Témata
Reklama

Plastická maziva do extrémních podmínek

Automatizovaná výroba s sebou přináší zvláštní nároky na velmi pečlivou údržbu drahých robotických strojů. Pro dosažení maximálního výkonu ve výrobním procesu jsou vyvíjena také speciální plastická maziva.

Plastická maziva značky Mobil SHC jsou syntetická plastická maziva určená pro namáhané stroje vystavené extrémním teplotním podmínkám. Při výběru správného maziva je ovšem potřeba brát zřetel i na jiné určující faktory, než je kvalita produktu, případně doporučení od výrobce. Je potřeba zohledňovat také specifika dané aplikace a s tím se pojící doplňkové charakteristiky, jako např. viskozitu, typ oleje, stabilitu provozní teploty či úroveň zahuštění.

Reklama
Reklama
Reklama

Proces vývoje maziva

Aby odborní pracovníci údržbydokázali nastavit dlouhodobý plán aplikace a výměny maziva, je pro ně důležité pochopit, jakým způsobem proces vývoje maziva probíhá. Pokud bychom chtěli uvést nejjednodušší způsob, jak přemýšlet o aplikaci, je možné si představit celý proces jako houbu, která postupně mazivo nasává. Když např. stroj pracuje s těžkými břemeny či při vysokých teplotách, zahušťovadlo (houba) uvolní olej pro mazání mechanických částí. Je-li zátěž uvolněna, houba začne postupně zpětně nasávat části uvolněného oleje pro jeho další užití.

Nejčastěji se tento typ plastických maziv užívá všude tam, kde z různých důvodů nemůže být mazivo naneseno na určité místo a poté tam zůstat, kde je opětovné promazávání časté, obtížné anebo se nevyplatí z ekonomického hlediska. Nejčastěji těmito stroji bývají hnací hřídele spojky, univerzální hřídele a ložiskové hřídele ventilátoru.

Plastická maziva se nejčastěji používají tam, kde nemůže být mazivo naneseno na určité místo a poté tam zůstat, kde je opětovné promazávání časté, obtížné anebo se nevyplatí z ekonomického hlediska.

Výběr maziva do extrémních teplotních podmínek

V extrémních teplotních podmínkách existuje značné riziko, že výkon maziva bude prudce klesat kvůli oxidaci základní složky zahušťovadla, případně kvůli únikům ze stroje či kvůli rychlému odpařování. Jedním z hlavních faktorů, které mohou omezit funkčnost maziva při extrémních teplotách, je užití nesprávné složky se špatnou viskozitou a oxidační odolností. Oxidace je chemická reakce, která probíhá mezi vzdušným kyslíkem a mazivem a zrychluje se se zvyšující se teplotou.

Pravidlem je, že nad 60 °C provozní teploty se oxidace zdvojnásobuje s nárůstem teploty o každých 15 °C. Toto pravidlo se mění v závislosti na typu zahušťovadla v mazivu či na množství kovu obsaženého ve výrobním stroji (jiné výsledky jsou pro lithium, vápník, hliník atd.)

Je dokázáno, že maziva vyvinutá na syntetickém olejovém základu dosahují lepších výkonů při jakémkoli rozpětí operačních teplot nežli ta založená na základu minerálním.

Například řada Mobil SHC Polyrex byla navržena tak, aby stroje chránila a pomáhala jim dosahovat maximálních výkonů až do teploty 170 °C. Základem tohoto funkčního rozpětí je elastomerové zahušťovadlo, které je vysoce odolné vůči oxidaci a ztrátě své strukturální stability, a zároveň na rozdíl od minerálního oleje pomáhá snížit časy potřebné na znovupromazání stroje.

Jedním z hlavních faktorů, které mohou omezit funkčnost maziva při extrémních teplotách, je užití nesprávné složky se špatnou viskozitou a oxidační odolností.


Syntetická maziva jako prostředek zvýšení efektivity práce

Jednou ze společností zapojených do pilotních zkoušek aplikace syntetických maziv do výrobního procesu byla německá společnost zabývající se zpracováním hliníku.

Ochrana ložisek kol, která byla dosud ošetřována základním olejem s viskózním číslem 100cSt, se jevila jako značně nedostačující, neboť docházelo k neustálému mechanickému poškozování strojů a následným únikům maziva způsobeným přehřátím stroje a tím i k jeho znehodnocení. To mělo samozřejmě za následek také zvýšení nákladů spojených s pořizováním stále nového maziva.

Tým odborníků společnosti ExxonMobil na základě kvalitativní analýzy stávajícího řešení zkonstruoval nové funkční mazivo a navrhl také ideální plán jeho výměny a údržby.

Po pochopení všech základních podmínek výroby navrhl tento tým konverzi k oleji Mobil Polyrex 462, který nejlépe vyhovoval svou funkčností i nároky na pravidelnost výměny.

Vyšší viskozita oleje, která je významným funkčním faktorem produktu Mobil SHC Polyrex 462, zvýšila ochranu stroje a tím dosáhla radikálního snížení mechanického opotřebení výrobního stroje. Při zpětné evaluaci, která byla provedena po jednom roce od změny, společnost zjistila, že ušetřila cca 39 000 eur díky menšímu opotřebení strojů a snížení frekvence výměny maziva (výše úspory není univerzální hodnota, jedná se o případovou studii vypracovanou na základě optimalizace).

Maier & Korduletsch Maziva

Jana Sidunová

jana.sidunova@maierkorduletsch.cz

www.maierkorduletsch.cz

Reklama
Vydání #4
Firma
Maier & Korduletsch Maziva

Jediný český autorizovaný distributor olejů a maziv značky Mobil již od roku 2011. Co ale konkrétně znamená autorizace a proč je důležitá i pro zákazníka?
Celý proces je veden a kontrolován samotným výrobcem, společností ExxonMobil, která jednou za dva roky provádí audit skladových zásob distributora a jeho logistických a obchodních aktivit. Zjišťuje si tím, zdali nedochází k nesprávnému skladování či stáčení produktů do jiných balení, než která máme povolena (cisterna -> IBC 1000l) a zda veškeré obchodní činnosti probíhají v souladu s pravidly ExxonMobil. Proto si zákazník můžete být jist, že všechny produkty, které si u certifikovaného distributora objedná, pocházejí přímo z výroby ExxonMobil.
Dalším hodnoticím kritériem pro získání autorizace jsou obchodní zástupci. Obchodně-techničtí zástupci společnosti Maier & Korduletsch Maziva jsou zkušenými odborníky, kteří dokážou poradit při výběru nejvhodnějšího oleje či maziva přímo pro konkrétní aplikaci. A pokud si čirou náhodou nevědí rady nebo potřebují konzultaci pro řešení složitějších problémů, přizvou si na pomoc Distributor Lubes Engineery.
2020–Circle of Excellence – Best Performance Awards – Highly Commended
2019–Circle of Excellence – Best Performance Awards – Winners
Od roku 2018 je společnost Maier & Korduletsch Maziva také autorizovaným distributorem produktů simatec pro ČR.

Číst dál
Související články
Chlazení a mazání kompresorů

V kompresorech se běžně používají chladiva spolu s mazivy. Aby kombinace těchto dvou složek dobře fungovala, je potřeba zvolit vhodné mazivo. Výrobci maziv reagují na změny v legislativě EU o využívání freonů jako chladiva v kompresorech.

Aplikace systémů managementu úspory energií

Premisou pro vznik normy ISO 50001 bylo snížení ekologické stopy procesu výroby, zejména snížení produkce skleníkových plynů a dalších derivátů zatěžujících životní prostředí, při redukci její energetické náročnosti.

Vždyť je to tak jednoduché

Šéfe, opravdu chcete, abych tam lezl dneska, když prší, střecha klouže a ty ventilátory nahoře jsem pořádně promazal minule? Pořád nám vtloukáte do hlavy to vaše safety first, a teď chcete, abych se kvůli pár maznicím skoro zabil.

Související články
Maziva pro průmyslové stroje

Vývoj výkonných průmyslových maziv je jednou ze tří základních specializací společnosti ExxonMobil. Zkušenosti a technologické postupy, které se podařilo nashromáždit, vyústily ve vznik produktové řady Mobil DTE. Tato maziva jsou určena zejména pro plastikářský průmysl a dále zdokonalována ve spolupráci s klíčovými průmyslovými partnery.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Partnerství, které nedrhne

Každý řidič ví, že do svého automobilu musí pravidelně doplňovat olej. Ze stejného důvodu je potřeba mazat i všechna ostatní zařízení, která se ze své povahy jakýmkoliv způsobem pohybují. Široké portfolio maziv pro nespočet aplikací pro různá průmyslová odvětví, pro různá klimata i různá prostředí nabízí americký výrobce maziv ExxonMobil. V České republice tyto produkty distribuuje společnost Maier & Korduletsch Maziva. S jednatelkou společnosti Janou Sidunovou jsme si povídali o nejvíce používaných, nebo naopak speciálních produktech i aplikacích.

Boroskopická kontrola plynových motorů

Tým ExxonMobil’ Field Engineering Support je zaměřen na zajištění zvýšení produktivity a efektivity provozu plynových motorů. Boroskopická prohlídka umožňuje vnitřní kontrolu motorů bez nutnosti jejich demontáže a tím zkrácení doby jejich odstávky. Může tak být užitečným nástrojem pro odstraňování závad, výměnu olejů, prodloužení intervalů oprav a prokázání schopností zařízení.

Nanoaditivace lubrikantů

Využití nanomaziv v moderních technologiích zaznamenává výrazný pokrok. Nanomazivo je nový prostředek skládající se z částic o velikosti nanometrů rozptýlených v základním mazivu. Použití nanoaditiv ve formě nanočástic má vysokou účinnost z důvodu jejich vysoké chemické a biologické aktivity. Aditivace maziv nanočásticemi je jednou z možných cest k řešení problémů s likvidací bakterií a tím zlepšení biologické, chemické a technologické stability procesních kapalin. V článku je sledován vliv aditivace lubrikantů nanočásticemi oxidu křemičitého (SiO2) na součinitel tření a opotřebení.

Vlastnosti moderních plastických maziv

Průmyslová odvětví neustále vyhledávají plastická maziva, jež nabízejí nejkvalitnější technické parametry mazání – lepší mechanickou stabilitu, zvýšenou odolnost vůči smyku a vodě, účinnější ochranu proti korozi a stálý výkon jak při vysokých, tak nízkých teplotách.

Výzvy při lisování hliníku

Vzhledem k neustále se zvyšujícím požadavkům na snižování spotřeby paliv automobilovém průmyslu, musí výrobci hledat cesty ke snižování hmotnosti automobilů všech produktových řad. Vedle používání ocelí AHSS a UHSS jsou hliníkové slitiny velmi atraktivní a životaschopnou možností pro výrobce. Novější typy oceli mohou být zpracovány podobným způsobem původně používaným po generace. Hliníkové materiály mají mnoho výhod i nevýhod oproti oceli, které musí být pečlivě zváženy.

Maziva pro potravinářský průmysl

Společnost Fuchs vyrábí oleje a maziva už více než 85 let – pro téměř všechny aplikace a odvětví. S více než sto tisíci zákazníky a padesáti společnostmi po celém světě je Fuchs předním světovým nezávislým výrobcem olejů a maziv.

MKU_Maziva pro obrábění ozubených kol

Ještě před několika lety se musela k dosažení optimálního obrobení ozubených kol použít velká paleta různých obráběcích kapalin, situaci navíc komplikovaly různorodé povrchy a tepelné zatížení. Dnes je situace přehlednější. Vhodným výběrem pokročilých obráběcích kapalin lze výrobu ozubených kol významně zefektivnit.

Čistící síla pro hydraulické systémy

Majitelé podniků a provozovatelé strojů neustále hledají nové způsoby, jak zefektivnit produktivitu výroby a zvýšit svou konkurenceschopnost. Údržba hydraulických zařízení se však stále více potýká se znečištěním hydraulického systému kaly a usazeninami. Tyto usazeniny snižují efektivitu práce strojů, způsobují zbytečné prostoje a snižují celkovou produktivitu práce a navyšují celkové náklady.

Vynález bezolejového technologického maziva

Před 35 lety v klidné ulici v Evanstonu (USA) vyvinul Art Dampts vůbec první vysoce výkonné bezolejové mazivo pro lisování kovů. Pan Dampts strávil většinu své kariéry ve výzkumném centru IRMCO, které nyní nese jeho jméno.

Servisní zásah zabránil odstávce kulového mlýnu

I při poruše klíčového zařízení pro zpracování suroviny lze díky použití opravného mazání zabránit přerušení výroby a s tím spojeným ztrátám.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit