Témata
Zdroj: VZLÚ

Made in Česko:
České know-how ve vesmíru

Letos 13. ledna vynesla raketa Falcon 9 společnosti Space X na oběžnou dráhu nanosatelit VZLUSat-2, jehož výrobu koordinoval Výzkumný a zkušební letecký ústav. Na projektu se samozřejmě podílely i další - většinou české - subjekty. Ať už se zasloužily o vytvoření samotného satelitu, nebo tím, že z jejich dílen vzešly přístroje, které satelit nese.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

Jedním z přístrojů, které se nacházejí na palubě satelitu, je rentgenový detektor. Ten obsahuje částicové kamery pro snímání ionizujícího záření. Hlavním řešitelem detektoru byla společnost esc Aerospace (ESC), s níž na projektu spolupracovala ČVUT – Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská (FJFI).

„S vývojem jsme začali asi před třemi lety,“ říká Ing. Dániel (muž v saku a kravatě hned za válcem s družicí). „A jakmile jsme měli všechno připraveno, byli jsme schopni postavit družici z čistého stolu až do letového kusu a odevzdat k výstřelu za pouhých osm měsíců.“ (Zdroj: VZLÚ)

„Tyto dvě instituce původně společně vyvíjely detektor pro detekci ionizujícího záření, a z něj následně vytvořily částicovou kameru, která je jedním z přístrojů, letících na družici VZLUSat-2. A proč říkám družice? Tak je to totiž správně česky. Satelit je anglické slovo,“ vysvětluje Ing. Vladimír Dániel, Ph.D., z Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu, vedoucí projektu VZLUSat-2. A název nanodružice je podle jeho slov ustálený termín, který se používá pro družici o velikosti mezi 1–10 kg. VZLUSat-2 má velikost 10 x 10 x 33 cm a hmotnost 4 kg, takže je zhruba uprostřed tohoto rozmezí. A veškeré přístroje, které jsou na palubě umístěny, jsou pochopitelně také miniaturní.

Dalším přístrojem, cestujícím v družici, je detektor gama záblesků, které zpravidla znamenají výbuchy supernov v oblastech vzdáleného vesmíru. Ten vytvořili lidé z Masarykovy univerzity společně s maďarskou Konkoly Observatory.

„Třetím přístrojem, který nyní letí vesmírem, je přístroj na měření velice malých vlhkostí od firmy TTS,“ říká Vladimír Dániel. „Čtvrtým pak gama kamera pro sledování Slunce neboli pixelový CdTe gama detektor pro detekci Slunce nebo s možností snímání radiační mapy kosmického záření kolem Země. Ten společně vytvořily firmy Rigaku a Advacam.“

Lidé z VZLU již od samého začátku měli v hlavních obrysech jasno v otázce, s kým budou na projektu spolupracovat a které přístroje bude družice obsahovat. (Zdroj: VZLÚ)

Posledním z „účastníků zájezdu“ jsou dvě kamery pro optický dálkový průzkum země, které vznikly ve spolupráci firem Eltvor a VZLÚ. „To jsou přístroje, které jsou v družici uloženy,“ říká Vladimír Dániel. „Dále jsme však spolupracovali i s firmami, které u nás ověřují své výrobky tím způsobem, že je umísťují přímo do platformy družice. Jedná se o společnosti Spacemanic, která dodala solární panely a GPSku. A dále společnost Neerdronix, která dodala sluneční senzory.“

Reklama
Reklama
Reklama

Všechno jde řešit

„S vývojem jsme začali asi před třemi lety,“ vzpomíná Ing. Dániel. „Díly jsme nakoupili před zahájením stavby. Někdy jsme čekali až půl roku na dodání, ale jakmile jsme měli všechno připraveno, byli jsme schopni postavit družici z čistého stolu až do letového kusu a odevzdat k výstřelu za pouhých osm měsíců.“

Lidé z  VZLÚ již od samého začátku měli v hlavních obrysech jasno v otázce, s kým budou na projektu spolupracovat a které přístroje bude družice obsahovat. Například nemohl chybět unikátní RTG detekční přístroj od firem Rigaku a Advacam, podobný tomu, který byl umístěn na předchozí misi VZLUSat-1 a stále ve vesmíru funguje. Již pátým rokem vytváří radiační mapy Země v měkkém rentgenovém spektru. V současné době se jedná o nejdéle žijící a funkční družici této velikosti, a to díky speciálnímu radiačnímu štítu, vyvinutému firmami Rigaku a 5M Kunovice.

Ing. Vladimír Dániel, Ph.D.
Kosmický inženýr malých družic a přístrojů pro použití v kosmu. Ve Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu, a. s. se dlouhodobě věnuje výzkumu a vývoji kosmických zařízení a přístrojů. Podílel se mj. na projektu mikroakcelerometru pro misi SWARM, podporovaném Evropskou kosmickou agenturou, na projektu mise evropského slunečního koronografu na palubě Proba 3 i na vývoji nové generace raketových nosičů ESA. Byl vedoucím vývoje obou technologických nanodružic VZLUsat-1 a VZLUsat-2.

„V průběhu projektu však nastal jeden poměrně velký zvrat,“ vypráví Vladimír Dániel. „Původně jsme plánovali, že budeme mít vysílání v UHF, což je vysílání na nízkých frekvencích, kde je přenos dat omezený, a mimoto také v S-band, tedy S-band downlink, kde je přenos dat i 10krát rychlejší, abychom mohli získat jejich maximum a také je dostat na Zemi. Koupili jsme pro tento účel zařízení od externí firmy, která není z ČR. A po půlroce oživování, zkoušení a testování zařízení se v jednom okamžiku ukázalo, že když jej připojíme do sestavy, tak nám de facto resetuje celý systém, celou družici. Stáli jsme tedy před těžkou otázkou, jestli dovyvineme koupené zařízení, nebo jej prostě nepoužijeme. Bohužel čas byl neúprosný, takže jsme se nakonec rozhodli ono zařízení nepoužít. VZLUSat-2 má tedy k dispozici jen vysílání v UHF, které bylo původně plánováno pouze jako základní. Rozšířili jsme však své možnosti shazování datových balíčků kdekoli na Zemi prostřednictvím využití radioamatérských stanic po celém světě. Ty pak data prostřednictvím internetu posílají z celého světa nám do ČR.“

Je plánováno, že VZLUSat-2 zůstane ve vesmíru zhruba 16 let. Jeho dráha je z 99 % předem dána raketou, která jej vynesla, protože družice neobsahuje palivo, a tudíž nelze po jejím vypuštění dělat žádné korekce dráhy. (Zdroj: VZLÚ)

Finance a využití

Ačkoli by se dalo předpokládat, že takto náročný projekt bude financován buď některou společností z komerční sféry, nebo třeba vládou, v případě tohoto projektu tomu tak nebylo. „VZLUSat-2 jsme financovali jednak z vlastních zdrojů z rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu pro rozvoj výzkumné organizace, přičemž se na financování také podílelo konsorcium ESC a ČVUT z projektu Technologické agentury ČR,“ říká Vladimír Dániel.

Většina přístrojů, které družice obsahuje, jsou podle Dánielových slov tzv. demonstrátory. To znamená, že jde o první kusy svého druhu, které se kdy do vesmíru dostaly, a slouží především k ověření technologie samotné. Tvůrci současně očekávají, že některá zařízení budou mít konkrétní vědecké přínosy a publikační výstupy, například v rámci zúčastněných univerzit.

„Lze hovořit i o komerčním přínosu,“ vysvětluje Ing. Dániel. „Jde totiž o to, že pokud nemáte přístroj ověřený ve vesmíru, tak se velmi špatně diskutuje se zákazníky ohledně certifikace a ověření jeho vlastností. Existuje sice možnost, že projdete vývojem, který je například dotován Evropskou kosmickou agenturou a poté při splnění extrémně náročných podmínek řízení kvality lze doložit, že ten výrobek opravdu splňuje dané požadavky a dělá to, co výrobce deklaruje. A druhou variantou je, že jej prostě rovnou vystřelíte do vesmíru a ověříte vše potřebné přímo v kosmu. A to je ta varianta, kterou jsme zvolili my, podobně jako to dělá například firma SpaceX.“

Výrobu nanosatelit VZLUSat-2 koordinoval Výzkumný a zkušební letecký ústav. Vedoucím projektu byl Vladimír Dániel. (Zdroj: VZLÚ)

Co dál?

Je plánováno, že VZLUSat-2 zůstane ve vesmíru zhruba 16 let. Jeho dráha je z 99 % předem dána raketou, která jej vynesla, protože družice neobsahuje palivo, a tudíž nelze po jejím vypuštění dělat žádné korekce dráhy.

„Naše družice létá v podstatě dokola, stále v jednom směru na dráze přikloněné vždy ke Slunci. To znamená, že létá vzhledem k pozici Slunce pořád ve stejné rovině a Země se pod ní otáčí. Představme si to jako například Měsíc, který letí vesmírem spolu se Zemí,“ vysvětluje Vladimír Dániel.

Vzhledem k tomu, jak je družice malá, nakonec shoří v atmosféře. „Ona celých těch 16 let padá,“ přibližuje Ing. Dániel. „Teď je ve výšce asi 525 km, a to padání je zpočátku velmi pomalé, třeba jen 5 km za rok. Během posledního půlroku však spadne ze zhruba 450 km až úplně dolů.“

Tým z Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu však rozhodně nemíní čekat s dalším projektem 16 let. „Již nyní plánujeme následovníky této družice,“ říká Vladimír Dániel. „Nevím, jestli to bude VZLUSat-3, protože teď pracujeme na několika projektech větších družic, které se možná nebudou jmenovat VZLUSat. Je však možné, že během vývoje těchto družic, předpokládám tak během tří let, postavíme ještě nějakou menší družici jako předskokana.“


GAMA KAMERA PRO SLEDOVÁNÍ SLUNCE
Ing. Adolf Inneman, Ph.D., Rigaku Innovative Technologies Europe

„Na satelitu VZLUSat-2 máme umístěno měřicí zařízení s názvem gama kamera pro sledování Slunce. Má zorné pole 36 x 36° a je vyrobena na základě technologie z čistého wolframu. Je to miniaturní směrová clona, která dokáže určit polohu objektu v rentgenu na obloze. Jejím prostřednictvím lze změřit i spektrum gama záření v rozsahu 5 keV až 0,5 MeV. Toto zařízení je cílené na sledování záblesků supernov. Víme, že každý den ve vesmíru vybouchne jedna supernova, ale nevíme kde. A tento úkaz lze registrovat pomocí detekce gama záření. Detektor byl vyroben ve spolupráci s firmou AdvaCam. Zařízení je velmi kompaktní, vlastní detektor je velký 14 x 14 mm a obsahuje detektor na bázi kadmiumteurátu, který gama záření zachycuje. Při umístění několika satelitů, typu VZLUSat-2, by bylo možné provádět celooblohový monitoring objektů. A to je právě naším cílem. Ve chvíli, kdy se funkčnost ověří na této technologické družici, bude možné takových satelitů vypustit třeba 10 nebo 20, a díky tomu budeme mít celý vesmír v přímém přenosu. Žádné zařízení, které by toto dokázalo, zatím nikde ve světě neexistuje.“
  (Zdroj: Rigaku)

Gama kamera CdTe Timepix s širokoúhlým 3D wolframovým kolimátorem Rigaku umístěná na misi VZLUSat-2. Dr. Veronika Maršíková z Rigaku testuje Gama kameru CdTe. (Zdroj: Rigaku)

DETEKTOR HAL2 NA MĚŘENÍ VELICE MALÝCH VLHKOSTÍ
Ing. Jaromír Mirovský, TTS

„Senzor pro detekci stopové vlhkosti HAL2 vyráběný firmou TTS je jedním z nejcitlivějších svého druhu na světě. Byl vyvinut již na konci 20. století pro zabezpečení bloků reaktorů v jaderných elektrárnách. Na jeho vývoji se podílely různé subjekty. Ty po revoluci zpravidla zanikly. Já jsem v té době založil firmu TTS a tuto technologii jsme si ponechali, upravili jsme ji tak, aby byla vhodná pro komerční využití a začali jsme ji dodávat dvěma japonským společnostem. Posléze, když jsme se v rámci spolupráce na vývoji kompozitních materiálů pro vesmír s moravskou firmou 5M účastnili první mise nanosatelitu VZLÚ (VZLUSat-1), vznikl nápad, zda by se pomocí naší technologie nedalo měřit plynění uhlíkových a sklolaminátových kompozitů v kosmu, protože polymery v nich obsažené ve vesmírném vakuu plyní, čímž mohou ničit kryogenně chlazené detektory přístrojů. Tak se na palubě VZLUSat-1, jehož panely jsou tvořeny kompozitními materiály 5M, objevily tři senzory HAL2 a již pátým rokem registrují úbytek vlhkosti v různých místech tohoto satelitu. Na základě zkušeností z této mise byla vytvořena nová generace přístroje pro detekci plynění vodních par ve vesmíru (DPTWI). A ten nyní testujeme právě na VZLUSat-2.“ 
(Foto: Maryla Weber – Trimarco)

Byla vytvořena nová generace přístroje pro detekci plynění vodních par ve vesmíru (DPTWI). (Zdroj: TTS)

Ing. Jaromír Mirovský
Vystudoval FEL ČVUT. Poté jeden rok studoval na Leningradském elektrotechnickém institutu Barevná televize. Následně absolvoval stáž na Moskevské univerzitě. Před rokem 1989 pracoval ve Výzkumném ústavu sdělovací techniky a poté, v roce 1992 založil firmu TTS. Z její produkce pocházely například technologie pro švýcarskou firmu IST nebo technologie vrstev pro Michell Instruments a další. Jaromír Mirovský má z doby svého působení ve VÚST 12 patentů a po roce 1989 tři autorská osvědčení.


PŘÍSTROJE 2SD a SXM
Ing. Petr Suchánek, Ph.D., esc Aerospace

„Družice VZLUSat-2 nese dva přístroje z dílny esc Aerospace s názvy 2SD (Space Dosimetry System Demonstrator) a SXD (Space X-ray Detector). Oba tyto přístroje, jejichž předchůdce byl již v roce 2019 vypuštěn pro prvotní otestování v kosmickém prostředí, budou sloužit k měření a monitorování kosmického počasí. Po oživení přístrojů budou tedy poskytovat monitoring kosmického počasí a jejich data budou sloužit k vědeckým pozorováním. Oba byly zkonstruovány v esc Aerospace a používají detekční čipy ionizujícího záření z návrhářské dílny FJFI ČVUT, původně vedené Václavem Vrbou, CSc., a nyní Ing. Michalem Marčišovským, Ph.D. Tato skupina má za sebou zkušenosti z experimentu Atlas na urychlovači Large Hadron Collider (LHC). Společnost esc Aerospace s ČVUT spolupracuje dlouhodobě na různých výzkumných projektech. Ostatně esc Aerospace se projekty pro kosmický průmysl zabývá dlouhodobě, z její dílny pochází například softwarové vybavení přístroje MAC pro trojici družic SWARM (zakázka pro Astriu, dnešní Airbus) nebo softwarové vybavení přístroje STIX na misi Solar Orbiter. V současné době usilovně pracuje na řídicím systému mechanismů pro misi Space Rider (zákazníkem je Thales Alenia Space).“
(Zdroj: esc Aerospace)

Oba přístroje, jejichž předchůdce byl již v roce 2019 vypuštěn pro prvotní otestování v kosmickém prostředí, budou sloužit k měření a monitorování kosmického počasí. (Zdroj: esc Aerospace)

Petr Suchánek
Vystudoval FEL ČVUT. Manažer, konstruktér elektronických systémů, programátor a tester HW i SW. Během kariéry si prošel různými technickými pozicemi, což se později hodilo při vedení projektů. Od roku 2016 ředitel společnosti esc Aerospace, stále však aktivní ve vedení vybraných projektů.


Firmy
Výzkumný a zkušební letecký ústav

Výzkumný a zkušební letecký ústav je multidisciplinární výzkumnou organizací, národním centrem pro výzkum, vývoj, inovace a zkušebnictví pro letecký a kosmický průmysl. VZLÚ vytváří znalosti a řešení v oblasti leteckých a kosmických technologií a přispívá jimi k rozvoji poznání a konkurenceschopnosti leteckého a kosmického průmyslu. Je součástí evropské sítě leteckých (EREA) a kosmických (ESRE) výzkumných organizací.

Číst dál
esc Aerospace

Dodavatel kompletního softwarového vybavení a řídicích systémů pro projekty zákazníků vesmírného průmyslu. Jejich software bude řídit komunikaci konstelace satelitů na nízkých drahách, softwarové vybavení bude distribuovat bezpečnostní klíče pomocí kvantových technologií, a jejich elektronika bude řídit vyklápění chladicích panelů návratového modulu plavidla Space Rider. Ambice firmy jsou však daleko větší, chtěli by realizovat kompletní misi.

Číst dál
TTS – Tenkovrstvý technologický servis

Malá česká soukromá společnost s dlouholetou tradicí sídlící v Praze. Zabývá se vývojem, návrhem a výrobou tenkých vrstev pro aplikace v elektronice a optice a tenkovrstvých elektronických součástek. Ačkoli mise VZLUSat-1 nebyla úplně první příležitostí pro to, aby se vrstvy TTS podívaly do vesmíru, otevřela společnosti cestu k získávání zakázek od Evropské vesmírné agentury.

Číst dál
Rigaku Innovative Technologies Europe

Rigaku Innovative Technologies Europe se sídlem v Praze je evropským centrem excelence pro návrh, vývoj a výrobu rentgenové optiky, Rentgenové detektory a zdroje rentgenového záření, jakož i další související vědecké produkty pro průmysl a výzkum. Je 100% dceřinou společnost Rigaku Corporation (Tokio, Japonsko). Jeho cílem je výzkum a vývoj v oblasti fyziky rentgenového záření. Spolupracuje s evropskými vládními subjekty i s globálními průmyslovými partnery.

Číst dál
Související články
Mezi nebem a zemí a ještě dál

Československo bylo do konce druhé světové války leteckou velmocí. Později se vyprofilovalo v oblasti malého letectví, ultralightů a sportovního letectví. Dnes je Česko v této oblasti na světové špišce. Asi jen těžko si můžeme představit, že by české letectví dosáhlo takových výsledků, kdyby nebylo institucí, jako je Výzkumný a zkušební letecký ústav, které byly leteckému vývoji vždy oporou.

Stroje v pohybu:
Divoká jízda sondy Pathfinder

Sonda Mars Pathfinder, která 4. července 1997 přistála na rudé planetě, se může pyšnit několika prvenstvími. Třeba tím, že šlo o první mimozemský výsadek masově sledovaný uživateli internetu. Nebo tím, že jako první dopravila na Mars kolové průzkumné vozidlo, rover Sojourner.

Stroje v pohybu: Raketa, která změní svět

Americký podnikatel Elon Musk se od založení své firmy SpaceX v březnu 2002 netají tím, že jeho dlouhodobým cílem je kolonizace Marsu člověkem. Již letos přitom plánuje uskutečnit premiérový start orbitální rakety Starship, která mu má tento cíl pomoci splnit.

Související články
Stroje v pohybu:
Fotoprůzkumné družice

Za druhé světové války přinášely informace z fronty filmové týdeníky, při první válce v Perském zálivu vysílala živě CNN z bombardovaného Bagdádu – a nyní na Ukrajině má veřejnost poprvé v historii k dispozici prakticky v reálném čase družicové snímky. Navíc neskutečné kvality. Každopádně jde o materiál, který umožňuje potvrdit, nebo naopak vyvrátit mnohá tvrzení válčících stran.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Stroje v pohybu:
Webbův teleskop ve vesmíru

Pětadvacátého prosince loňského roku odstartovala z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně raketa Ariane 5, v jejímž nákladovém prostoru byl na svou misi připraven vesmírný dalekohled Jamese Webba. Právě začala nová etapa poznávání vesmíru. Vědci si od ní slibují nové informace o vzniku vesmíru, černých dírách a temné hmotě.

Stroje v pohybu – Vrtulník na Marsu

Vědci a technici z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) právě řídí jednu z nejnáročnějších operací v dějinách kosmonautiky. Expedice Mars 2020 hledá známky bývalého života na sousední planetě. Kromě pojízdné laboratoře je na Marsu také první stroj, který létá vlastní silou na jiné planetě, než je Země.

Kompozitní materiály na Zemi i ve vesmíru

Kompozity patří mezi moderní a rozvíjející se materiály, které nacházejí použití v mnoha průmyslových sektorech. Mezi jejich hlavní přednosti patří výborná měrná pevnost a tuhost, a dále programovatelné mechanické vlastnosti. Složením jednotlivých složek lze vlastnosti kompozitního materiálu přizpůsobit konkrétnímu požadavku.

Výzkum v Česku: Do oblak rychleji a lépe

V současné době snad neexistuje odvětví, které by nepocítilo dopad situace zatížené dlouhodobými anticovidovými opatřeními. Nutno však konstatovat, že mnohá z nich už stačila nabrat druhý dech a jsou opět na cestě vzhůru. Mezi ně patří i česká věda a výzkum, ačkoli to organizace z této sféry rozhodně nemají snadné. Na situaci v oblasti leteckého výzkumu jsme se zeptali Ing. Josefa Kašpara, FEng., předsedy představenstva a generálního ředitele Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu.

Czech Space Week 2018

Suchý zip, aku nářadí, družicové navigační systémy. To jsou ty nejznámější příklady využití kosmických technologií v běžném životě. Jak kosmické technologie ovlivňují a do budoucna ještě mohou ovlivňovat běžný život každého z nás, ukázal Czech Space Week, týden plný akcí pro odbornou a širokou veřejnost, který se konal v Praze a v Brně ve druhém listopadovém týdnu.

Cíle a píle jsou tím, co mě žene stále kupředu

Martin Šula, majitel společnosti MSR Engines, založené roku 2004, vyrábí motorizovaná surfovací prkna JetSurf. Zajímavé na tomto projektu je, že úplně všechno vzniká v Brně – Střelice, kam se firma nastěhovala před dvěma lety. Tak se podařilo zvýšit plánovanou kapacitu na 1 500 výrobků ročně. Ale hned první rok zde vyrobili 1 200 surfovacích prken. Firma už ale přistavěla další objekty a hodlá se rozšiřovat i nadále.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Jak se transferuje know-how

„Pokud někde postavím pět strojů a budou z nich padat šrouby, které budu odesílat do zahraničí, tak to je samozřejmě jiná přidaná hodnota, než když vybuduji vývojové centrum, kde mám devadesát procent vysoce sofistikovaných pozic, spojené s výrobním závodem,“ říká programový ředitel GE Aviation pro Českou republiku Milan Šlapák, který poskytl redakci MM Průmyslového spektra rozhovor.

Pavel Sobotka: Příležitost je nutné v pravý čas chytit za pačesy

Píšeme první kapitolu knihy příběhů, v níž chceme představit úspěšné české podnikatele, kteří něco dokázali a kteří se za svou práci rozhodně nemusejí stydět. I když v České republice má slovo „podnikatel“ spíše pejorativní význam – a zasloužili se o to tzv. „rychlí podnikatelé“, kteří ostrými lokty dokázali rychle zbohatnout na úkor ostatních –, tento seriál ukazuje druhou stranu mince. Nápad, záměr, tvrdá práce, stanovení filozofie firmy, vztah k lidem. Pro mnohé to nebylo jednoduché a my chceme představit právě ty, kteří svou usilovnou prací dokázali, že Česká republika má stále na to, aby se pohybovala na špičce nejen v technologiích, ale i v managementu. Nechť vám tento seriál slouží jako příklad toho, jak nelehká cesta na samotný vrchol v určitém oboru mnohdy vede.

Letecký servis z Mošnova cílí na nové zákazníky

Letos na podzim získala česká opravna letadel v Mošnově licenci na servis tzv. wide-body (širokotrupých) letadel Airbus A330. Udělením této licence se jí otevírají dveře k novým zákazníkům především na Blízkém a Středním východě. Až do této doby prováděla Job Air Technic údržbu narrow-body (úzkotrupých) letadel Boeing 737 a Airbus A320. Díky své výhodné poloze uprostřed Evropy má zakázky zajištěné. Přesto ji na cestě v dalšímu rozvoji brzdí některé překážky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit