Témata
Reklama

Monitorování činnosti kompresorů

Inteligentní monitorovací systém Smartlink byl vyvinut společností Atlas Copco pro efektivní monitorování činnosti kompresorů a prevenci před nenadálými poruchami.

Smartlink představuje řešení, které po připojení kompresoru do servisní sítě Atlas Copco sleduje veškeré provozní parametry včetně provozních hodin a pravidelně odesílá data o servisních intervalech a poruchových stavech na server k další analýze a archivaci.

Reklama
Reklama
Reklama
Inteligentní monitorovací systém Smartlink sleduje veškeré provozní parametry a předává je do servisní sítě Atlas Copco.

Smartlink ohlídá chod kompresoru

Systém se velice snadno instaluje i do stávajícího kompresoru a jednoduše se přizpůsobí konkrétním požadavkům provozovatele. Poté už sám monitoruje zadané parametry a podává pravidelné informace o chodu a efektivitě kompresorové stanice. Sleduje, zda je optimálně využívána kapacita zařízení, zda nedochází k plýtvání energií, a především jestli nenadešel čas pro servisní zásah. Díky systému Smartlink má společnost dokonalý přehled o výrobě stlačeného vzduchu i o možnostech optimalizace výroby.

Komunikace s obsluhou

Systém také dokáže posílat zprávy o výstrahách a poruchových stavech formou e-mailu nebo SMS přímo na mobilní telefon technika či pracovníka obsluhy. Umí také zpracovat detailní přehled o výkonových parametrech kompresorové stanice, množství spotřebované energie, vyrobeného vzduchu, využití jednotlivých strojů a dalších ukazatelích. Všechny tyto funkce mohou zákazníci Atlas Copco vyzkoušet po dobu tří měsíců zdarma.

Servis je potřeba, i když není žádný problém

Servis kompresorů se dosud prováděl převážně tzv. formou následné odezvy, pokud nastala neočekávaná událost, která si vyžádala okamžitý zásah servisního technika. Ovšem ať je technik seberychlejší, zpravidla vždy dojde k přerušení provozu a zbytečným prostojům. Díky včasnému upozornění na potřebu servisu je možné s programem Smartlink zásah předem naplánovat tak, aby byl vliv na chod kompresorové stanice co nejmenší.

Zároveň je také nutné myslet na to, že servis je třeba provádět pravidelně, i pokud se jeho potřeba navenek zdánlivě neprojevuje. Pokud však není údržba zařízení pravidelná, má to vliv na provozní parametry a spolehlivost kompresoru. Může tak dojít ke zvýšení spotřeby energie a v dlouhodobém výhledu se snižuje životnost zařízení. Program Smartlink těmto situacím předchází a svému majiteli poskytuje dokonalou kontrolu nad systémem stlačeného vzduchu.

Systém Smartlink slouží k efektivnímu monitorování činnosti kompresorů a k prevenci před nenadálými poruchami.

Program Smartlink je dostupný ve třech různých úrovních a díky tomu dokáže uspokojit jak velice náročného zákazníka požadujícího úplný servis, tak majitele kompresoru, který si rád většinu funkcí pohlídá sám.

Veronika Sarkányová

Atlas Copco
veronika.sarkanyova@cz.atlascopco.com
www.atlascopco.cz

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 130755
Datum: 25. 06. 2013
Rubrika: Komerční příloha / Fluidní technika
Autor:
Firmy
Související články
Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Proporcionální regulační ventil

V potravinářském a automobilovém průmyslu, v lékařské a diagnostické technice, laboratorních prostředích, průmyslové automatizaci apod. se proporcionální regulační ventily velmi dobře uplatňují při regulaci tlaku, měření netěsností, testování a při využití další regulační a procesní techniky.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Související články
Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Digitalizací k efektivitě

Pokud bychom hledali nejvíce skloňované téma současné doby ve vztahu k průmyslu, jednoznačně se shodneme, že je to oblast kyberneticko-fyzických systémů zosobněných v německé iniciativě Industrie 4.0. Její autoři s tímto konceptem na hannoverský průmyslový veletrh přišli a od té doby uplynulo pět let, které se na této strategii podepsaly – probíhající revoluce se vztyčenou zástavou s vyobrazením digitalizace průmyslové výroby a s pokročilou automatizací a robotizací.

Snadná a rychlá cesta k řešení

Potřebujete pneumatický nebo elektrický pohon či dokonce manipulátor? Rádi byste svůj návrh optimalizovali? Firma Festo nabízí svým obchodním partnerům pomoc ve formě nástrojů pro výběr a návrh výrobků.

Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Supravodiče a bionika v roce 2014

Festo se již po několik let věnuje výzkumu technologie supravodičů a bionických konstrukcí s ohledem na jejich potenciální využití v automatizační technice. Výsledky své práce každoročně představuje na hannoverském veletrhu.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

Pneumatické válce certifikované dle ISO

Nové pohony řady P1F řeší širokou škálu průmyslových aplikací pro všeobecné použití v různých provozních podmínkách.

Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Technologie 3D pletení v robotice

Kdokoliv, kdo si myslí, že pletení je staromódní, se hluboce mýlí. Stále více výrobků se vyrábí z různých materiálů pomocí technologie 3D pletení, a to v nejrůznějších průmyslových odvětvích.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit