Témata
Zdroj: Kennametal

Rychlejší obrábění v leteckém průmyslu

Společnost Kennametal představila vrták FBX pro vrtání otvorů s plochým dnem při výrobě strukturálních dílů v leteckém průmyslu. Patentovaný vrták FBX přináší vynikající stabilitu a až o 200 % vyšší úběry kovu při obrábění vysokoteplotních slitin, nerezové oceli a dalších materiálů.

Reklama

Nový modulární vrták představuje kritický první krok v třínástrojovém konceptu, jenž zahrnuje také stopkové frézy HarviUltra 8X a Harvi, a společnost Kennametal jej navrhla speciálně pro snížení cyklových časů pro tyto typy aplikací.

Vrták FBX je součástí nástrojového konceptu speciálně vyvinutého pro maximalizaci úběru kovu a pro snížení cyklových časů při obrábění strukturálních dílů v leteckém průmyslu. (Zdroj: Kennametal)

Rychlé odebrání velkého množství materiálu zůstává pro tento typ komponentů velkou výzvou. Tradičně je prvním procesním krokem vstup do materiálu prostřednictvím strategie rampování. To je však časově náročný proces, pro který je charakteristický malý úběr kovového materiálu.

Reklama
Reklama
Reklama

Vrták FBX výrazně urychluje obráběcí proces kombinací výhod vrtáku pro vrtání otvorů s plochým dnem a ponorného frézování ve směru osy Z. Provedení s plochou spodní částí eliminuje radiální síly, zatímco čtyři efektivní řezné hrany umožňují zvýšení posuvu a otáček, což vede k až o 200 % vyššímu úběru kovového materiálu než při tradiční strategii rampování a k uvolnění kapacity leteckých výrobců,“ říká Georg Roth, produktový manažer Kennametalu.

Nový modulární vrták FBX přináší maximální úběry kovových materiálů při obrábění strukturálních dílů.

Jakmile vrták vytvaruje základní strukturu dílu, následují další procesní kroky: hrubování a dokončování frézami s vyměnitelnými břitovými destičkami nebo stopkovými frézami.

Unikátní konstrukce vrtáku FBX pro vrtání otvorů s plochým dnem směruje řezné síly do vřetena stroje, přičemž dochází k minimalizaci odchylky, prodlužuje se životnost nástroje a zvětšuje se úběr kovového materiálu. (Zdroj: Kennametal)

Unikátní konstrukční prvky

Čtyři efektivní řezné hrany poskytují stabilitu v náročných aplikacích, jako je řetězec vrtaných děr, přičemž široké drážky zajišťují bezproblémový odvod třísek. Řada vyměnitelných trysek pro přívod chladiva pomáhá eliminovat nárůst tepla, hrot vrtáku se vyznačuje centrální řeznou destičkou se dvěma efektivními řeznými hranami a děličem třísek pro dosažení maximálních posuvů. Tělesa vrtáků jsou k dispozici v průměrech 60, 75 a 90 mm, a to v krátkém a dlouhém provedení (95 mm a 150 mm). Tento modulární vrták se upíná do adaptéru BTF (bolttaperflange) od Kennametalu, který je dostupný pro různá rozhraní vřeten.

Reklama

Univerzálnost a výkon v jednom nástroji

Vrták FBX se ideálně hodí pro vrtání do plného materiálu, pro vrtání řetězce děr a ponorné vrtání v různých materiálech, jako jsou vysokoteplotní slitiny, nerezové oceli, oceli a litiny. Stejně tak univerzální a vysoce výkonný je i v podobných aplikacích v oblasti všeobecného či energetického strojírenství.

Související články
Vrtání a zahlubování spojovacích otvorů

Společnost Kennametal představila systém Hipacs pro vrtání a zahlubování při výrobě spojovacích otvorů v leteckém průmyslu. Tyto vysoce přesné nástroje navržené pro vrtání otvorů a srážení hran v jednom kroku splňují přísné požadavky na přesnost v leteckém průmyslu, přičemž přinášejí zvýšenou životnost nástroje při obrábění opláštění letadel z kompozitu, titanu nebo hliníku.

Nové perspektivy v obrábění titanových draků letounů

Rostoucí využití titanu pro aplikace v leteckém průmyslu je za poslední léta velmi dobře zdokumentováno. Stejně tak se tématem diskuze a zkoumání staly i problémy spojené s efektivním, produktivním a vysoce kvalitním obráběním tohoto oblíbeného materiálu. Každá obrobna chce samozřejmě při frézování titanu optimalizovat výkonnost použité frézy, ale bez vhodných technologií a správného know-how to nemusí být až tak snadné. Díky převratnému objevu se však v současnosti začínají v této oblasti věci měnit.

Vzestup leteckého a vesmírného trhu

Pro sektor třískového obrábění je automobilový průmysl jedním z nejdůležitějších trhů. V trendu stále více se uplatňujícího elektrického pohonu automobilů se výrobci obráběcích strojů a nástrojů snaží objevit nové trhy. Zaměřují se na letecký a vesmírný průmysl.

Související články
Společně k dalšímu vývoji

Stěhování společnosti Fylde CNC do nové budovy bylo sice jen na krátkou vzdálenost, ale v historii společnosti zaměřující se na zakázkové obrábění přesných dílů to znamená významný krok kupředu. Rozvoji firmy navíc pozitivně přispívá úzká spolupráce se společností WNT, která spravuje nástroje a poskytuje technickou podporu v oblasti třískového obrábění.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
MSV ve znamení měření a seřizování

Všichni, kdo máme něco společného se strojírenstvím, pevně věříme, že se v letošním roce opět otevřou brány brněnského výstaviště pro meku strojařů z celého světa – Mezinárodní strojírenský veletrh. Na MSV se letos, kromě lidí z dalších oborů, setkají i výrobci špičkových měřicích a seřizovacích přístrojů. Proto jsme se na postřehy a názory tentokrát zeptali Karla Suchny, jednatele společnosti Zoller Czech.

Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

Ve zdravém těle zdravý duch

Ředitel Ústavu leteckého zdravotnictví MUDr. Petr Chmátal, Ph.D. MBA nám v následujícím rozhovoru řekl, že pokud si odmyslíme genetickou výbavu, kterou nemůžeme ovlivnit, tak v blízké budoucnosti z hlediska zdravotního stavu budou mít "darwinovskou" výhodu určitě ti jedinci, kteří si dokáží zachovat jednotu těla a ducha. Přežijí ti, kteří si svým snažením dokáží udržet racionální smýšlení a správnou péči o tělesnou schránku. První krok je však vždy na naší straně a tak věříme, že výběr diskutovaných témat vám přinese zajímavá poznání a možná i doporučení, která si vezmeme k srdci.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Fórum výrobních průmyslníků

Jak máte obsazeny výrobní kapacity pro druhé pololetí roku 2021 (příp. ve srovnání se stejným obdobím roku předešlého), co tento stav nejvíce ovlivňuje a jak odhadujete výhledy ohledně svých zakázek pro rok 2022?

Stroje v pohybu – Vrtulník na Marsu

Vědci a technici z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) právě řídí jednu z nejnáročnějších operací v dějinách kosmonautiky. Expedice Mars 2020 hledá známky bývalého života na sousední planetě. Kromě pojízdné laboratoře je na Marsu také první stroj, který létá vlastní silou na jiné planetě, než je Země.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Pavel Sobotka: Příležitost je nutné v pravý čas chytit za pačesy

Píšeme první kapitolu knihy příběhů, v níž chceme představit úspěšné české podnikatele, kteří něco dokázali a kteří se za svou práci rozhodně nemusejí stydět. I když v České republice má slovo „podnikatel“ spíše pejorativní význam – a zasloužili se o to tzv. „rychlí podnikatelé“, kteří ostrými lokty dokázali rychle zbohatnout na úkor ostatních –, tento seriál ukazuje druhou stranu mince. Nápad, záměr, tvrdá práce, stanovení filozofie firmy, vztah k lidem. Pro mnohé to nebylo jednoduché a my chceme představit právě ty, kteří svou usilovnou prací dokázali, že Česká republika má stále na to, aby se pohybovala na špičce nejen v technologiích, ale i v managementu. Nechť vám tento seriál slouží jako příklad toho, jak nelehká cesta na samotný vrchol v určitém oboru mnohdy vede.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit