Témata
Reklama

Soustružení na dlouhotočných automatech

Dlouhotočné soustružnické automaty Star sklízejí úspěchy na světových trzích především díky své jednoduchosti z pohledu obsluhy na straně jedné a vysoké produktivitě na straně druhé.

Při vývoji dlouhotočných soustružnických automatů Star jsou zohledňovány požadavky jak na všestranné a moderní obrábění ve spojení s vysokou produktivitou, tak na vztah člověka ke stroji a stroje k životnímu prostředí. Tím je dosaženo výhodného poměru mezi produktivitou, jednoduchostí obsluhy a bezpečností provozu.
Reklama
Reklama
Reklama

Příklady řešení kinematiky

Pro ilustraci je uvedeno několik příkladů řešení kinematiky a řízení dlouhotočného soutružnického automatu SR-20R. K základnímu vybavení tohoto stroje patří hlavní vřeteno s osou C a protivřeteno s 15o indexováním. Další možnosti obrábění jsou založeny na kombinaci řízení hlavního vřetena a protivřetena s řízením lineárních vedení ve dvou osách.
Uspořádání čelních vrtacích jednotek umožňuje nezávislé obrábění v hlavním vřetenu a v protivřetenu. To dovoluje překrývání časů obrábění a tím výrazné zkrácení délky cyklu na obrobení jednotlivých součástek.
  • Příčné a čelní vrtání
  • Na lineárních vedeních řízených ve dvou osách jsou instalovány čtyři poháněné nástroje. Použitím dvouvřetenových čelných vrtacích jednotek je možné zvýšit počet poháněných jednotek na šest.
  • Příčné obrábění
  • K dispozici jsou čtyři příčné vrtací jednotky, které je možné využít v libovolné kombinaci k vrtání, řezání závitů, frézování a drážkování.
  • Vrtání a řezání závitů mimo střed na přední straně
  • Vrtání mimo střed na přední straně je možné realizovat nasazením dvouvřetenové čelní vrtací jednotky. Tyto jednotky mohou být namontovány i dvě, čímž se může zvýšit počet poháněných nástrojů až na šest.
  • Vrtání mimo střed na zadní straně
  • Namontováním pohonové jednotky pro poháněné nástroje určené pro obrábění ze zadní strany umožňuje obrábění upichované strany poháněnými nástroji.
  • Obrážení mnohoúhelníků
  • Jednotka na obrážení mnohoúhelníků umožňuje vytvářet libovolné X-hrany i u dlouhotočných soustružnických automatů.
    Dlouhotočné soustružnické automaty Star dodávané firmou Alfleth Engineering AG splňují všechny požadavky na zvyšování přesnosti a zkracování výrobních časů v oblastech dodávek součástek pro automobilový průmysl, chirurgických nástrojů a implantátů pro zdravotnictví, součástek pro oblasti hydrauliky, pneumatiky, různých armatur atd.
    Ing. Eduard Milička, CSc.
    Reklama
    Vydání #4
    Kód článku: 50450
    Datum: 13. 04. 2005
    Rubrika: Trendy / Obrábění
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Plnění požadavků na čistotu ve výrobě

    Firma Rosler vyvinula pro výrobce systémů škrticích a výfukových klapek kompletní systém automatizovaného obrábění. Tento systém pokrývá operace od převzetí obrobku po třískovém obrábění přes proces surf finishingu a jemného čištění, nanesení kódu datové matice až po zabalení dílů do KLT obalů a jejich přesun do stohovacích kontejnerů.

    Okénko do historie

    Na Vinohradech v Praze v historickém areálu rodiny Fričů sídlí malá nástrojařská dílna Nástrojárna NADO. Řemeslné dílny byly v tomto areálu od nepaměti, zejména se jednalo o výrobu hodinových strojků jako součástí měřicích přístrojů. Návštěva Nástrojárny NADO je spíše takovým okénkem do historie, ale přeci jen se v ní najde něco nového. Na jen několik let staré drátové řezačce Fanuc Robocut tam vyrábějí velmi přesné lisovací a tvářecí nástroje, dílenské přípravky a formy na vstřikování termoplastů.

    Precizní závitové nástroje

    Šrouby jsou i dnes v moderní době plné počítačů a kosmických technologií nejčastější strojní součástí a není snad stroje nebo zařízení, kde by se nevyskytovaly. Funkční část šroubu tvoří závit, jehož chody jsou navinuty s určitým stoupáním kolem válcového či kuželového jádra. Liší se svým profilem v závislosti na druhu použití. V drtivé většině případů se používají závity s pravým stoupáním, ojediněle z konstrukčních důvodů s levým.

    Související články
    Vyřešení manipulace s kovovými třískami

    Preciznost a efektivita jsou ve společnosti Alcutec GmbH nejvyšší prioritou. To je důvod, proč tato firma specializovaná na frézování hliníku zavádí briketovací zařízení od firmy RUF, které z hliníkových třísek vznikajících při výrobě dokáže slisovat kompaktní brikety. Briketováním se výrazně zredukuje objem kovových třísek a odstraní se z nich zbytky ulpělé řezné kapaliny. V této formě se s odpady z výroby výrazně snadněji manipuluje a při prodeji se dosahuje vyšších výnosů než u volných jednotlivých hliníkových třísek.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Nové perspektivy v obrábění titanových draků letounů

    Rostoucí využití titanu pro aplikace v leteckém průmyslu je za poslední léta velmi dobře zdokumentováno. Stejně tak se tématem diskuze a zkoumání staly i problémy spojené s efektivním, produktivním a vysoce kvalitním obráběním tohoto oblíbeného materiálu. Každá obrobna chce samozřejmě při frézování titanu optimalizovat výkonnost použité frézy, ale bez vhodných technologií a správného know-how to nemusí být až tak snadné. Díky převratnému objevu se však v současnosti začínají v této oblasti věci měnit.

    Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

    V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

    Vícenásobné možnosti hybridních obráběcích strojů

    Nové spektrum výroby otevírají hybridní obráběcí stroje, u kterých je možné umístit v zásobníku nástrojů nejen řezné nástroje, ale také laserovou pracovní hlavu pro svařování. Vedle možnosti obrábět je možné také nanášet přídavný materiál nebo svařovat. Toto uspořádání umožňuje opra-vovat poškozené součásti nebo nanést materiál v požadovaném místě.

    Harmonizace ve svařování

    Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

    Optimalizace péče o ložiska zabraňuje odstávkám výroby

    Ložiska jsou vysoce namáhanými součástmi pohonů, které v průběhu času podléhají opotřebení. S ohledem na to je zvláště důležité zahrnout je do plánů údržby, protože tato strategie pomáhá prodloužit životnost strojů nebo zařízení.

    Velmi rychlá dvojčata

    SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

    Oscilující paprsek laseru pracuje přesněji

    Univerzálním nástrojem naší doby je laser, kterým je možné bezdotykově opracovávat téměř všechny materiály. Ještě lépe a přesněji se podaří materiály řezat nebo gravírovat, když paprsek laseru kmitá.

    Broušení vysekávacích desek

    Společnost Erich Grau ze Sersheimu, renomovaný výrobce dílů akomponentů pro nejrůznější obory,může díky moderním automatům pro vysekávání a progresivní technologii od výrobce brusek Okamoto vyrábět např. plechové pakety pro elektromotory z na mikrometry přesných vysekávaných dílů z pásů elektroplechu.

    Briketovací lis zvyšuje rentabilitu výroby

    Společnost Zollner zpracovává pomocí briketovacího lisu od společnosti Ruf ročně více než 100 tun hliníkových třísek. Tím redukuje objem této cenné sběrné suroviny na zlomek a oddělí ji od zbytků řezných olejů a emulzí. Díky zpětnému získávání řezných kapalin a vyšší výkupní ceně hliníkových briket se náklady na lis za krátkou dobu amortizovaly.

    Pomocník pro plánování výroby

    Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit