tréninku a kvalitnímu národnímu finále o mistra ČR ve frézování a soustružení budou naši mladí lidé do 25 let připraveni zvládnout vysoké nároky strojírenských „Skills“ této prestižní mezinárodní soutěže, ne nadarmo přezdívané olympiáda řemesel.

Reklama

Jedeme na Olympiádu!

Ve dnech 5. – 9. září 2023 se v polském Gdaňsku uskutečnil v pořadí již jedenáctý šampionát EuroSkills, během něhož 600 soutěžících do 25 let z více než tří desítek evropských zemí změřilo úroveň odborných znalostí a dovedností v celkem 43 disciplínách. Tento typ velké soutěže můžete často najít také pod označením „olympiáda řemesel“, protože přesně taková soutěž se zde v reálu odehrává. Jen sportovní nářadí, atleti a ovál vypadají jinak, ale co se emocí, atmosféry i ceremoniálů týká, nepochybujte, jste skutečně na olympiádě! Koordinátorem příprav na EuroSkills 2023 za Českou republiku byla pověřená Hospodářská komora České republiky. Z titulu národního koordinátora vyslala do Polska český reprezentační tým, který tvořilo deset soutěžících, kteří nás reprezentovali v devíti „skills“. Nominace „na Evropu“ má však svá velmi přísná pravidla, která se týkají především předepsané úrovně dovedností. Tzv. „Technical description“ ke každé soutěžní disciplíně přesně stanoví, co kandidáti v soutěži musí zvládnout. Laťka je tady skutečně vysoko, protože jste na nejlepší soutěži na světě a vítěz je ten nejrychlejší, nejpřesnější a nejlepší. Bez kvalitní národní soutěže na nominaci však vůbec není možné ani pomyslet. Proto byla pro Skills Czech Republic nominace pro obor 07-CNC Milling absolutně skvělá zpráva! Skills Czech Republic se stala odborným garantem profese CNC frézování a historicky se tak poprvé na EuroSkills 2023 představil zástupce ČR v tomto oboru – Jiří Hruška, mistr ČR v CNC frézování za rok 2021. Nabízí se tady pověstná Armstrongova věta o malém krůčku pro člověka a velkém kroku pro celé lidstvo, když se poprvé prošel po Měsíci. Přesně toto se pro Českou republiku stalo, když v letošním roce Jirka Hruška poprvé vkročil na pracoviště CNC frézování na soutěži EuroSkills 2023 v Gdaňsku.

Neděle, 3. září - český reprezentační tým odjíždí na EuroSkills 2023 do polského Gdaňsku. (Zdroj: Martin Češka)
Reklama

Soutěžící a jeho trenér

To, že na velkou soutěž si nemůžete jen tak nějak odskočit, je z výše uvedeného jasné. Soutěžní pravidla jsou velmi přísná i v tom, že nominací sice začíná radost, ale je jasné, že někdo musí vést přípravu na soutěž, která je bez nadsázky tou nejnáročnější na světě. Trenér – expert. Ten je součástí jeho přípravy a doprovází soutěžícího na velké představení s názvem EuroSkills. Tandem soutěžící – trenér je hnán a motivován společnou snahou, podat v soutěží co nejlepší výkon a obstát v silné mezinárodní konkurenci. Oba současně reprezentují firmy, školy či organizace, bez jejichž podpory by účast na EuroSkills či v národních soutěžích vůbec nebyla myslitelná. České CNC frézování mělo v Polsku naprosto skvělou reprezentační dvojici: Soutěžící Jiří Hruška, trenér a expert Luboš Kroft. Oba za Skills Czech Republic a Fakutla strojní ZČU Plzeň, kde oba aktuálně působí – Jirka v roli studenta, Luboš v roli pedagoga. Plzeňská univerzita je zároveň i místem, kde Jirka absolvoval z velké části svou přípravu před odjezdem do Polska. Pojďte se podívat, jak týden na evropském šampionátu prožil Jirka Hruška v roli soutěžícího. Sami si pak můžete poměrně jednoduše srovnat úroveň soutěží u nás a na poli mezinárodním. Výsledek, ač jakkoliv krutý, hovoří jasně: Abychom měli měřítko pro srovnání kvality, musíme opustit český rybník a pokusit se doběhnout ujíždějící vlak.

Reklama
Reklama
Reklama

E. Klocová: Jirko máš za sebou finále na EuroSkills, jak to teď s odstupem celé hodnotíš a můžeš nám soutěž představit, jak probíhala den za dnem?

J. Hruška:

Přípravě na soutěž evropského formátu jsem věnoval dva roky. Během této doby jsem byl na tréninku  Worldskills Germany u společnosti Chiron v Tuttlingenu, kde jsem se poprvé seznámil s prostředím Mastercam, což je předepsaný a jednotný CAM pro soutěže WorldSkills a EuroSkills. Další pozvání jsem od WorldSkills Germany dostal na AMB Stuttgart, kde jsem měl možnost trénovat s německým národním týmem a poprvé frézovat před návštěvníky veletrhu. A zase ten Mastercam…, ale tady jsem si už v Mastercamu nějakou součást naprogramoval. S odstupem času ale vidím, že právě toto byl problém, protože programátorské chyby mi sebraly čas, který mi pak chyběl v průběhu ostatních soutěžních dnů na EuroSkills.

První soutěžní den byl pro mě neskutečná horská dráha. Po zadání prvního výkresu, jsem byl doslova vysmátý, že díl je v pohodě a mohu to zvládnout. Bohužel po naší konzultační čtvrthodince, s mým expertem Lubošem Kroftem, mi až zase tak moc do smíchu nebylo. Během modelování se totiž vyskytla chyba a musel jsem zvednout ruku a zakřičet: „MasterCAM I need help“, do pár vteřin se u mě objevil zástupce Mastercamu, který mi lehce pomohl pronesením věty: „Thats not fault of Mastercam, but yours, please check the sketch“ Uvědomil jsem si chybu a mohl pokračovat. Bohužel se mi ale nepovedlo model kompletně dokončit a na korekci výroby od zákazníka, což byla letošní specialita, mi nezbylo ani pomyšlení.



Na pracovišti 07-CNC Milling je dobojováno. Soutěžící a jeho trenér – Jiří Hruška (vlevo) a Luboš Kroft (vpravo). (Zdroj: Martin Češka)

E. Klocová: Jirko, já vím, že v soutěži bylo letos několik novinek, s cílem co nejvíce se přiblížit reálnému prostředí. To, že si zákazník v průběhu zakázky přeje změnu je v reálu běžné, stihnul jsi na to reagovat?

J. Hruška: My jsme na začátku dostali základní výkres a přibližně po hodině jsme dostali korekční výkres, kde byl lehce pozměněný základní výkres, přibylo tam pár otvorů pár závitů a jedna kapsa navíc. Bohužel v momentě, kdy už jsem měl dělat korekci modelu, tak jsem stále dělal základní model, protože jsem ho považoval za podstatný.  Celou dobu při modelování jsem si kontroloval čas, aby mi zbyla alespoň hodina na programování. Smířil jsem se s tím, že základní model tedy nebude komplet (tlačil mě čas) za cenu, že výrobek stihnu naprogramovat. Po zahájení programování jsem měl dost dobrou náladu, protože mi to šlo od ruky, a tak jsem stihl i něco domodelovat. Bohužel jsem ale neměl korekci zákazníka. Snažil jsem se uklidnit, že na dalším díle to doženu.  

Závěrečné minuty soutěže a zadání s názvem sériová výroba. Jirku přišla podpořit celá česká výprava. (Zdroj: Flicker – EuroSkills)

E. Klocová: Druhý výkres byla další novinka a velká výzva, obrábění 3+2. Autorem zadání je švýcarský expert Juerg Marti, který mnohokrát působil jako Chiefexpert na světové soutěži WorldSkills International – tedy záruka toho, že to skutečně nebude jednoduché, tak jak jsi reagoval na otevření druhého výkresu?

J. Hruška: Tady přišla asi největší rána…, otevření výkresu č. 2 (motorky) mě vrátilo zpátky na zem a znovu jsem si uvědomil, na jaké úrovni to tady celé běží. Na první pohled jsem viděl součást, o které jsem v ten moment věděl, že ji nejsem schopný naprogramovat.  Během pár vteřin, kdy jsem si prohlédl celý výkres jsem se snažil najít nějakou pomocnou plochu, nějakou mojí technologickou základnu, za kterou bych mohl upnout druhou polohu. V hlavě mi běželo která strana vlastně bude první, a která druhá, proč přemýšlím kde chytnu druhou polohu, když ani nevím jak udělám první…..V ten moment jsem se dostal do fáze, kdy jsem se ocitl na dně a reálně jsem to chtěl vzdát a odejít. Ten, kdo to celé zachránil, byl můj expert Luboš Kroft a naše skvělá konzultační čtvrthodinka, během které jsme si to ujasnili. I přesto jsem ale stejně cítil obavy. Ale bylo to naprosto zásadní pro zbytek soutěže. Po programování dílu č. 2 mě čekala výroba dílu č. 1, který jsem programoval ráno a s tím jsem byl spokojen.

Závěrečný finiš chvilku před píšťalkou u poslední soutěžní disciplíny. Jirkovi fandil mimo jiných také prezident HKČR Zdeněk Zajíček. (Zdroj: Flicker – EuroSkills)

E. Klocová: Druhý den jsi si tedy užil premiérově obrábění 3+2, což na žádné soutěži předtím nikdy nebylo, úroveň na EuroSkills letí raketově nahoru, tak jak to šlo?

J. Hruška: Druhý den pro mě začal výrobou motorky, které jsem se skutečně obával (viz. přiložený výkres) Zažil jsem jaké to je, když se držák nástroje dotkne svěráku a musel jsem opět nahazovat pohony stroje a vyřešit kolizi v programu, abych mohl pokračovat ve výrobě. Kolize se mi podařilo vyřešit a první polohu jsem dokončil, a tak jsem přešel na přeupnutí a zahájení obrábění druhé strany. Zde nastal ten největší problém.  Motorka měla rozteč kol větší, než byla šířka svěráku a já jsem nebyl schopný kus upnout rovně. Říkal jsem si, přece to nevzdám, zbývá mi ještě hodina! A tak jsem si vzpomněl na jedno video, na kterém jsem viděl vyrovnávání obrobku v osách YZ, prostřednictvím vyklopení stolu. Úplně mi v tu chvíli ale nedošlo že já potřebuji vyrovnat v osách XZ, a tak jsem si přetočil nulový bod. Stále jsem se nevzdával a začal bojovat „jako lev“ (nápis na autobuse české výpravy do Gdaňsku) opět jsem si zavolal sondu a začal vyrovnávat v XZ. Bohužel mi to nulový bod nepřetočilo a při vyvolání programu se opět osa C otočila o 90° a zde jsem bohužel skončil, jelikož jsem nevěděl, jak to vyřešit. Byl jsem doslova zdrcen, ale pořád jsem věděl, že jsem v soutěži a hodnotí se úplně vše.  Kus jsem tedy odepnul pořádně uklidil stroj a odjehlil obrobek, abych i  za tuhle činnost nasbíral nějaké body.

Pohled do sektoru soutěže a absolutní soustředení Jirky při výrobě. Pracuje se na strojích DMG MORI, letošní rok další premiéra – obrábělo se na pětiosém centru DMU40. (Zdroj: Martin Češka)

E. Klocová: Podle časového harmonogramu vidím, že po ikonické motorce, přišlo na řadu další programování už posledního třetího soutěžního dílu, pomohlo Ti to trochu setřást zážitky z výroby?

J. Hruška: Myslím, že se to minimálně vylepšilo. Třetí zadání na EuroSkills 2023 byla další novinka, a to sériová výroba. Úkolem bylo vyrobit co nejlépe a nejvíce kusů za určitý čas. Program se mi povedlo dokončit z 95%, a tak jsem programování ukončil s neskutečně dobrým pocitem a celý druhý den se z úvodní totální frustrace změnil v to, že jsem na další a poslední den soutěže a na výrobu tohoto dílu skvěle připraven.

Třetí den jsem začal procházkou po EuroSkills v Polsat aréně. Šel jsem fandit ostatním mým kolegům z jiných oborů, protože moje soutěžení začínalo až po obědě. Měl jsem spoustu času si projít celé EuroSkills a užít si skvělou atmosféru, která tu všude panovala. Po obědě jsem zahájil svojí poslední výrobu soutěže. Pustil jsem hrubování první strany a šel dokončit program, to se mi podařilo ještě před dojetím hrubování, a tak jsem měl čas upravit a trošku zrychlit program, abych vyráběl co možná nejrychleji. Po seřízení prvního upnutí následovalo rychlé přeupnutí a přeťuknutí druhé polohy a po pár desítkách minut jsem konečně zakřičel větu: „I finished first workpiece, stop the time“. Vyrobený kus šel na kontrolu, která prověřovala kompletnost dílu a následovalo rozhodnutí zda mohu pokračovat nebo jestli musím upravit první díl… Byly to nejkrušnější momenty třetího dne. , Čekal jsem na ortel, zda díl prošel kontrolou a  budu moci pokračovat.  Po pár minutách se objevil expert ze Španělska, který mě měl na starosti, a řekl mi, že díl je v pohodě a já jsem tedy mohl začít sériovou výrobu! Čas jsem stále kontroloval, je totiž lepší vyrobit jeden kompletní díl než např. čtyři díly z prvních upnutí, a tak jsem si dával pozor, abych všechny díly dodělal komplet. Postupně během obrábění prvních upnutí jsem stále odbíhal k PC a vše upravoval, snažil jsem se získat každou možnou vteřinu, která by zrychlila výrobu. Po výrobě druhého dílů z první strany se mi začalo honit hlavou, zda udělám ještě jeden a budu mít problém všechny udělat z druhého upnutí nebo už další neudělám a zahájím druhé upnutí…po pár vteřinách jsem došel k závěru, že risk je zisk, a tak jsem zahájil výrobu i třetího dílu. Během zahájení výroby druhých poloh už bylo jasné, že bych potřeboval ideálně ještě pět minut navíc, abych stihnul všechny tři připravené díly, a tak jsem začal lehce panikařit a override kolečko jsem okamžitě otočil na 120% a ještě šel upravovat program. Prostě to vyšlo! Třetí díl jsem dokončil přesně pár vteřin před konečnou píšťalkou, pak už jen nastala euforie ze skvěle provedené práce a mohl jsem si užívat i moment slávy za mohutného fandění na stanovišti, který mi zařídili kolegové z ostatních oborů a členové Hospodářské komory včetně jejího prezidenta pana Zajíčka, který nás přijel osobně do Polska podpořit. Společně s prvním najížděcím obrobkem jsem vyrobil ještě další tři, a tak jsem stihl čtyři komplet obrobky z šesti možných.

Slavnostní zahájení evropského šampionátu v Polsat areně Gdaňsk. Bez vlajky by to rozhodně nešlo, je to přece olympiáda! (Zdroj: Martin Češka)

E. Klocová: Jirko, byl to famózní finiš, naposled jsem zažila něco podobného, když naši hokejisté hráli na olympiádě v Naganu. A přesně tuhle hokejovou olympijskou atmosféru závěrečného frézování série jsem prožívala s Tebou díky Martinovi Češkovi (náš loňský mistr republiky v CNC frézování), který Tě osobně přijel do Polska podpořit a přenášel to celé živě. Byli jsme vlastně dnem i nocí všichni tři na on-line a já nikdy nesmažu ze svého telefonu tu neopakovatelnou komunikaci. Velké poděkování nejen za to, protože tahle soutěž je kromě jiného také jedna velká a nádherná emoce a Ty jsi nám ji dokázal zprostředkovat. Tak jak to nakonec celé dopadlo?


J. Hruška: Na Euroskills jsem obdržel celkem 661 bodů z 900 možných, a tak jsem se umístil na desátém místě za Nizozemskem, ale zároveň před Anglii. Z počátku jsem měl plán neskončit poslední, to se povedlo, jen je škoda, že mi o pouhých 39 bodů utekla medaile za excelentní výkon. Když jsem prostě zjistil, jak maličký kousek byl k medaili, moc mě to mrzelo, i když jsem svůj plán vlastně splnil. Ale s odstupem teď hodnotím své vystoupení mezi 14 nejlepšími z celé Evropy velmi dobře. Rozhodně jsem nezaostal a se všemi požadavky soutěže jsem se vypořádal. Takže vezu domů jednu velkou mezinárodní zkušenost, o kterou můžeme obohatit naši národní soutěž, která je kvalifikací pro Evropu a zase zvedáme laťku v naší domácí soutěži. A to platí již pro mistrovství ČR v CNC frézování pro letošní rok, které se koná 8-9. listopadu v DMG Mori Czech v Brně.

Speciální poděkování Skills Czech republic

Jakub Vacek – Heidenhain

Luboš Kroft – Fakulta strojní, ZČU Plzeň

Petr Vladík, Jan Janíček, Jiří Běhávka – DMG Mori Czech

Petr Pustina, Jiří Smolík – Dormer Pramet

Stanislav Kovanda, Martin Dlouhý – Renishaw

Ivan Cimr, Vojtěch Havlíček, Michal Rybníček – Solidcam

Josef Sláma – WHP technik

Patnáct minut s trenérem – toto je čas přísně vymezený na to rychle si ujasnit strategii a pak rychle do práce. A také je to velká úloha trenéra jako mentálního kouče. Na snímku Jiří Hruška a Luboš Kroft nad výkresem magické motorky. (Zdroj: Martin Češka)
Motorka – asi nejsložitější zadání soutěže, autorem nejen tohoto díle je fantastický švýcarský expert Juerg Marti. (Zdroj: Martin Češka)
Firmy
Heidenhain

Firma vyvíjí a vyrábí lineární a úhlové snímače, rotační snímače, indikace polohy a řízení pro náročné aplikace polohování. Produkty se používají především ve vysoce přesných obráběcích strojích i zařízeních pro výrobu a další zpracování elektronických součástek. S rozsáhlým know-how ve vývoji a výrobě snímačů, měřidel a řízení firma Heidenhain splňuje důležité předpoklady pro automatizaci zařízení a výrobních strojů zítřka.

Číst dál
DMG Mori

Skupina DMG Mori je jedním z největších výrobců kovoobráběcích strojů a přední světový výrobce CNC soustružnických center a frézek. Mezi výrobky patří inovativní špičkové CNC obráběcí stroje jako například soustruhy, frézky, pokročilé technologie i softwarová řešení a systémy. Průmyslové služby zahrnují široké spektrum služeb souvisejících s celou životností stroje, použité stroje, doplňky a energetická řešení.

Číst dál
Dormer Pramet

Dormer Pramet je celosvětovým výrobcem a dodavatelem nástrojů pro obrábění kovů. Jeho komplexní výrobní program zahrnuje jednak monolitní nástroje, tak i nástroje s výměnitelnými břitovými destičkami pro vrtací, frézovací, závitovací a soustružnické operace použitelné v nejrůznějších výrobních prostředích. Rozsáhlý prodejní servis a technickou podporu zajišťuje 20 obchodních poboček, které obsluhují více než 100 trhů po celém světě.Společnost Dormer Pramet vznikla v roce 2014 spojením výrobce monolitních nástrojů Dormer Tools a společnosti Pramet Tools specializující se na výrobu nástrojů s vyměnitelnými břitovými destičkami ze slinutého karbidu. Spojení obou značek pod názvem Dormer Pramet přináší velkou výhodu v rozšíření sortimentu a propojení trhů. Svým stávajícím i novým zákazníkům nyní umožňujeme přístup k širokému spektru vysoce kvalitních nástrojů v kombinaci se snadno dostupnými službami ke spokojenosti všech zákazníků.

Číst dál
Renishaw

Renishaw je jednou z předních světových společností v oboru strojírenských a vědeckých technologií, se zkušenostmi v oblasti měření a zdravotnictví. Společnost dodává výrobky a služby pro mnoho různých aplikací, od výroby proudových motorů a větrných turbín, až po stomatologii a neurochirurgii. Vedoucí postavení má také v oblasti aditivní výroby. Renishaw je jediným britským výrobcem zařízení pro 3D tisk z kovu.

Číst dál
WHP Technik

Společnost byla založena v roce 1994 a zastupuje na českém a slovenském trhu renomované zahraniční výrobce v oboru měřící techniky, automatizačních prvků a identifikačních systémů. V roce 2022 se stala součástí nové distribuční sítě Renishaw Distribution Channel. Je výhradním distributorem optických a dotekových měřicích strojů nizozemské společnosti Schut Geometrische Meettechniek, odměřovacích systémů japonské společnosti Magnescale. Dále dodává kvalitní dílenská měřidla firem TESA a Schut. V oblasti automatizačních prvků reprezentuje tachodynama značky RADIO-ENERGIE společnosti PRECILEC, světelné bariéry a dálková ovládání JAY électronique a jsme výhradním distributorem rotačních snímačů švédské firmy Leine & Linde AB.

Číst dál
Související články
Včera, dnes a zítra – výrobci řezných nástrojů

Průmysl České republiky se v důsledku anticovidových opatření nachází v přelomové době. V našem novém seriálu budeme hovořit s představiteli stěžejních průmyslových oborů, abychom se dozvěděli, jak vidí současnost a jak budoucnost. Dalším, koho jsme se na to zeptali, je Marek Kotrlý, ředitel společnosti Dormer Pramet.

Modrý laser pro přesnější nástroje

Bezdotykové laserové systémy pro měření nástrojů využívají laserový paprsek procházející mezi jednotkami vysílače a přijímače. Obě jednotky jsou umístěny v obráběcím stroji tak, aby každý řezný nástroj mohl přejet napříč přes paprsek laseru.

Nástroje pro lepší budoucnost

Společnost Dormer Pramet rozšířila svůj sortiment frézování, soustružení, upichování a zapichování o novou řadu nástrojů. Uvedené novinky mají jedno společné –přinášejí uživatelům výraznou úsporu času a nákladů.

Související články
Výzkumné centrum ve tvaru řezného nástroje

Po třech letech se v Šumperku ve společnosti Dormer Pramet konal další ročník tradičních Dnů obrábění. Od konání těch posledních došlo ve společnosti k celé řadě zásadních změn – od nového managementu v čele s Markem Kotrlým přes dokončení spojení se společností Dormer až po realizaci nové budovy výzkumného a školicího centra.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Design ala Andy Warhol

Návštěvníci loňského MSV v Brně si pravděpodobně ještě vybaví rozsáhlou společnou prezentaci společnosti Dormer Pramet s vybranými partnery, výrobci a prodejci obráběcích strojů. Síť takzvaných technologických bodů byla natolik rozsáhlá, že nebylo možné tyto body prakticky minout. Zde se návštěvník dozvěděl o spolupráci výrobce stroje právě se společností Dormer Pramet, jejímž výsledkem byla dodávka technologie na ose stroj-nástroj na míru konkrétní operaci u daného zákazníka.

Studentské práce oboru obráběcích strojů a technologií

V rámci programu odborného semináře pořádaného začátkem února 2022 Technologickou platformou strojírenská výrobní technika ve spolupráci s Ústavem výrobních strojů a zařízení při FS ČVUT v Praze a Společnosti pro obráběcí stroje byly technické veřejnosti představeny diplomové a disertační práce oboru obráběcích strojů a strojírenské technologie nominované do soutěže o nejlepší studentské práce každoročně pořádané společností SpOS.

CIMT 2021 plně prezenční

Zatímco je celý svět paralyzovaný restrikcemi proti šíření koronaviru covid-19, v Pekingu byl dnes zahájený veletrh obráběcích a tvářecích strojů China International Machine Tool Show CIMT 2021 v plné prezenční formě a téměř shodného rozsahu, jako ročníky předešlé. Ve stejný den a po celý týden, jako Hannover Messe Digital Edition – průmyslový veletrh v plně digitální platformě.

Metav Digital 2021 Den třetí

Veletrh Metav Digital vstoupil do svého třetího dne. Co přinese virtuálním návštěvníkům? Staňte se jedním/jednou z nich a zažijte to na vlastní "kůži".

Metav Digital 2021 Den druhý

Druhým dnem pokračuje veletrh Metav Digital, který se snaží svým konceptem nastavit nový standard odborných eventů. Jak se mu to daří? Posuďte sami osobní návštěvou.

Metav Digital 2021 Den první

V uterý 23. 3. 2021 se otevřely brány viruálního veletrhu Metav. A my můžeme být při tom, aniž bychom museli dlouhé hodiny cestovat do Düsseldorfu (...).

Metav Digital 2021

Téměř 80 vystavovatelů ze šesti zemí vynaložilo obrovské úsilí, navrhlo virtuální stánky s velkou pozorností k detailům a přemýšlelo o tom, jak mohou co nejlépe představit své produkty a řešení v on-line prostředí. Vítejte na Metav Digital, 23. až 26. března 2021.

Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Pořádná špona je dnes věda

S obráběním, vrtáním pomocí nástroje začali pravděpodobně jako první už staří Egypťané cca 4 000 let před naším letopočtem, přičemž využívali tětivu luku – základ smyčcového soustruhu. Potom přišel středověk, dále Leonardo da Vinci a návrh prvního soustruhu… Technologie třískového obrábění ale v porovnání s dnešní dynamikou vývoje postupovala jen pomalu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit