Témata
Reklama

Vůně oleje, perleťové barvy a burácení dvouválce

Orange County Choppers (OCC) je velmi populární americký televizní pořad (u nás pod názvem Americký chopper) o rodinném podniku, který navrhuje a staví exotické, zakázkově vyráběné motocykly charakteristické blyštivým chromem, velmi dlouhými vidlicemi a šestimístnými cenovkami. V pozadí této dramatické reality show, nepostrádající rodinné rozepře a problémy plynoucí z krátkých dodacích lhůt, stojí jiní neopěvovaní hrdinové: několik obráběcích strojů Haas, které hrají vedlejší role a které hluční protagonisté obvykle nazývají zkráceně jako "CNCéčka".

Pořad sledují diváci na celém světě, ale největší diváckou základnou jsou „malí kluci všech věků“, z nichž řada rovněž pracuje v oboru strojírenské výroby. Pořad sleduje i Dirk Rothweiler ze Stuttgartu, který v něm poprvé uviděl v akci CNC obráběcí stroje Haas předtím, než si zakoupil jednu frézku a jeden soustruh, jimiž doplnil stávající stroje ve své dílně a obsadil je do role hvězd ve své malé subdodavatelské strojírenské firmě. Dirk Rothweiler se inspiroval vylomeninami a výtvory, které viděl v pořadu Americký chopper, a založil sesterskou společnost s názvem Bullwy-Cycles, aby na strojích Haas vyráběl své vlastní motocykly s obdobnými pompézními proporcemi a cenou. Nedávno ho navštívili redaktoři firemního časopisu společnosti Haas CNC, aby se podívali do zákulisí firmy a seznámili se s talentem a nadšením předpremiérové produkce firmy Bullwy.

Reklama
Reklama
Reklama
Dirk Rothweiler založil společnost s názvem Bullwy-Cycles a na strojích Haas vyrábí své vlastní motocykly s pompézními proporcemi a cenou.

Jak a proč jste se rozhodl založit svou firmu?

Dirk Rothweiler: Původně jsem se vyučil jako automechanik, potom jsem pracoval jako operátor soustruhu a nakonec jsem si doplnil kvalifikaci absolvováním magisterského studia v oboru přesné mechaniky. Studoval jsem při zaměstnání, avšak v roce 2004 jsem se rozhodl vydat se vlastní cestou a založil jsem svoji firmu zabývající se přesným obráběním – Rothweiler Feinwerkmechanik se sídlem ve městě Pfintzal, nedaleko od Karlsruhe. Představoval jsem si, že budu moci proměnit své nápady ve skutečné produkty s využitím vlastních výrobních strategií a přístupů. V roce 2009 jsem dostal nápad založit sesterskou firmu Bullwy-Cycles. Motocykly mě odjakživa fascinovaly a v minulosti jsem přestavěl a upravil mnoho motorek. Je to pro mě splněný sen, že se živím navrhováním a vyráběním vlastních motocyklů. Při výrobě motocyklů s jedinečným designem a zpracováním mi značně pomáhají nabyté odborné strojírenské zkušenosti a rovněž osobní zaujetí.

Musel jste překonat nějaké obtíže, abyste úspěšně rozjel podnikání?

Dirk Rothweiler: Při zakládání nové firmy je nejobtížnější skutečnost, že musíte řídit všechny výrobní procesy. Ve firmě Bullwy-Cycles jsem vytvořil koncepci pro každý krok – od návrhu až po koncovou součást, připravenou k instalaci. Pravda je, že všechny součásti se nevyrábějíí přímo ve firmě Bullwy, ale přesto mám nad vším plnou kontrolu.

V čem jsou tedy vaše výrobky jedinečné? Jak navrhujete a stavíte své motorky?

Dirk Rothweiler: Starám se o kompletní konstrukci až po nejmenší detaily. Každá součást se vyrábí na míru, což vnímám jako osobní výzvu. Moje návrhy motocyklových rámů se stávají skutečností díky spolupráci se známým výrobcem rámů. Navíc lze všechny komerční součásti rámů upravit tak, aby vyhovovaly přáním zákazníka a zároveň splňovaly příslušná nařízení a zkušební požadavky. Speciální motory nám dodává špičkový americký výrobce motocyklů. Příkladem zakázkového charakteru naší práce jsou převody, které musejí vydržet působení velmi vysokých sil, nebo speciální hnací jednotka, která umožňuje použití širokého hnacího řemenu. A paprskové ráfky kol nám zase na míru vyrábí jeden známý specializovaný výrobce. Jsou zde také dvě šestipístové brzdy, které byly vyvinuty speciálně pro tyto vysokovýkonné motocykly. Stavím motorky na zakázku, takže se vyznačují jedinečnými tvary a funkcemi.

Kde jste se poprvé dozvěděl o CNC obráběcích strojích Haas?

Dirk Rothweiler: Viděl jsem je v pořadu Americký chopper vysílaném na německém kanálu DMAX, který se zaměřuje na životní styl. Viděl jsem, že pomocí této technologie lze vyrábět všechny druhy speciálních součástí ve vlastní dílně. Vypadalo to, že stroje Haas zvládnou vyrobit jakýkoliv neobvyklý design. Stroje Haas jsem také viděl na veletrhu AMB ve Stuttgartu v roce 2006.

V Německu neustále roste poptávka po velmi kvalitních motocyklech a součástech vyrobených na zakázku. Toto odvětví představuje velký byznys, zejména když máte jedinečnou nabídku – něco, co vás odliší od ostatních hráčů na trhu.

V současné době mám CNC soustružnické centrum Haas SL-20 a CNC vertikální obráběcí centrum Super Mini Mill se čtyřmi osami. Do budoucna uvažuji o rozšíření výrobních kapacit přidáním pětiosého vertikálního obráběcího centra Haas, abych mohl efektivněji vyrábět různé součásti. Spolu s novými zaměstnanci a novou dílnou budu moci dále zlepšit efektivitu a výrobu.

Jak konkrétně stroje využíváte? Jaké součásti vyrábíte?

Dirk Rothweiler: Všechny moje stroje Haas jsou v plném zápřahu a vyrábějí širokou řadu motocyklových součástí, včetně vidlicových korunek, kompletního řemenového převodu, řemenice, brzdového adaptéru a stupaček. Velkou výhodou strojů Haas je, že požadovaného obrobení součásti dosáhnu velmi rychle díky nastavení v několika málo krocích. Zakoupil jsem stroj SL-20 pro výrobu soustružených součástí s průměry od 10 do 200 mm a minifrézku pro výrobu distančních vložek a různých součástí, které vyžadují obrábění ve čtyřech osách.

Stroje programujeme přímo, avšak pro obtížné a složité geometrie a procesy používáme systém CAM.

CNC: Můžete shrnout své zkušenosti se stroji Haas?

Dirk Rothweiler: Se svými stroji Haas jsme velmi spokojeni. Poměr cena/výkon je výborný, stabilita a rozměrová přesnost jsou vynikající a spolehlivost je špičková. Doposud jsme nenarazili na žádné poruchy a podpora ze strany místní firemní prodejny (HFO Katzenmeier) je prvotřídní. Stroje Haas bych doporučil všem firmám, ať už vyrábějí prototypy nebo se zabývají sériovou výrobou. Stroje se vyznačují dobrým designem, kvalitní výrobou a kdykoliv je můžete snadno rozšířit o doplňkovou výbavu nebo funkce. Pokud jde o přesnost, opakovatelnost a odolnost, stroje Haas se vyrovnají jakýmkoliv konkurentům. Řízení je snadno ovladatelné a rychle se ho naučíte používat. Najdete zde funkce složené z několika kroků, jako např. nastavení nástrojových korekcí, nastavení nulových bodů obrobku, uvedení stroje do výchozí polohy a výběr dalšího nástroje při nastavování, které lze provádět stiskem jednoho tlačítka.

A vyhlídky do budoucnosti?

Dirk Rothweiler: Naše podnikání je postaveno na řemeslné dovednosti, flexibilitě, kreativitě a té nejlepší technice. A v neposlední řadě je zde výkon a spolehlivost strojů Haas, díky nimž jsme udělali velký pokrok při budování úspěšné výrobní dílny. Tyto stroje rovněž přispívají k našemu růstu a jsem přesvědčen, že v průběhu naší cesty vpřed nebude dlouho trvat a budeme investovat do dalších CNC obráběcích strojů Haas.

Matt Bailey

Haas Automation
Umístění na IMT: pavilon P, stánek 23

Na youtube.com v sekci Haas Automation naleznete mj. i  tuto reportáž opatřenou českými titulky.

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 120928
Datum: 04. 09. 2012
Rubrika: Trendy / IMT 2012
Autor:
Firmy
Související články
Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

The Nexx generation

Když potřebujete rychle vyrobit funkční prototypy produktů, CNC obráběcí stroje jsou, navzdory rychlému rozvoji a rozšiřování technologie 3D tisku, stále tím nejlepším řešením. Portugalský výrobce přileb Nexx se na trhu poohlížel po vhodném stroji k rychlému prototypování. Dnes tak může experimentovat s více designovými nápady, vyrábět plně funkční prototypy a uvádět nové výrobky na trh rychleji než kdy dříve.

Od vzdělávání přes úspory až po virtuální realitu

Společnost Siemens se zúčastnila všech dosud konaných ročníků Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně a tradice pokračuje i v letošním roce, kdy hlavním tématem expozice je časová a energetická efektivita v rámci celého životního cyklu stroje - od jeho návrhu až k výrobě. Že je ochrana životního prostředí pro Siemens téma číslo jedna, podpoří i divácky atraktivní část expozice, ve které se představí nový model elektromobilu BMW i3, který je od jara letošního roku součástí vozového parku společnosti Siemens.

Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

Chceme svítit

Povědomí o bývalém vojenském prostoru Stříbro v západní části naší republiky přinášejí buď vzpomínky osobního rázu, nebo přicházejí skrze narukované, kteří zde společně, převážně s romskými spoluobčany z tehdejšího východu Československa, v tankových praporech chránili naši republiku proti vpádu západních imperialistů. Doba se naštěstí změnila. Nyní je to rozvíjející se region jak díky blízkosti k Německu a hlavní dálniční tepně, tak i zásluhou generace techniků, kteří se zde kolem plzeňské Škody zrodili a po jejím rozpadu a rozmělnění se vydali na cestu soukromého podnikání ve strojírenském oboru. Do jedné z takových firem, nacházející se v Kladrubech u Stříbra, jsem se vypravil. Důvodem byla ukázka vzniku a růstu dalšího partnerství s dodavatelem technologií obrábění, společností Mazak.

Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Dny obráběcích strojů, nástrojů, robotů a softwaru

Dny otevřených dveří firmy Grumant se staly tradicí, letos proběhl již 6. ročník. Návštěvníkům byly k dispozici novinky od předních světových výrobců nástrojů a obráběcích strojů. Zajímavá byla také prezentace průmyslového robotu. Zájem zákazníků potvrzuje návštěvnost, která pravidelně stoupá s každým dalším ročníkem, a letos byl zaznamenán její rekordní nárůst.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit