Témata
Reklama

Nástroj pro tvorbu rámů, svařovaných a montovaných konstrukcí

20. 09. 2011

SolidWorks je 3D parametrický modelovací systém obsahující nejen nástroje pro tvorbu standardních strojírenských dílců, ale i oborově zaměřené funkce pro celou řadu průmyslových oblastí, které pomáhají konstruktérům při specifických požadavcích na tvorbu modelů a následně i výkresové dokumentace.

Rád bych vám dnes představil zcela unikátní nástroj zaměřený na tvorbu svařenců, rámů, montovaných a svařovaných konstrukcí, který se nazývá Svařování. Tuto část má v sobě obsaženou jakákoliv v současnosti na trhu dodávaná konfigurace systému SolidWorks.

Svařované a montované konstrukce v CAD systému

Co všechno spadá do tohoto specifického průmyslového odvětví? Mohou to být svařované rámy a ocelové konstrukce z profilů, jako jsou různé nerezové prvky interiérů, tovární haly, mostové konstrukce či různé části velkých technologických celků. Dále konstrukce svařené z plechů, například trupy lodí, rámy stavebních a dopravních strojů. A v současné době nelze opomenout ani konstrukce montované z hliníkových profilů, u nichž je k jejich skládání užíván standardní spojovací materiál a různé doplňkové prvky. Těch se využívá zejména při konstrukci automatizovaných linek.

Reklama
Reklama
Reklama

Je důležité uvědomit si, co vlastně svařovaná nebo montovaná konstrukce ve skutečnosti je. Jsou to součásti spojené nějakou technologií v jeden celek. SolidWorks nabízí zcela nekonvenční přístup k této problematice, kdy tyto segmenty jsou tvořeny jako vícetělové díly, nikoliv sestavy, jako je tomu v jiných CAD systémech. To zabezpečuje jejich velmi snadnou tvorbu, parametrizaci a následnou editaci bez rizika ztráty provázání mezi komponentami a odkazovanými dokumenty.

Ocelové konstrukce

Pro tvorbu rámů a ocelových konstrukcí z profilů se často využívá nástroj 3D skica, ve kterém se navrhne čárový skelet celého zařízení a za pomoci nástrojů pro svařence osadí jednotlivými profily. Ty je možné libovolně umisťovat za různé předdefinované vkládací body a dále s nimi manipulovat, jako třeba otáčet jejich průřez, zarovnávat je a volit různé typy zakončení. Podstatnou výhodu zde přináší i možnost při vkládání vytvořit mezeru pro svar, což zajistí i správnou délku přířezového materiálu. Důležitou součástí programu je příkaz Ořezat/Prodloužit, do něhož jsou tyto dvě zdánlivě odlišné funkce sloučeny. Tento příkaz automaticky identifikuje, zda mají být vybrané profily ořezány, nebo prodlouženy pro korektní sesazení profilů.

Doplňující prvky, svary, profily

Pomocí dalších nástrojů je konstruktér schopen rychle takto připravené konstrukce doplnit například o záslepky, potřebné vyztužovací desky či žebra. V případě montovaných konstrukcí lze využít i knihovní prvky Design Library pro tvorbu patek a přípojových desek. Ve svařencích lze samozřejmě vkládat i svary, které jsou generovány jako samostatná objemová těla, z nichž lze snadno vytvořit tabulku svarů. Ta obsahuje důležitá data pro nákup svařovacího materiálu a velice rychle umožní stanovit cenu svařovacích prací.

Program obsahuje rozsáhlou databázi normalizovaných profilů, které lze použít (ISO, DIN, ANSI, BSI, JIS, ČSN atd.). Tyto jsou tvořeny jednoduchým průřezem profilu. Dále zde samozřejmě existuje i možnost vytvářet vlastní databáze, a to buď načrtnutím požadovaného profilu, nebo editací původních. Lze také snadno využít digitální katalogy výrobců hutních materiálů, které většinou obsahují DWG soubory, jež se v systému SolidWorks mohou využít.

Svařence z plechů a výpalků

Další typ modelů, pro které se oborová aplikace Svařování využívá, jsou dílce svařené z výpalků nebo kusů plechu, na nichž se následně po svaření provádějí další technologické operace frézování, soustružení atd. Tím, že celý svařenec je vytvořen jako díl a nikoliv sestava, je k dispozici možnost využít větší množství nástrojů pro odebírání hmoty modelu. Jednotlivé komponenty svařence musí být vytvořeny včetně příprav pro svary, které následně na celkovém výkrese svařence nesmí být zobrazeny, ale na detailních výkresech zobrazeny být musí. To je možné elegantně vyřešit pomocí konfigurací, kde lze příkazy použité pro přípravu a obrábění potlačit. Důležité je, že všechny tyto technologické operace následně nevstupují do dalších souborů dílů, čímž je značně zjednodušena parametrizace, editace a práce s modelem svařence.

Montované konstrukce z hliníkových profilů

Poslední možností využití nástroje Svařování, kterou bych chtěl zmínit, je skládání montovaných konstrukcí z hliníkových profilů. Koncept této práce je podobný jako u svařovaných konstrukcí. To znamená, že se opět vychází z čárového skeletu, ale před vkládáním jednotlivých profilů je třeba vložit spojovací prvky (rohovníky, držáky příček aj.). Ty lze přesně umístit pomocí příkazu Přesunout/Kopírovat těla, kde jsou k dispozici umisťovací vazby stejné, jaké se používají při vazbení dílů v sestavách. Teprve poté se vloží profily, následuje ořezání a osazení spojovacím materiálem.

Vlastnosti vytvořeného modelu

Na závěr je určitě nutné doplnit, co všechno modely vytvořené pomocí příkazů nástroje Svařování umožňují. Je to jednak vytvoření tabulky přířezů, která obsahuje informace o délce profilů nebo úhlu seříznutí, dále rovněž tabulky svarů. K dalším výhodám patří snadné využití modelů pro výpočty MKP v SolidWorks Simulation a - jak jsem již uvedl - rychlost a snadnost editace dílů.

Lukáš Hencl

SolidVision, umístění na MSV: pavilon P, stánky 6 a 60A

iva.tomeckova@solidvision.cz

SolidVision

On-line verzi časopisu MM Průmyslové spektrum si můžete zakoupit v digitální trafice PUBLERO.COM

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 111026
Datum: 20. 09. 2011
Autor:
Firmy
Související články
Na cestě ke zrození stroje, část 3:
Cenová nabídka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje,
Část 1. Průzkum trhu

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje postup výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, v jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu a návratnost investic.

Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Související články
Virtuálně na veletrh

Svět se nám doslova před očima přelévá do online prostoru. To, že se na internet přesune mnoho služeb a komodit bylo jasné už od rozšíření a zvýšení dostupnosti internetu široké veřejnosti. Letošní pandemická situace však tento přerod ještě více umocnila. Ostatně i v průmyslu nás již několik posledních let doprovázejí hesla jako Internet věcí, digitalizace, big data, cloud apod. Oblíbené semináře a konference dostaly virtuální podobu a koncem listopadu si také 17 vystavovatelů a okolo 300 návštěvníků vyzkoušelo první virtuální odborné B2B setkání s názvem Výroba forem 2020.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Pokročilá správa dat napříč celým životním cyklem

Obstát na trhu průmyslových výrobců dnes není snadné. Klíčem je úzká spolupráce, přehledná dokumentace, efektivní procesy a co nejméně problémů s kvalitou. S tím vším vám pomůže platforma, která propojuje správu produktových dat (PDM) s cloudovým systémem pro řízení životního cyklu výrobku (PLM).

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Úspěch webových aplikací

Průmyslové organizace potřebují silnou digitální strategii, která bude splňovat online očekávání technicky erudovaných zákazníků.

Ověřování koncepčních návrhů

Nyní v říjnu je to právě rok od okamžiku, kdy americká společnost Altair získala do svého portfolia revoluční výpočetní nástroj SimSolid, který se svým použitím zaměřuje především na konstrukční oddělení, jimž nabízí možnost snadno provádět překvapivě rychlé pevnostní analýzy koncepčních návrhů.

Prémiové nástroje pro výpočet ložisek

Společnost SKF své lety nabyté zkušenosti a znalosti předává svým zákazníkům nejen prostřednictvím seminářů, brožur či katalogů, ale také poskytováním výpočetních nástrojů.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit