Témata
Reklama

Prediktivní údržba se vždy vyplatí

Náklady spojené s provozem a údržbou zařízení mnohdy několikrát převyšují jeho hodnotu. V souvislosti s digitalizací v průmyslu a internetem věcí (Internet of Things – IoT) vzniká potřeba nových obchodních modelů, z nichž mnohé ještě neznáme, zatímco jiné už dostávají konkrétní podobu. Mezi ně patří prediktivní údržba.

Prediktivní držba zahrnuje sledování dat z provozu a údržby, aby bylo možné předvídat závady dříve, než k nim dojde. To umožňuje zajistit údržbu během plánovaných odstávek. V této souvislosti se můžeme setkat i s pojmem monitorování kondicí, který zahrnuje sledování stavu stroje a předvídaní poruchy.

Reklama
Reklama
Reklama
Diagnostika chladicího okruhu jednotky.

Od havarijních výjezdů k prevenci

Efektivní údržbě a hledání řešení, jak jejím prostřednictvím snížit náklady na provoz zařízení, se řadu let věnuje i společnost Veskom, která patří mezi přední dodavatele kompresorů, techniky pro průmyslové chlazení a tepelných čerpadel. „Zpočátku jsme se zabývali hlavně mimořádnými opravami a úpravami, což bylo mnohdy spojeno s havarijními výjezdy. Přemýšleli jsme, co s tím. Jako řešení se ukázaly servisní smlouvy spojené s pravidelnými a preventivními prohlídkami. V jejich rámci byl uveden dojezdový čas v rámci nějakého problému, obvykle to bylo do 24 hodin nebo méně,“ říká Jiří Rach, ředitel divize servisních služeb.


Diagnostika chladicího okruku TAEevo - Testo 560

Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Minulostí jsou havarijní výjezdy o víkendech, v současné době zde řeší především pravidelnou a preventivní činnost, ne takříkajíc infarktové situace spojené i s odstávkou výroby. Odpadlo to, co stojí hodně peněz a vyvolává velkou nervozitu především na straně uživatele zařízení.

Prediktivní údržba versus snahy o úspory na nesprávném místě

Prediktivní údržba tedy neznamená čekat, až zařízení zkolabuje, ale pravidelně ho kontrolovat, plánovat jeho opravy do odstávek výroby a tak dále. Je třeba si v této souvislosti uvědomit, že na pořízení zařízení připadá deset až patnáct procent (v některých případech se uvádí, že to jsou jen tři procenta) z celkových nákladů za dobu životnosti zařízení – největší část tvoří náklady na energie následované náklady na servis a údržbu. Zavedením prediktivní údržby lze tyto náklady na servis včetně oprav snížit až o dvacet procent.

V čem je přednost tohoto přístupu? Souvisí s používáním originálních náhradních dílů a odbornou péčí o zařízení. Provozovatelé techniky se mnohdy spálí, když po ukončení záruční doby dají přednost „levnému“ servisu před autorizovaným nebo nakupují náhradní díly za nižší cenu v neodpovídající kvalitě. To se jim dříve nebo později vrátí například poškozením zařízení, svou roli může sehrát i neodborný přístup techniků, kteří nejsou speciálně proškoleni například na určitý typ kompresorů. Pak se zákazníci vracejí k autorizovanému servisu a oprava je nakonec stojí dvakrát nebo třikrát více z důvodu snahy o úspory na nesprávném místě. Samostatnou kapitolu přitom tvoří nákupní oddělení závodů. Často v nich pracují lidé, kteří jen srovnávají čísla a rozhodují se podle ceny. Mnohdy autorizovaný servis prohraje „o pár korun“, nicméně zařízení utrpí a v konečném důsledku jeho majitel ztratí více, než získá. Nelze to však paušalizovat. Řada provozovatelů přistupuje k údržbě odpovědně a je pak odměněna spolehlivým provozem a dlouhou životností jejich zařízení.

Zařízení pro on-line monitoring v reálném čase

Dálkový monitoring

Zhruba před čtyřmi lety začali ve Veskomu používat prostřednictvím internetu dálkový dohled zařízení. Monitoring v reálném čase poskytuje přehled o vibracích uvnitř stroje a dalších procesech, které mají vliv na jeho bezporuchovost, pomáhá ho udržovat v chodu tím, že umožňuje provádět prediktivní údržbu místo následné, dále umožňuje provádět analýzu vývojových trendů a srovnání mezi stroji a provozním prostředím. Dříve k tomu bylo potřeba nákladné zařízení, zatímco dnes lze pořídit monitorovací a prognostické systémy na sledování stavu a nástroje pro zpracování velkých objemů dat za zlomek nákladů a času potřebného pro instalaci proti tradičním systémům. „Můžeme tak stejně jako zákazník sledovat chod stroje, a pokud něco není v pořádku, tak nám zařízení vyšle signál. Ve stejném čase tedy obě strany obdrží informaci, že vznikl problém, a situaci je možné operativně řešit,“ vysvětluje Jiří Rach.

I když on-line sledování zařízení má budoucnost, často se firmy, které ho nabízejí, setkávají s nepochopením tohoto řešení. Počáteční investice je vyšší, a tak často investor uvažuje, zda ano, či nikoli. „Investiční manažeři obvykle začínají ořezávat údržbu, což je – jak se říká – dvousečná zbraň,“ zdůrazňuje J. Rach.

Kompresorová stanice

Pronájem zařízení a secondhand

Veskom nabízí i rychlé řešení v podobě pronájmu chladicích jednotek, kompresorů a tepelných čerpadel, které se uplatní například za situace, kdy je třeba přechodně zvýšit výkon nebo vykrýt sezonní špičky, nebo jako záloha po dobu plánovaných odstávek či v případě poruchy stávajícího systému. Umožňuje tak řešení problému, aniž by bylo nutné si nákladný systém hned pořizovat. „Například generální opravy kompresorů se neprovádějí na místě, ale v našich dílnách. Během doby, kdy je zařízení v opravě, poskytujeme zákazníkovi náhradní, aby nemusel zastavovat nebo omezovat výrobu. Máme připraveny i další díly, trubky, kabely atd., které jsou potřebné pro dočasné připojení,“ doplňuje J. Rach.

Investice ale nemusí být enormní ani v případě koupě chladicích jednotek či kompresorů, pokud se zákazník rozhodne pro pořízení použité techniky odkoupené od uživatelů, kteří vyměnili svá zařízení za výkonnější. Takové zařízení je vždy firmou Veskom zkontrolováno, otestováno a je plně funkční.

Pravidelná údržba a servis

Všichni operátoři, kteří se o zařízení starají, jsou pravidelně každý rok školeni a společně diskutují o možných problémech, aby byli připraveni na řešení neočekávaných situací. Ve všech manuálech už historicky všichni výrobci uvádějí popis denní, týdenní a měsíční údržby. Poté obvykle následuje čtvrtletní, pololetní a roční údržba, která je vázaná na počet naběhaných hodin. Servis probíhá po odpracování 2 000, 4 000, 6 000 a 8 000 hodin. Provozovatel by si vždy měl sjednat odborný servis na daný interval, mezitím se vyplatí mít kvalifikovaného údržbáře, který bude provádět denní, týdenní a měsíční údržbu. V případě menších firem to jsou jejich zaměstnanci, ve velkých firmách se o zařízení často starají outsourcingové společnosti.

Preventivní servis a údržba se vyplácí, o tom nikdo nepochybuje. V rámci servisní smlouvy společnost Veskom nabízí pravidelná měření, diagnostiku zařízení, na jejím základě mají zákazníci prodlouženou záruční dobu, stálý partnerský vztah, bezplatnou technickou podporu, příjemnější hodinovou sazbu, lepší cenu náhradních dílů. „Neříkám, že mimořádné opravy zcela vymizely, ty jsou a budou. Dříve nám však zabíraly až polovinu našich služeb, dnes z 85 a více procent provádíme pravidelné činnosti a zbytek připadá na opravy mimo plán. Je to proto, že odstraňování příčin poruch se díky prediktivní údržbě přesunulo do plánovaných oprav při odstávkách. Tím jsme u našich zákazníků podstatně omezili mimořádné odstávky výroby,“ uvádí na závěr Jiří Rach.

Veskom

Zpracováno redakcí

samkova@seteva.cz

www.veskom.cz

Reklama
Související články
Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Hromadná výroba? To nestačí!

Všichni jsme svědky nesporně se zrychlujícího vývoje vědy, techniky, ale i světového obchodu. Globalizace trhu vede k poptávce po rychle pracujících výrobních linkách a strojích vykazujících výjimečné výkony. Současně se stále častěji objevuje požadavek uspokojit poptávku na malé série výrobků, které se od těch masových odlišují.

Související články
Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

Smart technologie pro prediktivní údržbu

V posledních letech se masová produkce stejných výrobků pomalu snižuje, a to díky výrobě upravované na míru potřebám zákazníků. Tyto změny jsou způsobeny narůstajícími schopnostmi dnešních výrobců poskytovat individuální řešení a rozvíjejícími se možnostmi komunikace jejich výrobků. Náročná práce ve složitějších podmínkách je mnohem častěji vykonávána pomocí robotů. Lidé jsou těmi, kdo výrobu sledují, řídí, diagnostikují a analyzují, a to velmi často i na dálku. Právě díky těmto změnám se služby poskytované k průmyslovým výrobkům stávají velmi efektivním způsobem, jak udržet vysokou provozní spolehlivost, snižovat provozní náklady a prodlužovat provozuschopnost výrobních zařízení.

Správné praní pracovních oděvů

Stejně jako jiné oděvy, tak i pracovní kalhoty, bundy nebo trička musejí být pravidelně čištěny. Jednoduchý pracovní oděv mohou sice vyprat zaměstnanci doma v pračce, ale vzhledem k různým druhům znečištění to není vždy vhodné. Optimální výsledky v této oblasti přináší průmyslová péče.

Prediktivní údržba 4.0

Smyslem prediktivní údržby je předpovědět stav výrobních zařízení a odhalit potenciální poruchu. Prediktivní údržba rozšiřuje běžné monitorování stavu o pohled do budoucnosti strojů a nabízí tak možnosti, jak zvýšit efektivitu a snížit celkové provozní náklady. Digitalizace přináší nové možnosti řešení servisní údržby.

Pracovníci s nestandardní velikostí? Žádný problém!

Ochranné oděvy by měly chránit zdraví a život zaměstnanců. Aby mohl být tento účel splněn, musí oděv dobře padnout. Běžné konfekční velikosti však nesedí každému pracovníkovi. Proto společnost Mewa, poskytovatel služeb v oblasti textilu, nabízí smluvně regulované individuální úpravy.

Efektivní program čištění pro moderní průmyslovou výrobu

„Rozlila se mi láhev ředidla!“ I v nejlépe organizované dílně se stávají nehody. Jsou dvě řešení: vytáhnete během vteřiny z vhodně umístěného zásobníku jednu netkanou utěrku, ředidlo utřete a utěrku hodíte do koše. Nebo vstanete, jdete do kumbálu, z velkého pytle hadrů vyberete ten nejvhodnější, vrátíte se, zjistíte, že hadr rozlité ředidlo nepojme, jdete pro další, oba dva pak zanesete do druhého kumbálu, kde se ukládají hadry na vyprání... a už je pomalu čas na pauzu po uklízecí anabázi.

Opotřebovaný kuličkový šroub - vyměnit nebo opravit?

Otázku, zda opotřebovaný kuličkový šroub repasovat, či nahradit novým, si pokládá řada společností. Rozhoduje i finanční hledisko.

Konkrétní krok k digitalizované výrobě

Společnost Schaeffler byla za svůj inovativní projekt nazvaný Obráběcí stroj 4.0 nominována na pozici jednoho ze čtyř finalistů soutěže Cena německého hospodářství za inovaci v kategorii Industrie 4.0. Udělení ceny proběhne 16. dubna 2016 v Darmstadtu.

Čisticí utěrky v systému vícenásobného použití

Vyčistit stroje, pracoviště a materiál použitý k čištění prostě zahodit? Tak jednoduché to v oblasti řemesel a průmyslu není. Kdo začne pracovat se znečišťujícími látkami, jako jsou motorový olej, tuhá maziva nebo nátěry, musí respektovat a dodržovat určité zákonné směrnice pro zacházení s materiálem použitým k čištění.

Množství maziva je klíčem k životnosti ložisek

Obecně platí, že ložiska jsou velmi spolehlivé komponenty a často mohou přečkat celkovou životnost stroje. Nicméně ne všechna ložiska dosáhnou své výpočtové životnosti. Předčasné selhání ložisek je častým problémem a může vést k nákladné opravě a nákladným prostojům strojních zařízení.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit