Témata
Zdroj: TOX Pressotechnik

Trendy pro MSV: Lisování od A do Z

Ačkoli je teprve začátek roku, přípravy letošního Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně jsou již v plném proudu. Pro náš seriál opět vybíráme nejfundovanější ze zástupců budoucích vystavovatelů, abychom se jich zeptali na zajímavosti a trendy v jejich oborech. Tentokrát jsme dali slovo Ing. Michalu Badinovi, prokuristovi společnosti TOX Pressotechnik.

Tento článek je součástí seriálu:
Trendy pro MSV
Díly
Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

MM: Na MSV bude kromě jiných témat věnována velká pozornost i výrobě forem, lisování a inovativním technologiím v oblasti spojování plechů. Které ze současných technologií podle vás patří k těm nejmodernějším?

M. Badin: Firma TOX Pressotechnik se věnuje lisování a aplikacím, které z něj vyplývají. Různé technologie spojování plechů se liší podle účelů, ke kterým jsou dále spojované plechy využívány. Jednou z moderních technologií je například klinčování. Jedná se o tvářecí proces za studena, kdy dochází ke spojení dvou nebo více plechů. V současné době se stále více používá nejen jako mechanický spoj, ale i jako elektrický spoj s excelentními vodivostními vlastnostmi. Díky rychlému rozvoji elektromobility přibývá aplikací například při výrobě akumulátorů, silových rozvodů apod., neboť i malé klinčované spoje o průměru 6 mm jsou schopny přenášet elektrický proud v řádech stovek ampérů.

Jednou z moderních technologií je například klinčování. Jedná se o tvářecí proces za studena, kdy dochází ke spojení dvou nebo více plechů,“ říká Michal Badin.
(Zdroj: TOX Pressotechnik)

MM: Určitě již řadu let sledujete vývoj v oblasti činnosti vaší společnosti. Jak dlouho konkrétně, co se za tu dobu změnilo a jakým způsobem?

M. Badin: Lisování je poměrně energeticky náročný proces, ať už se jedná o pneumatické, hydraulické, nebo elektrické lisy. Dnešním trendem je snaha o maximální efektivitu, a tedy o minimální spotřebu energie. V poslední době se výrazně zvýšily požadavky na přesnost lisování, možnost ukládání a zpracování procesních dat. Z toho vyplývá i rychlý vývoj v oblasti hardwaru a softwaru.

MM: Které produkty, jež jsou v současnosti ve vašem oboru na trhu, považujete za špičkové a pro které jejich vlastnosti?

M. Badin: Jedním z našich klíčových produktů je řada elektromechanických pohonů TOX ElectricDrive s lisovacími silami od 2 do 1 000 kN. Pohony nabízejí velmi robustní konstrukci a vysokou přesnost. Součástí dodávky je vždy i komplexní softwarový balík zahrnující monitorování procesů, včetně možnosti traceability procesních dat apod. Konkurujeme tak elektrickým pohonům firem Kistler a Promess.

Reklama

MM: V čem vidíte budoucnost strojírenství v Česku?

M. Badin: Budoucnost strojírenství, pokud má být úspěšná, vidím ve výrazném rozvoji automatizace a v nových inovativních technologiích, které mohou změnit náhled na Českou republiku jako na montovnu s malou přidanou hodnotou výroby. S tím souvisí i vyšší požadavky na vzdělanost a odbornost lidí působících v oboru. V první řadě je samozřejmě nutné, aby absolventi středních odborných a vysokých škol měli dostatečnou kvalifikaci.

MM: Co zvláště zajímavého jste zaznamenal na MSV v roce 2022 a na co se těšíte v tom letošním?

M. Badin: Zaujaly mě expozice věnující se obnovitelným zdrojům energie nebo ukázky pokročilých funkcí robotů. Doufejme, že i v letošním roce si MSV udrží počet vystavovatelů a úroveň největšího strojírenského veletrhu ve střední a východní Evropě.


Vydání #1,2
Kód článku: 230119
Datum: 08. 02. 2023
Rubrika: Servis / Veletrhy a výstavy
Související články
MSV ve znamení svařování i zpracování plechů

Na letošním MSV v Brně se setkají i výrobci špičkových zařízení pro svařování a strojů pro zpravování plechů. Na naše otázky odpovídají Taťána Malá, jednatelka společnosti JC-Metal, a Jaroslav Pavlů, majitel firmy Presstechnik.

Lokální, přesto světový Intertool 2016

Začátkem května 2016 se uskutečnila v celém areálu výstaviště Messe Wien přehlídka průmyslového sektoru. V hale A stejného výstaviště se konala výstava Smart Automation Austria. Souběžně probíhající akce Intertool v halách A a B trvala o den déle a těšila se nebývalé návštěvnosti.

Klinčování pro vedení elektrického proudu

Klinčování se v průběhu mnoha let v praxi osvědčilo jako vysoce efektivní a spolehlivá technologie spojování plechů. Výhody této technologie se s příchodem elektromobilizace ještě umocňují. Klinčované spoje mají ve srovnání s jinými spojovacími procesy excelentní vodivostní vlastnosti. TOX Pressotechnik přesně ví, za jakých podmínek je možné použít klinčování pro elektrické spoje.

Související články
Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Propojená výroba na Blechexpo 2017

„Get connected“ – prezentace firmy Trumpf na veletrhu Blechexpo se ponese zcela v duchu zasíťování výroby. Společnost představí pod pojmem TruConnect řešení pro Smart Factory. „Stále menší velikosti výrobních dávek a kratší dodací lhůty představují pro všechny společnosti stejné výzvy. A to i přesto, že každá výroba je jiná. Naše portfolio TruConnect vychází vstříc různým potřebám,“ říká Reinhold Groß, ředitel prodeje a služeb ve firmě Trumpf. „Přístup je přitom zcela komplexní,“ pokračuje. „TruConnect znamená výrobní řešení, sestávající z hardwaru, softwaru a služeb.“

Komplexní technologie děrování

Modulární systém pro technologii děrování umožňuje dosažení nákladově optimalizovaného procesu a kompletního řešení pro jednotlivé aplikace děrování s využitím standardizovaných komponent a modulů.

V říjnu do Milána

Po šesti letech se podnik nazvaný EMO opět vrací do italského Milána. Bezesporu to bude radostnější pohled do expozic, než tomu bylo právě v roce 2008, kdy vrcholila světová finanční krize, která si vybírala svoji daň především na průmyslové výrobě. I když obráběcí a tvářecí technologie letos svůj veletržní boom již zažily, a to v květnu na CIMT v Pekingu, určitě se vyplatí vypravit se do Milána i třeba proto, že v bezprostřední blízkosti výstaviště Fiera Milano se koná celosvětová výstava EXPO, pro niž je říjen posledním měsícem konání a jejíž zhlédnutí jistě stojí za to.

Co letos chystá veletrh v Mnichově?

Letošní rok 2015 určila OSN jako rok světla a technologií založených na energii světla. Už to samo o sobě je oceněním technologií fotoniky – především technologií na bázi laserového paprsku.

Materiálově a energeticky nenáročné spojování

Na veletrhu Blechexpo/Schweisstec ve Stuttgartu seznámil Fraunhoferův institut tvářecích strojů a technologií (Fraunhofer Institut für Werkzeugmaschinen und Umformtechnik) odbornou veřejnost s novinkami z oblasti výzkumu materiálově a energeticky nenáročného zpracování plechů. Stěžejním tématem bylo přitom spojování silnostěnných plechů za studena. Tato technologie otevírá firmám zabývajícím se zpracováním plechů zcela nové možnosti jak v oblasti vhodného dimenzování a konstrukčního řešení, tak i samotné výroby dílů, podsestav nebo kompletace plechových dílů.

Intertool 2014 spojen s automatizací procesů

Tradiční vídeňský veletrh Intertool, letos pořádaný od 6. do 9. května, získal spojením se Smart Automation Austria na dynamice a bezesporu i zájmu návštěvníků.

Laserová i optická řešení a mnohem více

Pravidelné podzimní dny otevřených dveří uspořádala pro své současné i potenciální zákazníky koncem září společnost Lascam systems. Po tři dny mohli zájemci o laserové technologie navštěvovat showroom dceřiné společnosti Elya Solutions v Horních Počernicích, kde bylo v provozu více než sedm různých aplikací dceřiných i zastupujících společností. Jednotlivá stanoviště prezentovala široké portfolio aplikací a služeb, jež integrátorská společnost Lascam nabízí.

Prostor pro laserovou automatizace je stále obrovský

Česká společnost Lascam systems se zabývá zejména dodávkami laserových zařízení pro obrábění kovů a plastů. Byla včas u rozvoje moderních laserových technologií a dnes pomáhá firmám s integrací laserových aplikací do výrobních procesů. Podle slov obchodního ředitele společnosti Karola Flimela se považují spíše za dodavatele řešení než distributora jednotlivých zařízení a za největší výzvu považují složité inovativní projekty, které přinášejí nový způsob výroby.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit