Témata
Reklama

Ideální CNC frézka pro technické školy

Strojírenské školství stojí před stálou výzvou, jak produkovat studenty, kteří obstojí v praxi. K tomu musí vytvářet podmínky pro jejich výchovu tak, aby je strojařina opravdu „chytila“ a aby získali znalosti a návyky co nejvíce podobné těm, které po nich bude reálný život vyžadovat. Specializovaná CNC učebna založená na cvičné frézce SLV EDU od společnosti SolidVision je skvělým příkladem moderního výukového prostředku k dosažení tohoto cíle.

Jedním z požadavků našeho průmyslu je výchova pracovníků do kovoobráběcích provozů. Těch je v našem průmyslu povážlivý nedostatek. A tak přestože naše firmy mají dostatek zajímavých zakázek od renomovaných firem i ze zahraničí a nemají ani problémy koupit si nejmodernější CNC stroje, kvalifikované a zodpovědné pracovníky hledají se svíčkou v ruce. To je pro školství i studenty dobrá zpráva, neboť to znamená jistotu uplatnění v zajímavých provozech a za dobrých podmínek. Škola však musí svou výuku přizpůsobit těmto požadavkům a svým personálním i technickým vybavením umožnit výchovu dobře připravených odborníků.

Reklama
Reklama
Reklama

Specializovaná učebna se školními CNC stroji a programovacími pracovišti

Aby škola nabídla opravdu kvalifikovanou výuku CNC oborů, musí učit jak kvalitní teorii, tak i poskytovat dostatečnou praxi s reálným programováním a obráběním. Není přitom nutné, aby škola používala velké a drahé produkční stroje za mnoho milionů. Tak jako v mnoha jiných případech stačí škole využít učební pomůcky, které realitu dostatečně věrně přibližují. V tomto případě je učební pomůckou specializovaná učebna se školními CNC stroji a programovacími pracovišti.

Plně zakrytovaná kráska

Jak by měla taková ideální učebna vypadat? Základem CNC učebny jsou CNC stroje. Těch by měl být v učebně dostatek, aby se žáci netísnili ve skupinkách po deseti u jednoho. Optimální velikost pracovní skupiny na jeden stroj by měla být dva, maximálně tři studenti. Stroje musejí být dostatečně přehledné, aby celá skupinka mohla sledovat proces od začátku až do konce. Musejí být také dostatečně výkonné, aby se v rámci dvouhodinové výuky mohli všichni tři studenti vystřídat se svým úkolem. Absolutně nezbytná je bezpečnost těchto strojů, která je mimo jiné dána již zmíněnou přehledností, a také jednoduchostí, která omezuje možné chyby. Jedině u bezpečného stroje se učitel odváží vyžadovat po studentech samostatnou práci a myšlení. Cena hraje svou roli a stejně tak náklady na údržbu a opravy. A jako bonus by mělo být možné na stroji vyrábět i skutečné součástky z běžných materiálů, aby byl prostor pro studentskou tvořivost, kroužky, mimoškolní činnost.

Vývoj probíhal v softwaru SolidWorks včetně výpočtů a obrábění dílů v integrovaném systému SolidCAM.

Výuková kompaktní frézka SLV EDU

Výuková kompaktní frézka SLV EDU vznikla přímo ze zadání pro školy technického typu. Proto je u ní pamatováno daleko více na kritéria, která u produkčních strojů hrají jen malou roli. U produkční CNC frézky se například nestaráte, zda při obrábění mohou do stroje hledět současně tři lidé nebo jestli projde běžnými dveřmi o šířce 90 cm. Napájení z běžné sítě 220 V je také vlastnost šikovná, i když pojistky bude třeba pro celou učebnu posílit. Stroj je maximálně přehledný díky třem stěnám z bezpečnostního plexiskla. Upínací deska je výborně přístupná, nástroj je při upínání obrobku zajetý daleko vzadu a ruce studenta při práci uvnitř nic neohrožuje. Naopak student vidí při práci celý stroj, pohyby jednotlivých os, všech součástí výměníku nástrojů i rotaci vřetena, a díky tomu si ukládá do paměti celou soustavu jako strojařskou zkušenost. Frézka může pracovat s různými druhy materiálů včetně barevných kovů (pro ocel chybí potřebná tuhost a kapalinové chlazení), a to až s posuvy 20 m.min-1 a otáčkami vřetena do 24 000 min-1. Tedy dostatečně rychle a výkonně, aby se vše stihlo.

Montáž rámu ve vývojové dílně

Provedení a výbava stroje

Frézka má jednoduchou portálovou konstrukci a výrazné designové zpracování. Výhodou je velmi přijatelná cena nejen při pořízení, ale i při opravách či údržbě. Stroj je prakticky bezúdržbový a je potřeba se hodně snažit, aby se při běžném provozu poškodil. Nicméně pokud se tak stane, pak platí, že všechny díly jsou buď přímo vyráběné ve výrobním provozu výrobce v Brně, nebo nakupované od předních evropských dodavatelů, jako je například Bosch Rexroth (kuličkové šrouby os) nebo HSD SpA (vřeteno). Pro všechny díly, výrobu a montáž platí nekompromisní kvalitativní kritéria podle západoevropských standardů.

Použity jsou pouze přesné značkové komponenty.

Stroj je možné pořídit v různých stupních výbavy – s výměníkem nástrojů (8 pozic) nebo bez něj, s výkonnějším vřetenem a kuželovým upínáním místo kleštiny, s ofukem vzduchu, vnitřní HD kamerou, mazáním olejovou mlhou a podobně.

Koncepce a vybavení učebny

Důležitá je ale sama učebna, která by na tomto stroji měla být postavená. Na ideální učebnu mohou být různé názory, ale fakt je, že roli hraje počet strojů, protože 8 až 10 strojů po třech studentech znamená 24 až 30 studentů najednou. To by při vysoké pořizovací ceně stroje bylo sotva myslitelné. Stroje jsou lehké a kompaktní, rozměrem připomínají větší lednici. Nevyžadují tedy speciální podlahu nebo umístění v přízemí kvůli nosnosti. Přitom rozměr možného obrobku je až 365 x 400 x 200 mm! To už je nějaký kousek …

Pracovní prostor stroje
Učebna a její vybavení

Dodavatel, společnost SolidVision, kde se idea školního stroje zrodila a realizovala, nabízí poradenství ohledně celého vybavení učebny, a to včetně programového vybavení a dalšího zázemí. Tím má tato učebna nejlepší možnou podporu vůbec a pro učitele není nic jednoduššího než tuto příležitost využít – a tím poskytnout svým studentům nejlepší CNC učební pomůcku.

Závěrem

Výuková kompaktní frézka SLV EDU vznikla z nadšení pracovníků firmy, kteří se s učiteli i studenty běžně setkávají a jsou jim blízké starosti technických škol i kapitánů průmyslu. Vznikla promyšleně s určením přímo pro školy a výsledné dílo je podloženo dlouholetými zkušenostmi a snahou o dokonalost. Předpoklad tedy je, že tento výrobek z brněnských dílen zaujme oprávněné místo v učebnách našich průmyslových škol a technických univerzit.

Ing. Ivan Cimr

iva.tomeckova@solidvision.cz

www.solidvision.cz

SolidVision, umístění na MSV: pavilon P, stánky 5 a 106, pavilon A1, stánek 15

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 151012
Datum: 10. 09. 2015
Rubrika: Trendy / MSV 2015
Autor:
Firmy
Související články
Postprocesory a postupy v CAM pro produktivní a přesné obrábění

Víceosé obrábění tvarově složitých dílců se čím dál tím více řadí mezi běžné výrobní technologie. Stroje rozšířené o rotační osy nabízejí při takové technologii výroby výhody zejména z hlediska menších nároků na nutné přeupínání dílců během výroby a tudíž nižší riziko vzniku chyb a nepřesností. Tuto výhodu ještě více umocňují tzv. víceprofesní obráběcí stroje, které disponují více než pěti řízenými osami.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

CNC řízení pro rychlostní a multifunkční obrábění

Výsledek obráběcího procesu v parametrech přesnost/rychlost/povrch je dán mnoha faktory na straně stroje, nástrojů, způsobu programování a upínání, přičemž může existovat i více cest k jednomu stanovenému cíli. V tomto článku bychom se chtěli zaměřit na CNC řídicí systém, který je dnes bezpochyby podstatnou a nenahraditelnou složkou tohoto procesu. Řídicím systémem přitom většinou rozumíme jak vlastní řídicí počítač, tak i pohony os a vřeten a systémy odměřování polohy.

Související články
Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Virtuální stroj pomáhá vyhnout se poškození

Kolize během obrábění jsou vždy nákladnou záležitosti. Tím, jak se výroba vybavuje stále vyšší úrovní automatizace a s rozšiřováním aplikací internetu věcí (IIoT) nabývá prevence chyb na složitosti i časové náročnosti. Japonský výrobce CNC strojů Okuma , který si jako jediný na světě vyrábí veškeré klíčové komponenty obráběcích strojů sám, vyvinul digitální řešení, které slouží k přípravě, simulaci a otestování celého procesu obrábění před jeho zahájením. Během vlastního obrábění provádí systém Collision Avoidance Systém (CAS) velmi přesnou virtuální simulaci s předstihem v řádu milisekund před vlastním řezáním. Jakékoli kolize, které by mohly nastat, jsou tak zablokovány předtím, než mohou způsobit vážná poškození - šetříc čas a peníze provozovatele stroje.

Automatizace lidem práci nebere

Automatizaci se ve firmě Kovosvit MAS věnují od roku 2013. Z původního projektu vznikla samostatná divize MAS Automation a na letošní rok má plánované téměř dvojnásobné tržby oproti roku 2017. V porovnání s plánovaným obratem celého Kovosvitu jsou tržby divize zatím nevýznamné, ale průměrný růst divize o dvě třetiny ročně dokládá, že automatizace má v podniku ze Sezimova Ústí zelenou.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Propojené systémy ve výrobě

Ekonomická síla firmy, její produktivita a úspěch na trhu závisí do značné míry na tom, jak chytře a efektivně společnost využívá data, která má k dispozici, a na tom, jaká data vůbec má k dispozici. Sběr a vyhodnocování dat umožňují procesy neustále monitorovat a vylepšovat. Digitalizace všech částí výroby a následná chytrá analýza dat tak zvyšuje produktivitu a efektivitu výroby, umožňuje rychlejší uvedení výrobku na trh, energeticky účinný provoz a ekonomickou výrobu velkého množství individualizovaných výrobků. Společnost Siemens nabízí komplexní portfolio softwarových a hardwarových řešení, která už dnes pomáhají digitalizovat celý vývojový a výrobní proces.

Větší řádkování při obrábění načisto

Při použití fréz s optimálně zakřiveným břitem pro frézování vnějších povrchů je možné časy na dokončovací obrábění značně snížit. Docílit toho lze vzájemnou souhrou stroje, nástroje a softwaru, jak ukazuje následující příklad.

Simulací ke zlepšení efektu mazání a chlazení

Optimalizace třískového obrábění moderní metodou simulace strategie mazání a chlazení je dnes podrobena systematickému výzkumu. Použitím simulace procesu třískového obrábění a simulace proudění chladicího média se značně sníží náklady na výzkum a vývoj.

Zubní náhrady aneb strojírenství i v dentálním průmyslu

Zubní náhrady se vyrábějí již od dob egyptských faraonů téměř stejným způsobem. Pouze materiály a metody se za tu dobu vyvinuly na úroveň 21. století.

Software MSP - dva nástroje k bezchybné výrobě na 5osých centrech

V jednom z předchozích článků jsme se zabývali obslužným SW pro spínací dotekové měřicí sondy. Ukázali jsme, že běžná měřicí doteková sonda je vlastně jenom opakovatelný spínač a že použitelný výsledek nám dá až software v řídicím systému. Ať už pracujeme s makroprogramy přímo v paměti CNC nebo tvoříme vlastní cykly na úrovni CAD, výsledkem jednoho měření je obvykle údaj o jednom geometrickém prvku, maximálně vztah několika prvků (nový počátek nebo úhel natočení obrobkových souřadnic, průměr a osa díry, šířka drážky apod.). Také obslužný software skenovací sondy, která obvykle sbírá mnohem větší množství bodů než sondy spínací, většinou směřuje k hodnocení daného prvku nebo pravidelného geometrického tvaru.

Od vzdělávání přes úspory až po virtuální realitu

Společnost Siemens se zúčastnila všech dosud konaných ročníků Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně a tradice pokračuje i v letošním roce, kdy hlavním tématem expozice je časová a energetická efektivita v rámci celého životního cyklu stroje - od jeho návrhu až k výrobě. Že je ochrana životního prostředí pro Siemens téma číslo jedna, podpoří i divácky atraktivní část expozice, ve které se představí nový model elektromobilu BMW i3, který je od jara letošního roku součástí vozového parku společnosti Siemens.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit