Témata
Reklama

Vizualizace pro průmyslové automatizaci

Chytré telefony se považují za vzorový příklad techniky, jejíž ovládání je snadné. Stejně jednoduché roz-hraní si přejí pracovníci obsluhy strojů a zařízení. Mapp View poprvé nabízí možnosti webové technologie přímo v automatizačním softwaru. Pomocí mapp View může každý automatizační technik sám vytvořit snadno ovladatelná vizualizační řešení. Znalosti webových technologií přitom nej-sou nutné.

Chytré telefony jsou považovány za vzorový příklad techniky, jejíž ovládání je snadné. Stejně jednoduché rozhraní si přejí pracovníci obsluhy strojů a zařízení. Mapp View poprvé nabízí možnosti webové techno-logie přímo v automatizačním softwaru. Pomocí mapp View může každý automatizační technik sám vy-tvořit snadno ovladatelná vizualizační řešení. Znalosti webových technologií přitom nejsou nutné.

Při navrhování moderních webových stránek nebo koncepcí ovládání pro chytré telefony používají progra-mátoři expertní nástroje a obracejí se na celé týmy specialistů zabývajících se snadností používání, designem a ergonomií. Výrobci strojů a zařízení obvykle tyto zdroje nemají k dispozici. Pro vytvoření kvalitních vizualizací potřebují jednoduše ovladatelné nástroje, které jsou integrovány do jejich obvyklého programovacího prostředí.

Reklama
Reklama
Reklama
Pomocí mapp View může každý technik automatizace vytvářet bez velké náročnosti přehledné stránky vizualizace.

Správná informace ve správný čas

Požadavky na moderní vizualizaci stroje neznamenají pouze vkusné uživatelské rozhraní a vícedotykové ovládání. Vizualizace musí podporovat hlavní cíle průmyslové výroby, kterými jsou maximální produktivita a co možná nejkratší prostoje. Pro tento účel je rozhodující, aby pracovník obsluhy zařízení dostal správnou informaci ve správný čas. Důležité zprávy musejí obdržet kdykoli, a to buď prostřednictvím velkého ovládacího přístroje na zařízení, malého informačního panelu, smartphonu nebo tabletu. Kromě toho musí být vyloučeno chybné ovládání.

100% webová technologie

Aby bylo možné splnit tyto požadavky, spoléhá společnost B&R u mapp View na 100% webové standardy. Pomocí této technologie se dosáhne optimálního zobrazení na všech výstupních zařízeních. Lze také snadno realizovat různá zobrazení pro různé uživatele nebo skupiny uživatelů. Konvenční přístupy vyžadují mnoho zdrojů a speciální know-how, aby bylo možné vytvořit stránky pro všechna výstupní média.

Práce ve známém prostředí

Jedinečnost mapp View je přímé napojení webové technologie do automatizačního softwaru. Technický základ mapp View sice tvoří HTML, CSS a Java script, technik automatizace se však může plně soustředit na základní oblasti a nemusí se vůbec zabývat webovými technologiemi. Stránky se vytvářejí ve známém vývojovém prostředí Automation Studio. Zde jsou k dispozici integrované vizualizační moduly, takzvané widgety, které zahrnují všechny funkce uživatelského rozhraní stroje. Widgety se přetahují metodou drag and drop na požadované místo a zde se jednoduchým způsobem nakonfigurují

Výhodou webové technologie je také oddělení obsahu a uspořádání. Technik automatizace tak může měnit design obsahově již dokončené vizualizace, a to například pro optimalizaci použitelnosti po prvních testech v provozu. Podle potřeby se používají widgety s dodávaným designem nebo se uspořádání přizpůsobí firemnímu stylu.
Protože se používá webová technologie, lze obsahy snadno přizpůsobit různým výstupním médiím, a to bez ohledu na to, zda jde o velký ovládací přístroj nebo malou přenosnou obrazovku.

Technologie mapp View poskytuje velký počet předem připravených vizualizačních modulů různého designu. Design je nezávislý na logice vizualizace, a proto jej lze kdykoli změnit.

Ideální pro modulární koncepce

Nejen obsah a vizualizace jsou navzájem od sebe odděleny, ale také logika vizualizace a logika stroje jsou na sobě nezávislé.

Vizualizace a veškeré komponenty lze tak kdykoli znovu použít a jednotlivě pozměnit. Mapp View je proto ideální pro modulární a flexibilní koncepce strojů. Navíc se minimalizují náklady na údržbu a zvyšuje se kvalita.

Web se neustále dále vyvíjí, přesto je webová technologie v digitální éře mimořádně stabilní. Dvacet let stará HTML stránka je v každém moderním prohlížeči správně zobrazena. Mapp View je založena na webových standardech HTML5, CSS3 a Javascript, používaných na celém světě. Na rozdíl od proprietárních platforem, jako je Flash nebo Silverlight, zůstanou tyto standardy po desetiletí použitelné a budou se dále vyvíjet.

Mapp View má modulární strukturu, takže je možné ji použít buď jako centrální řešení HMI, nebo s architekturou klient/server.

Otevřená díky OPC UA

Technologie mapp View je plně integrována do vývojového prostředí B&R Automation Studio a je pro každého technika automatizace snadno ovladatelná. Prostřednictvím OPC UA lze řízení jiných výrobců jednoduchým způsobem napojit do vizualizace. Mapp View je první webová vizualizace na světě, pro kterou není potřebné žádné webové know-how.

B&R

Jana Vránová

jana.vranova@br-automation.com

www.br-automation.com

Reklama
Související články
Rychlejší, menší servozesilovače

Výrobci strojů a zařízení jsou stále častěji konfrontováni s požadavky na vyšší produktivitu a spolehlivost strojů. Současně se mají u výrobních strojů snižovat náklady na jejich výrobu. Společnost B&R představuje novou generaci servozesilovačů vyvinutou na základě těchto požadavků. Acopos P3 nabízí vysoký stupeň integrace a mimořádně rychlé vzorkování 50 µs, což přináší nové možnosti, mimo jiné i pro virtuální senzoriku.

Mezi designem a nejmodernějšími technologiemi

Řídicí systémy B&R a software od PUX design umožňují nový obchodní model. Světová novinka Zoomtech je výsledkem konceptu Průmysl 4.0.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Související články
Školní robot pro výuku automatizace

Vzdělávání žáků pro život v první polovině 21. století, v naší tzv. industriální civilizaci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Demystifikace kolaborativních průmyslových robotů

Mezinárodní federace robotiky (IFR, International Federation of Robotics) zveřejnila v prosinci 2018 zprávu nazvanou Demystifikace kolaborativních průmyslových robotů (Demystifying Collaborative Industrial Robots), která se snaží nalézt odpověď na otázku současné a budoucí úlohy kolaborativní robotiky. Níže uvádíme překlad podstatné části zprávy, kterou nám poskytl jeden ze členů IFR - společnost FANUC.

Roboty řeší nedostatek zaměstnanců v průmyslu

Od svého uvedení na trh v roce 2010 dodala společnost KUKA více než 100 000 robotů řady KR Quantec. Důvodem zájmu o ně je jejich vysoká spolehlivost a univerzálnost s širokým spektrem aplikací.

Strojírenská firma sází na kolaborativní aplikaci

FT-Produktion, švédská strojírenská firma se zákazníky z automobilového, stavebního a nábytkářského průmyslu, zvýšila svou produktivitu díky robotickému řešení obsahujícímu dva uchopovače RG2 od společnosti OnRobot. Kolaborativní aplikace pomohla výrobci zvýšit produktivitu, zkrátit dodací lhůty a přijímat objednávky o mnohem větších objemech.

Doživotní přesnost servopohonů s dutou hřídelí

Požadavky, se kterými se obor pohonné techniky dlouhodobě setkává, jsou velmi různorodé. Kompaktnost a velký výkon se jako klíčové atributy staly standardem v mnoha aplikacích. Zástavbový prostor, který je k dispozici, je stále zmenšován, avšak požadavky na výkon zůstávají buď stejné, nebo se zvyšují. Stále rostoucí globální konkurence vyžaduje trvalou optimalizaci výkonu.

Automatická obsluha mezioperačního skladu

Důvodem pro nasazení automatu v obsluze skladu polotovarů v jičínském závodě Continental Automotive Czech Republic je speciální klima. Brzdové komponenty z plastů musejí po určitou dobu schnout a dozrávat za přísných teplotních, a hlavně vlhkostních podmínek, které nejsou vhodné pro delší pobyt člověka.

Pro ergonomickou obsluhu strojů

Optimální ergonomie je na pracovišti nezbytná. Stroje nejenže musejí splňovat bezpečnostní požadavky, ale musejí také být navrženy tak, aby jejich obsluha byla co nejsnadnější a bez námahy. Ovládací panely na strojích proto musejí být flexibilní a snadno polohovatelné prostřednictvím systémů nosných ramen.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Zerobot - efektivní způsob automatizace

V minulém příspěvku (www.mmspektrum.com/180112) jsme popsali tzv. nulový bod upínání (Zero point systém). Ukazuje se, že při dnešních trendech, kdy automatizace a zejména pak robotizace opět zažívají velkou renesanci, je výhodné spojit Zero point systém a robot. O trendech takového spojení pojednává tento příspěvek.

Budoucnost patří spolupráci člověka s robotem

Automatizaci si lze z dnešní výroby jen stěží odmyslet. V mnoha případech jsou její jednotlivé stupně zaváděny plynule. Průmyslové roboty postupně přebírají různé nové úkoly a spolupracují stále těsněji s člověkem. Spolupráce člověk–robot (Human-Robot-Collaboration – HRC) se tak stává nedílnou součástí automatizace.

Vše je uvnitř!

Pokud potřebujete elektrický pohon a uvažujete o tom, zda máte dostatečné kapacity a čas na řešení své aplikace, je na místě uvažovat o elektrickém pohonu EMCA od firmy Festo.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit