Témata
Reklama

Nechci být daleko od praxe

S Milanem Vondráčkem jsme se jednoho listopadového rána sešli v naší redakci, abychom si spolu popovídali na téma řezných nástrojů.

V tomto oboru se pan Vondráček profesně pohybuje od roku 2002. V současnosti pracuje na pozici obchodního ředitele ve společnosti Mapal C&S, kam před několika lety nastoupil jako specialista na PKD nástroje. Jako odborník má stále na starosti oblast speciálních nástrojů, velkých retoolingových projektů a softwaru pro správu nástrojů. „Nechci být daleko od praxe,“ komentuje to s úsměvem.

Reklama
Reklama
Reklama
Milan Vondráček, obchodní ředitel společnosti Mapal C&S, na návštěvě v redakci MM Průmyslového spektra. (Foto: autor)


MM: Pane Vondráčku, mohl byste nám představit, čím vším se dnes společnost Mapal zabývá?

M. Vondráček:
Spousta lidí zná Mapal jako specialistu na PKD nástroje zaměřeného na automobilový průmysl nebo jako výrobce přesných jednobřitých výstružníků. V současnosti je však jeho záběr mnohem širší, protože společnost v Německu koupila několik dalších firem, které vyrábějí vrtáky či frézy a má svůj vlastní program ISO fréz a břitových destiček. Hodně se nyní věnuje i softwaru pro oblast tool managementu.

MM: O jaké firmy konkrétně jde?

M. Vondráček:
Do portfolia Mapalu patří například firmy Beck, výrobce výstružníků, WTE, která vyrábí upínače, nebo Miller, což je výrobce vrtáků a fréz. Nedávno byla zakoupena firma Voha-Tosec, která se specializuje na nástroje pro obrábění tvrdých materiálů. Navíc v Aalenu, kde se nachází sídlo firmy Mapal, vznikla divize zabývající se výrobou standardních destičkových nástrojů. Co je nyní pro firmu důležité, je software, který se nazývá c-Com a je určen pro správu nástrojů.

MM: Můžete o něm říci něco bližšího?

M. Vondráček:
Software c-Com vyvíjí stejnojmenná firma, která sice patří Mapalu, ale nezaměřuje se na správu nástrojů pouze této značky. Projektu se účastní ještě několik dalších firem, které do vývoje vnášejí své know-how. Software nejenže hlídá, kolik nástrojů je na skladě a co který stojí, ale umí pracovat i s počty obrobených dílů. Dokáže vyhodnotit aktuální stav nástrojů a jejich potřebu pro obrobení dané výrobní série. Díky tomu může uživatel optimalizovat nákup nástrojů a nestane se tak, že mu některé nástroje budou chybět nebo že po dokončení projektu spousta nepoužitých nástrojů zbude. V softwaru jsou uloženy i doporučené řezné parametry a je možné zpětně dohledat, co se kdy s nástrojem dělo, zda a proč se řezné parametry měnily a kdo změnu provedl.

Součástí softwaru je nadstavba c-Connect, kde jde o on-line přenos dat ze seřizovacího přístroje do řídicího systému stroje. To znamená, že odpadá tisk měřicích štítků a ruční zadávání dat do tabulky nástrojů. Tím odpadá riziko kolize z důvodu chyby při zápisu hodnot do tabulky.

Software c-Com je určen pro správu nástrojů. (Foto: Mapal)


MM: Jak je to z hlediska uživatele technicky provedeno?

M. Vondráček:
Všechny nástroje jsou označeny QR kódy, které je potřeba naskenovat, takže o každém nástroji pak víte úplně všechno – kde se nachází a v jakém je stavu. Všechna data jsou k dispozici on-line prostřednictvím cloudu a jsou přístupná prostřednictvím aplikace, která může být nainstalována i v mobilním telefonu nebo tabletu. Pokud se například něco stane, přijde k nástroji seřizovač nebo jiný zaměstnanec, který to má na starosti, naskenuje ho, vypíše, co se stalo, nafotí a pošle vše on-line technikovi dodavatele. Ten situaci vyhodnotí a může zpátky například upravit řezné parametry. Nemusí se tak nikam telefonovat nebo čekat, až někdo přijde. Pokud jsou firmy ochotny takto spolupracovat, ušetří hodně času. Zvláště v automobilovém průmyslu je každá vteřina drahá.

MM: Pro jaké firmy je tento software určen?

M. Vondráček:
K zákazníkům patří především velké společnosti, jelikož v menších firmách se tyto informace přeci jen uhlídají snáze. Ale pokud nás osloví i menší zákazníci, najdeme cenově dostupné řešení i pro ně.

MM: V úvodu jste zmínil, že máte na starosti také retoolingové projekty.

M. Vondráček:
Ano, zabýváme se rovněž velkými retoolingovými projekty, kdy dostaneme od zákazníka zadání na obrobení určitého dílu. Zákazník potom dostane hotový projekt, v jehož rámci řešíme upínače, nástroje i programování. Vlastní technologii řeší specialisté v Německu, tj. strategii obrábění, nástroje, programování. Dodavatele přípravků máme místního a vše zastřešuje český Mapal. Zákazník tak komunikuje pouze s námi a v češtině. U zákazníka na závěr proběhne odladění, u kterého jsme my i kolegové z Německa, vyrobí se ověřovací série a technologie se předá zákazníkovi. Pro firmy je to zajímavé v tom, že nemusejí hledat více dodavatelů, zadávat výrobu přípravků, vyhledávat nástroje apod.

Mapal v současnosti nabízí také rozsáhlý sortiment standardních frézovacích nástrojů. (Foto: Mapal)


MM: Může do procesu zákazník nějak zasáhnout?

M. Vondráček:
Se zákazníkem technické řešení konzultujeme, ale garantem projektu jsme my. Naši technici jsou zkušení a rádi si to udělají podle svého. Ale jsme rádi, když nás zákazník upozorní například na záludnosti z předchozího podobného projektu. Není to přitom tak, že by všechny nástroje musely být od Mapalu. Pokud víme, že existuje jiný, vhodnější nástroj, rádi jej použijeme. Odpovídáme totiž za celý projekt a zákazník musí být spokojen.

MM: V rámci projektu navrhujete také speciály, například sdružené nástroje?

M. Vondráček:
Určitě, protože zákazník ví, za jaký cyklový čas potřebuje zakázku obrobit, a speciály jsou v 90 % případů nutností, bez nich to dnes nejde.

MM: Projevují se zde nějaké nové trendy?

M. Vondráček:
V současnosti Mapal také tiskne nástroje na 3D tiskárně, což souvisí s příchodem elektromobility. Při výrobě elektromotorů je potřeba produktivně obrábět velké centrální otvory a k tomu jsou potřeba velké těžké nástroje, jimž ale nejsou přizpůsobené stroje. Pomocí 3D tisku se dostaneme s hmotností dolů. Příkladem může být nástroj, který vyrobený konvenčně vážil 8,5 kg, ale s nástrojem vytištěným na 3D tiskárně jsme se dostali na 4,8 kg.

Do portfolia Mapalu nyní patří i vrtáky Miller. (Foto: Mapal)


MM: To asi teď bude rostoucí segment...

M. Vondráček:
Bude. Samozřejmě s tou hmotností se také dostanete dolů, když vyrobíte například odlehčený dvoubřitý nástroj. Ale i když takový nástroj pečlivě vyvážíte, bude náchylný k vibracím. Pomocí 3D tisku je však možné nástroj udělat plně kruhový, šestibřitý – bude „rychlý“ a vřetena nebudou trpět.

MM: Jaká je náročnost výroby ve srovnání s tradičními nástroji?

M. Vondráček:
V rámci konstrukce je potřeba navrhnout a spočítat vnitřní prostorovou mřížku. Výroba trvá o něco déle a nástroj je asi o 20 % dražší.

MM: Jaká technologie se při výrobě používá?

M. Vondráček:
Jedná se o kovový 3D tisk v práškovém loži. Po vytištění se nástroj dokončuje podobně jako tradiční.
MM: Předpokládám, že konstrukce nástroje může být optimalizována i s ohledem na chlazení.

M. Vondráček:
Je to tak, protože chladicí kanály mohou být prostorově optimalizovány a vedeny tak, jak by to při konvenčním vrtání nebylo možné.

MM: Jak velký podíl tištěné nástroje ve výrobě zaujímají?

M. Vondráček:
Zatím ten podíl není velký. Je to nová věc, která se testuje a výroba pomalu nabíhá. V souvislosti s elektromobilitou odhaduji, že v budoucnosti bude muset být vyrobeno technologií 3D tisku minimálně 10 % nástrojů.

Myšlenka tisku 3D nástrojů vzešla z toho, že Mapal již nějaký čas metodou 3D tisku vyrábí hydroupínače. Je to z důvodu snahy snížit vyložení nástroje a omezit tak vibrace. Takto můžeme vytisknout upínač na míru s relativně malou hmotností a vložit do něj co nejkratší nástroj.

Řez tělesem frézy vyrobené technologií 3D tisku. (Foto: Mapal)



MM: Vy jste ovšem přišel s tím, že Mapal nabízí také standardní nástroje, ale zatím se bavíme o speciálech...

M. Vondráček:
Bavíme se o speciálech, protože to je to „gró“ Mapalu. Ale spousta zákazníků neví, že Mapal dnes nabízí také běžné nástroje a má rozsáhlý katalog standardních nástrojů. Respektive jde o několik katalogů, které zahrnují frézovací hlavy s klasicky i tangenciálně uloženými břitovými destičkami, dále jsou to vrtáky, které produkuje firma Miller a na našem trhu je již někteří distributoři nabízejí, nebo výstružníky Beck, které zná de facto každý, protože firma Beck je na českém trhu už hodně dlouho.
MM: Mění se něco pro zákazníky po akvizici těchto firem?

M. Vondráček:
Tím, že Dr. Kress, prezident společnosti, tyto firmy koupil, se pro zákazníky nic nemění. Stávající distribuční kanály zůstanou zachovány, naopak firma Mapal bude distribuční síť rozšiřovat. Aktuálně jednáme o zastupování s několika dalšími firmami. Naším cílem pro rok 2020 je oslovit nástrojárny, kde se chceme uplatnit s našimi frézovacími nástroji.

MM: Nabízíte k těmto nástrojům i nějaké další služby?

M. Vondráček:
Naším benefitem je, že v Mladé Boleslavi máme čtyři CNC nástrojové brusky a nabízíme následné ostření našich nástrojů s originální geometrií včetně povlakování. Pokud vím, z našich velkých konkurentů – kromě jednoho – svou vlastní ostřírnu v ČR nemá nikdo.

MM: Co všechno v Boleslavi ještě máte?

M. Vondráček:
Kromě kanceláří tam máme výrobu, kde pracuje asi 20 lidí. Ta je rozdělena na ostření, které „jede“ 24 hodin a 7 dní v týdnu, dále kompletní proces repase PKD nástrojů a vyrábíme tam i nové PKD nástroje. Jsme schopni opravit nebo vyrobit zhruba 500 až 700 nástrojů měsíčně. Na to musíme mít kvalitní lidi, protože když máte naostřit nástroj v toleranci –0,003 mm, není to nic snadného a člověk se to učí půl roku. Není jednoduché v sousedství Škodovky takové lidi získat, ale zatím se nám to daří, což považuji za základ úspěchu.

MM: Přeji vám, ať se firmě daří i nadále, a děkuji za rozhovor.

M. Vondráček:
Také děkuji a na závěr bych chtěl všem čtenářům popřát hezké Vánoce a hodně štěstí do nového roku.

Pavel Marek

pavel.marek@mmspektrum.com

www.mapal.com/cz

Reklama
Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

S daty nástrojů na cestě k úspěchu

Správa nástrojových dat prodělává mimořádně úspěšný vývoj: od papírových záznamů ke klíčovému bodu pro Smart Factory a Průmysl 4.0. Důvod: Informace o nástrojích potřebují nejrůznější systémy na výrobní, plánovací a obchodní úrovni.

Související články
Měřicí technologie pro Průmysl 4.0 v Nitře

Průmysl 4.0 závisí na propojení systémů schopných spolu komunikovat, schopných získávat, vyhodnocovat a sdílet data a na takto zpracované informace reagovat v reálném čase. Údaje z měření jsou nezbytné pro shromažďování informací, které mají být použity při inteligentním rozhodování za účelem zabránit nežádoucím procesním změnám.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
O čem je toolmanagement?

Jednoho pošmourného listopadového dne jsem se vydal do Plzně, abych si popovídal s panem Oldříchem Bosmanem, jednatelem a zakladatelem společnosti BTS Technik.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Nástrojáři sobě

V letošním roce slaví Svaz nástrojáren ČR své 20leté výročí. Při této příležitosti jsme požádali jejího předsedu představenstva doc. Ing. Václava Kličku, CSc., Ph.D., o rozhovor.

Znát své zákazníky

Management výroby bude letos tématem konference, kterou, jako již tradičně ve dnech 24. – 25. dubna pořádá v Žilině společnost IPA. Jedním z přednášejících bude Stanislav Martinec, jednatel a zakladatel společnosti KOMA Modular. Povídali jsme si s ním zejména o jeho zkušenostech s obchodem se zahraničím.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Jak se tiskne customizovaný eBike

Rozhovor Jána Košturiaka s Patrikem Paulem, za nímž a jeho týmem stojí celá řada úspěšných produktů napříč všemi obory. Již delší dobu se zabývá návrhem celoodpruženého elektrokola s integrovanou baterií v rámu vyrobeného aditivní technologií zákazníkovi na míru. Tento rozhovor je prvním představením tohoto jedinečného konceptu, jenž dosud nemá ve světě srovnání.

Expozice Siemens magnetem veletrhu v Hannoveru

Digitálním podnikům patří budoucnost a koncern Siemens proto svou letošní účast na veletrhu v Hannoveru věnoval právě tomuto tématu. Expozice o celkové rozloze 3 500 m2 v pavilonu 9 se zaměřila na nově rozšířené portfolio řešení pro „digitální podnik“. Stala se doslova magnetem letošního ročníku a přitahovala pozornost mnoha odborníků.

Technologie pro náročné obrábění

MM Průmyslové spektrum požádalo o rozhovor majitele obchodní společnosti Ludačka Machine Tools (LMT) Ing. Zbyňka Ludačku, který na českém a slovenském trhu zastupuje řešení leaderů ve svém oboru – rakouského WFL pro multifunkční obrábění rozměrově větších dílů především rotačního charakteru a švýcarské skupiny Starrag Group, globálního technologického leadera nabízejícího vysoce přesné obráběcí stroje pro frézování, soustružení, vyvrtávání a broušení dílů všech velikostí z kovů, kompozitů a keramických materiálů. Za necelé čtyřleté působení zprostředkovala společnost LMT obchody za necelých 15 milionů eur a v dalších letech plánuje posílení týmu a další rozvoj v oblasti high-tech řešení obrábění pro své náročné zákazníky.

Včera, dnes a zítra – IT společnosti

Průmysl České republiky se v důsledku anticovidových opatření nachází v přelomové době. V našem seriálu postupně hovoříme s představiteli stěžejních průmyslových oborů, abychom se dozvěděli, jak vidí současnost a jak budoucnost. Dalším, na koho jsme se obrátili, je prof. Vladimír Smejkal, z Fakulty podnikatelské VUT v Brně, odborník v oblasti práva a bezpečnosti informačních systémů a kyberkriminality.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit