Témata
Bernard Mullie, zakladatel firmy Bematech představuje unikátní stroj na výrobu velkoplošných rolet. (Zdroj: B+R Automatizace)

Mezi designem a nejmodernějšími technologiemi

Řídicí systémy B&R a software od PUX design umožňují nový obchodní model. Světová novinka Zoomtech je výsledkem konceptu Průmysl 4.0.

Karel Sedláček

Celý život se věnuje popularizaci vědy a techniky. Promoval na Fakultě sociálních věd UK v Praze. 
V letech 1960 až 1968 pracoval v plzeňském rozhlasovém studiu, potom až dokonce roku 1989 byl nejprve redaktorem pro vědu a techniku a později zástupcem šéfredaktora deníku Svobodné slovo. Po krátkém působení jako šéfredaktor nakladatelství Melantrich byl redaktorem a hlasatelem Rádia Svobodná Evropa až do ukončení vysílání české redakce v roce 2002. Externě spolupracoval s celou řadou českých a slovenských odborných časopisů a s Českým rozhlasem.  
Vědeckotechnická témata popularizoval v knihách Laser v mnoha podobách (Praha, 1982), Pod šifrou 2001 (Praha 1984), Atom skrývá naději (Praha 1987 - spolu s Janem Tůmou). Historii unikátní rozhlasové stanice shrnul v knize Volá Svobodná Evropa (Praha 1993). Vzpomínky na konec komunistického režimu ve Svobodném slově a vydavatelství Melantrich obsahuje publikace Balkon, fenomén listopadu 1989 ( Praha 2010 - spoluautor Milan Nevole). Události okupace Československa v srpnu 1968 přibližuje publikace Vzpomínky na Plzeň – Čas lámání chleba a charakterů (Praha 2011). V roce 2018 vydal soubor cestopisných reportáží a fejetonů Toulky s Karlem Amerikou.

Reklama

Současný trend digitalizace a s ní související automatizace výroby a rozvoj informačních technologií s dopadem na změny v organizaci firem a na trhu práce bývá označován jako Průmysl 4.0. Vytváří také nové obchodní modely. Jedním z nich je světová novinka firmy Bematech, u jejíhož zrodu stály jak akademici VUT Brno, tak pracovníci společností Švoma-stroje, PUX design a B&R.

Hra světla a stínu

Okenní rolety jsou opět v módě. Dotvářejí interiér z architektonického hlediska, ale navíc mají potřebné tepelně izolační vlastnosti. Mezi naše nejvýznamnější výrobce patří firma Bematech se sídlem ve Velké Bíteši.

„Bematech existuje již 25 let. Brzy po vzniku jsme se zaměřili na vývoj a výrobu dekorativních stínících systémů. Pro výrobce existují dvě možné cesty. První, rychlejší a jednodušší: používat nebo kopírovat stávající systémy a vyhovět tak hlavním potřebám dnešní doby. Ta druhá, náročnější: neustále vyvíjet a tvořit, realizovat vlastní nápady a využívat vlastních zkušeností a zkušeností partnerů.  Bematech jde tím druhým směrem. Svým vysoce specializovaným výzkumem a vývojem vytváří dokonalé komfortní zóny. Kombinuje technická řešení s nejmodernějším designem. Patříme k předním evropské špičce. Z našeho výzkumu vzešel revoluční systém látkových rolet Zoomtech, světový patent. Jsem hrdý, že vznikl v Čechách, v Bematechu,“ říká Bernard Mullie, zakladatel firmy.

Dnes je velký zájem o velkoplošné rolety s ukrytými technickými prvky. (Zdroj: B+R Automatizace)

Právě tato novinka se dostala nyní do středu pozornosti jak laické, tak odborné veřejnosti. Přišla totiž v prvou chvíli, kdy se zájem zaměřuje na minimalismus. Jedním z charakteristických pilířů tohoto architektonického stylu, který začal prosazovat Le Corbusier, Mies van der Rohe a mnoho dalších, je ukrytí technických prvků. Nepřerušovaný povrch skla vytváří dojem nekonečného prostoru a umocňuje pocit splynutí s okolním prostředím.

Současní architekti se tedy vracejí k tradičnímu „v jednoduchosti je krása“ a stále kladou větší a větší důraz na velkoplošné skleněné plochy s minimálními rámy. To ovšem klade velké nároky na výrobce látkových rolet. Ty jsou sice krásné a umožňují dekoratérům kreativně popustit uzdu fantazii, ale umístit roletu širokou 5 metrů do trubky o průměru pouhých 5 centimetrů místo obvyklých 15 cm, to je tvrdý oříšek. Firmě Bematech a jejím inovačním partnerům se to podařilo.

Výzkum a vývoj probíhá v několika rovinách. Nejprve se musel zjistit, jaké gravitační síly působí na roletovou trubku a vypočítat takové její zakroužení, aby se – byť ukotvená jen na jednom konci – neprohýbala.

„Základní princip a algoritmus vynálezu Beamtech, jsme vytvořili systémem pokus -omyl a ručně jsme vyrobili první funkční vzorek. A potom jsme oslovili partnery, akademiky na VUT Brno a konstruktéry firmy Švoma-Stroje, aby nám pomohli celý proces automatizovat,“ říká Bernard Mullie, „Výsledkem je Zoomtech, jedinečné patentované řešení zamezující průhybu trubky a deformaci látky. Naše látkové rolety Zoomtech optimalizují akustické prostředí absorbováním nežádoucího hluku a snižují ztráty tepla. Chod je plynulý nejen u motorizovaného, ale také u ručního ovládání. Minimální nároky na umístění umožňují kombinaci s další roletou, záclonou nebo římskou roletou. Všechny rolety s malými i extrémními šířkami mohou mít stejné, malé průměry navíjecích trubek a subtilní konzoly. Máme dokonce rolety, které deaktivizují coronaviry!“

Stroj na míru

Nejen rolety se vyrábějí na míru, ale také stroj na výrobu roletových trubek byl vyroben Bematechu na míru. Ostatně firma Švoma-stroje se specializuje právě na jednoúčelová zařízení podle požadavků zákazníka. Tentokrát však měla zakázka jednu zásadní a zcela netradiční podmínku.

Bernard Mullie upřesňuje: „Díky nejmodernější technice jsme vymysleli nový obchodní model. Bematech prodá zakružovačku jinému výrobci rolet podle této technologie, ale nastavení a řízení bude probíhat dálkově. Zájemce si vlastně koupí hardware. Své požadavky na výrobu tyče rolety, tady délka, šířka, druh a hmotnost materiálu a podobně, budou díky řídicím systémům a webové aplikaci zpracovány v konfigurátoru na jiném místě, přesněji u nás, a poté automaticky přeneseny zpět do stroje. Bude se jednat o speciální formu pronájmu nebo licence na určitou dobu. Zákazník jen zadá úkol a nebude se starat o to, jak se zadání technicky zrealizuje. To obstaráme my. Jak to dokážeme, to je naše tajemství, které zákazník nerozluští. Ani to nebude mít zapotřebí, protože my mu do stroje dodáme na dálku potřebný software a stroj mu vyrobí roletu přesně podle jeho přání.“

Vývoj celého projektu probíhal v několika rovinách. Milan Švoma, majitel strojírenské firmy Švoma-stroje k tomu říká: „Jsme zvyklí konstruovat neobvyklé stroje, ale toto zadání bylo výjimečné. Spojili jsme proto síly s několika dalšími partnery. Jak navrhnout stroj na výrobu dlouhých trubek rolet, které se nesmí prohnout? Trubka se na první pohled zdá být skoro rovná, ale je zakroužená podle charakteristiky materiálu, z něhož je vyrobena. To je jeden aspekt, který vyřešili na VUT Brno. Druhým je automatizace. Tu jsme si objednali na základě předchozích dobrých zkušeností u společnosti B&R.“

Roman Mužík, který má v této společnosti na starosti technická řešení a obchod dodává: „Dodali jsme kompletní řídicí systém stroje včetně řídicího softwaru, na kterém jsme úzce spolupracovali s firmou Švoma-stroje. Obsluha stroje může lokálně přes náš operátorský panel spouštět výrobu a sledovat její průběh. Navíc náš systém dokáže potřebné výrobní parametry získat z Bematechu přes internet a podle těchto parametrů stroj nastavit a ovládat tak, aby výsledkem byla přesně vyrobená roleta.“

V tomto výrobním řetězci hráli důležitou roli také vývojáři brněnské společnosti PUX design, jež se specializuje na návrh a tvorbu webů, e-shopů a portálů. „Připravili jsme pro Bematech už dříve několik webových portálů a prezentací na základě dlouhodobější spolupráce, ale tato zakázka byla samozřejmě unikátní“, říká projektový manažer Jan Juránek

„Naším úkolem bylo přijmout od vzdáleného zákazníka charakteristické parametry, jako délku, šířku, váhu rolety, data vložit do konfigurátoru a poslat na jiný server, kde proběhne složitý matematický výpočet jak trubku správně ohnout, vše agregovat do jednoho webového rozhraní a poslat do PLC toho stroje umístěného kdesi třeba na druhém konci světa. Naše technologie je vlastně středobodem celého systému, protože zajišťujeme automatickou komunikaci se zákazníkem, zařídíme výpočet i jeho transfer do stroje. Navíc se ještě staráme o administrativu, načítáme kalkulace, sledujeme dobu trvání licence, pracujeme s kreditovým systémem apod. Nejde tedy jen o to „protlačit“ základní data až k výrobnímu stroji, ale i výkon administrátora, který sleduje kolik a čeho bylo kde vyrobeno. A ještě jeden důležitý prvek – zajištění bezpečnosti. Všechna přijatá i zpracovaná data jsou přísně střežena, aby se k nim nedostal nikdo nepovolaný.“

Zvolená koncepce vytvořila nové požadavky jak na strojní výrobu, tak na řídicí systémy.

Dekorativní a transparentní rolety jsou v módě. (Zdroj: B+R Automatizace)

Společnost B&R už dříve instalovala systémy tzv. vzdálené správy, které se osvědčují především pro údržbu a servis. Ale řešení pro Bematech je díky spolupráci s IT krok k novým možnostem. Jsme tedy svědky zrodu nového, převratného obchodního modelu. Díky propojení nových technologií se uchrání patent a autor řešení může propůjčovat výrobní licenci do různých částí světa a mít soustavně přehled o jejím využívání.

„Také pro nás byl tento projekt unikátní. Řídicí systémy bývají většinou připojeny na síť převážně z důvodu diagnostiky nebo údržby. V tomto případě síťová komunikace navíc pomáhá vytvořit dokonce nový obchodní model. Propojení provozní technologie (OT) B&R řídicího systému stroje s informační technologií (IT) od společnosti PUX design umožňuje firmě Bematech uchovat své výrobní know-how a umístit jej zcela mimo stroj,“ říká pan Mužík.

Nyní byl první stroj Zoomtech dokončen a expeduje se k prvnímu zákazníkovi do Francie. „Všichni netrpělivě čekáme jak se samotný stroj, ale také nový obchodní model osvědčí. Už se hlásí další zájemci, takže jsem přesvědčen, že jdeme neobvyklou, ale správnou cestou,“ říká na závěr Bernard Mullie.

I když zúčastnění technici mají někdy ostych před používáním vznosných termínů jako například 4. průmyslová revoluce nebo Průmysl 4.0, v tomto případě s takovým označením souhlasí, protože se opravdu jedná o propojení digitalizačních a automatizačních procesů s informačními technologiemi.

Související články
Jak přispívají opakovaně použitelné čisticí utěrky k ochraně životního prostředí

Dne 5. června 1972, v den zahájení první světové konference o ochraně životního prostředí ve Stockholmu, inicioval program ochrany životního prostředí Spojených národů (United Nations Environment Programme, UNEP) oficiální světový den životního prostředí. Od té doby se každo-ročně 5. červen slaví jako mezinárodní den životního prostředí. Opakovaně použitelný systém čisticích utěrek MEWA k tomu každý den v dílnách a výrobních halách přispívá: Čistí stroje a zařízení a podporuje ochranu zdrojů.

CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Automatizace plug and play bez programování

Automatizace má za úkol usnadnit život lidem pracujícím u obráběcích center a samozřejmě zvýšit produktivitu, zajistit stabilní kvalitu výroby a stát se úsporným opatřením v nelehkých časech. Pokud se podíváte správným směrem, nemusí být robotizace frézky nikterak nedosažitelná, i když jste třeba společnost skromnějších poměrů.

Související články
Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Propojené procesy a inteligentní výroba

Světové potravinářské společnosti se povedlo sloučením informačních a provozních technologií propojit procesy, lidi a technologie. Přineslo to zvýšení produktivity, méně papírování i úspory energií. S transformací pomohla společnost Rockwell Automation svým konceptem Connected Enterprise.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Pokrytí výroby materiálem

Řadíte se ke skeptikům, nebo k optimistům v zavádění Průmyslu 4.0 v českých podnicích? V době, kdy plným proudem běží kampaň na podporu Průmyslu 4.0 a kdy se jednotliví výrobci zařízení předhánějí v nabídce, jak podpořit automatizaci, se název článku může zdát už jako z minulého století.

Monitoring výroby přinesl vyšší produktivitu

Společnost Kopos Kolín patří mezi tradiční české elektroinstalační podniky působící řadu desetiletí na českém trhu. Firma se před časem rozhodla implementovat do výroby systém Plantyst, který spojuje monitorování technologií a jednoduchý shop floor management do jednoho nástroje. Výsledkem byl výrazný nárůst produktivity a přesné informace o stavu výroby.

Jak se zrodil systém pro monitoring výroby

Jiří Rozvařil spoluzakládal v roce 1996 v Kolíně tiskárnu Colognia press, ze které se po 20 letech stala firma se 100 zaměstnanci a obratem kolem 300 mil. ročně. Její vývoj byl téměř čítankový od garážového podnikání přes pokusy a omyly až ke stavbě nové haly a koupi špičkově fungujících tiskových strojů, díky kterým patří dnes tiskárna etiket k lídrům na českém trhu.

Konzumerizace IT ve výrobě

Chytrá zařízení jsou u spotřebitelů velmi úspěšná. Jejich přenosnost a výkon také pomáhají ke „smartifikaci“ výrobního odvětví – a to je jen začátek, jak říká Christoffer Malm, vedoucí týmu Connectivity Room v SKF.

Strojové učení metodou Deep learning

Deep learning je jedno z nejprogresivnějších odvětví strojového učení se schopností řešit úlohy, které byly ještě před deseti lety nemyslitelné. Uplatnění deep learningu zasahuje mnoho oborů lidské činnosti od systémů počítačového vidění přes vyhledávací, diagnostické a asistenční systémy až po autonomní vozidla a bezpečnost. Matlab, jakožto vývojové prostředí pro vědeckotechnické výpočty, nabízí v oblasti strojového učení a deep learningu množství algoritmů a usnadní jejich aplikaci při řešení praktických úkolů.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Ohřevné skříně Amarc - skladujte své sudy v teple a bezpečí

Připravili jsme pro Vás přehledný web s ohřevnými prvky společnosti Amarc. www.ohrevneprvky.cz. Naleznete zde kompletní nabídku topných plášťů pro sudy a průmyslové (IBC) kontejnery i podlahové topné desky v klasickém a EX provedení pro výbušné prostředí.

Inženýrská akademie ČR podporuje mezinárodní výzkum

Inženýrská akademie České republiky, z.s. (IA ČR) je organizace sdružující odborníky, jejichž společným zájmem je podpora a rozvoj technických disciplín odrážející technické, ekonomické, sociální, environmentální a kulturní potřeby společnosti. Byla založena v roce 1995 a jedním z jejích hlavních úkolů je rozvíjet a propagovat technické vědy a sbližovat výzkumnou sféru se sférou průmyslovou. Toho dosahují mimo jiné naplňováním cílů projektů, jejichž jsou řešiteli. Jedním z těchto projektů je projekt „Podpora mezinárodní spolupráce v inženýrském výzkumu“ programu EUPRO Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, který bude ukončen koncem roku 2016.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit