Témata
Reklama

Hydraulický systém klikujícího autobusu

O tom, že průmyslová hydraulika nemusí být vždy jen nudným řemeslem, svědčí i zkušenosti společnosti Glentor, jejíž pracovníci se při své práci často setkávají s neobvyklými aplikacemi například v divadelní technice, v zoologických zahradách nebo při sportovních akcích.

Jednou z nejzajímavějších akcí posledních let na hranici čisté zábavy pak byla dodávka hydraulického systému tzv. „klikujícího“ autobusu pro dílo umělce Davida Černého, které si mnozí z nás ještě pamatují z televizních přenosů nebo i z osobní návštěvy Českého domu v průběhu Letních olympijských her v Londýně v minulém roce a které je stále ke zhlédnutí v Praze na Jižním Městě.

Reklama
Reklama
Reklama

Popis obvodu

Hydraulický obvod je koncipován se dvěma regulačními hydrogenerátory s regulací load sensing. Hydraulický obvod se skládá ze dvou axiálních pístových regulačních hydrogenerátorů, dvou přímočarých dvojčinných hydromotorů, proporcionálního rozváděče pro řízení rychlosti v obou směrech pohybu, brzdicího ventilu pro řízené spouštění konstrukce a současně i pro zajištění jakékoliv polohy v klidovém stavu. Proporcionální rozváděč obsahuje pojistný ventil. Obvod je doplněn tlakovým filtrem na společném výstupu hydrogenerátorů a filtrem ve zpětné větvi. Přímočaré hydromotory jsou zapojeny paralelně; jejich synchronní chod je dostatečně zajištěn mechanickou vazbou konstrukce. Chladič je zapojen ve zpětné větvi hydraulického obvodu. Termostat, který je součástí chladiče, zapíná a vypíná pohon ventilátoru chladiče. Jehlový škrticí/uzavírací ventil slouží k nouzovému spuštění konstrukce do dolní polohy v případě výpadku elektrického proudu. Nádrž je vybavena zátkou se vzduchovým filtrem, ukazatelem hladiny s teploměrem. Hydrogenerátory jsou poháněny střídavými asynchronními elektromotory.

Funkce

Rychlost pohybu v obou směrech se řídí změnou průtoku regulačních hydrogenerátorů proporcionálním rozváděčem. Při pohybu směrem dolů je rychlost pohybu řízena jednak snížením průtoku regulačními hydrogenerátory, jednak funkcí brzdicího ventilu.

Síla na zvedání konstrukce – statická 220 kN, dynamická 280 kN, 2 přímočaré hydromotory – max. síla na 1 motor je 140 kN, rozměry hydromotoru (Ø pístu/Ø pístnice) 85/50 mm, zdvih – maximální konstrukční 500 mm, pracovní 446 mm, doba zdvihu max. 3,5 s, max. úhel náklonu konstrukce 28°, pracovní tlak je max. 257 bar.

V případě zastavení v jakékoliv poloze je v této poloze konstrukce držena brzdicím ventilem, který je v uzavřené poloze téměř bez úniků. Pro nouzové spuštění konstrukce z libovolné polohy slouží jehlový ventil připojený paralelně na přívod do diferenciálního prostoru hydromotorů. Po otevření je průtok ručně regulován škrcením. Pro udržení teploty hydraulické kapaliny na hodnotách do 60 °C je do obvodu zařazen vzduchový chladič s termostatem, který spíná elektromotor ventilátoru podle potřeby. V obvodu je použit vysokotlaký filtr před rozváděčem a nízkotlaký filtr ve zpětné větvi. Úroveň hladiny v nádrži je hlídána elektrickým ukazatelem. Při poklesu hladiny pod minimální úroveň bude obvod vypnut.

Autobus již přímo na místě

Při vlastní realizaci této zajímavé zakázky si pracovníci Glentoru užili nejen spoustu zábavy, ale museli se také vypořádat s neočekávanými problémy, spojenými s výrazně dynamickým chováním celého systému s ohledem na „sportovní aktivity“ tohoto sedmitunového „cvičence“.

Dr. Ing. Bronislav Zelinský

glentor@glentor.cz
www.glentor.cz

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 130749
Datum: 25. 06. 2013
Rubrika: Komerční příloha / Hydraulika
Autor:
Firmy
Související články
Praha přivítala jubilejní 25. ročník Mezinárodní konference Hydraulika a Pneumatika

Dne 8. a 9. června 2022 se na dosah od Karlova mostu v sídle České strojírenské společnosti konal jubilejní již 25. ročník Mezinárodní konference Hydraulika a Pneumatika (ICHP 2022). Účastníci konference měli možnost se v průběhu konference seznámit s novinkami a vědeckými poznatky kolegů z celého světa v rámci 12. zajímavých přednášek z oblasti hydrauliky a pneumatiky.

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Související články
Stroje v pohybu: Raketa, která změní svět

Americký podnikatel Elon Musk se od založení své firmy SpaceX v březnu 2002 netají tím, že jeho dlouhodobým cílem je kolonizace Marsu člověkem. Již letos přitom plánuje uskutečnit premiérový start orbitální rakety Starship, která mu má tento cíl pomoci splnit.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Stroje v pohybu:
Fotoprůzkumné družice

Za druhé světové války přinášely informace z fronty filmové týdeníky, při první válce v Perském zálivu vysílala živě CNN z bombardovaného Bagdádu – a nyní na Ukrajině má veřejnost poprvé v historii k dispozici prakticky v reálném čase družicové snímky. Navíc neskutečné kvality. Každopádně jde o materiál, který umožňuje potvrdit, nebo naopak vyvrátit mnohá tvrzení válčících stran.

25. mezinárodní konference Hydraulika a pneumatika

Novotného lávka v centru Prahy bude ve dnech 8.–9. června 2022 hostit již 25. mezinárodní konferenci Hydraulika a pneumatika, jejímž cílem je výměna odborných zkušeností a nových poznatků ve výzkumu a vývoji hydraulických a pneumatických prvků a systémů.

Stroje v pohybu:
Webbův teleskop ve vesmíru

Pětadvacátého prosince loňského roku odstartovala z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5, v jejímž nákladovém prostoru byl na svou misi připraven vesmírný dalekohled Jamese Webba. Právě začala nová etapa poznávání vesmíru. Vědci si od ní slibují nové informace o vzniku vesmíru, černých dírách a temné hmotě.

Jednokomorové dvoupotrubní dávkovače do CMS

Na rozdíl od stávajících dvoukomorových dávkovačů se šoupátkovými rozváděči, např. zn. Lincoln, jsou nové jednokomorové dávkovače řady 2D a 2DD nesrovnatelně jednodušší. Nový princip plnění dávkovacích komor prostřednictvím dvojice jednosměrných ventilů V1-V2 v sobě skrývá potenciál uspokojit poptávku po levném mazání tukem i pro běžné stroje a strojní zařízení. S tím byla odborná veřejnost seznámena v článku MM Průmyslové spektrum 11/2018, nazvaném Nová koncepce dvoupotrubních CMS.

Stroje v pohybu – Vrtulník na Marsu

Vědci a technici z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) právě řídí jednu z nejnáročnějších operací v dějinách kosmonautiky. Expedice Mars 2020 hledá známky bývalého života na sousední planetě. Kromě pojízdné laboratoře je na Marsu také první stroj, který létá vlastní silou na jiné planetě, než je Země.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 9. a 10. díl: Jak se staví odborníci k e-mobilitě

V minulém díle našeho seriálu jsme dali prostor pověřenci ministra dopravy pro čistou mobilitu Mgr. Janu Bezděkovskému pro vyjádření se k jednotlivým problematickým aspektům, které s sebou přináší deklarovaný úplný přechod na elektromobilitu. V tomto díle jsme s podobnými otázkami oslovili odborné garanty našeho seriálu – prof. Macka a Ing. Morkuse –, již na ně velmi obšírně odpověděli. Zároveň tímto rozhovorem s odborníky, kteří náš seriál dozorovali, připomínkovali jednotlivé díly a motivovali nás k tvorbě dalších, seriál Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu končí. Snad svůj účel – jímž bylo představit některé problematické stránky úplného přechodu na elektromobilitu a předložit je k další diskuzi – splnil.

Život podle profesora Kassaye

Profesor Štefan Kassay se řadí mezi klíčové osobnosti podnikatelského a vědeckého života, a to nikoliv pouze na Slovensku, ale i v okolních evropských zemích. Vyučil se jako soustružník a díky své neskonalé touze po poznání se vypracoval mezi evropskou elitu a nenašli byste zde jemu rovnému, který by dokázal v takové míře integrovat podnikatelské, ekonomické, vědecké, pedagogické a diplomatické znalosti, jako právě profesor Kassay. V oblasti vědy a vzdělávání vidí zásadní impuls pro rozvoj jednotlivce a společnosti a proto mj. založil svoji nadaci, která tyto kroky podporuje.

Laser - super nástroj pro člověka

Letos v květnu oslavíme 60. výročí od sestavení a spuštění vůbec prvního laseru na světě. Za pouhých šedesát let výzkum a vývoj laserových technologií urazil velký kus cesty. Také Česká republika se na rozvoji významně podílí - v letech 2014 a 2015 byla v Dolních Břežanech u Prahy otevřena v rámci OP VaVpI hned dvě výzkumná centra s nejvýkonnějšími a nejintenzivnějšími lasery na světě. Již v minulosti jsem navštívila výzkumné centrum HiLASE (MM 1_2/2018/180131), nyní mé kroky směřovaly do sousedního ELI Beamlines, kde jsem se setkala s Alešem Hálou, který je zodpovědný za oblast transferu technologií. Přijměte pozvání do tajů laboratoří, které využívají nejintenzivnější lasery na světě.

Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit