Témata
Reklama

Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

Odpoledne prvního dne probíhalo tradičně ve znamení odborných vystoupení, následovalo vyhlášení výsledků soutěže a poté se přítomní přesunuli do nedalekých Loštic a exkurzi zdejší výrobní společnosti ZLKL. Druhý den byla na programu exkurze po hostitelské škole a poté návštěva sousedního výrobního závodu společnosti Siemens v Mohelnici.

Pravidla soutěže jsou taková, že pohár získá vždy škola, která připraví a nejlépe vypracuje prezentaci postupu obrábění zadané součásti. Hodnotitelé pak jednotlivé školy navštíví a vystoupení žáků posoudí. Smyslem soutěže je především podporovat spolupráci mezi studenty. Každá škola může teoreticky postavit až tři týmy, počet členů každého týmu jsou min. dva, max. čtyři. Pohár je putovní, tudíž je vítězi propůjčen vždy na jeden rok do vyhlášení příštího ročníku.

Letos organizátoři nemuseli mít obavy z toho, že loňský vítěz opomene pohár přivézt na místo vyhlášení. Na vítězný tým čekal v Mohelnici, loňského vítěze soutěže Sinumerik Cup. Jaká byla realita? S tou je svým tradičním originálním způsobem po několika úvodních vystoupeních seznámil doktor Aleš Polzer z FSI v Brně, který zadání pro studenty od prvopočátku soutěže sestavuje a následně s týmem oponentů ze společnosti Siemens hodnotí.

Reklama
Reklama
Reklama
Jiří Ženožička, ředitel Střední školy technické a zemědělské Mohelnice, kde se letošní vyhlášení soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens – Sinumerik Cup konalo, ve svém zahajovacím proslovu hovořil o nutnosti vzájemného propojování škol a firem a deklaroval to na jejich spolupráci formou duálního vzdělávání se závodem Siemens Elektromotory Mohelnice. Zde se pro Siemens učí 39 žáků, a vizuálně to deklarují i nápisem na montérkách.

Ředitel výrobního závodu Siemens Elektromotory Mohelnice Pavel Pěnička uvedl, že na Šumpersku se domluvilo 15 firem o poskytování stipendií ve shodné výši studentům napříč obory. Jedná se o 10 měsíčních stipendií a dvě prospěchová. Bohužel kvůli legislativě nelze převzít německý vzor, kdy od 16 let jsou studenti již zaměstnanci příslušné firmy a ta jim vyplácí mzdu. Rád by docílil stipendií ve výši 50 % budoucí mzdy. V Německu studenti od firem měsíčně dostávají od 600 do 800 euro.
Ředitel obchodního úseku Řídicí systémy a pohony pro obráběcí a speciální stroje a roboty společnosti Siemens Tomáš Duba kvitoval dobře vytvořený funkční ekosystém šumperského kraje složený z firem a škol. Uvedl, že podobně jako zde i v jiných regionech ČR se Siemens snaží tyto vazby spoluvytvářet a moderovat dialog mezi nimi. Vést kroky k tomu, aby školy vzdělávaly v teoretických i praktických znalostech žáky na míru potřebám průmyslu. Na závěr pak upozornil na nový internetový informační rozcestník www.siemens.cz/sinutrain, který simulační nástroj SinuTrain díky jeho programovacím možnostem prezentuje jako reálný pomocník pro školy a odborníky z praxe. Na závěr vystoupení pak pozval přítomné na lokálně organizované akce SinuTrain Days, které propojují akademickou sféru a průmyslové firmy.
Obchodně-technický poradce společnosti Siemens Vít Hadáček ve svém vystoupení poutavou formou shrnul 58letou historii CNC systému Sinumerik, jeho stávající pozici mj. vhodnosti pro tzv. multitasking (integrované) technologie soustružení a frézování, a nastínil některé výzvy do budoucna z pohledu obslužnosti či jeho možností v souvislosti s digitalizací průmyslové výroby a konceptem Průmyslu 4.0. Na závěr uvedl, jak je důležité podporovat soutěživost studentů, a kvitoval jejich zájem.
V roli speciálního hosta byla pro letošní rok pozvána Eva Krauzová ze Střediska celoživotního vzdělávání FS ZČU v Plzni, která přítomným představila projekt Dětské technické univerzity pro žáky ZŠ (https://detskatechnickauniverzita.cz/), který letos započal svůj druhý ročník. Pracovníci a partneři plzeňské strojní fakulty připravili pro žáky ZŠ z Plzně, Klatov a Tachova roční program, který jim pomůže nahlédnout do oblasti techniky zábavnou a hravou formou a dá jim možnost si řadu věcí také vyzkoušet.

Po úvodních vystoupení se program ubíral do očekávaného finále. Slova se ujal doktor Polzer, který si pro letošní rok pro soutěžící připravil zadání v podobě drtiče usušených bylin. Již na první pohled bylo jasné, že se nejedná o žádný konstrukčně jednoduchý díl, resp. v tomto případě sestavu. Výkres záměrně obsahoval menší množství kót. Aleš Polzer poté okomentoval dílčí přístupy jednotlivých týmů a vyhlásil pořadí, od čtvrtého místa po vítěze. Pohár se z Mohelnice na příští rok stěhuje přes celou republiku do Domažlic. Gratulujeme.

Náročnost zadání je rok od roku těžší. Letos Aleš Polzer pro soutěžící z pěti partnerských škol firmy Siemens zadal nelehký úkol – výroba sestavy mechanického drtiče suchých bylinek. Podle něho k cíli vedlo několik cest, každý z týmů si zvolil tu svoji a v podstatě každá z nich mohla být vítězná.
Nováček v soutěži, SPŠ Betlémská si pod vedením ředitele Ing. Žilky odvezla třetí místo.
Studenti domácí mohelnické školy loňské vítězství neobhájili. Skončili na druhém místě.
Pohár se po roce vrací do Domažlic. Tamní škola pro letošní rok postavila dva týmy. Jeden se na tzv. bedně neumístil, druhý sklidil metu nejvyšší.
Z vítězství se v prvním roce 2014 radovali jičínští, následně pohár putoval do Domažlic, kde zůstal po dva roky, aby v roce 2017 odcestoval do Mohelnice. Odsud se opět vrací zpět do Domažlic. Do soutěže nově přibyla pražská „betlémská“ strojní průmyslovka a liberecká strojní a elektrotechnická průmyslovka. Jakým směrem se pohár vydá v příštím roce?
V pravý čas na správném místě se potkávají studenti, pedagogové a zástupci firem a diskutují spolu o potřebě vzájemné provázanosti a podpoře. Soutěž o Putovní pohár partnerských škol společnosti Siemens – Sinumerik Cup pro tyto účely poskytuje optimální platformu.
Jiřímu Urbanovi se dostalo veřejného poděkování za jeho profesní a lidský přístup v rámci působení ve společnosti Siemens, konkrétně v její brněnské kanceláři. Od října letošního roku se z něj stal aktivní penzista mj. zdolávající veškeré terénní nástrahy nejenom v okolí Kuřimi na svém zbrusu novém horském e-biku.

Roman Dvořák, Mohelnice

roman.dvorak@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #12
Firmy
Související články
Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Související články
Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Sázejme olivovníky, ať mají naši potomci co sklízet

Profesor Stanislav Hosnedl se celý svůj odborný život věnuje oboru konstruování výrobních strojů a zařízení. Značným podílem přispěl k rozvoji konstrukční vědní disciplíny Engineering Design Science and Methodology, ve které se stal uznávaným odborníkem nejen u nás, ale i v zahraničí. K jeho pedagogické a vědecké činnosti jej přivedly kroky z výrobní praxe. Tak by tomu mělo být. Stanislav Hosnedl je Plzeňák tělem i duší s aktivními kontakty po celém světě. Bylo nám ctí, že jsme mu mohli na letošním MSV v Brně předat Zlatou medaili za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Lesk a bída českých obráběcích strojů

Česká republika, resp. tehdejší Československo, mělo bohatou historii ve výrobě obráběcích strojů. Kde v období největší slávy byli ve svých inovačních počinech současní světoví lídři, když např. kovosviťácký konstruktér Ladislav Borkovec se již v roce 1977 začal zaobírat myšlenkou multifunkčního soustružnicko-frézovacího stroje? Přes dřevěný kinematický model, který si vytvořil doma v dílně, vedla dlouhá cesta až k prototypu prezentovanému  na EMO v Paříži v roce 1980. Po vyrobení 45 strojů řady MCSY, které nenazval nikdo jinak než „Boháro“, byla z ekonomických důvodů a nedostupnosti kvalitní řídicí elektroniky bohužel výroba v tehdejším Kovosvitu ukončena. Dva bývalé kovosviťáky, srdcem i duší, Jiřího Mindla a Vladislava Čítka, jsem díky jejich letitým zkušenostem celoživotního zasvěcení oboru obráběcích strojů požádal o rozpravu nad současným stavem tuzemského oboru výrobních strojů a nad tím, jaké jsou jeho případné perspektivy.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Řízení podniku podle ROI - OHLASY ČTENÁŘŮ

Množství ohlasů čtenářů na články, které v průběhu jejich postupné publikace přicházely, překročilo stovku. Věříme, že někteří čtenáři zareagují i na závěrečný článek, k němuž je tato příloha. Velmi si vážíme velké otevřenosti všech stanovisek. Abychom nic netlumili a na druhé straně nikomu v podniku jeho působnosti neublížili, uvádíme reakce anonymně. Plné znění reakcí, z nichž některé překračují i jednu stránku standardního textu, by stěží někdo četl. Vybíráme z nich proto vždy jen věty, charakterizující jádro. Pokud některé z ohlasů nezařazujeme, je tomu tak buď proto, že souhlasné příp. nesouhlasné stanovisko nebylo dle našeho názoru zdůvodněno věcně, nebo proto, že v rozsáhlém příspěvku bylo pro nás jádro obtížné identifikovat.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit