Témata
Reklama

Senzory v průmyslové praxi

Za 20 let své existence si Amtek získal důvěru odborné veřejnosti, mnoho příznivců a spokojených zákazníků mezi výrobci elektronických přístrojů i mezi výrobci strojů z mnoha průmyslových odvětví.

Firma di-soric se úspěšně zabývá vývojem, podporou, nasazením a výrobou standardních i speciálních senzorů pro průmyslovou automatizaci více než třicet let. Společnost v současnosti zaměstnává více než 180 osob na dvou místech.

Reklama
Reklama
Reklama

Barevné senzory

Barevné senzory od di-soricu jsou ideální pro průmyslové měření barev a barevnou identifikaci prakticky ve všech výrobních procesech. Snímací technologie, která dosahuje stejné přesnosti jako lidské oko, se také používá pro řízení kontroly kvality. Senzor nerozpoznává pouze změnu barvy, ale také změnu struktury povrchu.

Barevné senzory

Integrovaná dlouhodobá stabilizace výrazně prodlužuje spolehlivé fungování bez nutnosti seřizování. Senzor je možné bez problému použít i při kolísající intenzitě světla díky integrované světelné kompenzaci.

Senzory jsou nabízeny s různými čočkami, světelným výkonem a měřicími kanály, aby vyhověly každé aplikaci. Standardní parametry pro všechny di-soric senzory mohou být konfigurovány pomocí kontrolních tlačítek a PC softwarem umožňujícím pokročilou konfiguraci. Naměřené hodnoty je možné exportovat jako *.csv soubor. Jako rozhraní lze volitelně použít Profibus nebo FastEthernet pro souvislý přenos měřených hodnot.

Dynamické vidličkové světelné závory s okamžitou detekcí zastavení

Firma di-soric nabízí nejširší škálu závor různých délek a hloubek, stejně tak lze volit z řady vysílačů s infračerveným, červeným nebo laserovým červeným světlem, což umožňuje pokrýt širokou řadu aplikací s vynikající operační bezpečností.

Dynamické vidličkové světelné závory

Do řady ogutid byl integrován speciální postup vyhodnocování, díky kterému si zařízení uchovává po dlouhou dobu vysoké rozlišení i v nepříznivých podmínkách. Zařízení detekuje pouze prudké změny kolem osy, a tak postupné usedání špíny a prachu nespustí výstupní signál. Toto jim dovoluje například detekovat vlákno uvnitř trubičky z plexiskla, i když se liší tloušťky jednotlivých trubiček. Vysoce efektivní automatické učení umožňuje perfektní adaptaci – jednoduchým stiskem tlačítka přepnete závoru z módu vysokého rozlišení do módu necitlivého na prach v závislosti na úrovni tlumení přijímače. Přerušení světelného paprsku generuje rychlý impulz, který může trvat od 5 ms do 150 ms a 1 s a nastavuje se pomocí potenciometru. To umožňuje natáhnout rychlé pulzy generované malými, rychle se hýbajícími objekty na potřebnou délku. Nastavení 1s se dosáhne otočením potenciometru do polohy stop. Pokud je paprsek opět přerušen v nastaveném časovém limitu, na výstup je permanentně posílán virtuálně signál. Pokud se paprsek zastaví na objektu nebo na mezeře, signál nebude přerušen, dokud nevyprší nastavený čas. To umožňuje rychle určit, je-li objekt v pohybu nebo se nehýbe bez nutnosti zapojit další logickou jednotku. Učební klíč je použit při inverzi signálu.

Senzory na měření vzdálenosti a přibližováníMezi typické aplikace světelných závor řady ogutid patří: detekce oscilujících vláken kvůli monitorování prasklin; monitorování vstřikování maziv, mlhy ve spreji; detekce malých částí v materiálu, který je plněn přes trubky; kontrola vyjmutí u lisů; kontrola zastavení u krmicích jednotek.

Senzory na měření vzdálenosti a přibližování

Di-soric představil novou řadu vysoce kvalitních senzorů pohybu pro vnitřní i vnější použití, které umožňují úplně nové způsoby použití bezkontaktní detekce v měření pohybu. Radarový senzor RS 40 je schopen rozlišovat mezi objekty, které se vzdalují a přibližují s výstupním signálem v podobě dvou přepínaných výstupů. Díky krytí IP67 a možnosti umístění za nekovové materiály a detekci skrz ně najde senzor široké uplatnění v průmyslových aplikacích.

Fotoelektrické senzory řady 40

Fotoelektrické senzory

Malé, robustní, výkonné – tak by se daly charakterizovat senzory, které byly vyvinuty na různých funkčních principech, aby vyhovovaly co nejvíce aplikacím v automatizaci. Světelné skenery, retroreflexivní světelné závory a senzory s potlačeným pozadím používající červené nebo laserové světlo poskytují dostatečný prostor při hledání optimálního řešení pro každou aplikaci. Kompaktní pouzdro s otočným konektorem a různými možnostmi montáže spolu s montážními držáky umožňují montáž i ve stísněných prostorech. Nastavení se provádí pomocí jednoduchého učicího procesu. Pro indikování jednotlivých stavů se používají vysoce svítivé LED diody. Verze s plastovým pouzdrem a klasickým nastavením potenciometru pracujícím na stejném principu jako světelné senzory a retroreflexivní světelné závory doplňují produktovou řadu.

Náklonové senzory

Náklonové senzory

Náklonové senzory měří změnu náklonu a hodnoty posílají na analogový nebo programovatelný spínací výstup. Většinou jsou tyto senzory používány na měření náklonu u stavebních strojů, pro vyvažování zemědělských užitkových vozidel a pro nastavování náklonu u solárních panelů. Plně elektronické náklonové senzory jsou dostupné s dvouosou analýzou až do 120° na každou osu a dvěma standardními výstupy nebo rozsahem, který je možné omezit na ±45°. Navíc až dvě přepínací rozhraní mohou být definována nezávisle na analogovém rozhraní. Díky krytí IP 67 a robustnímu kovovému pouzdru jsou senzory ideální pro použití v drsných podmínkách, stejně jako ve venkovním prostředí.

Ing. Daniel Suchánek

Amtek
www.amtek.cz
amtek@amtek.cz

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 120945
Datum: 04. 09. 2012
Rubrika: Výroba / Elektrotechnika a elektronika
Autor:
Firmy
Související články
Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

Související články
Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Řízení podniku podle ROI - OHLASY ČTENÁŘŮ

Množství ohlasů čtenářů na články, které v průběhu jejich postupné publikace přicházely, překročilo stovku. Věříme, že někteří čtenáři zareagují i na závěrečný článek, k němuž je tato příloha. Velmi si vážíme velké otevřenosti všech stanovisek. Abychom nic netlumili a na druhé straně nikomu v podniku jeho působnosti neublížili, uvádíme reakce anonymně. Plné znění reakcí, z nichž některé překračují i jednu stránku standardního textu, by stěží někdo četl. Vybíráme z nich proto vždy jen věty, charakterizující jádro. Pokud některé z ohlasů nezařazujeme, je tomu tak buď proto, že souhlasné příp. nesouhlasné stanovisko nebylo dle našeho názoru zdůvodněno věcně, nebo proto, že v rozsáhlém příspěvku bylo pro nás jádro obtížné identifikovat.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Umělé svaly, část 1. Historie a úvod do problematiky

Téma umělých svalů obecně spadá do oblasti pohonů strojů a zařízení. Jedná se o poměrně moderní typ pohonu. S jejich nasazením se v současné době počítá především u humanoidních nebo mobilních robotů, ale předpokládá se, že v budoucnu budou schopné nahradit konvenční pohony, které jsou v prvním kvartálu 21. století zastoupeny hlavně pohony se spalovacími motory nebo elektromotory.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit