Témata
Zdroj: Veletrhy Brno

Trendy na MSV: Ve znamení špičkové hydrauliky

Brněnský Mezinárodní strojírenský veletrh 2021 byl velmi úspěšný. Nyní je již téměř za dveřmi další ročník a s ním i řada vystavovatelů. Pro náš seriál vybíráme ty nejfundovanější z nich, abychom se jich zeptali na zajímavosti a trendy v jejich oborech. Tentokrát jsme oslovili Ing. Filipa Kalaše, jednatele společnosti Bosch Rexroth.

Tento článek je součástí seriálu:
Trendy pro MSV
Díly
Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

MM: Pomalu se blíží další ročník MSV. Jako tradičně zde bude velká pozornost věnována také technologiím z oblasti hydrauliky. Které podle vás patří k těm nejmodernějším a nejzajímavějším?

F. Kalaš: Modernizace hydraulických systémů je pro Bosch Rexroth klíčová. Vyvinuli jsme koncept propojené hydrauliky Connected Hydraulics, který splňuje všechny požadavky pro inteligentní řešení hydraulických aplikací. V dnešní době je také velký tlak na tzv. „downsizing“, stejně tak na vzdálenou správu SW a diagnostiku (například u hydraulických soustav strojů), včetně cloudové archivace dat.

„Moderní hydraulické osy mají mnoho silných stránek, mezi které jednoznačně patří vysoký výkon, dynamika a dlouhá životnost,“ říká Filip Kalaš.
(Zdroj: Bosch Rexroth)

MM: Určitě již řadu let sledujete vývoj v této oblasti. Jak dlouho konkrétně a co se za tu dobu změnilo a jakým způsobem?

F. Kalaš: V oboru hydrauliky a automatizace se pohybuji skoro 20 let. Bosch Rexroth v oblasti hydrauliky udělal značný krok kupředu, co se týká elektronizace a konektivity. V těch spatřuji tu největší změnu. Zaměřujeme se například na optimalizace celých hydraulických systémů. Chceme pro zákazníka kompaktní řešení s vysokým výkonem a co nejmenšími zástavbovými rozměry. Přinášíme zákazníkovi energetickou úsporu a snažíme se ji neustále zvyšovat. Koncepční řešení našich produktů přináší snižování tepelných ztrát a celkové zvýšení efektivity, včetně systému prediktivní údržby (CytroConnectSolution).

MM: Které současné produkty nabízené pro oblast hydrauliky považujete za špičkové a pro které jejich vlastnosti?

F. Kalaš: Rozhodně jde o hydraulické lineární osy. Moderní hydraulické osy mají mnoho silných stránek, mezi které jednoznačně patří vysoký výkon, dynamika a dlouhá životnost. Použití této technologie vede k efektivnímu využití materiálu, tiššímu provozu a může snížit spotřebu energie až o 80 %. Jednou z úplných novinek v hydraulických lineárních osách, jež uvedeme na trh v letošním roce, je CytroMotion, která konkuruje kuličkovým a planetovým lineárním osám a značně je převyšuje svými výkonovými parametry. V oblasti elektrifikace mobilní hydrauliky patří mezi špičkové portfolio elektrických motorů a měničů řady 400 a 700 V navržené pro off-road stavební a manipulační techniku.

Reklama

MM: V čem obecně vidíte budoucnost průmyslové výroby v Česku?

F. Kalaš: Rozhodně je to automatizace a digitalizace. Automatizace je pro nás další klíčovou oblastí. Podívám-li se na naše portfolio, tak oblast průmyslové automatizace (elektrické pohony a řídicí systémy, lineární technika a montážní technika) dnes tvoří skoro 40 % všech našich zakázek. A tento podíl stále roste. Je tedy zřejmé, že firmám dává stále větší smysl svou výrobu modernizovat a automatizovat.

MM: Co zvláště zajímavého jste zaznamenal při MSV v loňském roce a na co se těšíte v tom letošním?

F. Kalaš: Všichni jsme z technické branže. Zajímá nás, jak aplikace fungují a jaký přínos budou pro mě, jako uživatele, mít. Loňský MSV ukázal, jak důležitý je osobní kontakt, a že online prostor prostě nestačí. V letošním roce se proto nejvíc těšíme na naše zákazníky, které budeme moci na stánku přivítat. Chceme zákazníkům naslouchat a společně pak najít řešení pro rozvoj jejich obchodu.

Související články
Dráty, kabely a trubky opět v Düsseldorfu

V globální informační a komunikační platformu pro klíčové hráče z oboru drátů, kabelů a trubek se od 30. března do 3. dubna 2020 opět promění výstaviště v Düsseldorfu.

Veletrh průmyslových armatur počtvrté v Düsseldorfu

Používají se všude, a přece jsou co do velikosti a použití velice rozdílné. Armatury, které zajišťují bezpečnost v ropném a plynařském průmyslu, vedou kapaliny chemickými zařízeními, regulují přítok a odtok vody, plynů nebo vysoce korozivních médií nebo zabezpečují správný průtok ve výrobě nápojů.

Valve World Expo 2014 je vyprodaný

Výstavní místa na veletrhu Valve World Expo, který se bude konat letos již potřetí v německém Düsseldorfu od 2. do 4. prosince 2014 jsou již nyní vyprodány. Zájem vystavovatelů je tak veliký, že se organizátoři rozhodli oproti minulým ročníkům rozšířit výstavní prostory o další výstavní halu.

Související články
Třikrát "poprvé" na MSV

Letošní Mezinárodní strojírenský veletrh je pro společnost Bosch Rexroth hned v několika ohledech spojen se slovem „poprvé”. Letos poprvé představí všechny své produktové řady, průmyslovou automatizaci a průmyslovou i mobilní hydrauliku. Poprvé se výstavy spoluúčastní také certifikovaní partneři Bosch Rexroth. A stejně tak poprvé představí
hned několik novinek napříč všemi produktovými řadami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Průmyslový veletrh Hannover Messe 2015

Významný světový průmyslový veletrh Hannover Messe 2015 letos proběhne od 13. do 17. dubna. Pod hlavičkou Hannover Messe se spojí deset vedoucích veletrhů na jednom místě ‒ v Hannoveru: Industrial Automation, Motion, Drive & Automation (MDA), Energy, Wind, MobiliTec, Digital Factory, ComVac, Industrial Supply, SurfaceTechnology a Research & Technology.

Tvoříme historii vodního paprsku

Každá investice do podniká je spojena s velkým očekáváním. Jistou dávku důvěryhodnosti ve správnou investice může dávat také historie firmy i samotné technologie. Technologie řezání vysokotlakým vodním paprskem Flow slaví v tomto roce již 50 let, resp. 40 let v případě abrazivního vodního paprsku.

Průtokoměr s oválnými koly

Potřeba měřit viskózní látky v průmyslu je velká. Společnost Kobold Messring pro tyto aplikace vyvinula průtokoměr s oválnými koly, model DON.

Přesné měření nejmenších hmotnostních průtoků

Je dobře známou skutečností, že jestliže je vyžadována vysoká přesnost, Coriolisovy průtokoměry jsou bezkonkurenční. Ale je také fakt, že dosud nebyly na trhu žádné přístroje schopné nepřetržitě a spolehlivě měřit > 0 kg.

Realizace energeticky úsporných hydro pohonů

Integrací čerpadel a pohonů s variabilním počtem otáček, známých též jako servočerpadla, usnadňuje společnost Siemens ve spolupráci s českou pobočkou firmy Hydac realizaci energeticky výhodnějších, úspornějších a tišších hydraulických systémů pro široké pole aplikací. Jádrem konceptu je měnič kmitočtu, který zajišťuje, aby hydraulická energie byla produkována jen tehdy, když je jí zapotřebí.

Přesné a účinné hydraulické lineární osy

Lineární osy pro výkonové, pohybové a polohovací systémy by měly být přesné, rychlé, účinné a spolehlivé, a to ideálně po celou dobu životnosti zařízení. Na čem však nejvíc záleží, je jejich funkčnost, popřípadě možnost jednoduché údržby. Modulární řešení CytroForce od společnosti Bosch Rexroth typu "plug & produce" dokazuje, že servohydraulické osy mohou být snadno konfigurovatelné, s minimálními servisními náklady, a hlavně funkční ihned po implementaci do zařízení. Jaké nové možnosti v průmyslových aplikacích se díky tomu otevírají?

Nová úroveň vývoje lineární techniky

Požadavky konstrukčních inženýrů a výrobců strojů se často a rychle mění. Na základě stále rychlejších vývojových cyklů konstruktéři hledají řešení, která se pružně přizpůsobí novým výrobním procesům. Lineární technika Rexroth nové požadavky přesně splňuje, a to díky inteligentním mechatronickým řešením a díky použití inteligentních produktů.

Inteligentní servohydraulické osy šetří 80 % nákladů na energie

Lineární osy pro výkonové, pohybové a polohovací systémy by měly být přesné, rychlé, účinné a spolehlivé, ideálně po celou dobu životnosti zařízení. Na čem ovšem nejvíc záleží, je jejich funkčnost, popřípadě možnost jednoduché údržby. Modulární řešení typu „plug & produce“ CytroForce od společnosti Bosch Rexroth dokazuje, že servohydrau­lické osy mohou být snadno konfigurovatelné, s minimálními servisními náklady a hlavně funkční produkty ihned po implementaci na zařízení. Jaké nové možnosti v průmyslových aplikacích se díky tomu otevírají?

Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

MSV ve znamení sofistikovaných řešení

Na naše otázky odpovídají Zuzana Štemberová, Project Engineer ve společnosti Advanced Engineering, a Pavel Šumera, ředitel firmy Hennlich.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit