Témata
Reklama

Tchaj-Pej a sladký život

Skútry jsou bezpochyby nejoblíbenějším dopravním prostředkem v Tchaj-Pej, rušném hlavním městě Tchaj-wanu. Marus Performance a Artitek jsou dvě spolupracující firmy, které se zabývají výrobou zakázkových motocyklových dílů, především pro zákazníky se slabostí pro italské stroje. Majitelé těchto firem, Maru Shen a Jeffrey Chen, mají společnou ještě jednu vášeň – obráběcí stroje Haas.

Pro západní spotřebitele bylo označení Made in Taiwan dříve synonymem pochybné kvality, přestože tento asijský tygr vybudoval zcela novou ekonomiku postavenou především na výrobním průmyslu.

Reklama
Reklama
Reklama


Dnes najdete novou generaci výrobců v úzkých postranních uličkách hlavního města Tchaj-Pej. Například dva kamarádi Maru Shen a Jeffrey Chen se na dlouhou dobu odloučili, aby později zjistili, že se oba rozhodli podnikat s využitím CNC obráběcích strojů Haas.

Teď, když zrovna neorganizují projížďky na blyštivých strojích Ducati, MV Agusta a Vespa, projektují a vyrábějí příslušenství pro rostoucí skupinu podobných nadšenců.

Motocyklová mánie

Tchaj-Pej je rájem motocyklistů. Podle nejnovějších dostupných údajů bylo v roce 2010 ve městě a jeho okolí registrováno 13,4 milionu motocyklů, což je oficiálně nejvyšší hustota motocyklů na jednoho obyvatele na světě. Za tímto dvoukolovým šílenstvím stojí řada důvodů. Úzké ulice města jsou ucpané auty, zatímco bezplatné parkování pro motocykly a stoupající ceny benzínu nutí obyvatele dávat přednost motorkám.

Tchajwanská firma Marus Performance sídlící v oblasti SanChong města Tchaj-Pej byla původně motocyklovou dílnou zabývající se opravami, údržbou a prodejem skútrů. Dnes firma navrhuje zakázkové motocyklové díly a prototypy a první kusy vyrábí na strojích značky Haas.

Firma Marus Performance sídlící v oblasti SanChong města Tchaj-Pej, kde najdeme mnoho dalších subdodavatelských firem, byla původně motocyklovou dílnou zabývající se opravami, údržbou a prodejem skútrů.

„O motorky se zajímám již od střední školy a v té době jsem také začal s jejich úpravami,“ říká Maru. „Když vyrábíte díl pro svou vlastní motorku, samozřejmě chcete, aby byl jedinečný – ne jako všude dostupné, sériově vyráběné díly.“

Poptávka po vyráběných dílech

Shen brzy zjistil, že o motocyklových dílech s jedinečným designem sní i jiní motorkáři. V té době firma Marus Performance hledala odvětví, ve kterém by se mohla prosadit a které by jemu i jeho ženě Gomi Ho zajistilo dobré živobytí. „Okamžitě jsme měli dlouhý seznam zakázkových dílů, které bylo zapotřebí vyrobit. Nejprve jsme jejich výrobu zadávali jinde, což bylo velmi časově a energeticky náročné. Potom jsme si uvědomili, že bychom tyto součásti mohli možná vyrábět sami – a ještě lépe. Vydali jsme se tedy k prodejcům CNC obráběcích strojů.“

Maru Shena se přátelé často ptají, proč se v roce 2010 rozhodl změnit profesní kariéru a z hudebníka a zvukaře se vydat na dráhu CNC obrábění. Někteří mu dokonce tvrdili, že výrobní průmysl má nejlepší roky již dávno za sebou, avšak on to tak nevidí. „Inovace v CNC obrábění se nikdy nezastaví,“ říká. „Stejně jako technologie bude směřovat pouze vpřed, nikoli zpět. Proto CNC obrábění nikdy nevymře.“

Přestože pan Shen říká, že na minifrézce Haas Super Mini Mill ho jako první zaujala příznivá pořizovací cena, zároveň vysvětluje, že bylo relativně snadné naučit se ji obsluhovat i pro člověka bez předchozích zkušeností. A to byla důležitá skutečnost pro někoho, kdo se chystal poprvé vstoupit do světa CNC obrábění.

„Když jsem se rozhodl zakoupit stroj Haas, našel jsem na internetu spoustu odkazů od jiných uživatelů strojů Haas, které znázorňovaly operátory obsluhující tyto stroje,“ vysvětluje Maru Shen. „Prohlédli jsme si jejich návody a zjistili, že obsluha není tak těžká, jak jsme si zprvu mysleli.“

Od pořízení minifrézky Haas Super Mini Mill roční prodeje firmy Marus Performance vzrostly na působivých 1,5 milionu nových tchajwanských dolarů (50 000 USD). „Od začátku roku 2014 jsme zahájili export některých součástí a docela se nám daří,“ říká pan Shen. „Základem je vysoká spolehlivost stroje Haas, takže se nemusíme obávat žádných poruch. Máme tak jistotu, že bez problémů splníme termíny objednávek a nezklameme žádné nové zákazníky. Za poslední tři roky se naše firma rozjela velmi vysokým tempem a překvapili jsme všechny, kteří o nás pochybovali. Mám pocit, že všechna ta usilovná práce se vyplatila.“ Zaujetí, odhodlání a investice do cenově dostupné technologie bezpochyby přinesou oběma mladým firmám spoustu úspěchů.

Dodávky pro světové výrobce

Jako příklad uvádí víčko palivové nádrže pro italský motocykl značky MV Augusta, který byl nedávno představen na Tchaj-wanu. Víčko je vyrobeno z hliníku 7075 s vysokou hustotou, který se používá v leteckém průmyslu.

„Protože používáme velmi spolehlivý obráběcí stroj Haas a kvalitní software CAM, můžeme nabídnout značně konkurenční cenu. Právě jsme začali exportovat tento díl – náhradní víčko palivové nádrže pro motocykly MV Augusta. Výroba jednoho kusu trvá přibližně hodinu a čtvrt a vyžaduje i jemné obrábění.“

„Zatímco diskutujeme o způsobu obrábění motocyklových dílů, bavíme se i o zlepšení jízdního prožitku a o výrobě dílů, po kterých zákazníci touží,“ dodává Jeffrey Chen. „Když se tyto díly budou dobře prodávat tady na Tchaj-wanu, nevidím důvod, proč by nešly na odbyt i v zámoří. Podstatnou věcí je, že díly jsou krásně vyrobené a že naše CNC stroje jsou spolehlivé a cenově dostupné.“

Seznam možných náhradních dílů je prakticky nekonečný, ale pan Shen se soustředí na díly, jako jsou tlumiče řízení, kryty kol, kyvná ramena, adaptéry brzdových třmenů, víčka karburátoru, brzdové páky, úchyty na řídítka, kryty motoru a kryty termostatu. Firma vyrábí také 12palcové ráfky pro skútry Vespa 946/GTS/GTV. Ráfky obráběné z výkovků vyžadují intenzivní obrobení povrchových kapes, profilování a konturování.

Kooperace ve výrobě

„Maru a já máme za sebou velmi zajímavou historii, neboť náš původní vztah byl na úrovni majitele dílny a zákazníka,“ vysvětluje zakladatel firmy Artitek Jeffrey Chen. „Několik let jsme nebyli v kontaktu, dokud jsem nezaložil vlastní firmu. Potom mě Maru našel na Facebooku. A zjistil, že používám stroje Haas – stejně jako on.“

Dnes firma Marus Performance navrhuje zakázkové motocyklové díly a prototypy a první kusy vyrábí na minifrézce Haas Super Mini Mill. Obě firmy následně projednávají, jak vyrábět díly ve větších objemech, řeší vylepšování a zefektivnění výrobního procesu a rovněž výši koncové ceny hotové součásti.

Artitek používá několik strojů Haas, včetně dvou vertikálních obráběcích center VF-2SS Super-Speed a centra pro vrtání a řezání závitů DT1. Nejnověji do flotily strojů v červenci 2013 přibylo větší vertikální obráběcí centrum VF-3SS Super-Speed. Firma má také otočný stůl Haas HRT210SP, který zajišťuje obrábění ve 4 osách na jednom ze strojů VF-2SS.

„Hlavním důvodem mého výběru stroje značky Haas je především skutečnost, že jsou vyráběny ve Spojených státech a že řízení stroje je velmi snadno použitelné,“ říká pan Chen. „Při zakoupení prvního stroje Haas jsem nevěděl o CNC obrábění zhola nic, ale za 12 týdnů jsem nabyl všechny potřebné dovednosti. Hodně mi pomohl distributor značky Haas, který nám zodpověděl všechny naše dotazy a pomohl vyřešit všechny problémy.“

Matt Bailey

Haas Automation

Reportáž opatřenou českými titulky si můžete prohlédnout zde

Reklama
Související články
Inovace ve srážení hran velkých ozubených kol

Chamfer Contour Milling skýtá výrobcům velkých ozubených kol pro nákladní automobily flexibilní a hospodárný proces pro jejich stále důležitější operace zkosení hran / odstraňování otřepů.

Létající autobus

Pro nadšené obdivovatele klasických aut z celého světa neexistuje nic, co by bylo víc tradičně německého než vzduchem chlazený čtyřválcový motor VW uložený naležato ‒ ať už pohání Karmann Ghia, VW Beatle, VW Transporter anebo (ve špičkově vyladěné verzi) Porsche 356. Různé odvozené a modifikované verze tohoto motoru se vyráběly dalších 70 let od jeho prvního představení v roce 1936. A dnes je díky své všudypřítomnosti, robustnosti a jednoduché konstrukci jedním z nejdostupnějších a nejlépe laditelných klasických motorů pro restaurátory a závodníky.

Jak úspěšné soustružit tvrzené součástí

Soustružení tvrzených součástí (HPT) se v průběhu posledních 10 -15 let stalo respektovanou a cenově efektivní alternativou k broušení. Bylo prokázáno, že díky této metodě lze zkrátit dobu obrábění a snížit náklady o 70% i více. Ale vedle výhod souvisejících se zkrácením vlastního času cyklu, nabízí HPT i celou řadu dalších výhod. HPT je definováno jako soustružení ocelí s tvrdostí vyšší než 45 HRC (obvykle v rozmezí 55-68 HRC), přičemž jako typické příklady obráběných součástí lze zmínit brzdové kotouče, převodová kola, pastorky řízení, sedla ventilů, písty, vložky válců nebo tělesa spojek.

Související články
Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Dny obráběcích strojů, nástrojů, robotů a softwaru

Dny otevřených dveří firmy Grumant se staly tradicí, letos proběhl již 6. ročník. Návštěvníkům byly k dispozici novinky od předních světových výrobců nástrojů a obráběcích strojů. Zajímavá byla také prezentace průmyslového robotu. Zájem zákazníků potvrzuje návštěvnost, která pravidelně stoupá s každým dalším ročníkem, a letos byl zaznamenán její rekordní nárůst.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

Nástrojáři sobě

V letošním roce slaví Svaz nástrojáren ČR své 20leté výročí. Při této příležitosti jsme požádali jejího předsedu představenstva doc. Ing. Václava Kličku, CSc., Ph.D., o rozhovor.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit