Témata
Reklama

Moderní řezné kapaliny

Nové řezné kapaliny společnosti Quaker Chemical přinášejí nižší náklady, vyšší kvalitu obrobených dílů a menší zátěž pro životní prostředí.

Společnost Quaker Chemical je globálním leaderem v oblasti kapalin pro kovoobráběcí průmysl, procesních kapalin a technických řešení. Zeptali jsme se pana Laurenta Ilievského, jenž je ve společnosti Quaker Chemical produktovým manažerem pro řezné kapaliny pro oblast EMEA, jaká zajímavá řešení může Quaker v oblasti řezných kapalin nabídnout.

Reklama
Reklama
Reklama
Quaker se zaměřuje na dodávky kapalin pro kovozpracovatelský průmysl.

Kde všude se výrobky Quaker Chemical používají?

Laurent Ilievski: Zásobujeme nejrůznější průmyslové sektory včetně automobilového či leteckého, ocelárny, hliníkárny i výrobce plechových obalů.

Jaké inovace přinesla společnost Quaker na tyto trhy?

L. I.: V současnosti například uvádíme na evropský trh technologii 2PAQ s verzí bez obsahu boru a formaldehydu.

Mohl byste nám tuto technologii představit?

L. I.: 2PAQ je dvousložková kapalina, jejíž složky (alkalická a olejová) jsou využívány při obrábění, broušení a čištění. Pokud použijete alkalickou složku jako čistič, mohou být zbytky znovu použity jako řezná kapalina, čímž se snižuje objem odpadů i náklady.

Jaké jsou výhody této technologie?

L. I.: Nejdůležitější z nich jsou úspory a výhody pro životní prostředí: snižuje množství produkovaných odpadů a s nimi související náklady a zároveň optimalizuje výrobní procesy. Spotřeba doplňované čisté vody je taktéž velmi nízká, protože je možné pro tuto operaci použít recyklovaný čistič.

Jaká je vaše odpověď na zpřísňující se požadavky v oblasti ochrany zdraví a bezpečnosti práce, které se týkají kovozpracovatelského průmyslu?

L. I.: Jako odpověď na zpřísňující se legislativu jsme vyvinuli velmi výkonné produkty bez obsahu boru. Nový systém vyrovnávání pH je základem pro mikroemulzní produkt QuakerCool 7200 HBFF, který neobsahuje bor ani formaldehyd. Tento produkt je vhodný pro všechny operace, u nichž je potřebná vysoká kvalita povrchu a intenzivní mazání.

A jak to může pomoci obsluze strojů?

L. I.: Při našich strojních zkouškách zaměřených na obrábění hliníku se jasně prokázalo nižší tření a potřeba menšího krouticího momentu. Jednalo se o vrtání s interním nebo externím chlazením, řezání závitů a vystružování s externím chlazením. Největší zlepšení však nastalo v kvalitě povrchu hliníku: v porovnání s referenčním produktem jsme při vystružování dosáhli mnohem nižších drsností Ra (průměrná drsnost povrchu) a Rz (největší výška profilu).

Můžete nám povědět něco o výzvách v oblasti „nových“ materiálů?

L. I.: Například grafitická litina (CGI) získává u výrobců osobních a nákladních vozidel stále větší popularitu. CGI má oproti šedé litině mnohem lepší pevnostní charakteristiky. Díky tomu je možné u prvků motoru, jako jsou například hlavy válců nebo bloky motorů, použít slabší stěny a snížit tím celkovou hmotnost vozidla.

Co nabízíte v oblasti zpracování CGI?

L. I.: V rámci používání vlastních CNC strojů vyvinula společnost Quaker mikroemulzi, která je ideální pro průmyslové opracování, broušení a honování litiny CGI. Například jeden z velkých výrobců nástrojů se nedávno podílel na budování rozsáhlé linky pro výrobu vznětových motorů pro nákladní vozidla z CGI. Při testování výrobního procesu prodloužily chladicí kapaliny Quaker životnost nástroje o 30 % oproti nejlepšímu produktu, který dodává náš největší konkurent. Kromě prodloužení životnosti nástroje, která umožňuje zvětšit intervaly mezi výměnami nástrojů, můžete díky této chladicí kapalině taktéž zvýšit úběr materiálu a pořídit menší počet strojů.

Eliana Holguin

Quaker Chemical, umístění na MSV: pavilon F, stánek 52

holguine@quakerchem.com

cz.quakerchem.com

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 141010
Datum: 23. 09. 2014
Rubrika: Trendy / MSV 2014
Autor:
Firmy
Související články
Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Efektivní likvidace obráběcích kapalin

Obráběcí emulze jsou klíčovým prvkem celé řady obráběcích procesů. Emulze zajišťují chlazení, odvod vznikajících třísek, dočasně pasivují obrobky v průběhu operací a mají spoustu dalších funkcí. Na konci životnosti emulze je nutné zajistit jejich likvidaci. Vyčerpané emulze jsou klasifikovány jako nebezpečný kapalný odpad, takže je nelze jednoduše vylít do kanalizace. Článek pojednává o možnostech likvidace obráběcích kapalin.

Související články
Nová koncepce dvoupotrubních centrálních mazacích systémů

Oproti jiným typům ztrátových centrálních mazacích systémů, dále jen CMS, mají dvoupotrubní mazací systémy zásadní přednost v tom, že dávkovače jsou plněny novým mazivem přetlakově. To je předpoklad pro spolehlivé mazání strojů a strojních zařízení.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Bezpečnost od specialistů: řešení pro leteckou dopravu

Zazní-li u leteckých společností alarm AOG (Aircraft on Ground), počítá se každá minuta. Jestliže v letecké dopravě vypadne stroj kvůli technické závadě, stojí každá hodina, kdy je supermoderní letadlo mimo provoz, leteckou společnost tisíce eur. A pokud je navíc třeba opatřit náhradní stroj, vznikají dodatečné provozní náklady, letištní poplatky a ztráty. Nároky pasažérů na náhradu nebo smluvní pokuty mohou vyhnat finanční riziko do závratných výšek.

Simulací ke zlepšení efektu mazání a chlazení

Optimalizace třískového obrábění moderní metodou simulace strategie mazání a chlazení je dnes podrobena systematickému výzkumu. Použitím simulace procesu třískového obrábění a simulace proudění chladicího média se značně sníží náklady na výzkum a vývoj.

Nanoaditivace lubrikantů

Využití nanomaziv v moderních technologiích zaznamenává výrazný pokrok. Nanomazivo je nový prostředek skládající se z částic o velikosti nanometrů rozptýlených v základním mazivu. Použití nanoaditiv ve formě nanočástic má vysokou účinnost z důvodu jejich vysoké chemické a biologické aktivity. Aditivace maziv nanočásticemi je jednou z možných cest k řešení problémů s likvidací bakterií a tím zlepšení biologické, chemické a technologické stability procesních kapalin. V článku je sledován vliv aditivace lubrikantů nanočásticemi oxidu křemičitého (SiO2) na součinitel tření a opotřebení.

Výzvy při lisování hliníku

Vzhledem k neustále se zvyšujícím požadavkům na snižování spotřeby paliv automobilovém průmyslu, musí výrobci hledat cesty ke snižování hmotnosti automobilů všech produktových řad. Vedle používání ocelí AHSS a UHSS jsou hliníkové slitiny velmi atraktivní a životaschopnou možností pro výrobce. Novější typy oceli mohou být zpracovány podobným způsobem původně používaným po generace. Hliníkové materiály mají mnoho výhod i nevýhod oproti oceli, které musí být pečlivě zváženy.

Prediktivní údržba 4.0

Smyslem prediktivní údržby je předpovědět stav výrobních zařízení a odhalit potenciální poruchu. Prediktivní údržba rozšiřuje běžné monitorování stavu o pohled do budoucnosti strojů a nabízí tak možnosti, jak zvýšit efektivitu a snížit celkové provozní náklady. Digitalizace přináší nové možnosti řešení servisní údržby.

Efektivní program čištění pro moderní průmyslovou výrobu

„Rozlila se mi láhev ředidla!“ I v nejlépe organizované dílně se stávají nehody. Jsou dvě řešení: vytáhnete během vteřiny z vhodně umístěného zásobníku jednu netkanou utěrku, ředidlo utřete a utěrku hodíte do koše. Nebo vstanete, jdete do kumbálu, z velkého pytle hadrů vyberete ten nejvhodnější, vrátíte se, zjistíte, že hadr rozlité ředidlo nepojme, jdete pro další, oba dva pak zanesete do druhého kumbálu, kde se ukládají hadry na vyprání... a už je pomalu čas na pauzu po uklízecí anabázi.

Maziva pro potravinářský průmysl

Společnost Fuchs vyrábí oleje a maziva už více než 85 let – pro téměř všechny aplikace a odvětví. S více než sto tisíci zákazníky a padesáti společnostmi po celém světě je Fuchs předním světovým nezávislým výrobcem olejů a maziv.

Vlastnosti moderních plastických maziv

Průmyslová odvětví neustále vyhledávají plastická maziva, jež nabízejí nejkvalitnější technické parametry mazání – lepší mechanickou stabilitu, zvýšenou odolnost vůči smyku a vodě, účinnější ochranu proti korozi a stálý výkon jak při vysokých, tak nízkých teplotách.

Oleje pro moderní hydraulické systémy

Hydraulický systém lze v jisté míře nadsázky přirovnat k lidskému tělu. Jeho krví je olej, který cirkuluje zařízením a je poháněn čerpadlem, srdcem hydraulického systému. Hydraulický píst je svalem, olejové filtry ledvinami. A stejně tak jako lze z rozboru lidské krve nemocného člověka zjistit povahu zdravotního problému, lze z analýzy hydraulického oleje vyčíst, zda všechny části systému fungují správně, či nikoliv.

Vývoj obráběcích kapalin pohledem tradičního českého výrobce

Používání procesních kapalin, ovšem ne v té podobě, jako je známe dnes, se začalo objevovat v počátcích 20. století ve Fordových závodech. Dnes používané obráběcí kapaliny mísitelné s vodou, které jsou uvedeny v portfoliu společnosti Paramo, se rodí v jejích vlastních laboratořích. Procházejí neustálým procesem vývoje tak, aby zůstaly nepostradatelným nástrojem pro dynamicky se rozvíjející efektivitu procesů obrábění.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit