Témata
Vydání #12
Prosinec 2018Téma měsíce

Technologie obrábění se zaměřením na přesné strojírenství v oblasti aerospace a automotive

Multifunkční obrábění, výroba forem. Nekonvenční technologie obrábění

Články

Servis

Od polorozpadlého pivovaru ke kultovní značce

Stanislav Bernard je nepřehlédnutelný člověk nejen v oboru pivařství. Nejen svou výškou, ale svými názory a tím, jak se Rodinný pivovar Bernard, kterého je čtvrtinovým vlastníkem, prezentuje navenek. Billboardové kampaně, kde stál na stráži proti europivu, jsou snad každému známé.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Česká věda (nejen) pro kosmos

Výroba polovodičových snímačů, radiačních zobrazovacích kamer, vývoj zobrazovacích řešení pro průmyslové a akademické potřeby a mnoho dalšího... Tím vším se zabývá česko-finská společnost Advacam. U jejího zrodu stál Ústav technické a experimentální fyziky ČVUT v Praze, jehož je vlastně spin-off firmou, a také proslulý mezinárodní vědecký ústav CERN. Nejužší možná spolupráce akademické a komerční sféry je zde přítomná doslova na každém kroku.

Den plný inovací

Nabídka uspořádat seminář o posledních novinkách v oblasti řídicí a pohonové techniky firmy Siemens právě v TOS Čelákovice nebyla náhodou. Úroveň znalostí či ochota hledat nestandardní řešení se staly předpokladem pro dobrou spolupráci mezi oběma firmami. Seminář Innovation Day, který se konal letošního 16. října byl jejím logickým pokračováním.

Czech Space Week 2018

Suchý zip, aku nářadí, družicové navigační systémy. To jsou ty nejznámější příklady využití kosmických technologií v běžném životě. Jak kosmické technologie ovlivňují a do budoucna ještě mohou ovlivňovat běžný život každého z nás, ukázal Czech Space Week, týden plný akcí pro odbornou a širokou veřejnost, který se konal v Praze a v Brně ve druhém listopadovém týdnu.

Strojírenské fórum 2018: Inteligentní výroba

Další z již tradičních setkání odborníků (nejen) z oblasti výroby – podzimní Strojírenské fórum – se odehrálo 8. listopadu, tentokrát v prostorách Ústavu výrobních strojů a zařízení a RCMT FS ČVUT v Praze.

Digitalizace pro vyšší přidanou hodnotu

„Digitální dvojče zrychlí vaši výrobu“ – to bylo motto, pod nímž společnost Siemens představila na letošním MSV své nejnovější produkty a směry vývoje v rámci rozsáhlého portfolia komplexních řešení pro digitalizaci výroby. MSV 2018 je již historickou událostí a Siemens nyní hledí do roku 2019. Jaký byl pro něj letošní rok a jaké má v Česku další plány? Na to jsme se zeptali Tomáše Duby, ředitele obchodního úseku Řídicí systémy a pohony pro obráběcí a speciální stroje a roboty.

Jak získat lidi, rozvíjet je a udržet.

Současná situace na trhu práce upozaďuje harmonii v psychice člověka. Firmy se soustředí na dosahování výsledků a zapomíná se na to, že nejpodstatnějším fenoménem v celém řetězci jsou lidé. O firmách a lidech jsme si povídali s Mgr. et Mgr. Petrem Pacherem, Ph.D., MBA, zakladatelem a ředitelem brněnského Institutu aplikované psychologie.

Czechbus 2018

Na výstavišti v Praze-Holešovicích ve dnech 20-22. listopadu proběhl 8. ročník veletrhu Czechbus, který představil nejnovější vozidla pro městskou, linkovou i dálkovou osobní dopravu od tuzemských i zahraničních výrobců, jakož i garážovou a servisní techniku, komponenty pro autobusy a informační technologie. Jak již bývá tradicí, nechyběly ani vzorně renovované autobusové veterány.

Ze života (ne)úspěšných firem (5) - Diogenův syndrom

Zřejmě jste se už s Diogenovým syndromem v nějakém článku nebo reportáži setkali. Je to totiž odborný termín pro označení chorobného hromadění věcí a zvířat. Hezky česky tomu také říkáme křečkování.

Charitativní aukce vynesla 300 tisíc korun

Společnost Dormer Pramet vložila své výrobky - tedy prvotřídní nástroje pro strojírenský průmysl - do charitativní aukce, která podpořila české nadace, jež se zaměřují na podporu seniorů a znevýhodněných dětí.

Software, hračky nebo katamarán

Šestý ročník, 25 přihlášených projektů, tři ocenění. To jsou základní fakta o právě ukončené soutěži Inovační firma Zlínského kraje.

Finální výrobky pro celý svět

Inženýrská akademie ČR je organizace sdružující lidi, jejichž společným zájmem je podpora technického rozvoje, výzkumu, vzdělávání a inovací. V jejích řadách najdeme špičkové odborníky z nejrůznějších technických oborů. V našem seriálu dáváme postupně slovo těm z nich, jejichž oblasti působnosti mohou být pro čtenáře MM Průmyslového spektra zvláště zajímavé.

Proslulá německá preciznost

Výrobce vysoce výkonných a přesných víceosých vertikálních CNC obráběcích center pro kusovou a malosériovou výrobu Hedelius sídlí v západoněmeckém Meppenu, kde disponuje vedle rozsáhlých výrobních prostor také předváděcí halou. V průběhu zákaznických dnů se tato hala naplnila návštěvníky, ale také malými info stánky partnerů dodávajících další důležité komponenty pro přesné obrábění. Návštěvníci měli šanci si detailně prohlédnout vystavená obráběcí centra z řad Tiltenta, Forte a Acura. V rámci programu byly pořádány také komentované prohlídky do montážní haly, kde výrobce poodhalil několik technologických i konstrukčních řešení, kterými tyto stroje vynikají. Letošní novinkou je flexibilní pětiosé centrum Acura 85.

Moderní technologie z Miskinu pomáhají léčit

Měřicí sondy Renishaw jistě velmi dobře zná každý náš čtenář a každý druhý obráběč. Plní nezbytnou a důležitou funkci v kontrole kvality v mnoha strojírenských aplikacích již téměř padesát let. Produkty společnosti se však neomezují pouze na prvky kontroly kvality, ale s technickým pokrokem a vývojem lidské společnosti se vyvíjí také portfolio této nadnárodní společnosti. Od roku 2011 vyrábí zařízení pro 3D tisk z kovů, která nacházejí uplatnění mj. v lékařství. Kvalita je důležitý faktor v průmyslové výrobě i v běžném životě, avšak zdraví je nade vše.

Fórum výrobních průmyslníků

Letošní Fórum výrobních průmyslníků jde do svého finále. Je konec roku, pro většinu firem se uzavírá i po fiskální stránce. Nabízí se tedy logická otázka: S jakými ekonomickými výsledky uzávíráte letošní rok a jaký vývoj očekáváte v roce příštím?

Mezi nebem a zemí a ještě dál

Československo bylo do konce druhé světové války leteckou velmocí. Později se vyprofilovalo v oblasti malého letectví, ultralightů a sportovního letectví. Dnes je Česko v této oblasti na světové špišce. Asi jen těžko si můžeme představit, že by české letectví dosáhlo takových výsledků, kdyby nebylo institucí, jako je Výzkumný a zkušební letecký ústav, které byly leteckému vývoji vždy oporou.

Montovna dlouhodobou prosperitu nezajistí, Část 6.

Pokračujeme v transformačním procesu montovny, tj. podniku, který nemá vlastní produkt či službu, nemá značku, a nemá ani přístup ke koncovému zákazníkovi. V minulém vydání jsme se zabývali motivací, ale i talenty, které neumíme využít. Dnes, v závěrečném dílu našeho seriálu, se zaměříme na principy vlastní transformace a přechod do skutečné akce.

O laserové technologie stále roste zájem

Jsme svědkem doby, kdy se laserové technologie již běžně využívají v průmyslu v nejrůznější podobě, důležitou roli hrají zejména ve strojírenství. Důvodem je rychlý rozvoj těchto technologií a s ním přicházející zlevňovaní. To logicky přivádí také větší zájem uživatelů. Rostoucí poptávku si uvědomuje společnost Lascam systems, která se zaměřuje na běžné i speciální aplikace laserů v průmyslu jako je značení, řezání, svařování, ale také přesné laserové obrábění a dodává kompletní automatizované celky s integrací a robotické buňky.

Soutěž pro středoškoláky

Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

S MES systémy k vyšší efektivitě

Další konference z produkce společnosti Controller Institut, která se věnuje vzdělávání v oblasti controllingu a podnikových financí, s názvem Výroba v detailu se konala v Plzni a účastníkům vedle hodnotného programu v přednáškové sekci byl umožněn také vstup do výrobních prostor společnosti Doosan Škoda Power. Konference je primárně určena výrobním ředitelům a manažerům, technickým ředitelům či mistrům výroby, kterým představuje řešení pro efektivní řízení výroby ale také např. zaměstnanců.

Desatero pro export: Státní podpora exportu podruhé

Náš seriál, který pro vás připravuje agentura na podporu exportu CzechTrade se dostal do svého finále. V dnešním závěrečném díle se na státní podporu exportu podíváme z pohledu aktivit proexportních zahraničních asistencí.

Člověk nemusí být geniální, aby založil nadaci říká filantrop Petr Sýkora

Nadaci Dobrý anděl je v letošním roce sedm let. Dary a pomoc malým onkologickým pacientům nevnímá Petr Sýkora jako nějaké mecenášství. Akorát si myslí, že pomáhat je morální povinnost těch, kteří pomáhat mohou. Pragmatický přístup, který získal za léta tvrdého podnikání, bere jako benefit pro úspěšné fungování nadace.

Inteligentní výroba obráběcích strojů

Německo-japonská společnost DMG Mori pokračuje v postupném rozvoji svých výrobních závodů po celém světě. Vlastní výroba strojů je též příležitostí, jak prakticky ověřit vlastní řešení pro zajištění potřebné produktivity a přesnosti pomocí inteligentní výroby.

Strojírenství v Lipsku v nejlepší formě

Strojírenské veletrhy Intec a Z 2019 se konají o měsíc dříve, než tomu bylo v loňském roce, a to již 5. až 8. února 2019. A očekávání od příštího ročníku jsou opravdu velká. Zhruba 1 300 vystavovatelů bude na moderním výstavišti v Lipsku prezentovat široké spektrum své nabídky a Česko bude mít i v roce 2019 jednu z největších vystavovatel-ských účastí.

Nový hangár pro údržbu letadel na ruzyňském letišti

Společnost Czech Airlines Technics (CSAT), což je dceřiná společnost Letiště Praha, která má na starosti údržbu a oprav letadel, otevřela na letišti v Praze-Ruzyni nový hangár určený pro traťovou údržbu letadel. Při té příležitosti uspořádala tiskovou konferenci s následnou prohlídkou nového i stávajícího hangáru.

Toyota Demo Days 2018

Ve dnech 10. a 11. října se v logistickém centru v rudné u Prahy uskutečnil jubilejní, 10. ročník zákaznických dnů společnosti Toyota Material Handling - Toyota Demo Days 2018. Novinky v manipulační technice a logistice včetně nejmodernějších technologií a služeb si nenechalo ujít 760 zákazníků z řad uživatelů manipulační techniky. To představuje oproti minulému ročníku nárůst o 18 % a současně aktuální rekord, co se návštěvnosti týká.

Jak předcházet krizím podniků

Každé lidské konání s sebou přináší možná rizika, a to jak v osobní, tak i profesní rovině. Ti, jež jsou osvíceni, však dokáží volit takové kroky svého počínání, které je do případných problémů nepřivedou. Náš seriál, který pro vás po celý rok připravoval renomovaný krizový manažer Petr Karásek, si kladl za cíl formou edukace a osvěty předat své zkušenosti jak začínajícím, tak i renomovaným podnikatelům, aby svůj byznys provedli po rozbouřeném moři podnikání bezpečně do přístavu bez zásadních šrámů a újmy. Věříme, že byl pro vás přínosným.

Informační technologie

Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Trendy

Simultánní pětiosé obrábění na nejvyšší úrovni

Jako logický důsledek úspěchu frézovacích center Umill 1800 a Umill 1500 na trhu nyní společnost EMCO rozšiřuje svůj sortiment o nový stroj Umill 750 – o délce osy X = 750 mm.

Inteligentní upínač reguluje obrábění

Vibrace, stopy po chvění, zničení nástrojů jsou časté problémy, které připravovaly mnohé obráběče o klidný spánek. Ty však mohou být brzy minulostí. S chytrým hydraulickým upínačem nástrojů iTendo představuje společnost Schunk a start-up Tool It první inteligentní upínač nástrojů na světě, který monitoruje proces obrábění přímo na nástroji a umožňuje regulaci řezných parametrů v reálném čase.

Zvyšování užitné hodnoty obráběcích a tvářecích strojů

Konkurence v oboru prodeje obráběcích strojů je velká a všechny firmy hledají způsob, jak nabídnout koncovému uživateli vyšší užitnou hodnotu. Tato užitná hodnota se posuzuje podle parametrů koncové výrobní technologie (přesnost, jakost, produktivita, celkové náklady) a pro výrobce obráběcích strojů je to jeden z bodů, kde mohou technickými znalostmi a inovacemi ovlivnit svou konkurenceschopnost na trhu.

Automatizované pracoviště elektroerozivního obrábění

Společnost Mesit foundry má za sebou šedesátiletou zkušenost z výroby odlitků metodou vytavitelného voskového modelu a více jak padesátiletou historii výroby vstřikovacích forem. V současnosti je dodavatelem kvalitních vstřikovacích forem pro plasty a forem pro přesné lití kovů, které využívají zákazníci, například při dodávkách největším světovým automobilkám.

Tvrdé obrábění 4.0

Čtyři nové typy řezných nástrojů pro obrábění tvrdých materiálů a kalených ocelí až do 70 HRC představuje společnost WNT ze skupiny Ceratizit Group. V nabídce jsou nyní k dispozici nová nástrojová řešení pro tvrdé obrábění pokrývající čtyři technologické oblasti: vrtání, závitování a dva způsoby frézování.

Robot s dvojitým uchopovačem zrychlil obsluhu CNC stroje

Osvald Jensen A/S je dánská rodinná firma dodávající strojírenské produkty pod vlastní značkou. Ve své továrně v Dánsku firma vyvíjí a vyrábí součástky do převodovek pro široké spektrum využití. Zaměřuje se na produkci vysoce kvalitních šnekových převodovek, převodových ústrojí a ozubených kol nejrůznějších velikostí.

Výměna čelistí do 50 sekund

Strojírenské firmy, které potřebují obrábět široké spektrum dílů, mají nyní k dispozici nové silové sklíčidlo Duro-A RC od firmy Röhm, které umožňuje výměnu, přemístění nebo obrácení čelistí za méně než 50 sekund.

Produktivní nástroje pro automobilový průmysl

Moderní automobilový průmysl v současné době využívá supervýkonné materiály, které je třeba kvalitně a efektivně v co nejkratším čase obrobit. Typické součásti motorů, převodovek, zadních i předních os, prvků řízení, brzd i také další speciální díly kladou zvlášť vysoké požadavky na precizní řezné nástroje při zachování jejich odolnosti proti opotřebení. Zde se právě ve velké míře uplatňují nástroje z PKD (polykrystalického diamantu) s nejvyšší mírou inovace.

Inovovaný přístroj pro seřizování nástrojů

Společnost Kelch představí na veletrhu Intec 2019, který se koná od 5. do 8. února 2019 v Lipsku, inovovaný stolní přístroj Kenova set line V3 pro seřizování nástrojů s možností rozšíření pro Smart Factory.

Shopfloor management vychází z reálného workflow

Uživatelská přívětivost, digitální propojení a optimalizace procesů: společnost TDM Systems nepřetržitě rozšiřuje shopfloor management v rámci svého systému správy nástrojů TDM Global Line.

CNC řízení pro rychlostní a multifunkční obrábění

Výsledek obráběcího procesu v parametrech přesnost/rychlost/povrch je dán mnoha faktory na straně stroje, nástrojů, způsobu programování a upínání, přičemž může existovat i více cest k jednomu stanovenému cíli. V tomto článku bychom se chtěli zaměřit na CNC řídicí systém, který je dnes bezpochyby podstatnou a nenahraditelnou složkou tohoto procesu. Řídicím systémem přitom většinou rozumíme jak vlastní řídicí počítač, tak i pohony os a vřeten a systémy odměřování polohy.

Produktivně na náročné materiály

S přicházejícím podzimem uvedla firma Dormer Pramet několik atraktivních novinek, jimiž tento šumperský výrobce obráběcích nástrojů obohatil své již tak rozsáhlé portfolio.

Spolehlivě vpřed i v obtížně obrobitelných materiálech

Společnost Hoffmann Group uvedla na trh nové řady nástrojů pro frézování ocelí, nerezu, titanu a hliníku. K dispozici jsou zcela nové frézy Garant Power Q umožňující vysoké posuvy a velké objemy odebíraného materiálu, řada fréz Garant Master Titan pro spolehlivé a produktivní obrábění titanu nebo soudečkové frézy pro obrábění hliníku inovativní metodou PPC.

Nástroje pro hospodárné a produktivní obrábění

Firma Paul Horn GmbH, kterou na českém a slovenském trhu zastupuje společnost SK Technik, reaguje na požadavky svých zákazníků a přichází na trh s inovativními nástrojovými systémy, u nichž klade důraz především na kvalitu, hospodárnost a produktivitu nabízeních řešení.

Keramické frézy pro letecké materiály

Společnost Tungaloy rozšiřuje řadu monolitních fréz SolidMeister o nové typy keramických fréz. Aplikace monolitních fréz nabývá na významu spolu s rostoucími požadavky na komplexnost a miniaturizaci komponent, vyráběných z těžkoobrobitelných materiálů jakými jsou žáruvzdorné superslitiny.

Briketování třísek má stále větší význam

Po dlouhé roky bylo zpracování kovových třísek opomíjenou činností kovoobráběcích podniků, které produkují tento specifický odpad. Třískové hospodářství se však stále častěji stává součástí celkové ekonomiky výroby. Potenciál kovových třísek jako suroviny, či jako prostředek k významným úsporám si uvědomují v mnohých společnostech. Takové závěry vyvozuje jeden z nejvýznamnějších výrobců briketovacích lisů v Evropě, česká společnost Briklis. Zajímavostí je i to, že zájem o briketování nemají pouze producenti kovových, ale také plastových třísek z obrábění, či jiných způsobů zpracování různých materiálů.

Multifunkční obráběcí centra

Tento typ obráběcích center patří do bouřlivě se rozvíjející skupiny CNC obráběcích strojů. Představuje typ obráběcího stroje, který reflektuje rostoucí požadavky uživatelů na obrobení součásti při jednom upnutí. Ve své podstatě jde o CNC stroje sdružující dvě základní operace třískového obrábění, a sice soustružení a frézování, do jednoho stroje. Kromě tohoto atributu mají tyto stroje i jiné vlastnosti, které budeme dále diskutovat.

Vysoká automatizace pro přesné díly

S flexibilní výrobní buňkou od Hermle, kterou tvoří tři pětiosá vysokovýkonná CNC obráběcí centra C 42 U a jeden robotický systém RS 2-L s dvojitým zásobníkem pro sto osmdesát palet obrobků a dvě stě přídavných nástrojů, útočí firma Kappler, specialista na přesnou techniku, na nové dimenze produktivity.

Efektivní likvidace obráběcích kapalin

Obráběcí emulze jsou klíčovým prvkem celé řady obráběcích procesů. Emulze zajišťují chlazení, odvod vznikajících třísek, dočasně pasivují obrobky v průběhu operací a mají spoustu dalších funkcí. Na konci životnosti emulze je nutné zajistit jejich likvidaci. Vyčerpané emulze jsou klasifikovány jako nebezpečný kapalný odpad, takže je nelze jednoduše vylít do kanalizace. Článek pojednává o možnostech likvidace obráběcích kapalin.

Výroba

Jak se vyvíjí a vyrábí proudový motor?

V letošním roce uvedla První brněnská strojírna Velká Bíteš (PBS) na trh nový turbínový motor PBS TJ150. Jedná se o proudový motor, u kterého se výkon, resp. tah motoru uvádí v jednotkách Newton. Maximální tah tohoto motoru činí 1 500 N. Je to již pátý typ proudového motoru, který tato exportně orientovaná firma dodává na zahraniční trhy.

Živé údaje pro transparentnost výroby

Interní cloudové úložiště nazvané SW Cloud Platform vyvinula společnost Schwäbische Werkzeugmaschinen (SW). Cílem bylo učinit strojní údaje zákazníků transparentnějšími, přístupnějšími a uživatelsky příjemnými. Tedy vytvořit pro zákazníky optimální podmínky pro sledování provozu a preventivní údržbu jejich strojního vybavení. Do roku 2020 budou všechny funkce z dosavadního cloudového úložiště převedeny do nového systému.

Ovládací prvky s drážkou pro pero

Snahou výrobců průmyslových součástí je především vývoj kompatibilních prvků, které splňují příslušné normy, vyhovují specifikům provozu, v němž jsou používány a jsou kompatibilní s dalšími sériově vyráběnými komponenty. Klientovi tak vycházejí výrobci vstříc také, co se týče ceny a rychlosti dodávky. Společnost Elesa+Ganter se stejným cílem neustále vyvíjí nové produkty anebo další varianty již zavedených výrobků. Příkladem tohoto trendu je rozšíření řady ovládacích prvků o varianty s drážkou pro pero (dle DIN 6885/1).

Jednoduché regulátory průtoku REG

Součástí téměř každého provozu jsou potrubní systémy zajišťující dodávku vody nebo jiného kapalného média ke koncovým strojům, spotřebičům či spotřebitelům.

Ložiska pro velmi náročné podmínky

Prostorové omezení představovalo pro firmu Papcel při navrhování nového papírenského stroje velký problém. Řešením byla unikátní toroidní ložiska CARB a inovativní mazací systém od společnosti SKF.

Přístroje a aplikace pro správnou funkci řemenových převodů

Praskl vám klínový nebo ozubený řemen? Co je třeba udělat, aby řemenové převody správně fungovaly?

Špičkové technologie pro letectví a kosmonautiku

Jako jedno z nejinovativnějších a nejprogresivnějších odvětví na světě spojuje letectví a kosmonautika téměř všechny dnešní špičkové technologie. Elektronika a robotika se zde setkávají v měřicí, regulační a řídicí technice. Přitom se letectví a kosmonautika v první řadě ujímají vývoje a provozu leteckých objektů, jako jsou letadla nebo speciální kosmické dopravní prostředky a družice.

Trendy ve světě přesné měřicí techniky

Požadavky kladené na kontrolu kvality se rok od roku stále zvyšují. S tímto trendem se musejí vypořádat všichni výrobci měřicí techniky. Shodně je tomu i u firmy Mitutoyo, která se snaží šíří svého sortimentu maximálně vyhovět požadavkům pro dílenskou kontrolu, měrové laboratoře i procesní kontrolu, ale zároveň neopomíjí současný trend - Průmysl 4.0 a IoT - požadavek na inteligentní komunikativní měřidla a přístroje.

Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit