Témata
Reklama

Metodika výběru systému PDM

16. 06. 2004

Zavádění systémů PDM úzce souvisí se znalostí úskalí této problematiky. Systém PDM/PLM je pojem zahrnující tak širokou oblast, že jeho řešení je službou - ne prodejem - hotového produktu, neboť vždy řeší problém "na míru" a s výhledem do budoucnosti.

Jak vybírat, aby systém co nejvíce vyhovoval daným podmínkám? Situace je mnohdy taková, že management podniku neví, co má vyžadovat a jak své požadavky formulovat. SW firmy z obchodních důvodů samozřejmě prosazují především své zájmy, tj. produkty. Výběr systému je pak velmi často veden spíše ze strany oslovené dodavatelské firmy. Tak hrozí nebezpečí, že podnik za velké náklady zavede systém, který není pro jeho charakter zcela vyhovující a pozdě zjistí, že tento způsob nebyl pro jeho případ dostatečně vhodný. Místo očekávaného efektu se celkové náklady dále výrazně zvyšují. Realizovaný PDM (Product Data Management) systém musí být optimální nejen pro současný stav podniku, ale vzhledem k podnikové strategii rozvoje otevřený tak, aby v něm nemuselo dojít ke strukturálním změnám, které si vynutí právě dynamika rozvoje podniku.
V článku J. Choma: Příprava dat je ve strojírenských podnicích klíčem ke všemu. IT systém. Příloha 09/2001, str. 2 je uveden šokující výsledek průzkumu, kdy 80 % pracovníků v ČR tvrdilo, že je jejich IS spíše zatěžuje a nepomáhá jim, a mnohé podniky po čase vyhodnotí, že z velkého a komplexního IS využívají řádově 10 % funkčnosti. Dále podle průzkumu firmy UBK více než 50 % projektů nasazení SW v Evropě ztroskotá. Metodika výběru systému PDM by měla být naopak stavěna tak, že celý výběr vede podnik a uzpůsobuje ho přesně svým požadavkům. Jako vysoce objektivní a navíc i odolná proti případným manipulacím a snaze zvýhodňovat některého dodavatele se jeví metodika Pavos, kterou vyvinula firma UBK pro obecný výběr SW.
Reklama
Reklama
Reklama

Metodika Pavos

Oproti výše uvedeným tristním výsledkům při výběru SW je tato metodika v praxi využívána 13 let a osvědčila se ve více než 300 úspěšně realizovaných výběrech.
Než začne podnik popisovat a optimalizovat procesy ve firmě, musí dojít k jednoznačnému definování strategie s výhledem do budoucnosti, po kterém dochází k analýze současného stavu procesů s následnou optimalizací s výhledem zavedení PDM. Optimalizace nesmí přihlížet k současným možnostem, ale k tomu, čeho by firma chtěla perspektivně dosáhnout.
Zde je nutné si položit na pohled triviální otázku, zda je podnik ochoten měnit své procesy. Pokud by nebyla vůle zaměstnanců ke změně, další kroky nemají cenu. Optimalizace procesů a nasazení systémů PDM se neobejde bez vážných změn. Nutno zdůraznit, že úspěšná implementace systému v podniku je možná pouze za plné součinnosti top managementu, zástupců jednotlivých útvarů a pracovníků IT podpory. Každá skupina však má jiné cíle a očekává od systému jiné funkce.
V metodě je využit softwarový produkt Sycat, ve kterém se provádí vizualizace a optimalizace procesů ve firmě, umožňující velmi rychle a efektivně využít danou metodu. SW Sycat má zkombinované visio s databází. Visio slouží k přehlednému zakreslení entit do procesní mapy společně se spolu souvisejícími organizačními strukturami a v databázi se uchovávají informace o jednotlivých entitách.

Datová podoba procesů

Z grafické podoby z visia Sycat vyvozuje datovou podobu se strukturovaným stromem, skládající se ze tří stupňů: procesy, funkce, jednotlivé kroky.
V této datové podobě je v programu možné ke každému jednotlivému kroku přiřadit patřičné informace a požadavky, ze kterých nakonec vyjde ucelená představa o kritériích kladených na hledaný systém PDM. Takto zadané informace systém nakonec automaticky vyexportuje do dotazníku, který je možné vystavit na web.
V našem případě volby SW PDM jde především o následující položky:
  • Zadání základních požadavků: V této položce klademe konkrétní požadavek formou otázky na daný SW týkající se daného kroku firemního procesu.
  • Přidělení váhy: Každému požadavku na SW se přiděluje stupeň důležitosti od 1 do 9. Takto díky rozpracování celého procesu na jednotlivé kroky a funkce máme možnost podrobně zjistit přesné požadavky na hledaný SW.
  • Následně dochází k exportu definovaných otázek do serveru a prezentaci na webových stránkách.
  • Sycat rovněž automaticky vytvoří ze zadaných informací tzv. manuál, ve kterém jsou jednotlivé kroky procesu přehledně popsány.
  • Prezentace a přizvání dodavatelských firem k soutěži
    Tento proces probíhá ve třech úrovních. V první se prezentují základní informace o charakteristice společnosti, organizační struktuře, charakteristice výroby, složitosti výrobků a výroby (10 nebo 1000 položek ve struktuře výrobku, varianty) atd. Má-li přizvaná firma zájem, vstoupí do další úrovně k dotazníku s otázkami základního charakteru typu např.:
  • Podporuje víceúrovňové kusovníky?
  • Umožňuje napojení na TPV?
  • Umožňuje přenos základních dat do ERP systému?
  • Pokud není přizvaná firma schopna kladně zodpovědět, nemá cenu, aby dále ztrácela čas vyplňováním mnohem podrobnějšího dotazníku ve třetí úrovni, kde má firma programem Sycat automaticky vygenerován dotazník s podrobnějšími otázkami. Pro přesnější vyhodnocení má odpověď formu stupnice, zda daný krok nabízený SW řeší přímo ve standardu (v základní aplikaci), nebo se musí řešit programováním lehkého typu (nadstavbou nad základní aplikací), případně customizací nebo programováním do hloubky (zásahem do základní aplikace), či jej program neumí. Každý dodavatel tedy odpovídá podrobnějším způsobem - jak jej umí řešit.

    Výhody

    Tato metoda umožňuje získat mnohem více přesnějších informací a za kratší dobu než jiným způsobem. Ze zkušenosti např. firmy UBK se dá předpokládat účast cca 30 firem ve výběrovém řízení, což v daném rozsahu je pro lidské konání bez programového přístupu nezpracovatelné množství informací, má-li proběhnout skutečně odpovídajícím způsobem. Daná metoda naopak dává možnost snadno získat široký přehled. Po určité lhůtě se server uzavře a dochází k vyhodnocování výstupů.

    Vyhodnocení

    Ze získaných informací jsou vyhodnocovány informace pro tzv. výběrový čtverec, kterým se dá přesně popsat každá nabídka a jehož každou položku je při odpovědném vyhodnocení nutno zvážit. Tvoří jej: výkonnost, cena, technologické provedení, pozadí.

    Výkonnost

    Neexistuje software, který by uměl všechny požadavky plnit ideálně. Jedním z výstupů vyhodnocení SW Sycat je graf funkcionality. Ta se počítá následujícím způsobem: Závažnost každého požadavku je ve škále od nejméně závažné (1) po nejzávažnější (9). Každou z otázek nabízený SW plní určitým způsobem. Podle toho, jak je otázka splněna, se hodnota otázky násobí koeficientem mezi 0 a 1, který přísluší tomu kterému způsobu plnění:
    Ze zkušeností firmy UBK má cenu zabývat se produkty, které získají celkově více než 70 %. Toto vyhodnocení funkcionality je pouze jednou ze čtyř informací vypovídajících o nabízeném SW. Do výběrového čtverce přicházejí další vstupy.

    Cena

    V dotazníku je nutné otázkami požadovat rozložení ceny na jednotlivé entity, aby bylo možné získat přehled o způsobu, jakým firma tvoří cenu nabízeného produktu. V tomto pojetí se snadno zjistí i stav produktu. Například je-li cena produktu nízká a cena doprogramování vysoká, jde o produkt, u něhož může dojít k problémům s přizpůsobením platformám.
    Je vhodné mít v záznamech i informace o celkovém počtu instalací nabízeného SW ve světě, o celkovém počtu instalací v ČR, o obratu výrobce, informace o dodavateli, možnost referenční návštěvy u zavedeného projektu. Tato manažerská tabulka umožňuje mít potřebné informace do výběrového čtverce a s její pomocí lze odvodit, jakým způsobem dodavatel tvoří cenu a do jisté míry i jeho postavení v ČR, popř. ve světě. S tím souvisí již další následující položka výběrového čtverce.

    Pozadí

    Sledujeme-li, jak je cena vytvořena a kolik instalací má dodavatel v ČR, popř. ve světě, potom do jisté míry lze odhadnout, co můžeme čekat od dodavatele, jak se dá odhadnout vývoj v budoucnu apod. V oblasti pozadí je nutné se zaměřit na informace typu: komu patří firma, co se o ní ví, co bylo o ní publikováno. V jednom krajním případě, zda bude firma existovat ještě do ukončení projektu, ve druhém, že daná firma je na tom tak dobře, že se zajímá pouze o velké zakázky a k malým přistupuje s despektem.

    Technologické provedení

    I zde se musí počítat s velkými rozdíly. Mezi hlavní položky patří doporučená nebo povinná databáze, hardwarové požadavky na server a klienty, net prostředí - sítě, jejich rozsah a výkonnost, prostupnost, atd.
    Na základě získaných informací z výběrového čtverce se vybírá 5 nejvíce vyhovujících firem a provádějí se semináře. Dodavatel dostává procesní schémata vytvořená v programu Sycat a z něj vygenerovaný manuál. Na tomto základě vytvoří prezentaci. K této prezentaci, především ale k vydání procesních schémat a firemního manuálu, se váže smlouva s pokutou za zneužití a závazek, že vše, co dodavatel uvede, je pravda. V pěti prezentacích je předveden nabízený systém v podobě, jak se předpokládá, že by fungoval v daném podniku.

    Workshop s vítězem výběrového řízení

    Z daných pěti firem je vybrána jedna vítězná, která následně předvede systém naparametrizovaný na požadovanou situaci. Jde o jedno- až dvoudenní seminář zpravidla u dodavatele, který v domácím prostředí by měl být schopen tuto předváděcí akci provést tak, aby si na to zákazník mohl "sáhnout". Posledním krokem je podpis kontraktů, kde je vhodné zajistit nezávislou firmu k oponování.
    Reklama
    Vydání #6
    Kód článku: 40604
    Datum: 16. 06. 2004
    Rubrika: Trendy / CAD/CAM/CAE
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

    Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

    Simulace v konstrukci - klíč k inovacím

    Dlouho zažitým paradigmatem v průmyslových společnostech je striktní rozdělení konstrukčního a výpočtářského oddělení. To je sice určeno pevnými historicky danými důvody, ale ty v současné době začínají pomíjet. Ve stále více společnostech mají konstruktéři možnost provádět průběžně již během konstrukce jednoduché analýzy a vývojový proces tím zefektivnit. Jak tento trend zachytit a být úspěšní v inovativních řešeních?

    Nové funkce pro automatizaci obráběcího procesu

    Nová verze CAD/CAM softwaru TopSolidAM V7.13 přináší především jednodušší programování s funkcemi, které se velmi snadno používají. Výsledkem je úspora času, které lze dosáhnout díky novému vysoce výkonnému režimu analýzy kolizí a možnosti provádět řadu úloh zcela automaticky, což přináší celkově vyšší úrovně automatizace obráběcích procesů. V nové verzi najdeme i novou strategii najíždění, která zajistí vyšší životnost obráběcích nástrojů.

    Související články
    Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

    Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

    O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

    Příprava CAD modelu součásti pro výrobu

    NC programátoři se velmi často potýkají s problémy týkajícími se různé kvality trojrozměrných modelů potřebné pro programování obrábění. Úpravy mohou být obtížné, protože 3D modely součástí často pocházejí z různých zdrojů.

    Setkávání

    Setkávání uživatelů konstrukčních a technologických softwarů má již dlouholetou tradici. Informace o novinkách, představení nejrůznějších tipů a triků, někdy i možnost si zasoutěžit a v neposlední řadě rovněž výměna zkušeností v neformální atmosféře patří k hlavním bodům programu takovýchto akcí.

    Letadlo poháněné sluneční energií vyrazilo na cestu kolem světa

    Solar Impulse je projekt mající za cíl vyrobit letadlo poháněné sluneční energií, které dokáže obletět Zemi. Letoun je dílem švýcarského psychiatra a vzduchoplavce Bertranda Piccarda, jednoho z pilotů prvního balonu, který obletěl celý svět bez jediné přestávky, a švýcarského inženýra a podnikatele Andrého Borschberga. Vývoj zastřešuje polytechnika v Lausanne a podílí se na něm několik desítek specialistů.

    Konstrukce i technologie snadno, rychle a bezpečně

    CAD/CAM systém TopSolid verze 7.9 přináší v návaznosti na technologickou část další rozšíření možností v oblasti obecné konstrukce.

    Softwarový simulátor stavebního stroje nahrazuje nákladné prototypy

    Vývoj stavebních strojů bývá spojen se stavbou fyzických prototypů nových zařízení. Ty však vyžadují vysoké finanční náklady a množství času. Efektivní řešení dnes nabízejí softwarové simulátory. Společnost Volvo Construction Equipment zařadila do vývoje simulátor „human-in-the-loop“, který vyvinula v nástrojích Matlab a Simulink firmy MathWorks.

    Od správy nástrojů po simulaci NC programů

    V oblasti integrované správy nástrojů u společnosti KHS hraje software pro správu nástrojových dat TDM zásadní úlohu. Tento software zde byl zaveden před čtyřmi lety a v současné době poskytuje 3D modely nástrojů a nástrojová a technologická data pro NC programování, simulaci výroby, seřizování nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.

    Softwarové řešení pro přípravu NC programů

    Firma FANUC nabízí možnost rozšíření svých CNC řídicích systémů o grafické programovací prostředí nazvané Manual Guide i.

    CAM pro CMM

    V posledních letech se ve strojírenství stále více dbá na přesnost výroby a tím i na kvalitu a efektivnost měřicího procesu. Měřicí proces dnes zasahuje i do různých stadií výroby, nejen do závěrečného procesu kontroly výrobku.

    Racionalizace obráběcích operací s podporou CAD/CAM systému

    V roce 2010 společnost Montupet zahájila výrobu na nové obráběcí lince v Laigneville ve Francii s cílem optimalizovat výrobu hlav spalovacích motorů a dalších slévárenských dílců pro automobilový průmysl. Mladý tým zkušebního centra pro podporu a vývoj technologií, který se v průběhu let rozrostl ze dvou na deset lidí, si vybral Missler Software jako ideálního partnera na pomoc při racionalizaci pracovních procesů ve svých závodech. TopSolid CAD a CAM jsou velmi vhodné pro systemizaci procesů obrábění a přesné zdokumentování jednoho každého výrobního postupu.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit