Témata
Reklama

Porodnice dokonalých strojů

Gosheim. Malebné horské městečko v srdci německého regionu Bádensko-Württembersko. Na jeho okraji dominuje komplex moderních, technologicky dokonale vybavených budov strojírenské společnosti Hermle. Dnes zde panuje ještě čilejší ruch než obvykle, protože v prostorách firmy, jako již tradičně v dubnu, právě probíhá každoroční akce „Open House“.

Redakce MM Průmyslového spektra není v Gosheimu hostem poprvé, ale akci pro zhruba tři tisícovky návštěvníků z celé Evropy jsme zde minule nezažili. Hned za vchodem nás vítá hala, kde probíhá registrace návštěvníků. Její součástí je i zasklená expozice, navozující atmosféru soustružnické dílny z 30. letech minulého století. Právě tehdy a právě takto totiž firma začínala. A ačkoli firma od té doby vzrostla do dnešních rozměrů, rodinná atmosféra a zájem o vlastní lidi i o zákazníky jsou zde patrné doslova na každém kroku.

Komplex moderních, technologicky dokonale vybavených budov společnosti Hermle na okraji Gosheimu

Jen o pár metrů dál se však už nacházíme v místním technologickém centru. Mezi prvními exponáty zde hledíme na obrovský motor, jehož vnitřek není zakrytován plechem, ale pouze skleněným pláštěm. Tabulka před ním hrdě hlásá „Rolls Royce“. Jedná se o letecký motor, jehož komponenty byly vyrobeny právě na strojích Hermle.

Především však v této prostoře můžeme vidět monumentální výstavu 25 strojů Hermle různých typů, zpravidla přímo při práci. Na každém ze strojů se mohou vyrábět stejně tak kloubní náhrady jako například díly pro výrobu automobilů či letadel. Ostatně univerzálnost strojů značky Hermle je jednou z předností, které zákazníci firmy tak oceňují.

Nyní nás čeká asi stometrový koridor. Zde vidíme expozici partnerských firem společnosti Hermle s jejich ukázkami nejmodernějších nástrojů, upínačů, softwaru a dalšího příslušenství pro pětiosé obrábění.

„Pouze v kombinaci strojů s nástroji a dalším příslušenstvím lze zajistit opravdu dokonalé obrábění,“ říká náš zdejší průvodce, Pavel Němeček, který má v kompetenci prodej strojů Hermle v Česku.

Na konci koridoru na stěně visí banner s nápisem „Hermle – přesnost v každé dimenzi“. Na tom by samozřejmě nebylo nic divného, kdyby tato slova nebyla v češtině… Když ale později v dalších prostorách firmy vidíme podobné bannery s nápisy v ruštině, angličtině či japonštině, dochází nám, že to znamená jediné – že si Hermle váží svých, jinak než německy hovořících partnerů.

Reklama
Reklama
Reklama

Vše na jednom místě

Vcházíme do vlastních výrobních prostor zdejší firmy. První z nich je obrobna dílů. Zde se vyrábějí jednotlivé součásti pro montáž do strojů.

Pavel Němeček vysvětluje: „Většinu součástí našich strojů si vyrábíme sami – jsme montážní, ale současně výrobní firma. U našich strojů tak můžeme ručit za kvalitu lépe, než kdybychom je dostávali od výrobců z různých konců světa a zde jen kompletovali. V tom se lišíme od jiných výrobců.“

Podle jeho slov je pro zdejší produkty typická především vysoká přesnost, kterou zaručuje i detailní kontrola v průběhu celé výroby.

Výrobní haly jsou rozděleny podle velikosti obráběných dílů. V té pro výrobu velkých dílů vznikají například součásti stroje C52.

Vcházíme do další obrovské haly. Zde probíhá montáž. Vidíme zde ve dvou řadách stát stroje Hermle nejrůznějších velikostí. Jejich díly vznikají na různých dalších místech továrny a sem se přivážejí, aby se staly součástmi příslušného stroje, zatímco ten po celou dobu montáže stojí na jednom místě. Každý stroj má svůj „rodný list“, kam se zaznamenávají všechny operace, které na něm byly provedeny. Záznamy se také zanášejí do informačního systému SAP.

„Tady ještě máme možnost vidět vnitřní konstrukci strojů,“ vysvětluje Pavel Němeček. „To pak už, v praxi nebo třeba na veletrhu, není možné.“

Montují se zde stroje řady C42, C12, C22, C250 a C32. Většinou jsou pětiosé, některé tříosé.

Výrobní haly jsou rozděleny podle velikosti obráběných dílů.

V centru pozornosti servis

Vřetena strojů do velikosti C650 mají ochranu kolizí. Díky tomu v případě nutnosti opravy činí náklady na ni ve většině případů 25 tisíc Kč.

Na servis je zde kladen obecně velký důraz. Každý nový pracovník servisu – a to i v případech, kdy jde o zkušené mechaniky – musí projít několikaměsíčním školením v rámci centra zvaného LOM – Lernort Montage – které zahrnuje i vlastní montáž stroje. Každý z místních servisních techniků je navíc současně mechanikem i elektrikářem. Je tedy téměř jisté, že při návštěvě u zákazníka stroj skutečně dokáže opravit.

Pokud hovoříme o zdejších pracovnících, je třeba zmínit, že většina z těch mladších jsou absolventy místního učňovského střediska. Firma spolupracuje s několika blízkými školami, a učňové tak část svého času tráví ve škole a část přímo v praxi závodu. A za svou práci pro firmu dostávají učňovský plat, což pro ně znamená velkou motivaci.

Navíc je v Německu zavedeno duální vzdělávání (o němž se u nás stále jen diskutuje), což dostatku technicky vzdělaných mladých lidí velmi napomáhá.

Velkými vraty vcházíme do haly, která slouží jako sklad a expedice náhradních dílů. I tady je jasné, že právě na servis je zde kladen velký důraz.

„Dodání každého náhradního dílu garantujeme do 48 hodin,“ říká Pavel Němeček. „Není však výjimkou jeho doručení do 24 hodin. V této hale jsou neustále skladem náhradní díly ke všem našim strojům. A můžeme zde najít i ty od starších modelů, které už nevyrábíme, ale pokud se takový stroj porouchá, je stále možné jej opravit,“ dodává.

Velké stroje, jako C650, mají konstrukci shodnou s menšími stroji, rozdíl spočívá pouze v jejich velikosti, a tedy v tom, na co je vhodné je využívat.

Do nových domovů

Ocitáme se na ochozu nad logistickou halou, pro kterou by bylo výstižnější označení hangár. V hloubce několika pater pod sebou vidíme stroje zabalené k expedici a vysokozdvižné vozíky, které vypadají jako hračky, a také kamion, připravený k nakládání, který se do této haly hravě vejde.

Z protějšího ochozu je možné vstoupit do zázemí pro řidiče kamionů. Ti si zde mohou v době, kdy jsou jejich vozy nakládány, odpočinout, včetně osprchování. Prý místní často slýchají, že tak příjemného zacházení se řidičům dostává pouze zde.

Následuje tzv. „plechárna“, osazená z velké části systémy od firmy Trumpf. Zde se připravují plechy pro oplášťování strojů Hermle. Ročně zdejší zaměstnanci zpracují dva a půl tisíce tun plechu. Ke slovu přitom přijdou nástroje jako lasery či ohraňovací lisy.

Po ní máme možnost navštívit budovu automatizace. Ta je v místním závodě nejnovější. Vznikla v roce 2014. Velmi zajímavá je také hala HLS. Zde se nachází oddělení nestandardní automatizace, kde výrobní linka, postavená pro zákazníka na klíč, obsahuje i roboty a probíhá zde též montáž největších strojů ze zdejší produkce – C62.

Dále pokračujeme přes montáž velkých strojů C52 a C650. Zajímavé je, že tito giganti mají konstrukci shodnou s menšími stroji a rozdíl spočívá pouze v jejich velikosti, a tedy v tom, na co je vhodné je využívat. Následuje montáž otočných stolů, paletizací a rozšířených zásobníků nástrojů, kde probíhá kompletizace těchto dílčích celků.

ROBOTICKÝ SYSTÉM A KANBAN ZÁSOBNÍK

V rámci prohlídky bylo možné vidět například také robotický systém RS 2 Combi se všemi detaily, který byl připojen k pětiosému obráběcímu centru C 32 U dynamic, které bylo zkonstruováno a instalováno v technologickém a školicím středisku k účelům prezentace v rámci Open House. Robotický systém je založený na platformě s připojenou kabinou a šestiosým průmyslovým robotem s maximální přepravní hmotností 240 kg. Regálové zásobníky s volitelnými rozměry poskytují jednak odkládací místa pro podavač (pro palety a manipulaci s obrobky), slouží však také jako přídavné zásobníky nástrojů (pro velké/těžké frézovací a vrtací nástroje) nebo jako nejrůznější odkládací místa pro palety a/nebo obrobky na matricích. Integrován byl i kanban zásobník pro krychlové a/nebo válcovité polotovary obrobků s pásovým dopravníkem pro rozpracované a hotové díly a skluzem pro vadné díly. Připojeno je rovněž osazovací stanoviště s přídavným ovládacím pultem. Robotický systém může být pomocí dveřního systému odpojen od obráběcího centra, aby měla obsluha stroje přímý přístup do pracovního prostoru obráběcího centra (pro osazování nebo měření), zatímco robot paralelně osazuje další obráběcí centra.

Kde vše vlastně začíná

Další část naší návštěvy se ale už odehrává o několik kilometrů dále, nedaleko dalšího malebného městečka – Zimmern ob Rottweil v průmyslové zóně Inkom. Zde se nachází slévárna společnosti Hermle, v níž si Hermle vyrábí vlastní lože pro modely C250, C400, C650, C12, C22, C32 a C42. Všechna odsud putují do Gosheimu – precizně vyrobená a pro každý typ stroje absolutně shodná.

Pozemek pro výstavbu slévárny byl vybrán právě zde nejen z důvodu blízkosti Gosheimu, ale i celkově výborné dopravní dostupnosti v sousedství dálnice A81 a vyhovující okolní infrastruktury.

Odlévání minerální slitiny do ocelové formy

Kdo si pod pojmem slévárna představuje typický „špinavý“ provoz a vedro, je opět mile překvapen. Jedná se totiž o slévárnu minerálních slitin – polymerbetonu. Naši hostitelé nás provádějí moderními, čistými halami s konstantní teplotou, která zajišťuje neměnnou spotřebu a optimální tekutost superplastifikátorů a pojiv. Máme možnost si prohlédnout sila, která jsou, právě z důvodu udržování teploty, nezávislá na venkovní teplotě, umístěná přímo v budově. Ani při dodávce materiálu do těchto sil se budova nemusí otevírat. Používají se vysoce efektivní kompresory, které zajišťují energeticky efektivní plnění sil materiálem – pískem, granulátem atd. – dodávaným nákladními vozidly.

Za částečně prosklenými vraty sledujeme pracovníky slévárny s ochrannými štíty a respirátory, jak ručně „dočišťují“ a „obrušují“ již hotová lože, která po jejich „vyjmutí z forem“ chladla po dobu 24 hodin ve speciální „místnosti“. V celém provozu panuje, stejně jako ve výrobních halách gosheimského závodu, příjemná atmosféra a rodinný duch, tak typický pro firmu Hermle.

VELETRH MYŠLENEK A ZKUŠENOSTÍ

V sídle Hermle jsme měli možnost hovořit též s návštěvníky z řad zákazníků společnosti. Jeden z nich, Ing. Jiří Doležal, technolog ve společnosti Bosch Diesel, Jihlava, nám řekl:

Před 20 lety jsme, jako nástrojárna, rozšířili sortiment, a  hledali stroje pro pětiosé frézování. Volba padla na stroj Hermle C800 a  během několika let následovaly další dva stroje. Před třemi lety jsme ještě rozšířili park o nové centrum C42. Dnes máme veškeré pětiosé frézování právě na strojích Hermle a uvažujeme o koupi dalšího. Jsme s  firmou Hermle maximálně spokojení, jinak bychom přešli ke konkurenci. Především chválíme servis, rychlost oprav a dostupnost. Hlavním tématem naší návštěvy v Gosheimu však byla automatizace, tedy paletizační systémy. Mohli jsme si tyto systémy prohlédnout „na vlastní oči“ a  doslova si je osahat. Rozhovory s aplikačními technology a pracovníky servisu Hemle, ale i s pracovníky dalších firem, nám daly významné impulzy pro naše úvahy. To, že jsme mohli své myšlenky s někým konzultovat, považuji za důležitý prvek celé návštěvy. Jedná se vlastně o  takový veletrh myšlenek a zkušeností.

Prohlídka výrobního závodu byla celkově velmi zajímavá a organizace setkání byla bezchybná, přičemž večerní návštěva restaurace byla příjemnou tečkou prvního dne.

Hana Janišová, Gosheim

hana.janisova@mmkspektrum.com

Reklama
Související články
Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

CIMT Peking, Část 2. Win Together

Podtitul veletrhu CIMT 2019 byl: 融合共赢 智造未来. Musíte uznat, že motto veletrhu je v této pro nás exotické podobě zahaleno značným tajemstvím. Dáte-li větu do automatického překladače, výsledná myšlenka zní: fúze a výhra. Jednoduchá slova, divný obsah - tento způsob nalezení významu věty opravdu není žádná výhra. Proto se o nápravu "ztráty v překladu" pokusíme v druhém vstupu z veletrhu, ve kterém se tentokrát podíváme i za technikou.

Symposium brousicích strojů a technologií

Již čtvrté symposium v historii skupiny United Grinding (UG), která sdružuje osm výrobců přesných brousicích strojů, se uskutečnilo začátkem května ve švýcarském Thunu. Akce se konala na 4 000 m2 plochy výstaviště Thun-Expo a hostila 1 500 návštěvníků z celého světa po tři dny. Šestnáct vystavených strojů bylo detailně zájemcům představeno specialisty z UG ve čtyřech světových jazycích a akci doprovázel bohatý program. Tento článek si klade za cíl nastínit atmosféru symposia a představit některé z prezentovaných novinek.

Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Slinutý karbid z českých rukou

Když v létě roku 2011 Ing. Pavel Straka založil v Hulíně s podporou několika blízkých lidí dnes velmi úspěšnou, inovativní firmu Pilana Karbid, netušil, co jej v nejbližších letech čeká. Například 15hodinové pracovní dny, boj s lidskou neférovostí či s nedostatkem financí. Všechny překážky však překonal a dnes je jednatelem rodinné firmy s 45 zaměstnanci, která se může pochlubit lecčíms, co jiné firmy nemají nebo nedokážou...

Made in Japan

V sídle společnosti Misan v Lysé nad Labem se pravidelně konají odborné semináře, které se těší veliké oblibě. Partnerem toho posledního jarního, který byl nazván Stroje, nástroje, automatizace – otevřené možnosti, byla společnost Tungaloy. „Dnešní seminář se ponese v duchu řešení ze země vycházejícího slunce,“ uvedl jednatel společnosti Misan Ondřej Svoboda.

Den plný inovací

Nabídka uspořádat seminář o posledních novinkách v oblasti řídicí a pohonové techniky firmy Siemens právě v TOS Čelákovice nebyla náhodou. Úroveň znalostí či ochota hledat nestandardní řešení se staly předpokladem pro dobrou spolupráci mezi oběma firmami. Seminář Innovation Day, který se konal letošního 16. října byl jejím logickým pokračováním.

Strojírenské fórum 2018: Inteligentní výroba

Další z již tradičních setkání odborníků (nejen) z oblasti výroby – podzimní Strojírenské fórum – se odehrálo 8. listopadu, tentokrát v prostorách Ústavu výrobních strojů a zařízení a RCMT FS ČVUT v Praze.

Stroje a technologie pro závod s časem

VSC 600 M+C. Tak se jmenuje sofistikovaný vertikální soustruh, který vznikl ve výrobních halách brněnské rodinné firmy TDZ Turn. Letos na jaře jsme byli pozváni přímo do centra dění této firmy, abychom stroj mohli vidět na vlastní oči.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Technologie roku 2018

Další z řady odborných seminářů společnosti Misan v jejím sídle v Lysé nad Labem s názvem Technologie roku 2018 se uskutečnil v únoru ve spolupráci se společností Tungaloy. Hlavními tématy byly automatizace výrobních procesů, monitorování a propojování výrobních strojů a systémů a představení nových výrobních zařízení, nástrojů a technologií, které pak byly následně předvedeny v praktické části semináře při ukázkách obrábění. Bonusem na semináři byla přítomnost chairmana a CEO Okuma Europe a Okuma America Corporation Takeshiho Yamamota a senior manažera z oddělení obchodu Okuma Europe Ralfa Baumanna, kteří poskytli MM Průmyslovému spektru exkluzivní rozhovor.

Transparentní továrna usnadňuje přístup k datům z výroby

Před pěti lety prošel vrchlabský závod Škoda Auto kompletní proměnou z výroby automobilů na výrobu high-tech automatické dvouspojkové převodovky DSG. Samozřejmě musel být vymyšlen zcela nový layout všech jednotlivých výrobních úseků, důkladně byl navržen tok materiálu až do posledního centimetru a myšleno bylo již od počátku také na přicházející digitalizaci a éru Průmyslu 4.0. Postupné zavádění prvků moderní výroby později pomohlo k vyšší efektivitě. Dnes se namísto původního 1 000 převodovek denně vyrábí více než dvojnásobek.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit