Témata
Reklama

Zlaté japonské ručičky a firemní zásady

Vidět demonstraci výsledků japonských výrobců obráběcích strojů je pro Evropany, a Čechy především, mimořádným zážitkem. Jistě, pokud je správně vytyčen cíl a všichni táhnou za jeden provaz, jsou dosahovány ohromující mety.

My v české kotlině bohužel z historických důvodů neznáme společné úsilí trvající desítky let, abychom si dokázali představit, čeho lze cílevědomou prací společnosti dosáhnout. A tak raději hned na začátku začneme předestírat destrukční reakce o tom, že to stejně nemá smysl, neboť brzy přijde někdo silnější, kdo naše dosavadní snažení zmaří. Pokud to nezabere, máme další argumenty o tom, že nejsme tak hloupí, abychom si museli vydělávat peníze prací a že setrvávání v jedné firmě déle než 5 roků narušuje kariérní růst. To zvládáme bravurně a pomalu se začíná říkat, že už to dávno nejsou ručičky, ale řečičky, které mají Češi zlaté. Těmi se ale bohužel hodnoty nevytvářejí.

Reklama
Reklama
Reklama
Možná by bylo namístě mluvit o výrobních robotech.

Firemní zásady

Jak tedy fungují firmy, které až do 70. let minulého století okukovaly evropské, a velmi často také české obráběcí stroje jako vzory a nyní jsou nejlepšími i největšími na světě? Je možné, že Asiaté, zvláště ti na Dálném východě, rozluštili zákony mraveniště a dokázali je aplikovat do vlastních společností? Nelze to vyloučit, ale především mají dokonale rozpracované a spolehlivě fungující podnikové zásady - pravidla vzájemných vztahů, která si nikdo neodváží zpochybňovat. Nahlédněme alespoň zčásti na podnikové principy a strategie aplikované v posledních desetiletích u největšího současného výrobce obráběcích strojů na světě - společnosti Yamazaki Mazak Corp.

  • Zásada č. 1: Zaměstnanci nejsou nákladovou položkou, nýbrž tvůrcem hodnot.
  • Zásada č. 2: Oboustranný přínos - základem úspěchu je týmová práce. Tým je však tvořen jednotlivci. Mezi společností a jednotlivcem musí existovat pocit oboustranné sounáležitosti jako základ vzájemných vztahů.
  • Zásada č. 3: Každá činnost je přínosem pro úspěšný růst společnosti - pokud by některá práce nebyla pro firmu důležitá, určitě by neexistovala.
  • Zásada č. 4: Každý jednotlivec musí znát týmové cíle, plány a strategii jejich dosažení - názor každého je důležitý a je i zdrojem pro rozvoj společnosti.
  • Zásada č. 5: Dlouhodobý plán jednotlivce je základem rozvoje společnosti.
  • Zásada č. 6: Plat odráží přínos zaměstnance a hodnotí jeho snahu, schopnosti a přístup.
  • Zásada č. 7: Mazak upřednostňuje a musí zaručit stabilní a dlouhodobý zaměstnanecký poměr.
  • Zásada č. 8: To není moje práce - taková reakce nesmí u Mazaku existovat.
  • Zásada č. 9: Sebeuspokojení je nepřítelem zvyšování úrovně jednotlivce, týmu i společnosti.

Podniková filozofie

Kromě podnikových pravidel existuje i podniková filozofie, vývojová strategie a principy firemního managementu. Jelikož je Mazak soukromým rodinným podnikem, je zajímavý i životní postoj dřívějšího prezidenta a nynějšího předsedy správní rady pana Teruyukiho Yamazakiho, jenž hlavní směry vývoje společnosti Yamazaki Mazak v posledních dvaceti letech rozděluje do tří oblastí:

1. Strategie pro vstup do nové průmyslové éry umělé inteligence

Cíl: Vyvíjet a vyrábět stroje s technologiemi, které jsou vzorem celému oboru

Od roku 2005 je plně aplikována strategie orientace na vývoj obráběcích strojů vybavených umělou inteligencí. Tyto stroje jsou schopny bez lidského zásahu reagovat na změny okolního prostředí i na aktuální situaci při vlastním řezném procesu a samostatně přijímat opatření vedoucí jednak k zajištění požadované kvality finálního obrobku, jednak k dosažení maximální produktivity. Pan Teruyuki Yamazaki k tomu poznamenává: „Lidé mají vysoké mínění o průmyslových robotech, ale o NC obráběcích strojích se mluví pouze jako o výrobních prostředcích. Možná by bylo namístě nazývat je výrobními roboty."

2. Rozšiřování celosvětové působnosti

Cíl: Maximální podpora zákazníků a obchodních partnerů

Důležitý mezník v historii firmy Yamazaki Mazak představuje rozhodnutí o zahájení výroby i mimo území Japonska. Před více než 35 lety byl slavnostně otevřen nový závod v americkém Kentucky. Mazak se tak stal prvním japonským výrobcem produkujícím stroje v zahraničí. Dnešní přítomnost výrobních závodů po celém světě přináší Mazaku jedinečnou příležitost pružně reagovat na požadavky zákazníků v různých teritoriích.

3. Propojení nejnovějších technologií s tradicí a tradičními hodnotami

Cíl: Uvědomění si vlastních kořenů a odpovědnosti vůči společnosti

Japonský národ více než kterýkoliv jiný ctí tradice a dědictví svých předků, jakož i hodnoty a bohatství, které člověk čerpá z přírodních zdrojů. Tento postoj se jako nit proplétá všemi aspekty firemní kultury Mazaku. Není tedy divu, že firma nekompromisně dbá na dodržování přísně nastavené politiky životního prostředí, že podporuje a ctí odkaz zaměstnanců, kteří firmu již opustili z důvodu vysokého věku, či že investuje prostředky do správy a rozšiřování firemního muzea, kde lze spatřit výsledek práce minulých generací techniků.

Závěrem pan Teruyuki Yamazaki říká: „Náš úspěch je nepochybně založen na vytrvalém úsilí soustředit správné lidi ve správný čas na správném místě. Byla to cesta přehmatů a zvratů, zkoušek a strastí. Ohlédnu-li se však zpět, považuji se za člověka s největším štěstím na světě."

Ondřej Svoboda

Misan, umístění na MSV: pavilon P, stánek 173

o.svoboda@misan.cz

MISAN 

On-line verzi časopisu MM Průmyslové spektrum si můžete zakoupit v digitální trafice PUBLERO.COM 

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 111041
Datum: 20. 09. 2011
Rubrika: Trendy / MSV 2011
Autor:
Firmy
Související články
Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Přesnost zvyšující produktivitu

Zakoupení obráběcího centra Pama umožnilo společnosti Tajmac-ZPS zvýšit nejen její celkovou produktivitu, ale také geometrickou přesnost při výrobě důležitých komponent pro její vícevřetenové automaty.

Související články
Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

Ochranný kryt pro stroje všech výšek

Již několik let má firma P.E.I. ve své nabídce střešní kryt pro portálové frézky značky Wave Sky. Kryt se vyrábí ze speciální průsvitné tkaniny a brání úniku výparů, prachu a třísek z pracovního prostoru obráběcího stroje. V průběhu let byl původní návrh dále rozšiřován. Verzi s motorem usnadňující otvírání a zavírání střechy nad strojem následuje inovativní modulární konstrukce s integrovaným nízkonapěťovým motorem.

Středicí svěrák s rychlovýměnným systémem čelistí

Nový středicí svěrák Garant Xtric s rychlovýměnným systémem čelistí zkracuje časy na přípravu při upínání polotovarů i hotových dílů.

Stroje pro nejnáročnější obory

Na veletrh EMO 2019 v Hannoveru přichází letos společnost TOS Varnsdorf se strojem WHT 130 v konfiguraci vodorovná vyvrtávačka, vybavený robotickou výměnou nástrojů. Tento univerzální obráběcí stroj je druhou letošní novinkou ve výrobním programu společnosti.

Ve znamení produktivity i dlouhé životnosti

Firmy z různých průmyslových oblastí, mezi jinými výrobci velkých valivých ložisek, výrobci automobilů a jejich dodavatelé patří mezi zákazníky německého výrobce transferových obráběcích center a speciálních obráběcích strojů Elha-Maschinenbau Liemke KG.

Zásadní pokrok ve vyvrtávání válců motorů

Vyvrtávání válců je v automobilovém průmyslu všeobecně považováno za jednu z nejdůležitějších obráběcích úloh. Tradiční způsob výroby válců bloku motoru zahrnoval celou řadu hrubovacích, polodokončovacích a dokončovacích operací. Díky využití nejnovějších technologií obráběcích nástrojů však lze nyní hrubovací a polodokončovací nástroje zkombinovat do jediného řešení, kterým je vyvrtávací tyč určená pro obrábění na jediný průchod, což umožňuje úsporu drahocenného času cyklu bez jakýchkoli kompromisů z hlediska kvality. Dokonce i nepatrná úspora délky času cyklu může při výrobě válců znamenat významné snížení nákladů, protože objem výroby je velmi vysoký, takže dojde-li k zásadnímu pokroku z hlediska tohoto celkového objemu, lze s jistotou tvrdit, že u této kritické obráběcí operace bylo dosaženo skokové změny.

Novinka z varnsdorfské líhně

Přední evropský výrobce obráběcích strojů, TOS Varnsdorf, letos představil nečekanou novinku, která významně rozšiřuje nabídku výkonných obráběcích strojů z varnsdorfské líhně.

Československá stopa u nového rekordu

Nový rekord počtu návštěvníků jsme zaznamenali na letošním technologickém setkání WFL Millturn Technologies.

Pro větší efektivitu ve výrobě

Spolupráce mezi výrobcem obráběcích strojů Hurco a dodavateli automatizovaných nakládacích systémů má za následek vyšší produktivitu a větší výnosy. Automatizované nakládání umožňuje rozšíření kapacity v kusové a malosériové výrobě bez potřeby dalšího personálu pro obsluhu strojů. Nakládací roboty je možno také využít v bezobslužných směnách nebo o víkendech.

Vlajková loď pětiosého obrábění

Český výrobce obráběcích strojů Kovosvit MAS v letošním roce slaví úspěch se svojí high-tech produkcí, zejména s pětiosými vertikálními obráběcími centry řady MCU. Tyto stroje se daří firmě umísťovat na náročné trhy Evropské unie i jinde ve světě, cenné reference sbírají především v leteckém průmyslu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit