Témata
Reklama

Inovované obráběcí centrum

01. 09. 2010

Stroje řady MMC představila společnost Kovosvit MAS, a. s., již v lednu 2010 při dnech aplikovaných technologií. Novinka je inovací centra FCV 1450, které již není součástí výrobkového portfolia. Koncepčně na sebe stroje navazují portálovou konstrukcí s pevným příčníkem a pohyblivým stolem, hlavní rozdíly oproti předchůdci jsou ovšem v konstrukčním provedení.

Zároveň stroj MMC navazuje na historicky jeden z nejúspěšnějších projektů značky MAS, a to stroj WKV. Stroje se sice odlišují v konstrukci příčníku, nicméně stroj MMC je, stejně jako WKV, určen pro přesné vrtání a vyvrtávání. Nový produkt navíc díky CNC řízení umožňuje i tvarové a prostorové frézování při nesrovnatelné produktivitě oproti oběma zmíněným strojům.

Jedno- a dvoustolové provedení

Základní provedení MMC jsou dvě: jednostolová a dvoustolová (nesoucí označení DT „dual-table"). Dvoustolové „DT" je možné využívat s pracovním prostorem děleným nebo spojeným, plnohodnotně srovnatelným s jednostolovou variantou.

Nové stroje MMC vynikají vysoce tuhou konstrukcí důkladně dimenzovanou s ohledem na instalovaný výkon a krouticí moment na vertikálním vřetenu a zejména na dynamiku stroje. Parametry posuvů a zrychlení jsou v porovnání se stroji této kategorie vysoce nadstandardní.

Volba opcí stroje

Další možnosti volby mají zákazníci ve vřetenových jednotkách od Power přes Speed a Sprint až po Rapid. Základní řídicí systém je Heidenhain iTNC 530. Jako opce je nabízen Siemens Sinumerik 840D SL. Samozřejmostí je široká škála rozšiřujícího příslušenství, jako je středové chlazení až 6 MPa, filtrace chladicí kapaliny, nástrojové i obrobkové sondy, filtrace par s odsáváním. Stoly umožňují přivést na upínací plochu nejrůznější přívody energií pro polohovadla nebo upínací zařízení, jako jsou např. přídavná 4. nebo 5. osa.

Parametr

Popis

Provedení jednostolového

Provedení dvoustolového „DT"

Pojezd v ose X

Příčný zdvih

1 500 mm

1 500 mm

Pojezd v ose Y

Podélný zdvih

1 000 mm

1 000 mm

Pojezd v ose Z

Svislý zdvih

600 mm

600 mm

Posuv (X,Y,Z)

Rychloposuv i pracovní posuv

1-45 000 mm.min-1

1-45 000 mm.min-1

Zrychlení (X,Y,Z)

0,5g

0,5g

Velikost stolu

Příčně x podélně

1 500 x 1 000 mm

každý 720 x 1 000 mm

Nosnost stolu

Maximální zatížení

2 500 kg

každý 1 250 (2 500) kg

Tab. Technické parametry centra FCV 1450

Pracovní prostory verze DT lze spojit a stroj používat jako jednostolový s plným zdvihem (1 500 mm) v ose X. Dvoustolová verze je určena pro rychlou výměnu obrobků. Krytování neaktivního stolu umožňuje výměnu dílce za plné činnosti stroje. Zvětšený pojezd stolu pro vyjetí z pracovního prostoru odkrývá celý jeho půdorys pro nakládání jeřábem.

Na stroji jsou aplikována osvědčená motorová vřetena firmy Franz Kessler GmbH s otáčkami od 10 000 do 24 000 otáček za minutu a upínacími kužely ISO 50, ISO 40 nebo HSK A63. Všechna vřetena umožňují použití středového chlazení až do 6 MPa. Chladicí kapalina po opuštění pracovního prostoru prochází dvěma stupni přídavné hrubé filtrace, než je zpět nasáta do chladicího okruhu čerpadlem. Jemná filtrace je řešena zvláštním příslušenstvím.

Z hlediska dalších kroků ve vývoji strojů této řady jsou uvažovány aplikace souvisle řízené dvouosé hlavy, zvýšení podélného zdvihu stolu a svislého zdvihu.

Ing. Zbyněk Ludačka

Reklama
Reklama
Reklama
Pohled na inovované obráběcí centrum FCV 1450

Produkční soustruh

Novinka v podobě premiéry na veletrhu MSV Brno 2010 je produkční soustruh řady SP 430 ve verzi s Y osou a s točnou délkou 2 500 mm z produkce firmy Kovosvit MAS. Představení prototypu řady SP 430 s točnou délkou 1 100 mm proběhlo již v roce 2008, nyní budou moci návštěvníci veletrhu posoudit parametry a nesporné kvality delší varianty této řady.

Řada produkčních soustruhů SP 430 se vyznačuje vysokou modularitou a s maximálním obrobitelným průměrem 430 mm umožňuje sestavit celou řadu technologických variant od soustruhu se dvěma řízenými osami až po soustružnické centrum s osou Y, protivřeteníkem a spodní nástrojovou hlavou s naháněnými nástroji. Stroje jsou náročným zákazníkům nabízeny pro maximální délku obrobku 1 100 a 2 500 mm.

Mezi základní vlastnosti SP 430 patří vysoká tuhost a vysoký krouticí moment (až 2 106 Nm) na vřetenu, zaručující výkonné soustružení na maximálním průměru. Dynamika a vysoké rychlosti v jednotlivých osách zkracují vedlejší časy a zajišťují tak efektivnější využití stroje. Na stroji jsou použity kvalitní komponenty od renomovaných výrobců.

Konstrukce stroje umožňuje rychlý odvod třísek z pracovního prostoru. Příčný pohyb horní dvanáctipolohové nástrojové hlavy pod úhlem 70° zaručuje snadný přístup obsluhy do pracovního prostoru. Horní nástrojová hlava slouží pro upnutí pevných nebo naháněných nástrojů a v případě vybavení stroje osou Y se pohybuje ve velkém zdvihu +100 mm a -80 mm, což je nejvyšší hodnota v této kategorii strojů.

Ing. Martin Volný

Produkční soustruh SP 430
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 100912
Datum: 01. 09. 2010
Rubrika: Trendy / IMT 2010
Autor:
Firmy
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Související články
Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Na cestě stát se globálním jazykem produkce

V loňském roce na veletrhu EMO se uskutečnila první "live" prezentace univerzálního rozhraní obráběcích strojů umati (universal machine tool interface), do které se na výstavě zapojilo na sedmdesát firem z deseti zemí se 110 stroji a 28 softwary. Tato inciativa vytvořit standardizované rozhraní, které uživatelům umožní snadnou a bezpečnou integraci nových strojů, softwarů a dalších zařízení do vlastních IT ekosystémů na principu plug and play, vznikla v roce 2017 pod záštitou VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů). VDW nyní spojuje své síly s VDMA (Svaz německých strojírenských podniků), aby společně podporovaly šíření a používání standardů OPC UA v celém strojírenském sektoru pod značkou umati.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit