Témata
Reklama

Servis průmyslových ventilátorů

Spolehlivý chod průmyslových ventilátorů má zásadní význam pro funkci mnoha technologických zařízení. Studie ukazují, že až 22 % energie spotřebované průmyslovými elektromotory připadá na ventilátory, a proto má jejich efektivní provoz také významný finanční přínos. Co však především ovlivňuje účinnost průmyslových ventilátorů a jak mohou konstruktéři optimalizovat jejich výkonnost?

Průmyslové ventilátory ve velikostech o průměru až do několika metrů jsou využívány v mnoha výrobních procesech a průmyslových odvětvích. Tyto ventilátory dodávají spalovací vzduch k hořákům, odsávají znečištěný vzduch, odstraňují částice nečistot z odpadního vzduchu, přivádějí vzduch do důlních šachet, dopravují uhelný prach do elektrárenských kotlů, zajišťují oběh procesních plynů anebo přivádějí vzduch do pecí používaných ve výrobě cementu a jiných materiálů. Pokud však průmyslové ventilátory mají splnit požadavky na dlouhou životnost a nízké nároky na údržbu, musejí vydržet často náročné podmínky, které jsou pro takovéto aplikace typické. SKF v této oblasti využívá své dlouholeté zkušenosti z oblasti ložiskové techniky, mazání a bezdemontážní diagnostiky.

Reklama
Reklama
Reklama

Nesouosost

Častou příčinou selhání ventilátoru je nesouosost, jejíž prvotní příčinou jsou prohnuté nebo nesprávně namontované hřídele a opotřebovaná ložiska, jakož i nepřesné ustavení hnacího ústrojí. S tím často úzce souvisejí problémy vyvážení (například lopatek oběžného kola), které mohou být řešeny současně, a jejich odstranění může přispět k prodloužení předpokládané provozní životnosti ventilátoru. Uvedené problémy vyvolávají vibrace, hluk a teplo, které se projevují plýtváním energií a způsobují zbytečné přídavné namáhání všech dílů ventilátoru, popř. dalších souvisejících zařízení. Nesouosé hřídele rovněž zvyšují zatížení motorů, a tedy i spotřebu, protože motor musí vyvinout vyšší výkon, aby dokázal otáčet hřídelí.

Příklad průmyslového ventilátoru

Ustavování strojů, vibrační diagnostika a vyvažování jsou úkony, které vyžadují značnou kompetenci servisních pracovníků. SKF v této oblasti nenabízí „pouze“ provádění samotných servisních výkonů svými specialisty, ale nabízí také intenzivní školení personálu, který by měl následně tyto servisní úkony ve svém provozu vykonávat sám. Zcela zásadní je také přístrojové vybavení, jeho servis a školení. Infračervené kamery, snímače vibrací a jiná čidla, data collectory, data analyzátory, on-line monitorovací systémy, laserové přístroje pro ustavování, to vše je součástí nabídky SKF. Cena těchto přístrojů pro bezdemontážní diagnostiku je v porovnání s možnými náklady na odstávku velmi nízká. Navíc přispívají k výraznému zvýšení účinnosti, protože umožňují technikům provádět opravy zařízení a výměnu dílů v rámci plánované údržby.

Mazání

Používání nevhodného maziva může vyvolat nákladná selhání ložisek. Více než jedna třetina všech případů selhání ložisek je způsobena použitím nesprávného maziva. Provozní náklady mohou v případě selhání dramaticky vzrůst, protože ložiska v průmyslových ventilátorech jsou často umístěna na nepřístupných místech, což nejen ztěžuje domazávání, ale také zvyšuje riziko delší odstávky. Prevence je samozřejmě lepší než odstraňování následků – používání správného maziva nejen snižuje náklady na údržbu a ztráty způsobené odstávkou, ale také zlepšuje výkonnost a prodlužuje trvanlivost ložisek, čímž přispívá k dlouhodobým úsporám podniku.

Výběr i dodávky vhodných maziv pro konkrétní aplikace jsou doménou SKF. V posledních letech také mnoho provozovatelů instaluje centrální mazací systémy, které mohou v konkrétních případech vyřešit mnoho problémů najednou.

Služby zaměřené na modernizaci ventilátorů

Nabídka služeb zaměřených na modernizaci ventilátorů umožňuje provozovatelům snížit celkové náklady na vlastnictví zvýšením spolehlivosti ventilátorů (především takových ventilátorů, které pracují v náročných podmínkách), snížením příkonu a nároků na údržbu, zvýšením spolehlivosti a prodloužením provozní životnosti. Požadovaného výsledku se prakticky vždy dosahuje kombinací opatření z více oblastí. Posuzují se nejen ložiska, ale také těsnění, mazání a související strojní součásti.

Komplexní řešení uložení hřídele ventilátoru

Často se setkáváme s tím, že lidé uvažují o koupi nového ložiska. Důležité ovšem je odpovědět si na otázku, proč je nutné stávající ložisko vyměnit. Jakýkoliv typ poruchy nebo zkrácení trvanlivosti by měly vyvolávat spíše otázky než vytvoření objednávky na nákup stejného ložiska. Z toho důvodu představuje často nejlepší východisko zpracování studie analýzy prvotní příčiny poruchy (Root Cause Failure Analysis), která označí jakékoli nutné zlepšení uložení ložisek a umožní dosáhnout maximální provozní trvanlivosti.

Posouzení stavu uložení

Podniky se musejí vyrovnávat se stále větším tlakem na plnění plánu produktivity, a proto ventilátory a dmýchadla pracují na hranici svých možností. V důsledku toho jsou díly, jako například ložiska a těsnění, vystaveny velmi vysokým teplotám, které jsou vyvolány vysokými otáčkami a třením, což se projevuje vyššími nároky na údržbu a častějšími odstávkami. Služby SKF zaměřené na modernizace ventilátorů byly vyvinuty se záměrem snížit toto riziko, optimalizovat dobu provozuschopnosti ventilátoru a dosáhnout podstatně vyšší produktivity příslušného zařízení.

Soudečkové ložisko SKF Explorer

Každá spolupráce se zákazníkem začíná pečlivým posouzením, které určí příčinu nebo riziko poškození ventilátoru a související otázky údržby či finanční otázky. V rámci tohoto posouzení je provedena studie analýzy prvotní příčiny selhání ložisek.

Montáž a průběžná podpora

Práce aplikačních inženýrů a servisních techniků se neomezuje jen na studie a doporučení. Samozřejmostí je reálná implementace navrhovaných řešení do praxe, která se opírá o dodávku kvalitních komponent a jejich odbornou montáž s eventuálním následným sledováním stavu zařízení.

Výrobky společnosti SKF patří do portfolia společnosti Brammer, evropského distributora produktů a služeb v oblasti údržby, oprav a revizí působícího ve 23 zemích.

Jiří Němeček

Brammer, SKF

zdenka@jwa.cz

cz.brammer.biz

Reklama
Související články
Prediktivní údržba 4.0

Smyslem prediktivní údržby je předpovědět stav výrobních zařízení a odhalit potenciální poruchu. Prediktivní údržba rozšiřuje běžné monitorování stavu o pohled do budoucnosti strojů a nabízí tak možnosti, jak zvýšit efektivitu a snížit celkové provozní náklady. Digitalizace přináší nové možnosti řešení servisní údržby.

Může strojírenství podporovat udržitelný rozvoj?

Stále více zodpovědných společností se snaží chovat tak, aby dosáhly nejen silného finančního výkonu, ale také aby podpořily udržitelný rozvoj v globálním měřítku. Společnost SKF, výrobce a dodavatel strojírenských technologií a služeb, má vlastní strategii pro aktivní snižování dopadů na životní prostředí.

Asset management průmyslových podniků

Velkým tématem průmyslových podniků na celém světě je řízení provozních nákladů, neboť firmy si uvědomují, že účinná správa provozních prostředků v průběhu celého životního cyklu může snížit celkové náklady na vlastnictví a přinést tak velkou hodnotu.

Související články
Na míru českému strojírenství a průmyslu

V dnešním globálním průmyslu je důležité být fyzicky nablízku zákazníkům a usnadnit tak přístup k řešením a službám, které jim pomohou zlepšit provoz a výkonnost jejich strojního vybavení a zařízení bez ohledu na to, ve které části světa se nacházejí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Nový zdokonalený vizuální IR teploměr

V katalogu výrobků společnosti Fluke Corporation se objevil další přírůstek v kategorii vizuálních IR teploměrů.

Monitoring stavu ložisek zlepšuje proces broušení

Sledování stavu ložisek není jen způsob, jak včas zjistit potřebu jejich výměny, ale také způsob, jak si udělat obrázek o stavu celého stroje nebo zařízení. Pro ilustraci výhod služby CMS (Condition Monitoring Service) od firmy NSK budou uvedeny dva příklady jejího využití pro brousicí stroje.

Nová koncepce dvoupotrubních centrálních mazacích systémů

Oproti jiným typům ztrátových centrálních mazacích systémů, dále jen CMS, mají dvoupotrubní mazací systémy zásadní přednost v tom, že dávkovače jsou plněny novým mazivem přetlakově. To je předpoklad pro spolehlivé mazání strojů a strojních zařízení.

Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

Repase ložisek jako součást cirkulární ekonomiky

Během několika posledních let se o konceptu tzv. cirkulární ekonomiky hodně mluví. Je naprostým opakem ekonomiky lineární, ve které se získané zdroje použijí do produktů a nakonec vyřadí. Cílem cyklické alternativy je ekonomická produkce méně závislá na využívání zdrojů. Zaměřuje se na menší spotřebu materiálu, větší využití výrobků a lepší recyklaci materiálů.

Vlastnosti moderních plastických maziv

Průmyslová odvětví neustále vyhledávají plastická maziva, jež nabízejí nejkvalitnější technické parametry mazání – lepší mechanickou stabilitu, zvýšenou odolnost vůči smyku a vodě, účinnější ochranu proti korozi a stálý výkon jak při vysokých, tak nízkých teplotách.

Výpočet zbývající doby běhu valivých ložisek

Na veletrhu Hannover Messe 2016 představila společnost Schaeffler novou digitální službu – výpočet nominální zbývající doby běhu valivých ložisek v provozu na základě reálného souboru zatížení.

Syntetická maziva šetří energii i přírodní zdroje

Ochrana životního prostředí stejně jako co nejvyšší energetická účinnost jsou již delší čas velmi důležitými pojmy v rámci řízení a údržby každého podniku. Výrobci hledají různé způsoby pro snížení spotřeby surovin a energie, aby zlepšili bilanci oxidu uhličitého. A díky neustálému zvyšování nákladů na energie se tedy pro mnoho firem stávají možnosti jejich úspor stále atraktivnější.

Optimalizace řemenových pohonů a úspora energie

Řemenové pohony a potenciální úspory energie, které s nimi souvisejí, jsou často přehlíženy, protože konstruktéři a technici údržby se zaměřují pouze na výslednou podobu pohonu.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit