Témata
Reklama

Vzduch zadarmo?

Vzduch je možná zadarmo, ale stlačený nikoliv. Ve skutečnosti může být i 10x dražší než elektřina, pokud vezmeme v úvahu veškeré náklady na výrobu, přenos, úpravu a systém.

Důležité je zajistit, aby stlačený vzduch byl nákladově co nejefektivnější. V okamžiku, kdy vzduch opouští kompresor, je horký, znečištěný a mokrý, a také má obvykle vyšší tlak, než je požadováno pro připojené zařízení.

Reklama
Reklama
Reklama

Znečištění stlačeného vzduchu

Jak znečištěný a jak mokrý je vzduch na výstupu z kompresoru? Standardní kompresor o výkonnosti 50 l.s-1 vytlačí za jediný rok do vzduchové soustavy 4 500 litrů vody a 8 litrů znehodnoceného kompresorového oleje, nemluvě o nesčetném množství částic nečistot. Jestliže se něco z toho dostane do poháněného zařízení, poběží s menší účinností, bude fungovat méně efektivně a mnohem dříve se opotřebuje nebo porouchá. Stlačený vzduch je proto třeba důkladně upravit, aby se odstranily nečistoty a snížil tlak. Často je potřeba také přidávat čistý olej pro mazání zařízení, které stlačený vzduch pohání.

Čištění vzduchu

Voda, vodní pára, pevné částice a olej – to vše je třeba odstranit ze vzduchu, který opouští kompresor. Vodní pára vzniká na výstupu kompresoru, ale jak ji vzduch ochlazuje, mění ji také na kapalinu. Je proto nutné ji odstranit v obou skupenstvích.

Stlačený vzduch na výstupu z kompresoru nemívá požadovaný tlak a není ani čistý, ani suchý. Proto je potřebná jeho úprava.



Pevné částice se mohou dostat do vzduchu z ovzduší, koroze nebo uhlíkových produktů nebo z mechanického upevnění kovového potrubí a součástí soustavy. Některá zařízení, například vzdušná ložiska a miniaturní pneumatické motory, budou k jejich odstranění potřebovat velmi jemnou filtraci.

Olej je přítomný ve formě kapaliny, aerosolu a páry. Určitou možností je použití bezolejových kompresorů, ale jinak může být nezbytné použít standardní filtry, slučovací filtry a filtry na odlučování par. Některá zařízení mohou pracovat s určitým množstvím znečištění olejovou párou nebo aerosolem. Další filtry ve směru toku mohou pak dále čistit vzduch pro specifické použití v určitých částech zařízení nebo procesu.

Regulace tlaku a přimazávání

Používání pneumatického zařízení při vyšším tlaku, než je specifikováno, způsobuje nadměrné opotřebení bez výrazného zvýšení výkonu. Současně se plýtvá stlačeným vzduchem a energií použitými k jeho výrobě. Řešením vedoucím k úspoře nákladů je redukční tlakový ventil nebo regulátor (pro všeobecné použití, řídicí, přesný nebo pro speciální použití), který udržuje výstupní tlak konstantní bez ohledu na vstupní tlak a výstupní proud.

Nakonec musí být přidáno určité množství maziva, aby se snížil odpor a opotřebení v provozním zařízení. Firma Norgren vynalezla aerosolový lubrikátor, který se používá nejčastěji. V nabídce je také typ se vstřikovacím čerpadlem.

Jako přední světová firma v oblasti přípravy vzduchu má společnost Norgren bezkonkurenční znalosti o optimálním způsobu výroby čistého stlačeného vzduchu a  jeho ekonomickém, efektivním a bezpečném používání. Technici společnosti proto rádi pomohou s výběrem nejvhodnějšího zařízení pro jakoukoliv aplikaci.

Lubomír Biskup

Norgren
biskup@cz.norgren.com
www.norgren.cz

Reklama
Související články
Prediktivní údržba se vždy vyplatí

Náklady spojené s provozem a údržbou zařízení mnohdy několikrát převyšují jeho hodnotu. V souvislosti s digitalizací v průmyslu a internetem věcí (Internet of Things – IoT) vzniká potřeba nových obchodních modelů, z nichž mnohé ještě neznáme, zatímco jiné už dostávají konkrétní podobu. Mezi ně patří prediktivní údržba.

Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Související články
Hromadná výroba? To nestačí!

Všichni jsme svědky nesporně se zrychlujícího vývoje vědy, techniky, ale i světového obchodu. Globalizace trhu vede k poptávce po rychle pracujících výrobních linkách a strojích vykazujících výjimečné výkony. Současně se stále častěji objevuje požadavek uspokojit poptávku na malé série výrobků, které se od těch masových odlišují.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

Smart technologie pro prediktivní údržbu

V posledních letech se masová produkce stejných výrobků pomalu snižuje, a to díky výrobě upravované na míru potřebám zákazníků. Tyto změny jsou způsobeny narůstajícími schopnostmi dnešních výrobců poskytovat individuální řešení a rozvíjejícími se možnostmi komunikace jejich výrobků. Náročná práce ve složitějších podmínkách je mnohem častěji vykonávána pomocí robotů. Lidé jsou těmi, kdo výrobu sledují, řídí, diagnostikují a analyzují, a to velmi často i na dálku. Právě díky těmto změnám se služby poskytované k průmyslovým výrobkům stávají velmi efektivním způsobem, jak udržet vysokou provozní spolehlivost, snižovat provozní náklady a prodlužovat provozuschopnost výrobních zařízení.

Správné praní pracovních oděvů

Stejně jako jiné oděvy, tak i pracovní kalhoty, bundy nebo trička musejí být pravidelně čištěny. Jednoduchý pracovní oděv mohou sice vyprat zaměstnanci doma v pračce, ale vzhledem k různým druhům znečištění to není vždy vhodné. Optimální výsledky v této oblasti přináší průmyslová péče.

Efektivní program čištění pro moderní průmyslovou výrobu

„Rozlila se mi láhev ředidla!“ I v nejlépe organizované dílně se stávají nehody. Jsou dvě řešení: vytáhnete během vteřiny z vhodně umístěného zásobníku jednu netkanou utěrku, ředidlo utřete a utěrku hodíte do koše. Nebo vstanete, jdete do kumbálu, z velkého pytle hadrů vyberete ten nejvhodnější, vrátíte se, zjistíte, že hadr rozlité ředidlo nepojme, jdete pro další, oba dva pak zanesete do druhého kumbálu, kde se ukládají hadry na vyprání... a už je pomalu čas na pauzu po uklízecí anabázi.

Pracovníci s nestandardní velikostí? Žádný problém!

Ochranné oděvy by měly chránit zdraví a život zaměstnanců. Aby mohl být tento účel splněn, musí oděv dobře padnout. Běžné konfekční velikosti však nesedí každému pracovníkovi. Proto společnost Mewa, poskytovatel služeb v oblasti textilu, nabízí smluvně regulované individuální úpravy.

Prediktivní údržba 4.0

Smyslem prediktivní údržby je předpovědět stav výrobních zařízení a odhalit potenciální poruchu. Prediktivní údržba rozšiřuje běžné monitorování stavu o pohled do budoucnosti strojů a nabízí tak možnosti, jak zvýšit efektivitu a snížit celkové provozní náklady. Digitalizace přináší nové možnosti řešení servisní údržby.

Čisticí utěrky v systému vícenásobného použití

Vyčistit stroje, pracoviště a materiál použitý k čištění prostě zahodit? Tak jednoduché to v oblasti řemesel a průmyslu není. Kdo začne pracovat se znečišťujícími látkami, jako jsou motorový olej, tuhá maziva nebo nátěry, musí respektovat a dodržovat určité zákonné směrnice pro zacházení s materiálem použitým k čištění.

Opotřebovaný kuličkový šroub - vyměnit nebo opravit?

Otázku, zda opotřebovaný kuličkový šroub repasovat, či nahradit novým, si pokládá řada společností. Rozhoduje i finanční hledisko.

Služba pro bezdemotážní diagniostiku

Bezdemontážní diagnostika je zavedená metoda pro periodickou analýzu stavu strojů a zařízení, která umožňuje monitoring v čase, vylepšuje harmonogram zásobování náhradními díly a optimalizuje správu zdrojů. Metoda rovněž šetří prostředky tím, že eliminuje ty servisní úkony, které nejsou nezbytné.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit