Témata
Reklama

Employer Branding VI: Stále žhavá značka

Nadešel čas posledního dílu našeho seriálu. Na rozdíl od tohoto seriálu vaše práce na značce zaměstnavatele nikdy nekončí.

Témata seriálu:
1. Jak na firmu, kde chce pracovat každý
2. Analýza firemní kultury
3. Úspěšná strategie
4. Kariérní web a sociální sítě
5. Tištěná reklama
6. Stále žhavá značka

Pojďme se nyní vrátit na začátek naší cesty a zopakujme si, co značka zaměstnavatele vlastně je. Značka zaměstnavatele je soubor aktivit, které podnik dělá pro své současné a potenciální zaměstnance tak, aby byl chápán jako dobrý zaměstnavatel. Není to tedy pouze o kampani, kterou se zviditelníte před případnými uchazeči. Budování značky zaměstnavatele je dlouhodobý proces a spíše pracuje s povědomím lidí o vaší firmě. Jako je tomu u dobré pověsti zvykem, buduje se dlouhodobě, ztrácí se velmi rychle. Přemýšlejte i nadále o krocích, které budou rozšiřovat dobré povědomí o vaší firmě. Pojďme se podívat na několik z nich.

Reklama
Reklama
Reklama
Budování na celý život. (Zdroj: emotivebrand.com)

Spokojení zaměstnanci

První, co mě napadne ve spojení s dlouhodobě úspěšnou značkou zaměstnavatele, jsou spokojení stávající zaměstnanci. Nezapomínejte na ně při honu na ty nové. Přemýšlejte nad tím, jak jim můžete práci u vás zpříjemnit, případně ulehčit. Snažte se jim být dobrým partnerem i ve špatných časech jejich života, budujte jejich loajalitu. Vhodným nástrojem mohou být i úplné drobnosti, jako například malá pozornost v den jejich narozenin nebo pouhé blahopřání od pana ředitele. Dalším nástrojem může být společná akce pro zaměstnance – třeba grilování na parkovišti nebo organizace společného výletu. A univerzální rada zní: naslouchejte jim. Jistě, je běžné, že si zaměstnanci stěžují, ale mezi těmi stížnostmi se může objevit dobře míněná rada nebo skvělý návrh na zlepšení. Když máte stoprocentně spokojené zaměstnance, už nebudete potřebovat inzerci, pouze jim dáte nástroj, jak své nadšení a radost z práce u vás mohou předat svým přátelům.

PR články

Pište o sobě, pište zajímavě. Popište, co se u vás děje, jací lidé u vás pracují a proč jste kvalitní součástí vašeho okolí. Při výběru titulu, kde budete publikovat, se řiďte vaší cílovou skupinou a vaším rozpočtem. Obecně vzato by se dalo říci, že v tradičních médiích je nyní lepší publikovat na internetu a u těch místních spíše v tištěné podobě. Místní média jsou také levnější a lépe zasáhnou vaši cílovou skupinu.

Eventy

Neváhejte uspořádat i event nejen pro své zaměstnance. Zkuste popřemýšlet nad tím, jak můžete být aktivní v místě svého působiště. Typickým příkladem může být charitativní akce, například ples. Zapíšete se tak do povědomí lidí jako firma, která se stará o své okolí. Dalším příkladem může být ekologická akce „Ukliďme Česko“, koncert pro spoluobčany v prostorách vaší nové haly nebo jarmark regionálních potravin. Zkrátka vše, kde se můžete prezentovat, ale zároveň tím něco vracíte své komunitě.

Sponzorujte

Sponzorský dar vám sám o sobě mnoho nových zaměstnanců nepřiláká, ale zvedá takzvané „Brand Awareness“, tedy viditelnost vaší značky a je dosti možné, že někde v povědomí potenciálních uchazečů vaše firma vyvstane, jakmile si budou hledat zaměstnání.
Je důležité, abyste sponzorovali něco, co je vám osobně blízké a chcete sami o sobě podpořit. Setkali jsme se i se společnostmi, které sponzorují místní fotbalový klub, ve kterém hrají jejich zaměstnanci, a těmto zaměstnancům se postupem času podařilo přitáhnout spoluhráče do jejich firmy. Taktéž není potřeba být ve sponzorství úplně pasivní, například když sponzorujete místní hudební festival, nemusíte být pouze uvedeni jako sponzor, ale můžete mít stánek například s kávou pod názvem „Steelcoffee“.

Spolupracujte se školami

Jelikož studentů na technických oborech je nyní poměrně málo a nepředpokládáme, že by jich v budoucnu mělo nějak závratně přibýt, tak nesmíme zapomínat na vliv na mladší generaci. Zde je potřeba přemýšlet o vaší firmě z pohledu studentů a takzvané generace “millennials”, která o práci přemýšl úplně jinka než my. Pro tuto generaci je důležité mít v práci takzvaný “impact” neboli dopad, tedy chtějí vědět, že jejich práce přispívá ke zlepšení světa. Taktéž nejsou již zvyklí na dodržování tradiční hierarchie firmy, mají raději, když je struktura ploší a oni tak mohou svůj názor vyjádřit přímo vedoucímu pracovníkovi. Pro zástupce této generace je v neposlední řadě také podstatně důležitý “work-life balance”. Vhodnou akcí, jak oslovit tuto cílovou skupinu můžou být dny otevřených dveří pro školy nebo diskutujte se studenty o jejich budoucím povolání. Ukažme jim společně, že strojařina je extrémně zajímavý a vzrušující obor.

Tímto se náš seriál dostal do svého konce. Jak jsme si v předešlých dílech ukázali, budování značky zaměstnavatele je velmi komplexní proces, který vychází z podstaty firemní kultury, je nutné zvolit mu tu správnou strategii a také správný obsah. Věřím, že vás tento seriál obohatil a možná i přiměl o budování vaší značky uvažovat. Pokud budete potřebovat vyřešit krátkodobou poptávku po nových kolezích, můžete vyzkoušet spíše HR marketing, tedy uplatnění marketingových nástrojů v náboru. Zkuste nad ním i tak přemýšlet – jako nad employer brandingem. Zeptejte se svých kolegů, kteří již pozici zastávají, co máte do inzerátu napsat a kam máte inzerát umístit. A hlavně, odpovězte na tu základní otázku, kterou si dnes uchazeči kladou: Proč? Proč změnit zaměstnání a proč právě k vám?

EmBrand

Jáchym Důjka

jachym.dujka@embrand.cz

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 170720
Datum: 27. 06. 2017
Rubrika: Servis / Management a řízení
Autor:
Firmy
Související články
Strojaři na hrad prostě patří!

Strojírenství je páteří průmyslu. Dokazuje to i skutečnost, že na podzim loňského roku si ve Španělském sále Pražského hradu významné strojařské firmy převzaly ocenění v rámci vyhlášení 26. ročníku Českých 100 nejlepších.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Metody a techniky pro inovační projekty

V mnoha podnicích se snaží o inovace, avšak výtěžnost nápadů od zaměstnanců je nízká. Proč?

Související články
Válka technologií a myšlení v krabici

Strategické myšlení předchází strategickému řízení, které je jen nástrojem. Bez skvělého strategického myšlení (proč a kam jdeme) nemůže být skvělé strategické řízení. Poučíme se z minulosti i ze slabých signálů budoucích trendů?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Moderní vědecké řízení podniku, 6. díl. Závěrečný

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme závěrečnou desátou tezi.

Manažer roku: lídři nových technologií

Manažeři, podnikatelé, leadeři mají do poloviny března možnost přihlásit se do soutěže Manažer roku, vyhlašované Českou manažerskou asociací. Novou kategorií je pro nynější 27. ročník Manažer digitálního věku.

Ne solidarita. Trendem je relokalizovaná síť

V posledních letech došlo k výjimečnému povědomí a upřednostňování kultury na pracovišti ze strany zaměstnavatelů i zaměstnanců. Kultura je „osobností“ společnosti, včetně očekávání, chování, praktik a dalších norem, které ovlivňují interní interakce lidí i jejich jménem. Ignorovat tento fakt je možné jen na vlastní nebezpečí. Nedávný výzkum společnosti Hired totiž zjistil, že firemní kultura je druhým nejdůležitějším faktorem, který uchazeči zvažují, zda vůbec pracovat pro společnost.

Moderní vědecké řízení podniku, 5. díl: Desatero šesté až deváté

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme šestou až devátou tezi.

Moderní vědecké řízení podniku, část 4. Desatero 4 a 5

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes vám předkládáme čtvrtou a pátou tezi.

Od vydavatelství po startupy

Jiří Hlavenka není pro mnoho lidí neznámou osobností. Jde o člověka, který stál u zrodu vydavatelství i nakladatelství Computer Press a později i u prvního interaktivního webu o počítačích a počítačových technologiích, kde se neznalci mnohdy dozvěděli i odpověď na svou otázku. Jiří Hlavenka se ale v současné době věnuje investování do projektů, které mají smysl, a tak jeho jméno figuruje především u webu Kiwi.com, který vám najde - třeba i na poslední chvíli - nejlepší a nejlevnější letecké spojení kamkoli. Někdy může let po více "mezidestinacích" sice trvat déle, ale vždy se můžete spolehnout na to, že doletíte tam, kam jste si vysnili nebo kam potřebujete dolétnout.

Investice firem do Průmyslu 4.0

Svaz průmyslu a dopravy ČR realizoval během letního období průzkum, jehož cílem bylo zjistit, jak tuzemské firmy zavádějí prvky Průmyslu 4.0 a jak jsou na digitální transformaci připraveny. Z výsledků vyplynulo, že polovina firem chce v příštích pěti letech do této oblasti investovat větší objem financí. Nejvíce podniků má zatím na zavádění prvků Průmyslu 4.0 vyčleněno do 5 % investičního rozpočtu. Jak se dalo dedukovat, aktivnější a připravenější na zavádění prvků Průmyslu 4.0 jsou velké firmy.

Moderní vědecké řízení podniku, Část 1. Úvod

Před třemi lety jsme na stránkách MM Průmyslového spektra publikovali osmidílný seriál zabývající se potřebami maximálního zhodnocování kapitálu, ROI (Return on Investment). Tento materiál se ze strany čtenářů – především z výrobních firem, na které právě cílil – setkal s nevídaným zájmem. V redakci jsme obdrželi velké množství reakcí s převážně společným jmenovatelem: potřebu zhodnocování kapitálu si zástupci firem uvědomují, avšak z nedostatku informací jí nevěnují potřebnou, ale často bohužel pouze mizivou pozornost.

Snižování nákladů neplánovaných absencí

V současnosti, kdy je na trhu práce dostatečná nabídka, mají pracovníci tendenci fluktuovat. Podniky to často řeší zaměstnáváním agenturních pracovníků, a tak se stává, že proti plánu je na směně přítomno méně pracovníků, nebo jsou přítomni pracovníci s nedostatečnou kvalifikací. Společnost PPROI připravila softwarovou aplikaci, která výše uvedeným rizikům předchází a eliminuje jejich dopady.

Od oprav ke špičkovým portálovým obráběcím strojům

Strojírna Tyc se v současné době zabývá produkcí a vývojem vlastních portálových multifunkčních center. Jedná se o plně řízená obráběcí centra a brusky na rovinné a tvarové plochy. Jako vedlejší činnost společnost nabízí firma modernizaci a generální opravy různých strojů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit