Témata
Reklama

Komplexně k vyšší produktivitě

Pro výrobní firmu začíná tvorba hodnoty úběrem první třísky. Všechny kroky logistiky nástrojů před a po obrábění jsou naproti tomu spojeny s náklady, ale nepřinášejí žádný obrat. Společnost Walter AG proto svým zákazníkům pod značkou Walter Multiply nabízí management nástrojů, který ze zákazníka snímá všechny činnosti týkající se procesu obrábění, jež nevytvářejí hodnoty, nebo je optimalizuje.

Dříve, než je možné začít obrábět součásti, je nutné provést spoustu přípravných kroků. Výrobní firma si musí objednat nástroje, zaznamenat příjem zboží, postarat se o vedení a správu skladu, vybrat nástroje pro obrábění, namontovat komponenty, seřídit nástroj a přemístit ho ze seřizovacího místa ke stroji. Také po procesu obrábění vzniká nemálo práce: pracovníci musejí nástroj přemístit zpět a rozložit ho, dát upínače, držáky nástrojů a adaptéry zpátky do skladu a břity nástrojů buď uskladnit, naostřit a nově povlakovat, nebo – po skončení životnosti – recyklovat.

Reklama
Reklama
Reklama
Systémy pro výdej nástrojů mohou sloužit jako pomůcka pro optimalizaci skladového managementu.

Walter Multiply

Firma Walter se v rámci své značky Multiply zaměřuje na tři oblasti, které zákazníkovi pomáhají při všech procesech při obrábění: odborníci na výrobní řešení se starají o proces plánování s cílem dosáhnout optimalizovaného výrobního procesu, odborníci na softwarová řešení podporují tyto procesy vhodným softwarovým řešením, jako například nástroji pro analýzu. Třetí oblast zahrnuje logistická řešení, která v sériové výrobě pokrývají všechny administrativní činnosti týkající se nástrojů, jež probíhají před výrobou a po výrobě.

Příklad provedení výdejního automatu

„S inteligentním managementem nástrojů může zákazník zlepšit své procesy a dosáhne transparentní struktury nákladů,“ vysvětluje Markus Görg, odborník na management nástrojů Walter Multiply. „Walter zaujímá pozici partnera svého zákazníka v oblasti technologie a produktivity pro optimální využití nástrojů, dokonalejší vedení skladu a správné doby obrábění, správnou životnost a správný výběr řezných materiálů.“

Řešení na míru díky modulární struktuře

Služby Walter Multiply jsou vždy modulárně sestavené, to znamená, že se z dostupných modulů sestaví individuální řešení pro příslušného zákazníka. Výhoda pro zákazníka spočívá v tom, že zaplatí pouze to, co skutečně potřebuje; zároveň si ale může být jistý, že nabízené služby pokrývají všechny jeho potřeby. Proto jsou také konkrétní procesy managementu nástrojů rozdílné, v závislosti na individuálních předpokladech zákazníka. Ilustrují to i dva následující příklady z praxe.

Celý management nástrojů zajišťuje Walter

Ruský zákazník z automobilového průmyslu poptával na podzim 2010 u společnosti Walter podporu pro management nástrojů. Po delší fázi koncipování tato společnost v polovině roku 2011 podepsala s firmou Walter smlouvu a od podzimu přenesla celý svůj management nástrojů na Walter. Pět pracovníků společnosti Walter – jeden projektový vedoucí a čtyři asistenti – pracuje v třísměnném provozu přímo ve výrobě u zákazníka. V průběhu výroby je tedy vždy k dispozici alespoň jeden manažer společnosti Walter pro nástroje, který pomáhá při procesech zákazníka. Tým společnosti Walter se stará o správu skladu, přemisťování nástrojů ke stroji a zpátky do skladu a o optimalizaci nástrojů. Vyúčtování se provádí za obrobek.

Podle úrovně integrace může doplňování nástrojů do výdejního automatu zajišťovat sama firma Walter, zatímco zákazník platí jen pevný poplatek za obrobek.

Aby bylo možné odhalit skryté potenciály výroby, společnost Walter navíc nainstalovala softwarový nástroj sysCut. Ten umožňuje několika málo kliknutími získat kompletní přehled o stavu a historii výroby. Až do detailu lze sledovat, co, kdy, kde, jak a v jakém čase bylo vyrobeno a je vyráběno. Tak je možné měřit poměr mezi výstupem a vstupem – zkrátka produktivitu – jako jeden z nejdůležitějších orientačních ukazatelů ve firmě. Kde se nabízejí možnosti zlepšení? Čeho se dosáhne pomocí zavedených opatření? Dojde skutečně k sledovatelným, měřitelným zlepšením? Užitečné odpovědi na takovéto ústřední otázky lze najít za pomoci softwaru pro analýzu.

Walter dodává nástroje, zákazník platí za obrobek

Jiný zákazník společnosti Walter, dodavatel pro automobilový průmysl v západním Německu, využívá naproti tomu jen dílčí oblasti managementu nástrojů. Z tohoto důvodu je také nutná trvalá přítomnost týmu společnosti Walter přímo na místě u zákazníka, ale o všechny potřebné úkoly se zde stará příslušný pracovník společnosti Walter jednou až dvakrát týdně. Jedná se mimo jiné o funkce reportingu, optimalizaci nástrojů a procesů, jakož i plnění automatu na výdej nástrojů, který zde společnost Walter nainstalovala. Walter dodává všechny nástroje, které zákazník potřebuje pro obrábění součástí – zákazník platí pevný poplatek za obrobek. Výhodou pro zákazníka je velmi transparentní struktura nákladů. Zná předem jak poplatek, který vzniká za používání obráběcích nástrojů za součást, tak také měsíční vyrobené množství. Na základě toho si může zcela jednoduše spočítat měsíční náklady na nástroje.

Detail spirálového výdejního systému

Projekt byl zahájen v květnu 2011 v první dílčí oblasti a krok za krokem byl rozšiřován. Dnes účtuje Walter tomuto zákazníkovi podle uvedeného modelu osm různých součástí, které se téměř stoprocentně vyrábějí pomocí nástrojů Walter. Zákazník přitom přenáší část procesní odpovědnosti na společnost Walter – základem je partnerský vztah mezi zákazníkem a dodavatelem. Na rozdíl od kompletního balíku služeb, který odebírá od společnosti Walter ruský zákazník, se společnost v západním Německu stará o administrativní činnosti, montáž, seřizování nástrojů a demontáž kompletních nástrojů sama. Renovace a recyklace použitých nástrojů je součástí balíku služeb a jako specialista na nástroje je zabezpečuje firma Walter. V závislosti na konkrétních požadavcích zákazníka je tak společnost Walter více nebo méně silně integrována do procesů zákazníků.

Tři stupně integrace do zákazníkových procesů

Na první úrovni integrace pomáhá Walter zákazníkovi při optimalizaci skladového managementu. Konkrétně se přitom jedná o snížení stavu nástrojů, dosažení transparentnosti nákladů, zabezpečení zásobování nástroji a zjednodušený proces objednávání. Systémy pro výdej nástrojů mohou sloužit jako pomůcka pro dosažení požadovaného cíle. Od další úrovně integrace – řešení dodacích řetězců – začíná management nástrojů v pravém smyslu, při kterém je společnost Walter také více začleněna do zákazníkovy výroby. Za třetí, královskou disciplínou managementu nástrojů s maximální integrací jsou řešení nákladů na kus, vhodná pro velkosériovou výrobu se středně vysokými až vysokými počty kusů.

Zákazník se může soustředit na vlastní obrábění a vše ostatní nechat na partnerovi.

Čím více součástí procesního řetězce lze realizovat z jedné ruky, tím lépe je možné jednotlivé součásti navzájem sladit a tím je potenciál pro optimalizaci větší. Walter Multiply poskytuje kompletní řešení od nákupu až po likvidaci pro co nejefektivnější procesy, které lze plynule začlenit do výrobního prostředí zákazníka. Pro velké množství firem je totiž výhodné soustředit se na svou klíčovou kompetenci, tedy na obrábění, a vše, co je k tomuto procesu přiřazené, nechat na partnerovi.

Monika Futáková

Walter CZ

monika.futakova@walter-tools.com

www.walter-tools.com

Reklama
Související články
Inteligentní řešení správy nástrojů ve výrobě

Pouhá výroba a distribuce řezných nástrojů dnes již nepostačuje současným trendům potřeb jejich uživatelů. Faktory obrábění, řezné nástroje a výrobní zázemí musíme v této moderní době chápat jako hluboce komplexní záležitost. Vliv těchto faktorů má stále větší podíl na efektivním a maximálním využití potenciálu poměrně nákladných obráběcích nástrojů.

Logistický systém šetří 60 % nástrojů

Žijeme v době soustavného tlaku na zvyšování efektivity a produktivity – na straně jedné zvyšujeme výkon, na straně druhé se snažíme udržet náklady na uzdě. Společnost Dormer Pramet dodává svým zákazníkům řešení pro obě strany této rovnice.

Chytrý toolbox pro správu a výdej nástrojů

Toolbox Matrix 5 představuje optimální řešení pro prakticky každý strojírenský provoz. Kromě bezpečného uchovávání nástrojů pro výrobu disponuje ojedinělým softwarem, který průběžně sleduje skladové zásoby, optimalizuje jejich stav a zajišťuje tak plynulou výrobní kapacitu.

Související články
Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Nástrojáři sobě

V letošním roce slaví Svaz nástrojáren ČR své 20leté výročí. Při této příležitosti jsme požádali jejího předsedu představenstva doc. Ing. Václava Kličku, CSc., Ph.D., o rozhovor.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Transparentní továrna usnadňuje přístup k datům z výroby

Před pěti lety prošel vrchlabský závod Škoda Auto kompletní proměnou z výroby automobilů na výrobu high-tech automatické dvouspojkové převodovky DSG. Samozřejmě musel být vymyšlen zcela nový layout všech jednotlivých výrobních úseků, důkladně byl navržen tok materiálu až do posledního centimetru a myšleno bylo již od počátku také na přicházející digitalizaci a éru Průmyslu 4.0. Postupné zavádění prvků moderní výroby později pomohlo k vyšší efektivitě. Dnes se namísto původního 1 000 převodovek denně vyrábí více než dvojnásobek.

Inovativní geometrie řezné hrany pro hliník

Hliník je jedním z nejdůležitějších materiálů v automobilovém a leteckém průmyslu. Široké využití mají zejména rozličné hliníkové slitiny, které umožňují snoubit nízkou hmotnost s relativně vysokou houževnatostí a dalšími vlastnostmi. S těmito specifickými kombinacemi materiálu je však spojeno i náročnější obrábění, které vyžaduje použití specializovaných řezných nástrojů.

Jednoduše lepší vrtáky z tvrdokovu

Vrtání je jedna z nejstarších a nejrozmanitějších technik obrábění, kterou lidé vyvinuli, a pravděpodobně i jedna z nejstarších technik obrábění vůbec. Nejstarší vyvrtané otvory, o kterých víme, vznikly asi před 40 000 lety. Vrtáky ve tvaru spirály, jaké dnes používáme, byly vyvinuty až v polovině 19. století. Jsou tedy produktem průmyslové revoluce, v níž se také značně rozšířilo vrtání do kovu.

Praktické tipy pro lepší závitování

Každý, kdo má nějaké zkušenosti s optimalizací nebo zaváděním obráběcích procesů, ví, jak konzervativně se vedoucí výroby obvykle stavějí k závitování. Dokud vše probíhá přiměřeně hladce, procesy používané k vytvoření závitu v obrobku se nemění. V této oblasti obrábění mají nejvyšší prioritu stabilita a spolehlivost procesu. Zdrženlivost má často dobré důvody, někdy je však třeba od tohoto přístupu upustit a v zájmu optimalizace výroby přejít na nákladově efektivnější nebo robustnější proces závitování.

Náročné frézování hospodárně

Frézování se používá k mnoha různým účelům, od obrábění velkých ploch ve volných formátech v leteckém a kosmickém průmyslu přes výrobu větrných turbín až po frézování dutin a vysoce automatizovanou velkosériovou výrobu. Složité součástky už v současné době nejsou výjimkou, naopak se stávají pravidlem. Rozsah používaných frézovacích nástrojů je velmi široký.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit