Témata
Reklama

Rychlospojky - s plochými čely, bezúkapové, nebo oboustranně uzavíratelné?

24. 06. 2015

Bezúkapové provedení, Clean Break technologie, s plochými čely, oboustranně nebo jednostranně uzavíratelné – to jsou pouze některé z dostupných technologií a možností při výběru rychlospojek. V čem se liší? A jaké výhody pro uživatele jednotlivé technologie přinášejí?

Rychlospojky by měly v první řadě představovat snadnou, rychlou a spolehlivou metodu spojení a rozpojení, která funguje bezchybně i přes vysoký počet spojovacích cyklů. Přestože jsou již v dnešní době téměř všechny konektory dobře utěsněné v rozpojeném i spojeném stavu, existuje celá řada aplikací, ve kterých je potřeba vyloučit jakýkoliv sebemenší únik médií z okruhu. Může se jednat například o spojky používané v elektronických chladicích obvodech nebo v okruzích s nebezpečnými látkami. Na druhé straně v aplikacích v méně citlivých prostředích nebo bez nebezpečných látek lze často akceptovat limitovaný drobný únik při rozpojení.

Reklama
Reklama
Reklama

Základní kritéria pro výběr rychlospojek

V mnoha případech je nutné napojovat okruhy stále pod tlakem, čímž se šetří čas a samozřejmě i náklady. V jiných aplikacích zase musíme po celou dobu zaručit integritu obvodu a zabránit tak vniknutí vzduchu nebo nečistot. Naštěstí existují technologie a typy rychlospojek, které dokážou vyhovět každému z těchto různých požadavků.

Robustní spojky Stäubli SPX s technologií Clean Break jsou vhodné pro hydraulické obvody v náročných prostředích.

Samotný pojem „únik“ je u rychlospojek často nepochopeným pojmem. Ani technologie oboustranného uzavírání nezabrání úniku malého množství média při rozpojení. To je způsobeno mezerou mezi ventily na obou stranách konektoru (samec a samice) a při jeho rozpojení dojde k úniku právě této kapaliny nebo plynu. V celé řadě aplikací je ale i tento minimální únik neakceptovatelný, a pak je třeba nasadit rychlospojku, která dokáže problém zcela eliminovat.

Spojky s plochými čely

Řešením uvedených potíží s únikem jsou spojky s plochými čely. Tyto konektory jsou navrženy tak, aby se čela samce a samice těsně dotýkala a nezbyl mezi nimi žádný prostor pro zadržení plynu nebo kapaliny, takže při odpojení nedochází k vůbec žádnému úniku. Takovýto typ spojky bez volného prostoru mezi samcem a samicí může být složitější pro připojení než oboustranně uzavíratelné konektory. Existuje však několik způsobů úpravy vnitřního designu rychlospojky tak, aby i spojky s plochými čely bylo možné spojovat stejně snadno jako jiné typy. Právě touto problematikou se dlouhodobě intenzivně zabývají experti z vývojového centra Stäubli.

Konektory s plochými čely také udržují integritu obvodu při připojení a odpojení. Těsný kontakt mezi samčí a samičí částí rychlospojky eliminuje prostor pro zbytkové množství médií nebo jiných nečistot i při spojování pod tlakem.

Volba správných rychlospojek vyžaduje zhodnocení mnoha parametrů plánované aplikace. Spojky RSI pro stlačený vzduch nabízejí ochranu proti vyšlehnutí hadic při rozpojování pod tlakem.

Jednostranně uzavíratelné spojky

Jednostranně uzavíratelné spojky jsou typicky využívány na obvodech se stlačeným vzduchem, kde je vyžadováno kompletní odtlakování strany nástroje pro zajištění bezpečnosti. Mezi další příklady se pak mohou řadit třeba okruhy vyžadující systém kompletně bez ventilů.

Možnost připojení pod tlakem představuje výraznou výhodu v mnoha aplikacích, kde by za normálních okolností musel být celý okruh před odpojením vypuštěn a poté znovu po připojení natlakován nebo napuštěn. Typické aplikace nalezneme například v brzdových systémech formulí F1, u rychlé výměny chladičů vojenských vozidel, při automatické výměně nástrojů robotů nebo u vstřikovacích lisů v plastikařině. Zvolený typ konektoru pak bude záležet na mnoha faktorech, jako jsou potřebný rozměr a průtok, na tom, zda je napojení prováděno manuálně, nebo automaticky, na mechanických vlivech, jako jsou například zvýšené vibrace, teplota a tlak v pracovním prostředí, a v neposlední řadě samozřejmě také na frekvenci a rychlosti spojování.

Rychlospojky HCB z nerezové oceli využívají bajonetový uzamykací mechanismus, který je velmi bezpečný a zároveň snadný na ovládání.

Konektory se systémem pro vyrovnání tlaku

U hydraulických okruhů může docházet k zachování zbytkového tlaku v obvodu po dokončení pracovní operace. Tato skutečnost může způsobit značné problémy zejména při využití obyčejných hydraulických konektorů. Standardní spojky nevyužívají technologie pro vyrovnání tlaku před napojením pro zajištění snadného a bezpečného spojení. Řada konektorů Stäubli se zabudovaným systémem pro vyrovnání tlaku představuje ideální řešení. Centrální vyrovnávací ventil se při napojení automaticky otevře, uvolní nezbytné množství kapaliny pro zpětný pohyb ventilu a tím umožní snadné spojení. Nedochází tak k poškození konektoru a integrita obvodu je zachována.

Technická podpora při výběru spojky

Výběr správného typu rychlospojek si žádá pečlivé vyhodnocení mnoha parametrů plánované aplikace. Celá řada společností se obrací pro radu na odborníky technické podpory Stäubli, kteří mají dlouholeté zkušenosti a vysoké znalosti pro zvolení vhodného typu spojek. Zákazníkům jsou připraveni radit již od počátečních úvah a příprav aplikace, protože pouze výběrem těch správných a vhodných technologií lze zaručit vynikající funkčnost a dlouhodobou spolehlivost aplikace s minimální nutností údržby.

Bezúkapové spojky HTI s dvojitým uzamykacím mechanismem jsou určeny pro vysokoteplotní aplikace.

Napojení stlačeného vzduchu

Již více než 50 let se Stäubli věnuje vývoji kompletní řady spojek pro přívod stlačeného vzduchu do pneumatických nástrojů a pro další aplikace. Rychlospojky RCB, RSI, NSI, RCS, ERS a RBS tvoří základ tohoto produktového portfolia a jsou důkazem inovací v ergonomii, bezpečnosti a utěsnění. Dvojfázové odpojování, ochrana proti vyšlehnutí hadice při odpojení, lehké materiály odolné vůči korozi, optimalizované proudění vzduchu a další vlastnosti tak poskytují bezpečný a spolehlivý provoz systému. Každý vyrobený kus je samostatně testován pro zaručení plné funkčnosti a perfektního utěsnění, což umožňuje efektivní výrobu díky úspoře energií nejen během prvních měsíců po instalaci, ale i po celou dobu životnosti spojek.

Michal Scholze

Stäubli Systems

m.scholze@staubli.com

www.staubli.cz

www.compressed-air-couplings.com

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 150729
Datum: 24. 06. 2015
Rubrika: Monotematická příloha / Fluidní technika
Autor:
Firmy
Související články
Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Hydropneumatické odpružení

Hydropneumatické odpružení je rychlejším a cenově příznivějším řešením díky stavebnicovým/modulárním regulačním systémům. Hydropneumatické systémy odpružení nápravy vozidla nebo kabiny vozidla zvyšují komfort a výkonnost vozidel.

Hydraulické a pneumatické pohony ve strojírenství

Možná by se zdálo, že hydraulické a pneumatické pohony jsou v dnešní době trochu opomíjeny a jejich vývoj se zastavil, ale to ani zdaleka není pravda. Obě tyto skupiny pohonů mají svá pro a proti, ale nepochybné je, že v moderním strojírenství hrají důležitou roli.

Související články
Hydraulika & pneumatika

Hydraulika je technická disciplína zaměřená na využití mechanických vlastností tekutin nejen pro technické účely. Pneumatika je technický obor zabývající se přeměnou stlačeného vzduchu na mechanický pohyb.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Proporcionální technika

Česká asociace pro hydrauliku a pneumatiku, sekce České strojnické společnosti, pořádá odborný seminář na téma Proporcionální technika. Půjde o proporcionální techniku v oboru hydrauliky. Představeny budou proporcionální ventily a servoventily pro řízení tlaku a průtoku pracovní kapaliny v hydraulických obvodech, včetně ukázek jejich aplikace v hydraulických mechanismech.

Hromadná výroba? To nestačí!

Všichni jsme svědky nesporně se zrychlujícího vývoje vědy, techniky, ale i světového obchodu. Globalizace trhu vede k poptávce po rychle pracujících výrobních linkách a strojích vykazujících výjimečné výkony. Současně se stále častěji objevuje požadavek uspokojit poptávku na malé série výrobků, které se od těch masových odlišují.

Digitalizací k efektivitě

Pokud bychom hledali nejvíce skloňované téma současné doby ve vztahu k průmyslu, jednoznačně se shodneme, že je to oblast kyberneticko-fyzických systémů zosobněných v německé iniciativě Industrie 4.0. Její autoři s tímto konceptem na hannoverský průmyslový veletrh přišli a od té doby uplynulo pět let, které se na této strategii podepsaly – probíhající revoluce se vztyčenou zástavou s vyobrazením digitalizace průmyslové výroby a s pokročilou automatizací a robotizací.

25. mezinárodní konference Hydraulika a pneumatika

Novotného lávka v centru Prahy bude ve dnech 8.–9. června 2022 hostit již 25. mezinárodní konferenci Hydraulika a pneumatika, jejímž cílem je výměna odborných zkušeností a nových poznatků ve výzkumu a vývoji hydraulických a pneumatických prvků a systémů.

Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

Modulární lisovací systémy

Od univerzálních standardních lisů až po jednoúčelové speciální lisy - firma TOX Pressotechnik je díky svému modulárnímu systému lisů a pohonů schopna realizovat speciální a úsporná řešení v krátkém čase. Lisy ecoLine je možné sestavit v online konfigurátoru.

Valné shromáždění evropské komise fluidní techniky

Ve dnech 13. a 14. června 2019 se v Českém Krumlově konalo Valné shromáždění Evropské komise pro fluidní techniku CETOP, jehož hostitelem byla Česká asociace pro hydrauliku a pneumatiku (CAHP), člen organizace CETOP. Účastníky setkání uvítal prezident CAHP Bohdan Gajdušek.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit