Témata
Reklama

Za obráběcími stroji do Alp

Společnost DMG Mori uspořádala od 14. do 18. února ve svém závodě Deckel Maho v bavorském Pfrontenu tradiční dny otevřených dveří. Alpský veletrh, jak je tato rozsáhlá akce také nazývána, letos představil nejen tři světové premiéry v oblasti svých obráběcích strojů, ale i další zajímavé novinky.

Během týdenní akce se v Pfrontenu vystřídají tisíce návštěvníků z celého světa. Také tuzemské zastoupení DMG Mori Czech sem uspořádalo autobusový zájezd pro své zákazníky. Stroje jsou k vidění nejen na showroomu, ale i v pro tento účel uvolněných výrobních prostorách a za některými je třeba v doprovodu průvodce zajít až na montážní linku. Největší stroje, které umožňují obrábění dílců až do hmotnosti 150 tun a vyrábějí se v hale trefně nazvané XXL, ani jinde než v místě svého vzniku předvádět nelze. V rámci prohlídkové trasy se tak návštěvníci současně seznámí i s organizací výroby.

Reklama
Reklama
Reklama
Živý ruch na showroomu; v pozadí univerzální stroj DMC 80 FDS a přesná vertikální bruska CVG 6

Výroba

Závod v Pfrontenu je zaměřen na montáž obráběcích center typu monoBlock a duoBlock, obřích portálových center a klíčových komponent, jako jsou například vřetena nebo stoly. Další díly na montáž přicházejí jako subdodávky. Místní specialitou je výroba strojů řady Lasertec, ať už pro obrábění laserem, anebo naopak pro aditivní výrobu či chcete-li 3D tisk. Za zmínku stojí další zajímavost – řada obráběcích center Ultrasonic určených pro obrábění obtížně obrobitelných materiálů na principu rozkmitání nástroje ultrazvukem. Montáž strojů zde pracuje zpravidla na jednu směnu, výroba některých komponent běží i na tři směny. V závodě pracuje 1 200 zaměstnanců a společnost si v Pfrontenu navíc vychovává 110 učňů, kteří se rovněž zapojují do výroby, neboť firma do učiliště zadává některé zakázky. Studenti tak získávají praktické zkušenosti přímo při výrobě dílů pro prestižní obráběcí stroje.

Pohled do expozice zaměřené na aplikace v leteckém průmyslu

Komponenty

Linka na výrobu má maximální kapacitu 4 000 kusů ročně, dále lze v závodě vidět montáž sklopných frézovacích hlav – B os –, kde je letošní plán 536 kusů. Stolů různých typů se má letos vyrobit 668, ať už v podobě otočných NC stolů, kolébkových stolů pro „monoBlocky“ poháněných jedním nebo dvěma motory a dalších stolů pro soustružnická a frézovací centra. Na další lince se vyrábějí kolesové zásobníky; největší provedení s pěti koly pojme až 453 nástrojů.

Montáž strojů

Výrobní prostory jsou velmi rozlehlé a montáž je tak rozdělena do několika hal podle typů strojů. S ohledem na požadovanou přesnost strojů jsou dílny klimatizované na teplotu 20 °C ± 0,5 °C. V zimě je navíc třeba na tuto teplotu vytemperovat i materiál, který na linku přichází, což může trvat i 10 dnů.

Montáž obráběcích center duoBlock probíhá tak, že je na montážním stanovišti během deseti dnů smontována základní sestava stroje, jehož základ je tvořen dvěma bloky – horizontálním a vertikálním. Pak se stroj přesune na další montážní stanoviště, kde je dokončen a vybaven opcemi podle požadavků zákazníka. Tato kombinace standardizovaného produktu a široké možnosti opcí umožňuje vysokou variabilitu a výrobu stroje na míru přesně podle potřeb zákazníka.

Montážní linkou frézovacích center monoBlock projde ročně kolem 600 strojů. V příslušné hale se nacházejí dvě paralelní montážní linky, každá s deseti stanicemi. Výroba je zde organizována v taktech v délce jedné směny, vždy odpoledne je na linku zavezen rám pro výrobu nového stroje a stroje na lince se přesunou na další pozici. Kromě toho se všechna pracoviště vybaví montážním materiálem pro další den. Paralelně k těmto linkám jsou uspořádána další montážní pracoviště, kde jsou podle zákaznických požadavků připravovány skupiny, jež jsou na linkách montovány na stroj. Díky této organizaci odběratelé získají dobře vybavené stroje za přístupnou cenu.
K největším vyráběným strojům patří portálová centra DMU 600 P (klasická konstrukce s pohyblivým stolem) nebo DMU 600 G linear (provedení gantry s pohyblivým portálem a lineárními motory v hlavních osách). Montují se, jak jinak, v hale XXL. Největší dodaný portálový stroj disponoval délkou lože 41 m. Po smontování a odzkoušení se tyto velké stroje musejí opět rozebrat až na 10 základních částí, aby je bylo možné expedovat zákazníkovi. Kromě nich se zde vyrábějí i další velké portálové stroje o něco menších typů.

Světové premiéry

Společnost DMG Mori představila v Pfrontenu světové veřejnosti tři horké novinky.

Lasertec 75 Shape

První z nich je stroj Lasertec 75 Shape určený pro laserové vytváření textur na definovaných technických plochách 3D laserovou erozí materiálu po jednotlivých vrstvách. Stroj je vybaven vláknovým laserem s výkonem 100 W a systémem Celos pro snadnou obsluhu a komplexní integraci do organizace provozu. Se svou ustavovací plochou pouhých 8 m2 se hodí i do nejmenších dílen. Přitom nabízí pracovní prostor pro obrobky o průměru až 650 mm, výšce 500 mm a hmotnosti až 600 kg. Laserovým erodováním paralelně ke kontuře umožňuje Lasertec 75 Shape bezproblémové a rychlé vytváření textur i na volně tvarovaných 3D plochách a nahrazuje tak náročné a neekologické leptání.

Světová premiéra: Lasertec 75 Shape pro laserové vytváření textur. (Foto: DMG Mori)

DMU 50 3. generace

Nové obráběcí centrum DMU 50 třetí generace disponuje zvětšeným rozsahem naklápění, výkonnějším vřetenem a inovativní koncepcí chlazení. Uplatní se například v leteckém a kosmickém, zdravotnickém nebo automobilovém průmyslu. S pojezdy 650 x 520 x 475 mm a maximální hmotností obrobku 300 kg pokrývá nové frézovací centrum široké spektrum obrobků. Rozmanitost možností obrábění podporuje NC naklápěcí otočný stůl se zvětšeným rozsahem naklápění –35°/+110°. Uživatel si může vybrat z různých vřeten s otáčkami až 20 000 min-1. Volitelně je k dispozici i rozšíření zásobníku nástrojů až na 120 míst (v základním provedení je 30 míst). Jednodílné lože stroje spolu s inovativním chlazením vedení a pohonů umožňuje dosažení vysoké přesnosti.

Světová premiéra: obráběcí centrum DMU 50 třetí generace. (Foto: DMG Mori)

CLX 350

Další novinkou je univerzální soustružnické centrum CLX 350. V základním provedení může tento velmi kompaktní model s ustavovací plochou menší než 5 m2 obrábět tyčový materiál o průměru 51 mm, volitelně až 65 mm. Maximální točný průměr stroje je 320 mm, pojezdy dosahují 242,5 mm v ose X a 530 mm v ose Z. Jeho servorevolver VDI 30 je vybavený dvanácti – volitelně poháněnými – nástrojovými místy. CLX 350 tak představuje efektivní a vysoce produktivní univerzální soustružnické centrum pro nejrůznější možnosti použití.

Světová premiéra: univerzální soustružnické centrum CLX 350. (Foto: DMG Mori)

Další novinky

Pozornost byla věnována i dalšímu stroji z řady Lasertec, a to Lasertec 30 SLM pro aditivní výrobu metodou selektivního tavení laserem v práškovém loži. Stroj byl vyvinut ve spolupráci s německou firmou Realizer, v níž DMG Mori získala majoritní 50,1% podíl. Díky tomu si rozšířila své portfolio o další novou technologii. Inovace se dočkaly také stroje typu duoBlock, a to rozšířením o variantu FDS, která kromě frézování a soustružení zahrnuje také broušení. Doplnění další technologie je možné u strojů řad DMU/DMC FD.

Předvádění stroje Lasertec 30 SLM pro aditivní výrobu
Příklad 3D výtisku ze stroje Lasertec 30 SLM, v pozadí tentýž díl po obrobení
Obráběcí centrum duoBlock DMC 80 FDS zvládá frézování, soustružení i broušení. (Foto: DMG Mori)
Flexibilní robotický zakládací a odebírací systém Robo2Go pro obsluhu soustruhů

Stranou pozornosti nezůstal ani koncept Průmyslu 4.0. V této oblasti kraluje nejen systém Celos (nadstavba řídicího systému s řadou softwarových aplikací) či technologické cykly (parametrizované obráběcí programy), ale jsou doplňovány stále nové možnosti. Například ve spolupráci se společností Istos jsou připravovány zákaznické služby v oblasti digitalizace výrobních procesů. První produkty a řešení by měly být představeny letos na EMO. V oblasti automatizace se mohli návštěvníci seznámit mimo jiné s robotickým zakládacím a odebíracím systémem Robo2Go. Jedná se o flexibilní systém, který lze podle potřeby přemisťovat v rámci výroby k různým soustruhům. Adaptace na nový soustruh se provádí prostřednictvím speciální aplikace Celos přímo na řídicím systému stroje zadáním několika málo údajů. Hlavně pro automobilní průmysl je určen flexibilní automatizovaný výrobní systém, jehož základem jsou horizontální obráběcí centra NHX 5000 a DMC 60 H linear a lineární zásobníkový systém na palety LPP 24, ze kterého jsou obě obráběcí centra automaticky zásobována obrobky.

Pavel Marek, Pfronten.

pavel.marek@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Zcela jiné možnosti s aditivními technologiemi

Nadnárodní společnost General Electric napříč všemi svými dceřinými společnostmi neustále prohlubuje obrovské know-how. Vlastní zkušenosti s vývojem aditivně vyráběných částí zejména pro potřeby leteckého průmyslu přesahující již dvě dekády daly podnět ke vzniku zákaznického centra. GE Additive otevřela v roce 2017 zákaznické centrum (Customer experience center – CEC) kousek od Mnichova, kde firmám nabízí pomoc s nelehkými začátky s aditivními technologiemi.

Další veletržní postřehy z EMO 2019

Z pohledu technika lze veletrh EMO v roce 2019 považovat za zdařilý, protože byl více o invenci, kreativitě, vylepšování stávajícího i hledání nových cest. Na veletrhu bylo možné vysledovat několik řekněme fenoménů, které se objevovaly napříč veletrhem. Přitom bych je přímo nepovažoval za trendy, protože obdobné počiny, technika, software i smýšlení byly (u asijských výrobců) k vidění o šest měsíců dříve na veletrhu obráběcích strojů v Pekingu. Nedávám tímto záminku k mezikontinentální diskusi o tom, kdo trendy určuje. V tomto textu zazní několik dalších veletržních postřehů.

Cena MM Award na EMO 2019

Také v roce 2019 došlo na udílení cen MM Award. Jedná se o oficiální a jediné ceny udělované na veletrhu EMO. Porota i letos vybírala z mnoha přihlášených exponátů, nejen německých výrobců. Do užšího výběru se jich dostalo jen pár, a nakonec bylo rozdáno pět hlavních cen v pěti kategoriích. S prázdnou neodešly ani firmy, jejichž produkty se ocitly na druhém a třetím místě. I v tomto roce došlo k jistému „posunu“ ve vnímání obsahu jednotlivých kategorií, a tedy i oceněných produktů. Pojďme se podívat na vítězné exponáty podívat jednotlivě. Je to lehký nástin toho, jak EMO vidí němečtí kolegové.

Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Strojírenské fórum 2018: Inteligentní výroba

Další z již tradičních setkání odborníků (nejen) z oblasti výroby – podzimní Strojírenské fórum – se odehrálo 8. listopadu, tentokrát v prostorách Ústavu výrobních strojů a zařízení a RCMT FS ČVUT v Praze.

V nejisté době je univerzálnost řešením

Automatizace průmyslových procesů řeší problémy s nedostatkem kvalifikované pracovní síly, nahrazuje fyzicky namáhavou či zdravotně škodlivou činnost, snižuje chybovost lidského faktoru, zkracuje výrobní časy a v konečném důsledku přispívá ke zvýšení kvality a zisku. Nejen toto je pro ředitele společnosti Acam Solution Ing. Pavla Bortlíka a jeho tým motivace, ale i zábava. Za relativně krátkou dobu na trhu se firma stala, ať už napřímo, či přes své obchodní partnery, dodavatelem společností jako Volkswagen, Toyota, Olympus, Škoda Auto, Edwards, TE, BOSH, Heinze Gruppe, Woco STV či Fanuc a nyní přichází s řešením vhodným nejen pro velké výrobce, ale také pro malé a střední podniky – s univerzální robotickou buňkou HXG. Důležitým komponentem v této buňce je mimo jiné systém pro upínání nulového bodu VERO-S od společnosti Schunk.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Technologie roku 2018

Další z řady odborných seminářů společnosti Misan v jejím sídle v Lysé nad Labem s názvem Technologie roku 2018 se uskutečnil v únoru ve spolupráci se společností Tungaloy. Hlavními tématy byly automatizace výrobních procesů, monitorování a propojování výrobních strojů a systémů a představení nových výrobních zařízení, nástrojů a technologií, které pak byly následně předvedeny v praktické části semináře při ukázkách obrábění. Bonusem na semináři byla přítomnost chairmana a CEO Okuma Europe a Okuma America Corporation Takeshiho Yamamota a senior manažera z oddělení obchodu Okuma Europe Ralfa Baumanna, kteří poskytli MM Průmyslovému spektru exkluzivní rozhovor.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Výroba otvorů v GT rozvaděči turbovrtulového motoru

Turbovrtulové motory řady H – konkrétně typ H80 – vyrábí GE Aviation Czech v pražských Letňanech již pět let a nalezneme je například v dopravníkovém letounu L410 či v zemědělském Thrush 510G. Turbovrtulový motor GE série H se skládá přibližně z 3 000 dílů. Od začátku roku se na výrobě částečně podílí také elektroerozivní hloubička Penta 1060 CNC.

Veletrh EMO opět v Hannoveru

Mezinárodní kovozpracující veletrh EMO se po čtyřech letech opět vrací do Hannoveru. Konat se bude od 18. do 23. září a podle našich informací je určitě na co se těšit. Letošním heslem veletrhu je „Connecting systems for intelligent production“, volně přeloženo „Propojováním systémů k inteligentní výrobě“. Cílem tohoto článku je představit trendy letošního veletrhu a několik novinek společností, které v průběhu předveletržní tiskové konference prozradily, jaké inovace budou na svých stáncích v Hannoveru prezentovat.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Inovativní technologie v praxi

Odborné technické semináře, kde jsou účastníkům prezentovány novinky na trhu a během praktických ukázek dokazovány účinnosti a funkčnosti nových produktů, je podle mého názoru nejlepší způsob, jak zájemcům předvést danou technologii a samotnými činy je přesvědčit, popřípadě doškolit. Společnost Misan takové semináře pořádá pravidelně. V prvních dvou dnech pro technickou veřejnost, další den pro studenty středních a vysokých škol, odborných učilišť apod. Letos ve druhé polovině února byl seminář s názvem Inovativní technologie v praxi uskutečněn ve spolupráci se společností Tungaloy, kdy právě její nástroje byly implementovány do strojů Okuma a Brother pro různé aplikace obrábění.

Kde síla monozukuri inovací nikdy nekončí

Pravidelně vás v MM Průmyslovém spektru informujeme o společných konferenčních a seminárních aktivitách výrobců a dodavatelů řady výrobních technologií. Firma Misan patří mezi nejaktivnější a v častých intervalech pořádá ve svých prostorách v Lysé nad Labem konference, kde edukativní formou přítomným představuje inovační pokrok v oblasti strojírenství. Od loňského listopadu, kdy zde se společností Tungaloy spolurealizovala třídenní seminář, neuplynulo v místním Labi mnoho vody a opět s tímto partnerem, s nímž jej vedle kladného vztahu k japonské kultuře spojuje i celá řada jiných aspektů, uspořádala další seminář, tentokráte s podtitulem Síla zrychlení.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit