Témata
Reklama

E-shop pro obor průmyslové automatizace

10. 12. 2009

Společnost ControlTech, která je na trhu průmyslové automatizace tradičně spojována s výrobky firmy Rockwell Automation, se rozhodla vytvořit pro své odběratele internetový obchod zaměřený pouze na produkty a služby z oblasti průmyslové automatizace. Jedná se o jeden z prvních takových e-shopů na trhu.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Diagram výměny dat mezi informačním systémem a e-shopem

Výchozí stav

Firemním informačním systémem byla ABRA G4, se kterou bylo třeba e-shop propojit. Dále bylo nutné stanovit způsob, jakým bude prodejní systém reagovat na různé zákaznické skupiny, a přidělovat jim ceny k jednotlivým produktům. Bylo rovněž nezbytné počítat do budoucna s různými jazykovými mutacemi e-shopu, s automatickým přiřazením ceny dle výběru jazyka a také s potenciálním rozšířením funkcionality e-shopu na e-commerce řešení pro klíčové zákazníky.

Realizace projektu
Rozsáhlé produktové portfolio firmy zahrnovalo více než 150 000 produktů, v e-shopu se jich z toho mělo aktivně obchodovat přibližně 5 000, z nichž asi 1 000 je trvale skladem a k okamžitému dodání. Řešení e-shopu vycházelo ze stávajícího řešení OXID eShop Professional Edition. Systém musel být přizpůsoben požadavkům firmy a konektor propojující ERP a e-shop byl naprogramován na firemní ERP ABRA G4, kterou ControlTech používá jako svůj firemní informační systém.

ControlTech je obchodní firma s velmi složitou cenotvorbou, různými hladinami cen a slevami pro různé zákaznické skupiny. Vše se přitom řídí zcela specifickým obchodním modelem. Produkty byly proto rozděleny do třiceti skupin. Slevy jsou rozdílné pro každého zákazníka. Po přihlášení do e-shopu je zákazník veden pod kódem své slevové skupiny. Každá položka v seznamu produktů má přidělenou skupinu a každá skupina slevu, která je přiřazena danému zákazníkovi. Ten pak vidí svou vlastní skutečnou cenu vybraného produktu. Součástí požadavků firmy bylo přenést tuto sofistikovanou cenotvorbu z prostředí ERP systému do OXID eShopu.

Zákaznický přístup

Další podmínkou byla možnost objednání bez registrace. Běžní zákazníci kupují za základní slevy, jde jim o rychlé vyřízení objednávky a není nutné je zatěžovat registračním procesem, který by musel projít schvalováním (v B2B je důležitá především správnost údajů o firmě v databázi IS, jasná identifikovatelnost podle OR nebo ŽR). Tím došlo i k oddělení běžných zákazníků od pravidelných smluvních odběratelů, kdy registraci přiděluje provozovatel e-shopu na základě žádosti smluvního odběratele. Klíčoví zákazníci tak získávají přístup k další úrovni informací, které jsou jim dostupné po přihlášení, jako je množství zboží na skladě, ceny po odečtení jejich slev, historie objednávek, dodacích listů, faktur atd.

Díky úspěšným zakázkovým úpravám se administrační systém internetového obchodu stal prodlouženou rukou ERP a umožňuje obchodnímu oddělení stanovovat různé cenové hladiny různým klientům i zákaznickým skupinám. Součástí systému jsou implementované slevy, dealerské kategorie, dvojí ceny a automatický přepočet měn, zatím mezi CZK a EUR. E-shop počítá se slovenskou mutací a je připraven i na další jazykové varianty, stejně jako je do budoucna připraven na rozšíření o e-commerce řešení.

E-shop v praxi

Pro e-shop se firma ControlTech rozhodla ze dvou důvodů: v oblasti průmyslové

automatizace jej zatím nikdo nemá a představuje tak značný potenciál do budoucna, přičemž navíc se jedná o e-commerce portál pro zákazníky, který může přinést větší automatizaci ve zpracování objednávek a značné zefektivnění firemních procesů. Tato automatizace obchodních procesů by časem měla přinést značnou finanční úsporu.

Nasazení OXID eShopu ve společnosti ControlTech znamenalo nejen propojení e-shopu s informačním systémem ABRA G4, ale především rozsáhlou úpravu cenotvorby podle zažitého obchodního modelu. Společnost si pochvaluje především dobře zpracovaný engine, profesionální vzhled on-line obchodu, jednoduchou správu produktů a obrázků. Většina dat je spravována ve firemním ERP systému prostřednictvím konektoru, což výrazně usnadňuje práci s e-shopem. Mezi negativa zatím patří komplikovanější práce s ceníky a akčními cenami zadávanými přímo v ERP systému a pomalejší administrace. Na odstranění těchto nedostatků se však pracuje v rámci dalšího vývoje systému a úpravy konektoru podle požadavků klienta. Již nyní se ale přes e-shop realizují některé objednávky a očekává se, že jejich počet nadále poroste. V budoucnu by měl být e-shop rozšířen o e-commerce řešení a o další jazykové mutace.

Jana Oborná

oXy  Online

www.oxyonline.cz

j.oborna@oxyonline.cz

Reklama
Vydání #12
Kód článku: 91213
Datum: 10. 12. 2009
Rubrika: Informační technologie / E-business
Autor:
Firmy
Související články
Nejčastější problémy v řízení skladového hospodářství

Ať už se jedná o materiál potřebný pro výrobu, o polotovary nebo o uskladněné hotové výrobky, řízení skladových zásob je ve výrobních podnicích důležitou součástí firemních procesů, která s sebou nese také nemalé náklady.

Mít, či nemít ERP, to je otázka!

Investice do podnikového informačního systému je imperativum současnosti. Skoro se zdá, že firma bez ERP nemůže existovat. Přínosy implementace pro řízení podniku jsou ve většině případů nesporné a zásadní. Zavedení ERP je ale zároveň finančně i časově náročná záležitost. Nejde pouze o nákup univerzálního a samospasitelného softwaru nebo hardwaru, ale o výsledek společné práce dodavatele systému se zákazníkem.

Současná tendence při práci s plechy a kovy? Automatizace procesů

Neúprosný trend dnešních dní velí: preciznost především. Právě přesnost je totiž u odvětví, ve kterých se pracuje s kovy a plechy, hlavním jmenovatelem úspěchu. Navíc je nutné držet krok s trhem, tedy připravit výrobky k prodeji v co nejkratší době a s co nejnižšími náklady. Není proto divu, že společnosti stále častěji automatizují své firemní procesy.

Související články
Sdílená digitální platforma pro společný růst

Cílem sdílené digitální platformy Gogrou je spojit potenciální členy, sdružit je ve správných oblastech, zkrátit čekací doby a nabídnout online digitální místo pro bezpečný obchod a moderní komunikaci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Úspěšný sběr zakázek pomocí Online - trhu

Internet dnes poskytuje dodavatelům celou řadu způsobů prodeje. Ale ne všechno vede k úspěchu. Nejlépe to ví Daniel Störzner z firmy LCP GmbH. Jeho podnik specializující se na přesné obrábění laserem vzrostl díky internetu téměř dvojnásobně.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Udržitelnost v oblasti procesní výroby

Každý chce mít udržitelné produkty a prodejci stále více tlačí na výrobce, aby dodávali zboží vyhovující novým preferencím zákazníků, kteří žádají ekologičtější a čistší varianty.

Přesolená polévka a podnikové plánování

Už pár let jsme všichni s velkou chutí ujídali z polévky, která se vařila v kotli globální ekonomiky a jejími nejkvalitnějšími ingrediencemi byly nízká nezaměstnanost a hospodářský růst. A každý přitom čekal, kdy do tohoto stále více se přehřívajícího kotle neviditelný šéfkuchař trh přisype něco, po čem nám ta delikatesa začne pomalu opět hořknout na jazyku. Delší dobu se mluvilo o nejistém směřování čínského hospodářského zázraku, který dosud významnou měrou ovlivňoval jakžtakž pozitivní statistiky WTO a vedle toho analytici průběžně strašili odhady, která bublina praskne jako první.

Práce s daty umožňuje předvídat budoucnost

Každý byznys potřebuje plánovat. Potravinářský průmysl potřebuje plánovat inteligentně. V tomto odvětví panuje tvrdý konkurenční boj a produkt, který poměrně rychle podléhá zkáze, je jenom dalším důvodem, proč celý systém musí fungovat bezvadně, rychle a efektivně.

Pomocník pro řízení strategické změny

Dobře zvládnuté řízení strategické změny je základem pro přežití firmy v podmínkách dnešního neustále se měnícího trhu. Plánování je dnes extrémně důležité, ale stejně tak je důležité umět plány i upravovat a měnit. V tom vám mohou velice efektivně pomoci moderní podnikové informační systémy, jako jsou Helios Orange a Helios Green.

Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Jaké otázky si pokládat při volbě ERP systému?

Největší výzvou současnosti je změna. Trh je neustále v pohybu a výrobní podniky stejně jako high-tech společnosti se už neobejdou bez kvalitního podnikového softwaru. ERP systémy se tak stávají nezbytnou platformou, která podporuje efektivní fungování společnosti od výroby, obchodu až po servis.

Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit