Témata
Zdroj: Geis CZ

Ideální čas pro námořní přepravu

Přestože mezinárodní přeprava, zejména transport zboží z Asie a dalších dalekých trhů, je sama o sobě poměrně nepružnou oblastí, vnější vlivy ji dokážou významně destabilizovat. Ukázalo se to nejen za covidu, ale i při nehodě v Suezském průplavu, za extrémních povětrnostních podmínek a samozřejmě také po začátku válečného konfliktu na Ukrajině. Díky výrazně nižší poptávce a narovnávání dodavatelských řetězců v loňském roce však bylo velké zdražování konečně vystřídáno zlevňováním. Lze ale předvídat, jak to bude dál?

Reklama

Řetězec událostí předchozích tří let značně ovlivnil celý globální trh. Mezinárodní přeprava jako součást světové ekonomiky utrpěla mnoho bolestivých ran a některé z nich také nechtěně zasadila navazujícím článkům obchodního řetězce.

Problémové tři roky

Rušení spojů, změna jízdních řádů lodí, letového řádu, železničních spojů i problémy na silnici, nulová tolerance covidu v Číně, válka, zvyšování cen energií a paliv, nedostatek personálu, nedostatečná kapacita dopravních prostředků, strategie rejdařů. To je jen základní výčet problémů, které vyústily v extrémní zdražení mezinárodní přepravy z dalekých trhů. Martin Tokič, ředitel pobočky Geis CZ Air+Sea, k tomu říká: „Tato doslova smrtící směsice vlivů vyhnala cenu přepravy v letech 2020–2022, zejména na linkách mezi Asií a Evropou a Asií a Severní Amerikou, na bezprecedentní hodnoty. To se však zhruba v polovině loňského roku začalo měnit.

Martin Tokič, ředitel pobočky Geis CZ Air+Sea (Zdroj: Geis CZ)

2023: Ceny několikanásobně poklesly

Nyní lze s mírným přivřením očí říci, že ceny námořní i letecké přepravy jsou na předcovidové úrovni. Příčiny tohoto výrazného poklesu cen oproti nejvypjatějšímu období jsou dvě: nižší poptávka a pomalu mizící zmatek v dodavatelských řetězcích. Lidé začali omezovat nákupy, reálná mzda klesá a budoucnost je nejasná. K obvyklému vysokému vytížení operátorů nedošlo ani v předvánoční sezoně.

Aktuální problém s odbytem však nezasáhl pouze Evropu. Nízký objem poptávky pociťuje téměř celý globalizovaný svět. Hovořilo se o tom i na logistické konferenci pořádané v únoru tohoto roku v asijském Singapuru. Martin Tokič to potvrzuje: „V Singapuru jsem měl možnost setkat se s partnery z mnoha zemí skrz na skrz kontinenty a rozhovory byly často vedeny v podobném duchu, tedy hovořilo se o slabé poptávce, nízkých objemech, inflaci a podobně.

Letecká a námořní přeprava (zdroj: Geis CZ)

Část továren v Asii po lokálních svátcích v říjnu 2022 už nespustila svoji výrobu. Rejdaři mají nadbytečné kapacity a nedaří se jim je zaplnit, musí tedy zlevňovat. Nicméně je potřeba zmínit, že jejich zisky v posledních dvou covidových letech byly extrémní. Odhaduje se, že rejdařské společnosti například v roce 2021 zdvojnásobily zisky generované mezi lety 2010 a 2020.

Reklama
Reklama
Reklama

Nejen cena a poptávka hrají roli

Uzavřené přístavy a problémy s manipulací v nich už nejsou tak zásadním problémem i z toho důvodu, že Čína koncem roku začala pomalu uvolňovat přísná opatření týkající se nulové tolerance covidu. Také na letištích se nehromadí obrovské množství nákladu, protože pro přepravu zboží jsou opět běžně využívány i pasažérské lety. Bohužel však stále chybí personál zejména v letecké dopravě a vyhlídky nejsou nikterak dobré.

Využijte aktuálně nízkých cen a dostupných kapacit námořní přepravy.

Energie a ekologie

Výrazný růst nákladů samozřejmě nezasáhl pouze mezinárodní dopravu, ale sektor logistiky obecně. Dobrým příkladem nestability dnešní doby je intermodální doprava. V průběhu roku totiž došlo k několika úpravám ceníků kombinované železniční dopravy z/do přístavů v rámci Evropské unie. Vliv na to měla cena za trakční energii, cena pohonných hmot i celkové náklady na údržbu infrastruktury. Další důležitou otázkou je, jak se do cen bude dále promítat stále větší tlak na ekologii. Již nyní jsou například v cenách námořní přepravy zahrnuty různé „eko“ poplatky. To je primárně zdůvodňováno tím, že lodě staršího data výroby musí být opatřeny zařízeními snižujícími produkované emise. Na druhé straně jsou nové lodě již vyráběny tak, aby takové normy již splňovaly. Také náklady na „ekologická“ paliva jsou vyšší. Přestože jsou ekologické otázky aktuálně velkým tématem, v mezinárodní dopravě stále vítězí cena. Je však otázkou, jak dlouho ještě bude možné volit mezi cenově výhodnější a ekologičtější variantou.

Spotové ceny námořní přepravy v období 7/2020–11/2022 za 40” kontejner (zdroj: Freightos.com)

Sklady plné drahého zboží, nové je levnější

V Evropě jsou plné sklady staršího zboží, které firmy loni draze dovezly z dalekých krajů. Nyní na trh přicházejí novější produkty a ty jsou levnější. Přestože výrobní náklady v loňském roce poměrně dramaticky rostly, nové zboží je levnější než to dovezené, do jehož ceny se výrazně promítá drahá přeprava. Přestože některé firmy začaly uvažovat o přesunu výroby blíž odbytu (tedy do Evropy), nebo dokonce tento přesun realizovaly, není jich moc. „Taková věc se nestane ze dne na den. Jedná se o strategické rozhodnutí, které zásadně změní procesy ve firmě, proto od toho mnoho výrobců nakonec upustilo. Případně výrobci nechávají v Asii část produkce a druhou přesouvají blíže svým zákazníkům,“ dodává Tokič.

Reklama

Šetřit budeme ještě dlouho?

Současná úroveň cen mezinárodní přepravy zboží je na nejnižší úrovni za posledních několik let. Tokič říká: „Firmám, které využívají například námořní přepravu, bych vzkázal, že není na co čekat. Využijte aktuálně nízkých cen a dostupných kapacit.

Přestože dodavatelské řetězce se téměř narovnaly a výrazně se zvýšila spolehlivost dodávek, vyhlídky do budoucna nejsou úplně pozitivní. S ohledem na celkový vývoj ve světě je zpomalování ekonomiky nevyhnutelné. Zároveň již lze vnímat i pozitivní náznaky – tempo růstu inflace se zpomalilo a nejen Česká národní banka predikuje její snížení o několik procentních bodů. Je otázkou, jak to opět ovlivní poptávku a chuť lidí utrácet. Jak jsme se však v posledních letech přesvědčili, na jakoukoliv predikci budoucího vývoje, a to i v mezinárodní přepravě z dalekých trhů, se lze spolehnout jen stěží.

Související články
Žijeme na dluh dalších generací

Petr Novák aktuálně zastává pozici Director of Automotive Operations ve společnosti JTEKT European Operations. Je zodpovědný za devět výrobních závodů ve Francii, Belgii, ČR, Anglii a Maroku. Obrat této divize čítající 4 000 zaměstnanců představuje 1, 2 miliardy eur.

Deset zastavení s JK:
Lokální výroba

Série 10 rozhovorů s legendou inovační sféry Jánem Košturiakem je retrospektivou dílčích milníků, které jej na jeho osobní a profesní cestě potkaly a umožnily mu realizovat jeho sny, touhy a přání. Nahlížejme postupně do minulosti a hledejme společně okamžiky, které vytvářely Jánovu budoucnost a umožňovaly mu vidět za horizont zřetelněji než nám ostatním.

Zlatá medaile pro prof. Kassaye

Po dvouleté pauze, zapříčiněné hygienickými opatřeními ke snížení šíření pandemie koronaviru, se opět otevřely brány MSV v Brně, v rámci kterého se udílejí i ocenění Zlatých medailí. A to jak vystaveným exponátům, tak tradičně, již od roku 2006, díky iniciativě redakce našeho časopisu, také ocenění osobnosti za její celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Související články
Ve svém životě bych nic neměnil

Tuto charakteristiku nám sdělil na závěr našeho rozhovoru Zdeněk Pelc, šéf GZ v Loděnicích, který je další osobností našeho seriálu podnikatelských příběhů. Byl dlouhá léta ředitelem Gramofonových závodů, po Sametové revoluci pak pokračoval jako ředitel společnosti GZ Media, které se roku 2007 stal většinovým vlastníkem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
E-commerce posouvá logistiku do vyšší dimenze

S rozvojem elektronického obchodování zaznamenala logistika velké změny. Dalším zlomovým okamžikem byl příchod pandemie na začátku tohoto roku, kdy e-shopy a logistické společnosti poskytující služby pro e-commerce musely prakticky den ze dne změnit své obchodní jednání, včetně logistiky. Proč se to jako jednomu z mála segmentů ekonomiky úspěšně podařilo a dále daří, jaké jsou nové trendy a jaký potenciál má umělá inteligence a další moderní technologie v logistickém byznysu? MM Průmyslové spektrum nad těmito tématy diskutovalo se zakladatelkou Zásilkovny a výraznou osobností české e- commerce Simonou Kijonkovou.

Nastal čas očisty a posílení

V rámci našeho seriálu podnikatelských příběhů vám představujeme lidi s mozkem a srdcem na pravém místě, kteří celý svůj profesní život věnují tvorbě firemního ekosystému pro společenské uspokojení a profesní realizaci svých zaměstnanců podílející se na vzniku produktu, jež zajistí stabilitu a perspektivu pro další léta existence firmy. Tentokráte jsme hovořili s ing. Lubošem Švecem, který před 27 lety zprivatizoval tehdejší Teslu Vráble nedaleko slovenské Nitry, kde nyní naleznete špičkový strojírenský provoz.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

V čele high-tech továrny

Ivan Slimák je vedoucím závodu Škoda Auto ve Vrchlabí. člověk, který místo já většinou říká my je ve vedení závodu od roku 2011 a dá se říci, že mu dal novou tvář. Do té doby se zde montovaly Škodovky, známé jsou 1203, 105, 120, Favorit, Octavia, Roomster a další. Rozhodnutím koncernu Volkswagen se zde od roku 2011 nastartoval nový projekt a v roce 2012 sériová výroba automatických převodovek DSG (Direct Shift Gearbox).

Fórum výrobních průmyslníků

Pomůže vám integrace reálných prvků digitalizace a robotizace do vaší firmy zajistit vyšší produktivitu ve výrobě a dosažení vyšší efektivity všech vnitropodnikových procesů - od přijetí zakázky, přes konstrukci, výrobu, až po její expedici a v neposlední řadě nahradí tyto prvky scházející pracovní sílu?

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Fórum výrobních průmyslníků

S jakými firemními předsevzetími vstupujete do nového roku? Jaký po obchodní stránce očekáváte letošní rok ve srovnání s předchozím?

Flexibilní sklady z Liberce pro celý svět

Automatizace zefektivňuje výrobní procesy i tok materiálů, do jisté míry řeší nedostatek pracovních sil, přispívá k transformaci na digitální podnik, ale hlavně šetří náklady. Stejně to vidí také společnost Trumpf, která vyrábí stroje na zpracování plechů a profilů již tak rychlé a výkonné, že veškeré přípravné procesy je mohou doslova brzdit. Proto přišla na trh již v roce 2007 s automatizovanými sklady TruStore, které řeší většinu výše zmiňovaných důsledků moderní doby.

Inteligentní výroba obráběcích strojů

Německo-japonská společnost DMG Mori pokračuje v postupném rozvoji svých výrobních závodů po celém světě. Vlastní výroba strojů je též příležitostí, jak prakticky ověřit vlastní řešení pro zajištění potřebné produktivity a přesnosti pomocí inteligentní výroby.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit