Témata
Reklama

Inteligentní technologie v praxi

Japonský výrobce obráběcích strojů Makino za uplynulý rok dosáhl významného zvýšení v oblasti konsolidovaných globálních prodejů a příjmů z provozní činnosti. Navzdory přetrvávajícím ekonomickým těžkostem v mnoha zemích se prodeje zvýšily v Evropě, Americe, Asii a Japonsku. Obzvláště letecký průmysl přispěl k rekordně vysokým stavům objednávek v Americe a v Evropě.

Firma Makino si vytyčila za cíl stavět na těchto úspěších tím, že v tomto roce uvede na trh několik výrobků s vysokým potenciálem.

Reklama
Reklama
Reklama

EMO a MSV 2013 v centru zájmu

Účast firmy Makino na veletrzích EMO 2013 (Hannover, 16.–21. září) a MSV (Brno, 7.–11. říjen) bude zaměřena na řešení pro malé až středně velké podniky a na letecký průmysl, zápustky & formy a dílenské aplikace. Letos bude Makino klást velký důraz na řezání kovů. Specialisté na stánku budou vysvětlovat a naživo předvádět, jak mohou inteligentní technologie od firmy Makino umožnit produktivnější a konkurenceschopnější výrobu. Čím více jsou procesy řezání kovů optimalizovány, tím více mohou zákazníci využít celého potenciálu stroje. A teprve potom má smysl investovat do doplňkových technologií, jako je automatizace, k dosažení vyšší míry návratnosti.

Vertikální obráběcí centrum D800Z

K zajímavým produktům, které v tomto roce uvádí firma Makino na trh, patří špičkové vertikální obráběcí centrum D800Z. Jedná se o nejnovější přírůstek v sérii D (D300 a D500), jenž nabízí nekompromisní přesnost, tuhost a rychlost. D800Z, které je navrženo pro obrábění precizních součástek, zápustek a forem a pro aplikace v leteckém průmyslu, poskytuje výjimečnou přesnost u obrobků o průměru až 1 000 mm s hmotností do 1 200 kg. Jeho tuhost je založena na šikmé konstrukci stolu 4. a 5. osy, které jsou ve tvaru písmene Z, a na křížovém kuličkovém ložisku o velkém průměru na osách B a C. Čtyři různé kombinace vřeten s otáčkami až do 20 000 min-1 (HSK-A63) zajišťují dokonalé přizpůsobení stroje D800Z kterýmkoliv výše zmíněným aplikacím. K dalším základním rysům stroje patří pohodlí, se kterým je jeho provoz řízen, a jeho nízké provozní náklady.

Pětiosé obráběcí centrum D800Z

Pohodlný a bezpečný provoz

D800Z je vybaven dvoukřídlými předními dveřmi pro snadný přístup k vřetenu a stolu a velkým oknem pro dobrou viditelnost. Díky tomu je i odstranění třísek jednoduchou operací. Protikolizní funkce navíc zabraňuje interferenci vřetena a stolu, čímž jsou eliminovány kolize způsobené nesprávným naprogramováním nebo nastavením stroje.

Ekonomické provozní náklady

D800Z byl konstruován s ohledem na minimalizaci provozních nákladů, na čemž se podílí nižší potřeba manuální práce a snížená spotřeba energie. Díly mohou být dokončeny buď v jediné operaci, nebo s menším počtem operací než dříve, bez potřeby manuálního zásahu, měření či kompenzace. Konkrétně to znamená žádné nebo jen nepatrné ruční dokončování, leštění nebo odstranění otřepů díky zlepšené kvalitě povrchu a přesnosti obrobku. Kompaktní velikost stroje – šířka 3 200 mm, hloubka 5 070 mm a výška 3 600 mm – vyžaduje menší podlahovou plochu a jeho inteligentní design usnadňuje i údržbu. Pro snížení spotřeby a úsporu nákladů na energie je stroj D800Z vybaven režimem Eco, který vypíná periferní zařízení v době, kdy nejsou potřeba. Energeticky úsporný chladicí systém je vybaven invertorem, který řídí chladicí čerpadlo, jež dodává přesně požadovaný průtok, a načasování pro každou funkci. V neposlední řadě je tu hydraulická jednotka se svým akumulátorem, která zajišťuje nulovou spotřebu energie, pokud čerpadlo běží naprázdno.

Konkrétní výhody

Nové vertikální obráběcí centrum D800Z od firmy Makino přináší svým uživatelům kratší dodací lhůty u dokončených obrobků, zvýšení kvality povrchu a přesnost, nižší náklady na obrábění, stabilní výrobní procesy a žádné nebo velmi nízké riziko poškození způsobené kolizí.

Snadný přístup ke stolu stroje D800Z
Šikmý stůl 4. a 5. osy ve tvaru písmene Z

Drátová řezačka U6

Vysoce přesná drátová řezačka U6 je větším bratrem stroje U3 uvedeného na trh v loňském roce. Jeho výhodou je, že ho můžete jednoduše zapnout a nechat samostatně běžet, neboť jeho spolehlivost a robustnost při nepřetržitém provozu je taková, že obsluha může obrátit pozornost na jiné úkoly, zatímco U6 pokračuje v práci. Kromě této spolehlivosti (bez ohledu na hmotnost obráběné součásti a její polohu na stole) je U6 vybavena dalšími funkcemi, které pomáhají snížit dobu neřezání a usnadňují údržbu. To náležitě zvyšuje produktivitu každodenního provozu drátového EDM stroje.

Drátová řezačka U6

Horizontální obráběcí centrum a81nx

Tento nejnovější přírůstek HMC portfolia Makino je nástupcem nesmírně úspěšného a81 a veřejnosti bude poprvé představen na EMO. K hlavním výhodám, které a81nx poskytuje, patří vynikající přesnost a výjimečná tepelná stabilita. Oproti svému předchůdci přináší ještě větší tuhost konstrukce (velikost palet: 630 x 630 mm), vyšší točivý moment vřetena pro dosažení ještě vyšších řezných výkonů, vyšší akcelerace vřetena umožňující snížit dobu neřezání až na 30 %, vyšší akcelerace os a větší posuv osy Y. A81nx se bude zaměřovat na automobilový průmysl, segment terénních vozidel a strojírenský průmysl v oblasti obrábění hlav válců, krytů převodovek atd. Je vhodné také k obrábění odlévaných prvků u průmyslových komponent, jako jsou hydraulická zařízení, a pro obtížně řezatelné komponenty v leteckém průmyslu.

Horizontální obráběcí centrum T1

Toto pětiosé HMC (velikost palet 1 000 x 1 000 mm) dokáže zvládnout obrobky až do průměru 1 500 mm, výšky 1 500 mm a hmotnosti 3 000 kg. Jeho flexibilní vřeteno HSK-A100, 1 000 Nm, s 12 000 otáčkami za minutu je vhodné pro širokou škálu aplikací včetně konstrukčních částí z titanu, například pro komponenty motorů, rotory a lopatkové kotouče v leteckém průmyslu, velké automobilové díly jako bloky válců a různé části zápustek a forem. Pozoruhodnou předností stroje T1 je dokonalá vyváženost vysoké tuhosti (díky úplně nové konstrukční konfiguraci), rychlosti a přesnosti.

Ponorná drátová řezačka EDBV8

Velký bratr stroje EDBV3 uvedeného na trh v loňském roce kombinuje větší posuvy (XYZ 800 x 600 x 500 mm) s novou vrtací technologií SEDM firmy Makino, která umožňuje čtyřnásobně rychlejší vrtání chladicích otvorů u lopatek a listů než konvenční technologie EDM. Díky kombinaci inovativních technologií, jako je obrábění při plném ponoření součásti, a jednoduššímu programování u technologie od otvoru k otvoru EDBV8 radikálně snižuje dobu obrábění a zmenšuje provozní náklady. Tím splňuje požadavky výrobců tryskových motorů na účinnější výrobu chladicích otvorů.

Váš tým Makino

makino-contact@makino.eu

www.makino.eu

Umístění na EMO: hala 12, stánek B46

Umístění na MSV: pavilon P, stánek 10

Reklama
Související články
Japonské stroje v Evropě

Společnost Makino koncem června na tiskové konferenci, kterou uspořádala ve svém technologickém centru v Kirchheimu unter Teck nedaleko Stuttgartu, informovala o některých novinkách, které představí na zářijovém veletrhu EMO v Hannoveru. Současně oznámila své hospodářské výsledky za uplynulý účetní rok, který skončil 31. března 2017.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Související články
Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Značení s Mopa lasery

V posledních letech se lasery stávají dominantním způsobem značení produktů. V oblasti značicích technologií kontinuálně dochází k inovacím a lasery tak nahrazují čím dál více konvenční technologie.

Stroj na středění klikových hřídelí

Je všeobecně známo, že kliková hřídel je jednou z nejkritičtějších součástek motoru s vnitřním spalováním a jedním z nejsložitějších a nejkomplexnějších dílů z hlediska obrábění. Potřeba přesného vyvážení klikové hřídele, která je rozhodujícím faktorem pro celkovou účinnost motoru, se stala ještě důležitější, jelikož výrobci automobilů usilují o snižování emisí CO2 prostřednictvím lepšího výkonu motoru a strategií spočívajících v odlehčování. Díky různým vylepšením, kterých se v průběhu let dosáhlo v procesech kování a odlévání, už mají neopracované komponenty klikové hřídele téměř požadovaný tvar s mnohem menším množstvím přebývajícího materiálu. To znamená, že na konečné klikové hřídeli je třeba obrábět méně částí. Přináší to s sebou také zvýšenou potřebu přesného vyvážení se zmenšenou velikostí protizávaží, které se při vytváření těžiště často provádí.

Obrábění těžkoobrobitelných materiálů

Stále rostoucí požadavky výrobců proudových motorů vyžadují kontinuální vývoj žárupevných materiálů. Klasické metody obrábění jsou zde na hranici svých možností, efektivní alternativou je elektroerozivní řezání drátovou elektrodou.

Od aditivních strojů k hybridním zařízením

Zlepšující se funkčnost a výkon hardwaru, široká paleta volby materiálů a stále se zlepšující kvalita vyráběných součástí přispívají k růstu aditivní výroby. Technik ve výrobě tak získává neustále na významu.

Aditivní výroba unikátních řezných nástrojů

Aditivní technologie jsou jedním z nosných pilířů Průmyslu 4.0. Od roku 2014, kdy v ČR 3D tisk kovů odstartoval „ve velkém“, byla o této problematice napsána celá řada publikací, díky nimž je tato technologie považována za poměrně známou. Jedním z průkopníků 3D tisku v ČR je firma Innomia, která přinášela informace o technologii DMLS do povědomí českého průmyslu již několik let před tímto zmiňovaných boomem.

Automatizace lidem práci nebere

Automatizaci se ve firmě Kovosvit MAS věnují od roku 2013. Z původního projektu vznikla samostatná divize MAS Automation a na letošní rok má plánované téměř dvojnásobné tržby oproti roku 2017. V porovnání s plánovaným obratem celého Kovosvitu jsou tržby divize zatím nevýznamné, ale průměrný růst divize o dvě třetiny ročně dokládá, že automatizace má v podniku ze Sezimova Ústí zelenou.

Oscilující paprsek laseru pracuje přesněji

Univerzálním nástrojem naší doby je laser, kterým je možné bezdotykově opracovávat téměř všechny materiály. Ještě lépe a přesněji se podaří materiály řezat nebo gravírovat, když paprsek laseru kmitá.

Chvění zakázáno

Nemusí to být samotný stroj nebo budova, které způsobují nežádoucí vibrace. Tlumiče kmitů mají kmity vzniklé vibracemi odstranit. Zkušebna a zkušební obráběcí stroj byly vybaveny rozdílnými výrobky, které chvění tlumí.

To nejlepší z japonského vývoje

VVždy v lichém roce není větší výstavy strojírenské výrobní techniky, než je veletrh EMO. Pakliže k tomu ještě vyjde konání výstavy v německém Hannoveru, platí předchozí tvrzení přinejmenším dvojnásob. Podívejme se nyní blíže na několik zajímavých exponátů, které bude možné spatřit na letošním veletrhu EMO na stáncích Okumy a Brotheru.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit