Témata
Reklama

Provázanost podniků se školstvím v oblasti CAx a PDM

04. 02. 2004

V článku v čísle 6/2003 jsem se zmínil o důvodech, které nutí společnosti provést transformaci průmyslové výroby, neboť díky dnešnímu světovému trendu dochází k prudkým změnám v organizační struktuře podniku. Všechny vedou ke zvyšování tlaku na využití dostupného času v rámci organizace. Zkrácení tohoto času se však neprojevuje pouze v rychlosti TPV realizovat myšlenku od nápadu až po výrobu, ale také ve způsobu a schopnostech reagovat na změny během TPV, ať již vzniklé chybou, dodatečným vylepšením výrobku či jiným způsobem

Vývoj v dané oblasti dospěl k metodě životního cyklu výrobku - PLM (Product Lifecycle Management), kde se výrobní podnik zabývá výrobkem v celém jeho životním cyklu. Ten začíná u průzkumu trhu, pokračuje vývojem, výrobou, dodávkou a končí u likvidace výrobku. Celý tento cyklus je ještě modifikován tím, jak si trh vyžádá inovaci produktu, která přechází postupně v nahrazení zcela novým výrobkem.
PLM je komplexním dokončením přechodu ze systémů PDM/EDM, kde hlavním řešením je pouze kompletní správa dokumentace. Systém PLM poskytuje komplexní řešení pro tvorbu, správu, distribuci dat o produktu a plot management v průběhu celého životního cyklu výrobku. Jedná se o prostředí týmové spolupráce pracovníků firem s celoživotní správou údajů o výrobku včetně řízení projektů s uvažováním vnitřních i vnějších zdrojů.
Reklama
Reklama
Reklama

Rozvoj informačních technologií

Proč náhle, během jednoho dvou desetiletí došlo k takovým změnám? Důvodem je především prudký rozvoj informačních technologií a jejich nástupem do denní reality. Počítače jsou tím, co umožnilo zcela zásadní nárůst množství informací, které lze zpracovat a umožňují obrovské zvýšení rychlosti tohoto zpracování. Je však nezbytné dodat, že se jedná o nástroje, které pracují s daty, jaká jim byla poskytnuta. Obdobně je to s nastavením procesů, které zpracovávají.
A zde se objevuje jádro dnešního problému v naší zemi, na nějž je potřeba zareagovat dostatečně pružně, neboť se nabízejí dvě možnosti:
  • přebírat zkušenosti z vyspělých zemí, které již mají za sebou období "dětských nemocí" - tak se jim můžeme my vyhnout;
  • zachycením tohoto trendu se stát schopnými partnery vyspělým zemím.
    Jak by měla naše země měla reagovat? Oproti polovině 90. let minulého století dnes žádný manažer firmy netvrdí, že se obejde bez informačních systémů a technologií a problém se posunul do jiné oblasti.
    Jak uvádí ing. Jaroslav Choma ze společnosti Expert & Partner Engineering, dnes většina vedoucích pracovníků hledá spásu v několikaletém budování monstrózních supersystémů pro plánování a řízení výroby. Mnohé podniky pak po čase vyhodnotí, že z velkého a úžasného komplexního IS využívají řádově pouze 10 % funkčnosti. Nebo jde o bezhlavé nasazování CAD/CAM systémů. IS není prostředkem pro generování co největšího množství dat všeho druhu (naopak chce zvládnout to, že počítače jsou schopny toto množství generovat), ale naopak prostředkem pro minimalizaci množství generovaných dat (méně dat, ale optimálně, může být více).

    Zavádění IT

    Z toho vyplývá, že se dostatečně neinvestuje do projektu zavádění IT. Velmi častým problémem je komunikace mezi podnikem a firmou, která IS zavádí. Aplikace systémů správy technických dat představovaných technologií PDM, PLM... v konkrétním podniku je vysoce náročný proces především proto, že kterýkoliv z těchto produktů nabízených renomovanými SW firmami je třeba vždy "ušít na míru" potřebám podniku. Je zřejmé, že před výběrem systému musí mít zákazník (podnik) ujasněnou celou problematiku (struktura dat, systém toku dat, hierarchického uspořádání přístupu k těmto datům, jejich ochranu před zneužitím a podobně).
    Situace podniků při nákupu odpovídajícího softwaru je obvykle taková, že management podniku neví, co má vyžadovat a jak své požadavky formulovat. Tak hrozí nebezpečí, že podnik za velké náklady zavede systém, který není pro jeho charakter zcela vyhovující, zatímco nároky na přesnost formulování požadavků zvyšuje situace, že vzhledem k typickým funkcím pro EPD a PDM systémy řešení části informačního systému nelze pojmout jako univerzální, ale je nutno vždy pro jednotlivý podnik realizovat "řešení na míru".
    V opačném případě z nedostatečného formulování požadavků - a z tohoto důvodu špatné volby - může nastat situace, že podnik, až teprve když nový systém zavede, seznámí se s ním a pronikne do jeho problematiky, tak ve skutečnosti pozdě zjistí, že tento způsob nasazení systému nebyl pro jeho případ dostatečně vhodný. To následně znamená další nemalé výdaje, které podnik musí vydat na další přizpůsobení systému a místo očekávaného efektu se celkové náklady dále výrazně zvyšují.
    Ing. Jaroslav Choma dělal průzkum u zhruba 30 společností, kde kladl otázku o pocitu z podpory činností v konstrukci a technologii proti pocitu nucení k plnění dat. Šokující je, že až 80 % pracovníků tvrdilo, že je jejich IS spíše zatěžuje a nepomáhá jim. Z toho však plyne i nechuť klíčová data v požadované kvalitě do IS zadávat (pracovníci pak data zadávají, ale jen nutné minimum...).

    Školení v oblasti PDM a PLM

    Tak jako se před určitou dobou výhoda znát některý světový jazyk změnila na nezbytnost, tak podobně v současné době je naprosto nezbytné, aby absolventi technických škol měli nejen základní znalosti v oblasti CAx systémů, ale i v oblasti PDM a PLM.
    Tady se přímo nabízí nutnost užší spolupráce mezi školou a podniky. Podle mých zkušeností je třeba vyvinout tlak z podniků na vedení technických škol, aby ve svých osnovách věnovaly dostatečný prostor této výuce. V současné době jsou v drtivé většině kurzy zabývající se daným tématem jen jako doporučené. Zájem studentů o ně pochopitelně je. Ale vzhledem k tomu, že postavení IS pro podnik a jeho partnery se stává tím, čím je krevní oběh v těle člověka, potom zjištění, že 80 % pracovníků IS údajně zdržuje, je pro podnik skutečně "kolapsové".
    Z tohoto pohledu je pozice kurzů CAx, PDM, PLM apod. na školách silně podceněna. Ve vlastním zájmu podniků je vyvinout tlak na školy, aby dostávaly absolventy s jasnou představou o dané problematice. Úspory, které podnik takto získá, lze těžko vyčíslit, neboť nejde jen o investice do zaškolení pracovníka, aby uměl zavedené systémy CAx, PDM apod. v podniku pouze využívat, ale aby měl hlubší pohled na věc. O velikosti možných úspor svědčí i zjištění, které uvádí ing. Martin Morháč, že efekty z nasazení systémů PDM a PLM jsou větší, než analytici původně očekávali.

    Výuka metodou EPD

    V současné době školy dokážou čím dál více reagovat na tento trend, ale jen některé umějí reagovat s potřebnou pružností na rychlost změn ve světovém trendu. Dnes například naprosto nestačí jen čistá výuka AutoCADu ve 2D, ale je nutná i výuka systémů pracujících metodou EPD a především zavedení systému na sebe navazujících kurzů procházejících jako nit celým studiem. Tuto problematiku není možné zvládnout za jeden či dva semestry, ale studenti ji musí - jak se říká - "dostat do krve" a poznat do hloubky. Musí být schopni se v podniku účastnit řešení problémů nejen zavádění daných systémů, ale řešit i jejich další rozvoj. Zavádění IT ve výrobním podniku je proces, který probíhá neustále na pozadí životního cyklu výrobku a musí pružně reagovat na změny těchto cyklů.
    Také je třeba zavádět kurzy, které by v rámci možností simulovaly situaci v podniku a naučily studenty týmové práci v daném prostředí. Jako vhodné se proto jeví tzv. ročníkové projekty.
    Cílem výuky by mělo být nejen zvládání vyučovaných systémů, ale to, aby absolventi alespoň rámcově věděli jaké vlastnosti má mít systém z hlediska charakteru výroby a vývojových trendů podniku, který stojí před zavedením PDM systému. V lepším případě by měli umět i definovat základní požadavky na zákaznické uzpůsobení produktu.
    Realizovaný PDM systém musí totiž vyhovovat a být optimální nejen pro současný stav podniku, ale vzhledem k podnikové strategii rozvoje otevřený tak, aby v něm nemuselo dojít ke strukturálním změnám, které si vynutí právě dynamika rozvoje podniku.
    Literatura:
    Mazlová, T.: Komplexní správa údajů o výrobku. IT System 10/2002, str. 38.
    Mazlová, T.: PDM - Informační systémy pro předvýrobní procesy. IT System. Příloha 01-02/2002, str. 74.
    Krupička, K.: IT v předvýrobních etapách českých podniků na začátku třetího tisíciletí. IT System. Příloha 01-02/2002, str. 84.
    Morháč, M.: PDM systémy nastupujú. IT System 7-8/2000, str. 34.
    Choma, J.: Příprava dat je ve strojírenských podnicích klíčem ke všemu. IT systém. Příloha 09/2001, str. 2
    Ing. Mgr. Jiří Maxa
    FEKT, Ústav elektrotechnologie
    - VUT v Brně
    Reklama
    Vydání #1,2
    Kód článku: 40120
    Datum: 04. 02. 2004
    Rubrika: Informační technologie / CAD/CAM/CAE
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

    Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

    Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

    Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

    Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

    O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

    Související články
    Příprava CAD modelu součásti pro výrobu

    NC programátoři se velmi často potýkají s problémy týkajícími se různé kvality trojrozměrných modelů potřebné pro programování obrábění. Úpravy mohou být obtížné, protože 3D modely součástí často pocházejí z různých zdrojů.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Letadlo poháněné sluneční energií vyrazilo na cestu kolem světa

    Solar Impulse je projekt mající za cíl vyrobit letadlo poháněné sluneční energií, které dokáže obletět Zemi. Letoun je dílem švýcarského psychiatra a vzduchoplavce Bertranda Piccarda, jednoho z pilotů prvního balonu, který obletěl celý svět bez jediné přestávky, a švýcarského inženýra a podnikatele Andrého Borschberga. Vývoj zastřešuje polytechnika v Lausanne a podílí se na něm několik desítek specialistů.

    Setkávání

    Setkávání uživatelů konstrukčních a technologických softwarů má již dlouholetou tradici. Informace o novinkách, představení nejrůznějších tipů a triků, někdy i možnost si zasoutěžit a v neposlední řadě rovněž výměna zkušeností v neformální atmosféře patří k hlavním bodům programu takovýchto akcí.

    Konstrukce i technologie snadno, rychle a bezpečně

    CAD/CAM systém TopSolid verze 7.9 přináší v návaznosti na technologickou část další rozšíření možností v oblasti obecné konstrukce.

    Softwarový simulátor stavebního stroje nahrazuje nákladné prototypy

    Vývoj stavebních strojů bývá spojen se stavbou fyzických prototypů nových zařízení. Ty však vyžadují vysoké finanční náklady a množství času. Efektivní řešení dnes nabízejí softwarové simulátory. Společnost Volvo Construction Equipment zařadila do vývoje simulátor „human-in-the-loop“, který vyvinula v nástrojích Matlab a Simulink firmy MathWorks.

    Od správy nástrojů po simulaci NC programů

    V oblasti integrované správy nástrojů u společnosti KHS hraje software pro správu nástrojových dat TDM zásadní úlohu. Tento software zde byl zaveden před čtyřmi lety a v současné době poskytuje 3D modely nástrojů a nástrojová a technologická data pro NC programování, simulaci výroby, seřizování nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.

    Softwarové řešení pro přípravu NC programů

    Firma FANUC nabízí možnost rozšíření svých CNC řídicích systémů o grafické programovací prostředí nazvané Manual Guide i.

    CAM pro CMM

    V posledních letech se ve strojírenství stále více dbá na přesnost výroby a tím i na kvalitu a efektivnost měřicího procesu. Měřicí proces dnes zasahuje i do různých stadií výroby, nejen do závěrečného procesu kontroly výrobku.

    Racionalizace obráběcích operací s podporou CAD/CAM systému

    V roce 2010 společnost Montupet zahájila výrobu na nové obráběcí lince v Laigneville ve Francii s cílem optimalizovat výrobu hlav spalovacích motorů a dalších slévárenských dílců pro automobilový průmysl. Mladý tým zkušebního centra pro podporu a vývoj technologií, který se v průběhu let rozrostl ze dvou na deset lidí, si vybral Missler Software jako ideálního partnera na pomoc při racionalizaci pracovních procesů ve svých závodech. TopSolid CAD a CAM jsou velmi vhodné pro systemizaci procesů obrábění a přesné zdokumentování jednoho každého výrobního postupu.

    Komplexní CAM systém s metrologickými nástroji

    Je tomu již několik let, kdy se systém Surfcam zařadil do portfolia produktů společnosti Vero Software, která je součástí nadnárodního technologického koncernu Hexagon. Takováto součinnost softwarových gigantů zaručuje optimální kombinaci nejmodernějších technologií v oblasti výroby a špičkových metrologických nástrojů.

    Simulace v konstrukci - klíč k inovacím

    Dlouho zažitým paradigmatem v průmyslových společnostech je striktní rozdělení konstrukčního a výpočtářského oddělení. To je sice určeno pevnými historicky danými důvody, ale ty v současné době začínají pomíjet. Ve stále více společnostech mají konstruktéři možnost provádět průběžně již během konstrukce jednoduché analýzy a vývojový proces tím zefektivnit. Jak tento trend zachytit a být úspěšní v inovativních řešeních?

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit