Témata

Z tropického zálivu zpět do Benátek, takto by se dala charakterizovat změna místa konání konference. "Zpět na výsluní" by mohlo charakterizovat to, že počet účastníků opět atakoval devítitisícovou hranici. Poslední bonmot by mohl znít, že na Autodesk University došlo u firmy Autodesk v mnoha věcech k obratu o 360 stupňů. Tomu, jak to tedy ve skutečnosti s Autodesk University 2011 bylo, je věnován tento a následující článek v příštím vydání.

Lubomír W. Novotný

Vystudoval konstrukci obráběcích strojů na FSI VUT v Brně. Zde rovněž absolvoval nástavbové studium Technického znalectví a obhájil disertační práci. Více než 16 let pracuje ve firmě Toshulin, a. s., kde se nejprve věnoval konstrukčním a vývojovým činnostem, inovacím, pevnostním výpočtům a byl několik let vedoucím detašovaného pracoviště a oddělení Vývojové projekty této firmy. Šest let je vedoucím úseku Technická podpora prodeje. Vedle hlavních profesních činností byl asistentem Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky na FSI VUT v Brně, vedoucí a oponent diplomových a disertačních prací, a je spolupracovníkem a přednášejícím na dalších moravských technických a ekonomických vysokých školách, dopisovatelem významných vydavatelství technických publikací a poradcem firem pro oblast dodávek CAD/FEM software. Aktuálně je například činný ve výkonném výboru Společnost pro obráběcí stroje či pracovní skupině „Metodika mapování budoucích kompetencí - KOMPETENCE 4.0“ při MPSV.

Reklama

Autodesk University 2011 se po delší době přesunula do kongresových prostor hotelu The Venetian. Do organizačního zákulisí běžný uživatel nedohlédne, naznačovalo to však, že se očekával významnější růst počtu účastníků. Největší účast konference totiž zaznamenala několik let po sobě v období ekonomického boomu právě v hotelu The Venetian. Odhad spekulantů se nakonec potvrdil, protože v roce 2011 na konferenci přijelo 8 500 účastníků. Uvažujeme-li dohromady všechny návštěvníky, přednášející a pořadatele, tak se v hotelu The Venetian a jeho kongresových prostorách pohybovalo více než devět tisíc lidí se symbolem AU na vizitkách. Avšak pro příští ročník pořadatelé ohlásili návrat AU 2012 do kongresových prostor resortu Mandalay Bay. Pokles počtu účastníků se v jaksi stabilizované ekonomické situaci rozhodně neočekává, a tak firma Autodesk nejspíš zavádí novou tradici. Zda je tomu tak, nelze zjistit dříve než za dva roky, a tak prostor pro barvité spekulace je znovu otevřen.

Reklama
Reklama
Reklama
Město je dobře střeženo.

Vedle toho, že konference zaznamenala 16,5procentní nárůst počtu přítomných posluchačů, lze vyzdvihnout například tyto údaje. Jednalo se o devatenáctý ročník, na kterém proběhlo 1 000 lekcí a praktických cvičení. Konference v Las Vegas navazovala na identicky koncipované, ale podstatně menší akce v Japonsku, Číně a Brazílii. Zahájení a další on-line přenášené přednášky sledovaly prostřednictvím Autodesk Virtual další desetitisíce lidí.

Speech after Speech

Úvodní přednáška proběhla v největší hale, která má podobu dvoupodlažního hangáru (pozn. v hotelu Mandalay Bay je regulérní víceúčelová hala pro 12 000 lidí a vedle něj přes ulici je v hale MGM na tribunách 16 800 sedadel). V horním z jeho pater se sešli snad všichni přijevše posluchači – to byla chvíle, kdy bylo možné vidět, jaká masa lidí se konference účastnila. Další příležitost ztratit kolegu v davu nastala vždy po skončení dopoledních a odpoledních vyučovacích bloků, kdy docházelo k hromadným přesunům na rovněž hromadný oběd a večeři. V době pobíhajících přednášek dlouhé chodby pětipatrového kongresového centra zely prázdnotou.

Zahajovací přednáška tradičně zvaná General Session trvala nezvykle dlouho. Během bezmála dvou hodin bylo na plátno dlouhé přibližně 40 metrů promítáno dění odehrávající se na pódiu. Vystoupení řečníků dokreslovaly názorné ukázky toho, o čem hovořili. Na začátku v předělech i na konci nechyběla poutavá multimediální show. Přes délku přednášky, rozměry plátna i významnost akce byl letošní úvod konference pojat střídmě a držel se více praktična než budování vzdušných zámků. Neumělé sci-fi plány do blízké budoucnosti, jež byly prezentovány v roce 2010, byly vystřídány praktickými záležitostmi v kontextu proměn doby.
Úvodní řečník Jeff Kowalski (ředitel pro vědu a výzkum) provedl korekci několika desítek let starých představ o naší současnosti. Akronymem VUCA naši současnost a budoucnost nastínil spíše pesimisticky než optimisticky – učinil realistický pohled na svět spíše z pohledu technika než prodejce softwaru. Zatímco VUCA není nikterak nový termín, pro popis dnešní doby je aktuální. Jedná se o složeninu z prvních písmen slov Volatility, Uncertainty, Complexity, Ambiguity. Ve chvíli kdy písmena VUCA zářila na plátně, se na posluchače valila obzvláště velká příbojová vlna a na ní se vezl prťavý surfař. To, že sjezd ustál, neznamená, že to ustojíme my jako lidstvo – což na místě vyřčeno nebylo, ale úspěch surfařův byl přeci jen povzbudivý.

Pohled na přednáškový sál

V návaznosti na klasifikaci doby Jeff Kowalski provázel pořadem a věnoval se tématům – vlnám, které se na nás valí. V této souvislosti nemohl nezmínit starou surfařskou pravdu, že dobrý surfař ví, na kterou vlnu nasednout a kterou vynechat. Ke každému tématu byla uvedena řada příkladů jak koncových výrobků, obchodních konceptů a firem. Na strunu závisti posluchačů brnkal tím, že úspěch převedl na zisky, růstové ukazatele, počty uživatelů, kterých dosáhli z nuly během velice krátké doby. A protože se přednáška konala v Americe, skřípění zubů se nekonalo – naplněný americký sen byl odměněn bouřlivým potleskem.

Témata na vlnách

Access and Experience (Wave 1#) – hlavním tématem je dematerializace byznysu. Oblast zábavy, zejména hudba, film, knihy… se už odehrává v nulách a jedničkách a vznikají digitální služby. Týká se i např. služeb pro sdílení oblečení pro danou příležitost (velká internetová půjčovna oděvů a obchod).

Business Unusual (Wave 2#) – obchod, výroba atd. především prostřednictvím kyberprostoru, který vede k zániku řady tradičních konceptů či firem. Gigant NASA pro vývoj využívá malých začínajících firem. Tvůrčí činnosti mohou být a jsou podporovány (financovány) z fondů Angels Investors, jež jsou získávány z prostředků davu (Crowd) ve virtuálním prostoru (Cloud). Jako velmi vstřícný krok směrem k zaoceánskému byznysu lze vnímat zmínku i o firmě ze Zvláštní administrativní zóny Čínské lidové republiky – Hongkongu. Firma Li&Fung údajně ovládá 40 procent celosvětového Cloud trhu.

Jeff Kowalski a jeho rovnice

Digital Fabrication (Wave 3#) – vedle nehmotného byznysu existují oblasti výroby, které jsou zhmotněny až ve chvíli, kdy je to potřeba. Řada firem se v současnosti zabývá přijímáním nul a jedniček od lidí, řekněme domácích kutilů, a zhmotňuje je na základě jejich dat. Výroba náhradních dílů (čehokoli) i vysokopevnostních materiálů rapid prototyping technologiemi reprezentuje změněný pohled kosmické agentury, jak realizovat technické zabezpečení mimozemských výprav. Více konvenčními technologiemi, přesto na základě digitálních dat od jednotlivých zákazníků na základě jejich návrhů, vyrábí nábytek na míru firma příznačně nazvaná Because We Can, kterou představil Jeffrey McGrew. V tomto bloku byla prezentována cela řada praktických počinů.

Ambient Intelligence (Wave 4#) – aplikace Nike+ a inteligentní boty světoznámého výrobce, inteligentní systémy parkování a vyhledávání a objednávání volných parkovacích míst ve městech, a například projekt Arduino – to jsou jen vybrané ukázky, které dokreslují existenci této již řádně rozjeté inovativní vlny. Typickým znakem je miniaturizace snímačů tlaku, akcelerometrů, teploty, souhrnně řečeno produktů MEMS.

Chris Anderson a MEMS technologie

Infinite Computing (Wave 5#) – In the Cloud with the Crowd je slovní popis jednoduchých rovnic, které se na úvodní přednášce objevily. Jednoduše vypočítavá, že za stejné peníze můžeme dostat totéž později na klasickém stolním PC, nebo v podstatě ihned prostřednictvím Cloud služeb. Zejména druhá rovnice je o penězích a o čase. Cloud má mnoho odpůrců, ale přitom mnoho lidí si neuvědomuje, že Cloud řešení bezděčně užívá, a když už ne osobně, tak prostřednictvím používanýchproduktů. A například při hledání mimozemských civilizací už obdobně koncipované hromadné výpočty, datové přenosy atd. fungují řadu let.
Slogan o kyberprostoru a davu během vystoupení Jeffa Kowalského zazněl i v jiném významu a byl i trochu jinak zapsán. The Cloud + The Crowd. V Čechách máme na vysvětlenou této součtové úlohy moudro tety Kateřiny z Jirotkova Saturnina: „Více děr – více syslů, více hlav – více smyslů“. A mozečků a mozků a vyřešených technických, společenských či medicínských úloh. Přesto nikterak systematickým pozorováním světa lze dospět k závěru, že svět evidentně ještě nezná další české rčení: „Mnoho psů – zajícova smrt“. Koncept Open Inovations, který byl připomenut hned na několika místech úvodní přednášky, přišel podpořit šéfredaktor světoznámého časopisu Wired Chris Anderson.

Force Effect pro iOS z Děčína

Na konci dopoledního zahájení konference přišel návštěvníky pozdravit generální ředitel firmy Autodesk Carl Bass. Nástroje, které umocňují schopnosti – to byl hlavní bonmot a obsah jeho vstupu. Systematicky udělal průřez produkty, které firma Autodesk nabízí. Začal těmi nejjednoduššími od kreslítek pro iPad a skončil u nástrojů pro výpočtové modelování technických objektů. Načež se záhy vrátil k mobilní platformě, která s omezeným lokálním výkonem podpořená Cloud výpočty dokáže být rovněž velmi výkonná.

Carl Bass a nekonvenční spojení technologií

České patrioty a třeba strojaře může těšit, že Carl Bass pěl v úvodní přednášce chválu na program Force Effect pro iOS, který je vyvíjen v Děčíně. Z přítomných se to nikdo nedozvěděl a možná ani nedozví, ale Carl Bass to stoprocentně ví; a teď už i čtenáři MM Průmyslového spektra. Na závěr svého vystoupení připomněl svoji čtyři roky starou, ne příliš známou přednášku, v níž v té době nabízená PLM řešení (Product Lifecycle Management) konkurenčních firem tehdy považoval za marketingový slogan, nikoliv za cokoli praktického, hmatatelného a pro koncové uživatele dotaženého do řádné funkčnosti, ale zároveň i za něco velmi drahého. Vědom si toho, že konkurence by ráda na tato jeho dřívější slova poukazovala, otevřeně vysvětlil posluchačům aktuální pohled svůj a firmy – slovo PLM ve spojení s firmou Autodesk nechal rovnou povstat z popela. Za pár hodin po této přednášce došlo ke zmíněnému obratu o 360 stupňů.

Novinek více než dost

Jak již bylo zmíněno, konference obsahovala několik set lekcí. Je stěží možné se jim alespoň okrajově věnovat. Obecně lze říci, že přednášky mají nejrůznější úroveň složitosti probírané látky, některé jsou realizovány jako klasické přednášky, jiné jako cvičení u počítače. Zaměřeny jsou na programy všech z technických oborů (strojírenství, stavebnictví, GIS atd.) a vedle toho na zábavní průmysl (např. 3ds Max, Maya 3D) a další.

Významnou organizační změnou bylo vypuštění jednotlivých přednášek Industry Keynote. Místo nich se v programu objevily přednášky pojmenované Inovation Forum, rovněž směrované do hlavních segmentů trhu IT technologií. Jejich obsahová stránka doplňovala a do větších detailů probírala to, co se nemohlo vejít do zahajovací dvouhodinovky. K celkem šesti přednáškám, které z větší části proběhly v první den konference, se vrátíme v dalším čísle. Ve specializovaných přednáškách byly představeny novinky, které se objeví v roce 2012 u programů Autodesk Simulation, Moldflow, Autodesk Inventor.

Představení novinek z oblasti mechanických simulací

Jednou z největších novinek, které byly na Autodesk University představeny, bylo zmíněné přijetí pojmu PLM do slovníku firmy Autodesk. A nejen to. Byl představen koncept nazvaný Autodesk PLM 360, který v sobě ukrývá programy Vault určené pro data management, program Buzzsaw pro řešení spolupráce jak mezi členy týmu, tak i mezi zákazníkem a výrobcem. Kruh uzavírá a zastřešuje nový program nazvaný Nexus. Celý koncept je multiplatformový, nezávislý na produktu, nezávislý na oblasti užití (strojírenství, stavebnictví) a je otevřen spolupráci s jinými obdobnými produkty. Bližší popis se pro tuto chvíli do tohoto textu již nevejde.

Konference Autodesk University potvrdila pozici největší CAD konference a setkání uživatelů na světě. Zejména úvodní přednáška a pak několik „nadčasových“ ukázaly, že na svět je nutno pohlížet stále více v souvislostech. Pro prof. Janíčka z VUT a jeho žáky nic nového – systémový přístup ke světu jako životní styl.
Američané mají v mnoha ohledech schopnost uvažovat do budoucnosti. Například v mnoha zemích se o klimatických změnách pouze hovoří, některé modré knihy je zpochybňují a Američané se na ně s horizontem 30 let už připravují. Simulace ukázané na Autodesk University to vysloveně nezmiňovaly. Ale alespoň okrajové informace posluchače o projektech, které se za mořem realizují nebo jsou připravovány v oblasti reurbanizace měst, snižování emisí atd., potvrzují, že je s těmito efekty při simulacích a hlavně realizacích počítáno. Nabízené programy z dílny Autodesku mají být mnohému nápomocny.

Lubomír W. Novotný,
Las Vegas

Foto: Autodesk, autor

Pokračování příště

Lubomir.Novotny@toshulin.cz

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 120115
Datum: 15. 02. 2012
Rubrika: Letecký průmysl / EMO 2003
Firmy
Související články
Pokročilá správa dat napříč celým životním cyklem

Obstát na trhu průmyslových výrobců dnes není snadné. Klíčem je úzká spolupráce, přehledná dokumentace, efektivní procesy a co nejméně problémů s kvalitou. S tím vším vám pomůže platforma, která propojuje správu produktových dat (PDM) s cloudovým systémem pro řízení životního cyklu výrobku (PLM).

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Související články
Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Řízení podniku podle ROI - OHLASY ČTENÁŘŮ

Množství ohlasů čtenářů na články, které v průběhu jejich postupné publikace přicházely, překročilo stovku. Věříme, že někteří čtenáři zareagují i na závěrečný článek, k němuž je tato příloha. Velmi si vážíme velké otevřenosti všech stanovisek. Abychom nic netlumili a na druhé straně nikomu v podniku jeho působnosti neublížili, uvádíme reakce anonymně. Plné znění reakcí, z nichž některé překračují i jednu stránku standardního textu, by stěží někdo četl. Vybíráme z nich proto vždy jen věty, charakterizující jádro. Pokud některé z ohlasů nezařazujeme, je tomu tak buď proto, že souhlasné příp. nesouhlasné stanovisko nebylo dle našeho názoru zdůvodněno věcně, nebo proto, že v rozsáhlém příspěvku bylo pro nás jádro obtížné identifikovat.

Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit